۳۰ دی ۱۴۰۳ ۲۰ رجب ۱۴۴۶ - ۳۱ : ۲۰
*- عروس و پدر شوهر
به مجرد عقد شرعی زوجیت بین زن و مرد، عروس و پدر شوهر بر یکدیگر محرم میشوند و این محرمیت برای همیشه باقی میماند، اعم از اینکه ازدواج آن زن و شوهر باقی بماند یا منجر به طلاق شود، یا اینکه یکی از زن و شوهر یا هر دو فوت کنند.
*- مادر زن و داماد
به مجرد عقد شرعی زوجیت بین زن و مرد، مادر زن و داماد بر یکدیگر محرم میشوند و این محرمیت برای همیشه باقی میماند، اعم از اینکه ازدواج آن زن و شوهر باقی بماند یا منجر به طلاق شود، یا اینکه یکی از زن و شوهر یا هر دو فوت کنند.
*- زن پدر
به مجرد عقد شرعی زوجیت، زن پدر و فرزندان آن مرد (از همسر دیگر) بر یکدیگر محرم می شوند و این محرمیت برای همیشه باقی میماند، اعم از اینکه ازدواج آن زن و شوهر باقی بماند یا منجر به طلاق شود، یا اینکه پدر فوت کند.
*- ربیبه
اگر زن، از شوهر قبلی خود دختر دارد و با مرد دیگری ازدواج کند چنانچه عروسی بین آن دو، صورت گیرد (نه به صرف عقد) دختر آن زن بر شوهر دوم محرم خواهد بود. در اصطلاح قرآن، روایات و فقها از نسبت این دختر با آن مرد تعبیر می شود به «ربیبه».
*پاسخ به چند سئوال
▪ سؤال1: آیا خواهر زن هم محرم است؟
پاسخ: خواهر زن نامحرم است، گرچه ازدواج با او حرام است (تا وقتی که زنش در عقد زوجیت وی میباشد).
▪ سؤال 2: فرزندی که از زنا متولد شده بر پدر و مادر نامشروع خود محرم است؟
پاسخ: محرم است؛ ولی از یکدیگر ارث نمی برند.
▪ سؤال 3: مقصود از عقد شرعی چیست؟
پاسخ: عقد زوجیت لفظی که مثلاً زن میگوید: انکحتک نفسی علی الصداق المعلوم؛ سپس مرد می گوید: قبلت النکاح علی الصداق المعلوم.
▪ سؤال 4: اگر زنی از شوهر اول خود فرزندی نیاورد، سپس از او طلاق گرفته با مرد دیگری ازدواج کند و از او دختردار شود، آیا این دختر بر شوهر اول او محرم است؟ (عکس صورت چهارم که در سطور بالا ذکر شد)
پاسخ: باز هم «ربیبه» محسوب میشود و محرم است.
▪ سؤال 5: آیا همانگونه که عروس بر پدر بزرگ شوهر و نیز داماد بر مادر بزرگ عروس (و هرچه بالاتر ) محرم است، فرزندان مرد بر مادر زن پدر هم محرم میباشند؟
پاسخ: خیر، فرزندان مرد فقط بر خود زن پدر محرم هستند و بر مادر او محرم نیستند.
تدوین: حجةالاسلام والمسلمین سیدجعفر ربانی
منبع:حوزه