یادداشت/ مهدی نصیری
ثواب زائر امام حسین علیه السلام
خداوند منّان هر صبح و شام از طعام بهشت بر زوّار امام حسین علیه السّلام نازل مىفرماید و خدمتکارانشان فرشتگانند. هیچ بندهاى از بندگان خداوند حاجتى از حوائج دنیا و آخرت را از خداوند متعال درخواست نمىکند مگر آنکه خدا به او عطا میکند.
عقیق: متن یادداشت بهقلم مهدی نصیری با عنوان «ثواب زائر امام حسین علیه السلام چیست؟» را در ذیل از نظر میگذرانید:
محدث جلیل القدر جعفربن محمد قولویه در کتاب معتبر کامل الزیارات بهتفصیل به نقل روایاتی از امام صادق علیه السلام در ثواب و فضیلت زیارت امام حسین علیه السلام و مقام ویژه زائران آن حضرت پرداخته است که گزیدهای از آن را تقدیم خوانندگان گرامی بهویژه کسانی که زائر اربعین هستند، میکنم:
دعای امام صادق برای زوار امام حسین چه بود؟
معاویةبن وهب میگوید: اجازه خواستم که بر امام صادق علیه السّلام وارد شوم، به من گفته شد: داخل شو، داخل شده آن جناب را در نمازخانه منزلشان یافتم. نشستم تا حضرت نمازشان را تمام کردند. آنگاه شنیدم که حضرت با پروردگارشان مناجات نموده چنین میگویند:
بارخدایا، اى کسى که ما را اختصاص به کرامت داده و وعده شفاعت دادى و ما را وصىّ پیامبرت قرار دادى و علم به گذشته و آینده را به ما عطا فرمودى، و قلوب مردم را مایل بهسوی ما نمودى، من و برادران و زائران قبر پدرم حسین علیه السّلام را بیامرز، آنان که بهجهت میل و رغبت در احسان به ما و بهامید آنچه نزد توست و بهخاطر صله و احسان به ما و بهمنظور ادخال سرور بر پیغمبرت و بهجهت اجابت کردن فرمان ما و بهقصد وارد نمودن غیظ بر دشمنان ما اموالشان را انفاق کرده و ابدانشان را به تعب انداختهاند.
اینان اراده و نیّتشان از این ایثار، تحصیل رضا و خشنودى توست پس تو هم از طرف ما این ایثار را جبران کن و بهواسطه رضوان، احسانشان را جوابگو باش و در شب و روز حافظ و نگاهدارشان بوده و اهل و اولادى را که از ایشان باقى ماندهاند، بهترین جانشینان قرار بده و مراقب و حافظشان باش و شر و بدى هر ستمگر عنود و منحرفى را از ایشان و از هر مخلوق ضعیف و قوى خود کفایت نما و ایشان را از شر شیاطین انس و جنّ محفوظ فرما و به ایشان برترین چیزى را که در دور بودنشان از اوطان خویش از تو آرزو کردهاند و بهواسطهاش ما را بر فرزندان و اهل و نزدیکانشان اختیار کردند، عطا فرما.
خدایا، دشمنان ما آنان را بهخاطر خروج {برای زیارت} مورد ملامت و سرزنش قرار دادند ولى این حرکت دشمنان، ایشان را از تمایل به ما بازنداشت و این ثبات آنان از باب مخالفتشان با مخالفین ماست، پس تو این صورتهایى که حرارت آفتاب آنها را در راه محبّت ما تغییر داده، مورد ترحّم خودت قرار بده و نیز صورتهایى را که روى قبر ابىعبداللّه الحسین علیه السّلام مىگذارند و برمىدارند، مشمول لطف و رحمتت قرار بده و همچنین به چشمهایى که از باب ترحم بر ما اشک ریختهاند، نظر عنایت فرما و دلهایى را که براى ما به جزع آمده و بهخاطر ما سوختهاند، مورد رحمت خویش قرار بده. بارخدایا، به فریادهایى که بهخاطر ما بلند شده برس. خداوندا، من این ابدان و این ارواح را نزد تو امانت قرار داده تا در روز عطش اکبر که بر حوض کوثر وارد مىشوند آنها را سیراب نمایى.
