۲۹ دی ۱۴۰۳ ۱۹ رجب ۱۴۴۶ - ۵۱ : ۱۶
وی با بیان اینکه کار شاعران و مداحان بر روی اصولی کلیدی استوار است، ابراز داشت: این قشر فرهیخته و فرهنگی، علاوه بر اینکه پایه های دینی مردم را استوار می سازند، در جهت پیوند عواطف مردم با آل الله نیز تلاش کرده و جامعه را نسبت به تکالیف دینی و اجتماعی آگاه می سازند.
مدیر حوزه های علمیه افزود: همچنین شاعران و مداحان موجب تقویت «اعتقادات دینی» شده و پیوند «مردم و دین» را مستحکم کرده و «شور و شعور» را تقویت می بخشند.
*ضرورت نقد منصفانه جامعه شاعران و مداحان
آیت الله حسینی بوشهری در ادامه بر ضرورت نقد منصفانه نسبت به جامعه مداحان و شاعران تاکید کرد و گفت: عدم نقد و ارزیابی موجب می شود که باور کنیم همه آنچه صورت می گیرد، صحیح است در صورتی که نقد منصفانه، امری لازم و اجتناب ناپذیر است.
وی با بیان اینکه شعر در لغت به معنای دانستن دقیق است، ابراز داشت: شاعر کسی است که اطلاعات خوبی دارد و با قدرت تخیل، ذوق سلیم و باورهای اعتقادی می تواند اشعاری حماسه ساز، خلق کند.
عضو هیئت رئیسه خبرگان رهبری با بیان اینکه گاهی تاثیر یک بیت شعر بیشتر از منبر طولانی و مطالعه کتاب قطور است، تصریح کرد: شاعران استعداد خدادادی سرودن شعر را فرصتی استثنایی و ارزشمند از سوی خداوند بدانند و از این هنر در جهت تحکیم اعتقادات استفاده کنند.
*رگه هایی از تفکرات جاهلی در شاعران روشن فکر وجود دارد
معاون جامعه و روحانیت جامعه مدرسین به نکوهش قرآن و روایات از شاعران پیش از اسلام اشاره داشت و گفت: متاسفانه امروز نیز رگه هایی از تفکرات عصر جاهلیت در اشعار آدم های به اصطلاح روشن فکر وجود دارد.
آیت الله حسینی بوشهری در ادامه، سرودن اشعار آئینی را اقدامی عبادی دانست و گفت: امام رضا(ع) در حدیثی می فرمایند «شعر الهی قبل از آنکه به زبان شاعر جاری شود، روح القدس آن را بر قلب شاعر جاری می کند».
وی همچنین به تاثیر اشعار آئینی در زنده نگاه داشتن واقعه غدیر اشاره داشت و گفت: غدیر در تاریخ دچار تحریف، سانسور و مظلومیت شدید شده اما اشعار شاعران آئینی، قامت غدیر را استوار و برافراشته نگاه داشته است.
مدیر حوزه های علمیه افزود: اشعار عاشورایی، مکتب امام حسین(ع) را در تاریخ بشریت جاودانه کرده است.
*هنر شعر، فرصت و نعمتی برای یاری اهلبیت(ع) است
آیت الله حسینی بوشهری با اشاره به اینکه تضمین رسول اکرم(ع) در عنایت به شاعران مشروط به یاری اهلبیت(ع) است، گفت: امروز هنر شعر را باید به عنوان یک نعمت و فرصت در جهت یاری اهلبیت(ع) استفاده کرد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود مداحی را هنر مذهبی کم نظیری دانست و ابراز داشت: مادحین با دل ها و احساسات مردم ارتباط دارند و بسیاری از عداوت ها را به دوستی با اهلبیت(ع) تبدیل کرده اند.
عضو هیئت رئیسه خبرگان رهبری افزود: به برکت تلاش واعظان و مادحین اهلبیت(ع) در مناسبت های مختلف اعیاد و شهادت های ائمه معصومین(ع)، پرچم تشیع برافراشته مانده است.
آیت الله حسینی بوشهری همچنین به هنر مداح اشاره داشت و گفت: مداح با استفاده از عنصر شعر، صدا و اجرا برای القای معانی به مخاطب استفاده می کند.
