۰۴ آذر ۱۴۰۳ ۲۳ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۳۰ : ۰۳
" نامم محمد مهدی سماواتی است . در سال 1344 در خیابان خراسان تهران متولد شدم. خانواده ما اصالتاً همدانی هستند. مادرم خانه دار و پدرم ذاكر و قماش فروش در بازار تهران بود. از دوران طفولیت و کودکی به طور پراکنده و با تشویق های پدرم در مجالس می خواندم ولی از زمان شروع جنگ و حضور در جبهه این خواندن و مداحی کردن تداوم پیدا کرد تا به حالا.
من در همان نزدیکی منزل ، مدرسه می رفتم تا سال دوم دبیرستان، که با شروع جنگ ، مدرسه را رها کرده و به جبهه اعزام شدم. در سال 1368 ازدواج کردم و دارای دو فرزند هستم . شغل اصلی من فعالیت در دفتر زیارتی است و گهگاه در ارتباط با مواد غذایی هم فعالیت هایی دارم."
در مداحی استاد داشتید؟
بله. بنده به حمدالله از ابتدا از محضر پدر بزرگوارم فیض برده و می برم به علاوه از محضر حاج ماشاالله عابدی.
گفتید در جبهه ها هم می خواندید. بچه های جنگ چه ویژگی هایی در مراسم توسل و دعا داشتند؟
به لطف خدا این توفیق را داشتم ولی مهم ترین ویژگی بچه های جبهه این بود که خدایی بودند، حسینی بودند و پیرو امام (ره).
یک توصیه به جوان های جوان؟
توصیه ام به زوج های جوان این که در هر حالی و در هر زمانی از اهل بیت علیهم السلام جدا نشوند. چرا که مکتب اهل بیت ، مکتب انسان سازی است.
بزرگ ترین آرزوی شما در یک جمله؟
"اللهم عجل لولیک الفرج و اجعلنی من خیر اعوانه و انصاره و شیعته"
با کدام آیه قرآن مأنوس ترید و در خلوت ها می خوانید؟
"الیس الله بکافٍ عبده" (آیا خدا برای بنده اش کافی نیست)
بفرمایید توصیه شما برای کسانی که اول راه مداحی هستن چیه؟
تمام عزمشان را جزم کنند ؛ فقط برای خدا در این وادی قدم بگذارند. قرآن کریم می فرماید: "الذین جاهدوا فینا لنهدینهم سبلنا" یعنی کسانی که برای ما کوشش می کنند ما راه مان را به آن ها نشان می دهیم.
روند مداحي از قبل از انقلاب اسلامي تا انقلاب شكوهمند اسلامي چگونه بوده است؟بعد از انقلاب اسلامي آيا تغييراتي هم در آن صورت گرفته؟
شرايط قبل از انقلاب با بعد از انقلاب بسيار متفاوت بود . از همه لحاظ محدوديتهائي وجود داشت گرچه انقلاب اسلامي ريشه در عاشورا داشت و از چشمه زلال كربلا آبياري شد اما به واسطه علما و روحانيون و مادحين با اخلاص اهل بيت (ع) در شرايطي اين مراسمها برپا مي شد كه درمقاطعي اين روضه خواني ها ممنوع بود .شعر و مرثيه و كتب تاريخي و....محدود بود .با اين همه ، شعرها با بهترين ادبيات و زيباترين مضامين سروده مي شد و توسط مادحين در مجالس خوانده مي شد .
پس از پيروزي انقلاب اسلامي و آغاز جنگ تحميلي آيا تغييراتي در مداحي ايجاد شد يا خير؟باپيروزي انقلاب اسلامي و به دنبال آن جنگ تحميلي اين امردستخوش تغييرات مثبت و منفي شد .تغييرات مثبت اينكه سرودها بيشتر شد كتابها در اين زمينه به چاپ رسيد و ستايشگراني شايسته رشد پيدا كردند و مسير پيشكسوتان را ادامه دادند و متاسفانه در اين ميان افرادي هم بدون توجه به اركان اصلي اين كار وارد اين مقوله شدند و به اين امر لطمه زدند چرا كه اين امر شديدا نياز به تقوا ، اخلاص و مطالعه در زمينه هاي مختلف تاريخي ،ادبي و اخلاقي و انتخاب شعر مناسب با شئون اهل بيت عليهم السلام مطابق با روايات و اشعاري كه بخوبي فضائل اهل بيت (ع) را براي مردم بيان كند داشت شايسته است همه اينها تحت نظر اساتيد و پيشكسوتان جامع الشرايط تحقق پيدا كند.انشا ا...
هدف از مداحي و مدح چيست؟
تبليغ دين خدا و معرفي اوليا خدا و ذوات مقدسه معصومين عليهم السلام كه مظهر تمام صفات و كمالات خداوند متعال هستند و اسوه حسنه براي خلق خدا ، بيان فضائل آنها ،وزيباتر ازهمه ايجاد مهر و محبت آنها در دلهاي مردم ،تشويق و ترغيب مردم به پيروي از آنها ،هدايت به سوي آن ذوات مقدسه .دراينجا به اين حديث از رسول اكرم (ص) اشاره مي كنم كه مي فرمايد:(الا اخبركم بقوم ليسوا بانبيا والشهدا و يغبطهم الانبيا والشهدا :هم الذين يحببوننا بين الناس)
به شما خبر مي دهم از گروهي كه از انبيا هستند و نه از شهدا وانبيا و شهدا به آنها غبطه مي خورند.آنها كساني هستند كه ما را در بين مردم محبوب مي كنند.
با توجه به اين توضيحات يك مداح بايد به كجا برسد؟
در تبليغ و معرفي كسي موفق تر است كه آنچه را كه معرفي مي كند و مي شناساند خود به خوبي شناخته باشد . كسي كه دراين منصب قرار مي گيرد بايد تلاش كند تا به بالاترين درجه از معرفت نسبت به اين ذوات مقدسه برسد و با بهترين ابزار آنها رابشناساند (حداقل خود بايد شايسته ترين الگو باشد)
مداحي چگونه مي تواند در انسان سازي موثر باشد؟
ايفاي نقش مداحي در انسان سازي با شرايطي كه در پاسخهاي قبل عرض شد بسيار بالاست و تاثيرگذار است .لذا با استفاده از ابزارهاي مناسب مانند:تقوا ، اخلاص، گزينش شعر خوب ،مطالعه دقيق و استفاده از هنرشايسته و در خور اهل بيت (ع) مي توان بخوبي براي كساني كه قصد خودسازي دارند بهترين اسوه را كه اهل بيت (ع) هستند معرفي كرد.
برداشت از وبلاگ " دلنوشته های یک مداح"