و پیوسته امام علیه السّلام در سجده این دعا را مىخواندند و هنگامى که از آن فارغ شدند عرض کردم: فدایت شوم، این مضامین ادعیهاى که من از شما شنیدم اگر شامل کسى شود که خداوند عزّ و جلّ را نمىشناسد گمانم این است که آتش دوزخ هرگز بر او کارگر نخواهد افتاد... .
سپس امام به من فرمودند: اى معاویه، زیارت آن حضرت را ترک مکن.
عرض کردم: فدایت شوم، نمىدانستم که اجر و ثواب آن این مقدار است.
حضرت فرمودند: اى معاویه، کسانى که براى زائران امام حسین علیه السّلام در آسمان دعا مىکنند بهمراتب بیشتر از آنانی هستند که در زمین براى ایشان دعا و ثنا مىنمایند. (کامل الزیارات ص117)
استقبال فرشتگان از زائر امام حسین علیه السّلام
امام صادق علیه السّلام فرمودند: چهار هزار فرشته اطراف قبر حضرت حسینبن على علیهما السّلام بوده که جملگى ژولیده و گرفته و حزین مىباشند و تا روز قیامت بر آن جناب مىگریند، رئیس ایشان فرشتهاى است که به او منصور گفته مىشود، هیچ زائرى به زیارت آن حضرت نمىرود مگر آنکه این فرشتگان به استقبالش مىروند و هیچ وداعکنندهاى با قبر آن حضرت وداع نکرده مگر آنکه این فرشتگان مشایعتش مىکنند و مریض نمىشود مگر آنکه عیادتش کرده و نمىمیرد مگر آنکه ایشان بر جنازهاش نماز خوانده و از خدا طلب آمرزش برایش مىکنند. (همان ص119)
امیرالمؤمنین در حوض کوثر با زائر امام حسین مصافحه میکند
امام صادق علیه السّلام فرمودند: از پدرم شنیدم به یکى از دوستانشان که از زیارت (قبر امام حسین علیه السّلام) سؤال کرده بود، فرمودند: چهکسى را زیارت مىکنى و چهکسى را با این زیارت اراده مىنمایى؟ (یعنى با این زیارت قصد تقرّب به چهکسى را دارى؟) عرض کرد: مراد و مقصودم تقرب به خداوند تبارک و تعالى است.
حضرت فرمودند: کسى که بهدنبال زیارت، یک نماز خوانده و با این نماز قصد تقرّب به خدا را داشته باشد، در روزى که خدا را ملاقات مىکند بر او نورى احاطه کرده است که تمام کسانی که او را مىبینند صرفاً نور مشاهده مینمایند و خداوند متعال زوّار قبر مطهّر امام حسین علیه السّلام را مورد اکرام قرار داده آتش جهنّم را از رسیدن به آنها بازمىدارد، و زائر نزد حوض کوثر، مقامى بسیار رفیع و مرتبهاى لایتناهى دارد و امیرالمؤمنین علیه السّلام که کنار حوض ایستاده است با او مصافحه کرده وى را از آب سیراب مىفرماید و احدى در وارد شدن بر حوض بر وى سبقت نمىگیرد مگر پس از او و سیراب شدن او. پس از سیراب گشتن به جایگاهش در بهشت برگشته در حالى که فرشتهاى از جانب امیرالمؤمنین علیه السّلام با او بوده که به صراط امر مىکند براى وى پائین بیاید و با او مدارا کرده تا از روى آن بگذرد و به آتش جهنّم فرمان مىدهد که حرارت و سوزشش را به او نرساند تا وى از آن گذر کند. (همان ص123)
تارک زیارت امام حسین عاق پیامبر و ائمه میشود
راوی میگوید: محضر مبارک امام صادق علیه السّلام عرضه داشتم: فدایت شوم، چه مىفرمایید درباره کسى که با داشتن قدرت زیارت حسین (علیه السّلام) را ترک مىکند؟
حضرت فرمودند: این شخص عاق رسول خدا (صلّى اللَّه علیه و آله) و عاق ما اهلبیت مىباشد و امرى را که بهنفع او است سبک شمرده است. کسى که آن حضرت را زیارت کند: خداوند متعال حوائجش را برآورده نماید و آنچه را از دنیا مقصود او است کفایت فرماید و نیز زیارت آن حضرت موجب جلب رزق براى زائر مىباشد... . (همان ص128)
فرشتگان با دستهایشان صورت زائر امام حسین را مسح میکنند
مفضّلبن عمر روایت میکند که امام صادق علیه السّلام فرمودند: گویا مىبینم که فرشتگان با مؤمنین بر سر قبر حضرت حسینبن على علیهما السّلام ازدحام کردهاند.
