۰۱ بهمن ۱۴۰۳ ۲۱ رجب ۱۴۴۶ - ۵۰ : ۱۴
عقیق:ابوالقاسم رحیمی عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: فعالیتهای بنده در حوزه نشر اکنون در تحقیق و نگارش در حوزه مبانی فهم قرآن، کلیت فهم قرآن و نقش عقل در فهم دین است.
وی با اشاره به اینکه پایان نامه دکتریاش با عنوان «شناخت شناسی از منظر اهل بیت (ع)» قرار است به زودی در قالب کتاب منتشر شود، گفت: این اثر پیشتر در سال 86 اثر برگزیده کتاب سال حوزه نیز انتخاب شده بود و اکنون تصمیم دارم با تغییراتی آن را به صورت کتاب منتشر کنم.
رحیمی در ادامه افزود: بحث شناختشناسی در دنیای امروز بحث فلسفی است که در غرب با عنوان اپیستمولوژی مطرح میشود، در این اثر تلاش کردم به نقش عقل در فهم دین، حس در فهم دین و ارتباط انسان با دنیای بیرون از خودش در قالب حس، عقل و قلب و نظر اهل بیت (ع) در این زمینهها پرداختم.
وی با اشاره به اینکه به تعبیر شهید بزرگوار مطهری بایدها و نبایدهای زنگی ما ریشه جهانشناسی دارد، توضیح داد: بنده اعتقاد دارم که به دلیل وجود دنیا و آخرت باید بدین نحو زندگی کنم اما فرد دیگری می گوید به این دلیل که آخرتی وجود ندارد اینگونه زندگی میکند، بنابراین علت این اختلافاتها هم در تفاوت جهانبینی است و همین جهان شناسی و جهانبینی هم ریشه شناختشناسی دارد چرا که حس و تجربه و عقل ما چنین چیزهایی را قبول دارد و اگر تنها این موارد را قبول داشته باشیم دیگر ماورا و خدا را قبول نداریم و نمیتوانیم خداوند را اثبات کنیم و در این شناخت شناسی فقط حس و تجربه جا دارد و مسائل دیگر اعتباری ندارد بنابراین دیگر باید و نبایدهای زندگی متفاوت میشود.
این متخصص علوم دینی با تأکید بر اینکه شناخت شناسی ریشه همه بحثها در غرب است که در دورهای از سوی کانت و دیگر فلاسفه شناخت مطرح میشد، یادآور شد: بنابراین در این مجموعه تحقیقی بنده به شناخت شناسی حس و تجربه و عقل و قلب پرداختم و اینکه آیا این حسها میتوانند حقایق را بشناسند یا خیر و شناختشان قابل اعتماد است یا خیر و آیا راهی وجود دارد که ما خطاها و اشتباهات خود را کشف کنیم و سنجهای برای صحیح از ناصحیح قرار دهیم.
رحیمی یادآور شد: مباحث مقدماتی ابزارهای شناخت، منابع شناخت، قلمرو شناخت، قلمرو عقل در دین و طبیعت، راه و روشهای رسیدن به حقایق عالم و ارزش شناخت در این اثر بررسی شده است. بحثهایی که سروش و دیگران در این حوزه در دنیای امروز غرب مطرح کردند همه معرفت شناسی است و ما قبلا در زمینه قرآن کریم از سوی آیات عظام مکارم شیرازی و جوادی آملی و دیگران در این زمینه زیاد کار کردیم ولی در زمینه اهل بیت (ع) کمتر ورود پیدا کردیم.
منبع:فارس