چهارمین شماره از کتابمجله همشهری آیه منتشر شد:
عقیق: فاطمه(س) خود سرى از اسرار الهى است و دسترسى و شناخت مقام بلندش براى ما انسانهاى خاكى به سادگى ممكن نيست، بالاتر از آن، گوشههاى بسيارى از زندگانىاش چون در در صدف مخفى و پنهان باقى مانده است.
مصحف فاطمه(س)، سرچشمه جوشان معنويت و دانشها كه از طريق وحى بر او نازل گشته مانند قبر مطهرش رازى است كه در پرده مانده و در اختيار ما خاكيان نيست. به راستى مصحف فاطمه(س) چيست؟ چه زمانى به وجود آمد؟ چه مطالبى را در بر دارد؟ و اكنون كجاست و در اختيار كيست؟
البته صحيفه هايى از مصحف فاطمه(س) كه برگها و قسمتهاى جزئى از آن مجموعه ارزشمند خدادادى است پيامبر در زمان حيات به فاطمه(س) ارزانى داد كه بعدها كامل گشت و به نام مصحف فاطمه(س) در اختيار امامان معصوم(ع) قرار گرفت. چرا كه بخشى از آن مصحف در زمان پيامبر(ص) در اختيار جابر بنعبدالله انصارى قرار گرفت كه هماكنون همين صحيفه در جوامع حديثى شيعى در دسترس علاقهمندان است.
امام صادق(ع) فرمود: پدرم - امام محمدباقر(ع) - به جابر بنعبدالله انصارى گفت: پرسشى داشتم كه هر وقت مناسب شد آن را مطرح كنم. جابر عرض كرد: هر زمان كه دوست داشتى در محضرتان خواهم بود. تا آنكه فرصت مناسبى پيش آمد و پدرم خطاب به جابر گفت: اى جابر! به من خبر ده از لوحى كه در دست مادرم فاطمه دختر رسول الله (عليهما السلام) ديدى و مادرم از نوشتههاى آن لوح به تو چه خبر داد؟
جابر عرض كرد: خداى را گواه مىگيرم كه در حيات رسول خدا براى عرض تبريك ولادت حسين(ع) بر مادرت فاطمه(س) وارد شدم كه در دستش لوح سبزرنگى چون زمرد درخشش داشت و در آن نوشته سفيدى كه چون خورشيد نورانيت داشت مشاهده كردم. عرض كردم: پدر و مادرم فدايت اى دختر رسول الله! اين لوح چيست؟ فرمود: اين لوحى است كه خداوند به پيامبرش هديه داده است و در آن نام پدرم، نام همسرم، نام فرزندانم و نام اوصياء از فرزندان نوشته شده است كه پدرم آن را به من بخشيد تا به سبب آن مرا خشنود كند. جابر گفت: مادرت فاطمه(س) آن را به من عطا كرد و خواندم و از آن رونوشت كردم. پدرم - امام محمدباقر(ع) - به جابر گفت: آيا ممكن است آن نوشته را بر من عرضه كنى؟ گفت: آرى! پدرم همراهش به منزل جابر رفت و پيش از آنكه آن لوح را بياورد ناگاه صحيفهاى از ورق نازكى كه در آن نوشته شده بود درآورد و گفت: اى جابر! نگاه كن در نوشته خودت تا من برايت بخوانم. جابر هم در نوشته خودش نگاه كرد و پدرم از روى نوشتهاى كه داشتخواند; تا جايى كه اين دو نوشته حتى در يك حرف هم با يكديگر تفاوت نداشتند.