راوى مىگوید: عرضه داشتم: آیا مؤمنین فرشته را مىبینند؟
حضرت فرمودند: هرگز، هرگز، آنها به خدا قسم ملازم و همراه مؤمنین هستند و حتّى با دستهایشان صورتهاى آنها را مسح مىکنند.
سپس امام علیه السّلام فرمودند: خداوند منّان هر صبح و شام از طعام بهشت بر زوّار امام حسین علیه السّلام نازل مىفرماید و خدمتکاران ایشان فرشتگانند. هیچ بندهاى از بندگان خداوند حاجتى از حوائج دنیا و آخرت را از خداوند متعال درخواست نمىکند مگر آنکه خدا به او عطا مىفرماید.
راوى مىگوید: عرض کردم: به خدا قسم، این کرامت مىباشد.
امام علیه السّلام به من فرمودند: اى مفضّل، برایت بیشتر بگویم؟
عرضه کردم: بلى، سرور من.
حضرت فرمودند: گویا مىبینم تختى از نور را گذاشتهاند و روى آن قبّهاى از یاقوت سرخ زده شده که با جواهرات آن را زینت نمودهاند و حضرت امام حسین علیه السّلام روى آن تخت نشستهاند و اطراف آن حضرت نود هزار قبه سبز زدهاند و مؤمنین آن حضرت را زیارت کرده بر آن جناب سلام مىدهند، پس خداوند متعال به ایشان مىفرماید: اى دوستانم، از من سؤال کنید و بخواهید، پس زیاد اذیّت شدید و خوار و مقهور گردیدید. امروز، روزى است که حاجتى از حاجات دنیا و آخرتتان را از من درخواست نکرده مگر آن را روا مىنمایم، و خوردن و آشامیدنشان در بهشت مىباشد، پس به خدا قسم کرامت و احسانى که زوال نداشته و انتهای آن را نمىتوان درک کرد همین است. (همان ص135)
زائران امام حسین همدرجه اهلبیت در قیامت هستند
امام صادق علیه السلام فرمودند: هنگامى که روز قیامت شود منادى ندا مىکند: کجا هستند زوّار حسینبن على علیهما السّلام؟
گردنهاى تعدادى از مردم کشیده مىشود که عدد آنها را غیر از خداوند متعال کس دیگرى نمىداند. پس به ایشان گفته مىشود: قصد شما از زیارت قبر حضرت حسینبن على علیهما السّلام چه بود؟
مىگویند: پروردگارا! آن حضرت را زیارت کردیم بهجهت محبّتى که به رسول خدا و حضرت على و فاطمه داشته و بهمنظور طلب رحمت براى صاحب قبر بهازای آنچه از آن حضرت صادر گردید.