*عدم توجه طلاب و مداحان جوان به مقوله آموزش
وی بر لزوم توجه به مقوله آموزش در جامعه مداحان تاکید کرد و گفت: بنده سه سال تمرین منبر داشتم در حالی که این مسئله امروز کمرنگ شده و عذرخواهی هم می کنیم.
امام جمعه موقت قم افزود: نسل جدید طلاب و مداحان کمتر تمرین می کنند و می خواهند صرفا با تکیه بر صدای خوب، اشعار خوانده شود در حالی که این مسئله جفا به خودمان و مردم است.
*لزوم مطالعه مداحان
مدیر حوزه های علمیه در ادامه بر لزوم انتخاب اشعار و مقاتل معتبر تاکید کرد و گفت: خواندن هر شعر نقلی، ادای رسالت یک مداحی نیست؛ مداح باید اوقاتی را برای مطالعه اختصاص دهد.
*اهلبیت(ع) را نباید در مقام ربوبیت قرار داد
آیت الله حسینی بوشهری همچنین پرهیز از غلو و اغراق را مورد تاکید قرار داد و گفت: ائمه معصومین(ع) بارها تاکید کرده اند ما را در مقام ربوبیت قرار ندهید.
*مداحان با امام حسین(ع) قرارداد ببندند
وی در ادامه سخنان خود، اخلاص، صداقت و مناعت طبع را از ویژگی های مداحان دانست و افزود: واعظان، مداحان و شاعران با اهلبیت(ع) قرارداد ببندند؛ اگر قراردادهای ما بازاری شود، به همان اندازه تنزل خواهیم کرد اما اگر با امام حسین(ع) قرارداد ببندیم، همیشه در اوج خواهیم بود.
مدیر حوزه های علمیه همچنین مداحی را الگویی برای جامعه دانست و ابراز داشت: ظاهر و سبک زندگی مادحین و ذاکرین اهلبیت(ع) باید متفاوت از دیگران باشد.
آیت الله حسینی بوشهری بر لزوم مدح اهلبیت(ع) براساس تعهد دینی تاکید کرد و گفت: شعور دینی مردم را باید علاوه بر شور ارتقا داد.
*بدعت گذاری گناهی نابخشودنی است
وی، بدعت گذاری به بهانه نوآوری و جذب مخاطب را گناه نابخشدونی دانست و ابراز داشت: همچنین نباید از مسئله شفاعت سوءاستفاده کرد؛ گاهی در قم شنیده می شود، افرادی به گونه ای صحبت می کنند که گویا خدای متعال فقط بهشت دارد و کیفری در کار نیست.
مدیر حوزه های علمیه افزود: در قرآن خوف و رجاء وجود دارد و نه باید مردم را به گونه ای ترساند که ناامید شوند و نه آنگونه که دچار غفلت شوند.
عضو هیئت رئیسه خبرگان رهبری بر لزوم معرفی صحیح سیمای ظاهری معصومین(ع) تاکید کرد و گفت: گاهی فقط سیمای ملکوتی گفته می شود و از بیان سیمای ظاهری، زهد و سبک زندگی اهلبیت(ع) غفلت می شود.
*چشم و ابرو چه مشکلی از جامعه حل می کند؟
آیت الله حسینی بوشهری افزود: امروز گاهی به ابعاد ملکی و ملکوتی نیز اشاره نمی شود و متاسفانه به حضرت قمر بنی هاشم که می رسند از چشم و ابرو سخن می گویند در حالی که قشنگی چشم و ابرو چه مشکلی از جامعه ما حل می کند؟
وی بر لزوم توجه مداحان به ترویج فرهنگ نماز تاکید کرد و گفت: همان گونه که امام حسین(ع) به نماز اول وقت تاکید داشتند، ما نیز باید به این مسئله توجه خاصی داشته باشیم.
*کار شاعران و مداحان شغل نیست
مدیر حوزه های علمیه در پایان با تاکید بر اینکه مداحان و شاعران جوان با اساتید اخلاق و پیشکسوتان انس داشته باشند، خاطرنشان کرد: کار شاعران و مداحان، شغل محسوب نمی شود بلکه مسئولیتی بزرگ است.
منبع:حوزه