آنگاه جابر گفت: خدا را گواه مىگيرم نوشتهاى كه در آن لوح ديدم چنين بود...(1)
مصحف حضرت فاطمه(س) شامل: اخبار و اطلاعاتى در آیندهى جهان تا روز قیامت، سرنوشت فرزندان و ذریه آن حضرت، ستمگرى و انواع جنایات خلفاى جور و پادشاهان بىداد و از این قبیل علوم و اخبار مىباشد، این کتاب که از نظر حجم سه برابر قرآن است، ولى چیزى دربارهى قرآن و یا احکام و حلال و حرام ندارد، بلکه آیندهى تاریخ را تا روز رستاخیز ترسیم کرده است، که اینک چند حدیث در این زمینه نقل مىکنیم:
ابوبصیر از امام صادق(ع) در مورد مصحف فاطمه(س) سوال نمود، آن حضرت در جواب او فرمودند:
مصحف فیه مثل قرآنکم هذا ثلاث مرات واللَّه ما فیه من قرآنکم حرف واحد.(2)
مصحف فاطمه(س) سه برابر این قرآن موجود است، ولکن در یک حرف نیز مشابهت ندارند.
شبیه این حدیث را از امام کاظم(ع) داریم که مىفرمایند: مصحف فاطمه در نزد من است، ولى چیزى از احکام قرآن در آن نیست.(3)
و از حماد بن عثمان آمده است که روزى امام صادق(ع) فرمودند: در سنهى یکصد و بیست و هشت زنادقه، خروج مىکنند و این جریان را از مصحف فاطمه علیهاالسلام نقل مىکنم. حماد پرسید: مصحف فاطمه علیهاالسلام چیست؟
حضرت فرمودند: ... لیس فیه شى من الحلال و الحرام ولکن فیه علم مایکون؛(4)
در مصحف فاطمه(س) چیزى از حلال و حرام نیست، ولى حوادث و اتفاقات روزگار در آن آمده است.
و در حدیث دیگرى همین امام بزرگوار از علوم غیبى و آنچه خداوند در اختیارشان گذاشته خبر مىکند و از کتابهاى آسمانى که مخصوص ائمه است ذکرى به میان مىآورد، آنگاه در مورد مصحف فاطمه چنین مىگویند:
و اما مصحف فاطمه(س) ففیه ما یکون من حادث و اسماء من یملک الى ان تقوم الساعه.(5)
مصحف فاطمه(س) کتابى است که تمام حوادث و اخبار غیبى و جریاناتى را که پادشاهان تا روز قیامت انجام مىدهند آمده است.
و بالاخره ابوعبیده مىگوید: برخى از اصحاب شیعه از امام صادق(ع) در مورد کتابهاى: جامعه، جفر و مصحف فاطمه پرسیدند، حضرت فرمودند: مصحف فاطمه(ع) این است که ملکى پیوسته در حضور فاطمه(ع) بود و او را در عزاى پدر تسلى مىداد. و از آیندهى جهان و سرنوشت فرزندانش خبر مىکرد، این کتاب را مصحف فاطمه گویند.(6)
از مجموع این احادیث نتیجه مىگیریم که مصحف فاطمه(س) کتابى است که از جانب خدا به وسیلهى ملک و پیک وحى به فاطمه س) القاء شده و امیرالمؤمنین علیهالسلام آن را نوشته و محتوایش در مورد اخبار غیبى و سرنوشت فرزندان فاطمه و اتفاقاتى است که پادشاهان و امرا در دنیا انجام مىدهند و در این کتاب مسائل احکامى و حرام و حلال نیامده و این کتاب چنان پرحجم است که سه برابر قرآن مجید مىباشد.
پی نوشت ها:
1- فرائد سمطین، ج2،ص 136 تا 141، ش 432 تا 435
2ـ اصول کافى، ج 1، ص 239، ج 1- بصائر، ص 152، ح 3.
3ـ بصائر، ص 154، ح 8: عندى مصحف فاطمه لیس فیه شى من القرآن.
4ـ کافى، ج 1، ص 240، ح 2- بحارالانوار، ج 26، ص 44، ح 77- بصائر، ص 157، ح 18.
5ـ بحارالانوار، ج 26، ص 18، ح 1.
6ـ کافى، ج 1، ص 241، ح 5- بصائر، ص 154، ح؛ و یخبرها عن ابیها و مکانه و یخبرها بما یکون بعدها فى ذریتها و کان على یکتب ذلک فهذا مصحف فاطمه.
211008