۰۳ آذر ۱۴۰۳ ۲۲ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۰۴ : ۰۷
*آيا جهان در بقاى خود نيازمند خداست؟ لطفاً دليل آن را بفرماييد؟
جهان ماده ،حتى در يك آن ثابت نيست و هر روز آفرينش مجددى دارد. طبعاً جهان به خاطر استمرار آفرينش، بى نياز از خدا نيست و به تعبير علما،موجود ممكن، حدوثاً وبقاءاً بى نياز از خدا نمى باشد و در باره استمرار آفرينش و نياز مستمر جهان به خداوند، كتاب «راه خداشناسى» را مطالعه بفرماييد.
*چرا خداوند بين بندگانش تفاوت مى گذارد; مثلاً: به فردى زحمت كش رزق و روزى كمى مى دهد و به شخصى ديگر بدون زحمت روزى فراوانى عطا مىكند؟
فقر بى جهت گروهى، و ثروت بى جهت گروهى ديگر، معلول نظام نادرست اجتماعى ما است كه نتوانسته ثروت را به صورت عادلانه و به هر كس به مقدار استعداد و شايستگى، نه به مقدار نياز و حاجت، بدهد. خداوند بزرگ رزق و روزى همگان را در همين زمين فراهم كرده است، ولى ما از عدالت اجتماعى روى برتافته ايم.
والله العالم
*خداوند از گذشته و آينده ى انسان مطلع است و آينده ى هر فرد نزد خداوند مشخص است، آيا انسان مجبور است كه بر طبق همان برنامه اى كه تنظيم شده، به پيش برود؟
علم خداوند به آينده، از انسان سلب اختيار نمى كند; مثلاً معلم بر اثر ممارست با شاگردان كلاس خود، مى داند كه كدام يك از اينها قبول و كدام يك از آنها مردود خواهد شد. آيا علم پيشين معلم در سرنوشت آن افراد مؤثر است؟! به تعبير ديگر خداوند مى داند كه انسان فلان كار را انجام خواهد داد، ولى علم خداوند به اين نحو است كه مى داند انسان، آن كار را از روى اختيار انجام خواهد داد.
والله العالم
*خداوند از آينده ى انسان مطلع است; پس چه نيازى به امتحان است؟
امتحان براى يكى از دو چيز است:1. حجّت را بر انسان تمام كند، 2. شايستگى هاى هر فرد كه به صورت قوه و توان است، به فعليت برسد. حضرت ابراهيم (عليه السلام) در بوته ى امتحان قرار گرفت و كمال درونى وى آشكار شد. در اين مورد به كتاب پرسش ها و پاسخ ها مراجعه كنيد.
والله العالم
*آيا انسان مى تواند ثواب عمل خود را به ديگران اهدا كند؟
عمل انسان محترم است و مى تواند ثواب عمل خود را به ديگران اهدا كند. مانند انجام حج از پدر و مادر، و دادن صدقه از طرف آنها كه در روايات آمده است.
والله العالم
*آيا روايت «ارتد الناس بعد النبى إلاّ ثلاثة» صحيح است؟
در رجال كشى به صورتهاى مختلف نقل شده، از اين جهت نمى توان به اين ارقام اعتماد كرد، و در هر حال مراد از ارتداد بعد از درگذشت پيامبر (صلى الله عليه وآله) ، ناديده گرفتن ولايت على (عليه السلام) است كه به تعبير علما «كفر نعمت» بود، نه «كفر ملّت».
والله العالم
منبع:حوزه