سپس به آنها گفته مىشود: ایشان محمّد و على و فاطمه و حسن و حسین (سلام اللَّه علیهم) بوده، به آنها ملحق شوید. شما با ایشان و در درجه و مرتبه آنها هستید، به لواء و پرچم رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله و سلّم ملحق گردید. پس بهطرف لواء آن حضرت رهسپار شده در سایه آن قرار مىگیرند در حالى که لواء به دست امیرالمؤمنین على علیه السّلام مىباشد و بدین ترتیب به بهشت وارد مىشوند. ایشان جلوی پرچم و سمت راست و جانب چپ و پشت آن بوده و چهار طرف لواء را گرفتهاند. (همان ص141)
ثواب کسى که از روى شوق به زیارت حضرت امام حسین علیه السّلام برود
ذریح محاربى، مىگوید: محضر مبارک حضرت ابىعبداللّه (امام صادق علیه السّلام) عرض کردم: از خویشاوندان و فرزندانم کسى را ملاقات نکردم مگر وقتى به آنها از اجر و ثوابى که در زیارت قبر حضرت امام حسین علیه السّلام هست، گفتم، من را تکذیب نموده و گفتند: تو بر حضرت جعفربن محمّد علیهما السّلام دروغ بسته این خبر را از پیش خودت مىگویى! حضرت فرمودند:
اى ذریح! مردم را رها کن هرکجا که مىخواهند بروند، به خدا قسم حق تعالى به زائرین امام حسین مباهات کرده افتخار مىنماید و مسافر و زائر را فرشتگان مقرّب خدا و حاملین عرش رهبرى مىکنند، حتى حق تعالى به فرشتگان مىفرماید: آیا زوّار حسینبن على را مىبینید که از روى شوق و محبّت به آن حضرت و علاقه به حضرت فاطمه دخت رسول اللَّه به زیارت آمدهاند؟ به عزّت و جلال و عظمت خود قسم کرامت خویش را بر ایشان واجب کردهام و ایشان را حتماً به بهشتى که براى دوستانم و براى انبیا و رسل و فرستادگانم آماده کردهام داخل مىکنم.
اى فرشتگان من! ایشان زوّار قبر حسین حبیب محمّد رسول من بوده و محمّد حبیب من است و کسى که من را دوست داشته باشد حبیب من را نیز دوست مىدارد و کسى که حبیب من را دوست داشته باشد دوستدار حبیبم را نیز دوست دارد و کسى که نسبت به حبیب من بغض دارد به من نیز بغض مىورزد و کسى که به من بغض مىورزد بر من واجب است که به اشد عذاب، عذابش نموده به آتش دوزخ او را بسوزانم و جهنم را مسکن و مکانش قرار داده وى را چنان عذابى کنم که احدى از اهل عالم را آنطور عذاب نکرده باشم. (همان ص143)
زوّار حضرت امام حسین علیه السّلام شفاعت مىکنند
امام صادق علیه السّلام فرمودند: روز قیامت منادى ندا مىکند: شیعیان آلمحمّد کجا هستند؟! پس از میان مردم گردنهایى کشیده شده افرادى به پا مىخیزند که عدد آنها را غیر از حقتعالى کس دیگر نمىداند. ایشان در قسمتى از مردم به پا خاستهاند، سپس منادى ندا مىکند: زوّار قبر حضرت امام حسین علیه السّلام در کجا هستند؟! خلق بسیارى به پا مىخیزند.
سپس به ایشان گفته مىشود: دست هرکسى را که دوست دارید بگیرید و آنها را به بهشت ببرید، پس شخصى که جزء زائرین است هرکسى را که بخواهد گرفته به بهشت مىبرد حتى بعضى از مردم به برخى دیگر مىگویند: اى فلانى، من را مىشناسى؟ من کسى هستم که در فلان روز در فلان مجلس براى تو ایستاده و احترام از تو نمودم پس من را نیز دریاب، زائر او را نیز گرفته و به بهشت داخل نموده بدون اینکه دافع و مانعى در بین باشد. (همان ص165)
منبع:تسنیم