۰۱ بهمن ۱۴۰۳ ۲۱ رجب ۱۴۴۶ - ۰۳ : ۰۰
عقیق: تازهترین سخنرانی محمد شجاعی از اساتید حوزه مهدویت با محوریت موضوع «خانواده آسمانی» در مؤسسه فرهنگی هنری منتظران منجی تقدیم علاقهمندان میشود.
لزوم وحدت و پرهیز از اختلاف از نگاه قرآن و معصومین(ع)
قرآن کریم در آیات متعددی به همگان اعلام میدارد که در هنگام رویارویی با اختلافات به خداوند، رسول و صاحبان امر رجوع نموده و از آنها برای حل اختلافات و رفع مشکلات یاری بجویند. اگر همه انسانها از یک مرجع واحد تبعیت کنند، دیگر فرصتی برای به هم خوردن وحدتشان وجود ندارد. تعداد این آیات و روایات بسیار زیاد است که در این مبحث مجالِ برشمردن همه آنها نیست، اما این نکته مهم در تمام این منابع مستتر است؛ رجوع به مراجع تخصصیِ معصوم، حافظ وحدت میان انسانها و مانع تفرقهها، درگیریها و اختلافاتِ میان آنان است.
به حدیث معتبر و مُسنّدِ غدیر توجه کنید؛
«انّی تارکٌ فیکُم الثَّقَلَین، کتاب الله و عترتی، ما إن تمسکتم بهما، لن تضلّوا بَعدی أبدا، لن یفترقا حتی یَردا علیَّ الحوض»
پیامبر اکرم (ص) در این حدیث قرآن و معصومین علیهمالسلام را به عنوان دو عامل هدایت انسانها معرفی نموده و اعلام میدارند که این دو هرگز از یکدیگر جدا نمیشوند، تا اینکه به حوض کوثر، بر پیامبر (ص) وارد شوند.
همه اختلافات و انحرافاتِ میان مسلمانان درست از زمانی آغاز شد که آنان به یکی از این دو متمسک شده و دیگری را رها نمودند، حال آنکه رسولِ خدا (ص) تمسّکِ همزمان به هر دوی این عوامل را عامل سعادت و هدایت انسانها میداند. و اساساً منشأ تمام اختلافات سیاسی- علمی، فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی، خانوادگی و ... نیز چیزی جز این نیست.
اگر انسانها همواره حرمتِ قرآن و رسول و عترتِ او را نگه میداشتند، هرگز جهان اسلام به این حجم عظیم از گرفتاریها، فتنهها، اختلافات مبتلا نمیشد.
طبق اصل اصالت تخصص، همه انسانها در تمام طول تاریخ، برای بهرهبرداری از هر سیستمی به سازنده آن سیستم و متخصصینی که از سوی سازنده آن، دارای نمایندگی مجاز است، مراجعه میکنند. اما نکته عجیب در این موضوع آن است که همین انسانها، در هنگام برخورد با خودشان به عنوان اشرفِ مخلوقات و در ارتباط با انسانهای دیگر، به سراغ سازنده و منابع تخصصی اعلام شده از سوی این سازنده نمیگردند تا مهارتهای لازم را برای ارتباط با این موجود پیچیده و عظیم بیاموزند. و اساسِ محاکمه قیامت نیز، چیزی جز اصل اصالت تخصص و عدم مراجعه بشر به منابع تخصصیِ لازم در برخورد با خودِ حقیقیِشان نیست.
امام صادق (ع) میفرمایند: «نحن حبل الله الذی قال؛ و اعتصموا بحبل الله جمیعاً و لا تفرقّوا؛ ما آن ریسمان محکم الهی هستیم که خداوند فرمود؛ به ریسمان محکم خداوند چنگ زنید و از آن متفرق نشوید.»
آیا بشر از این منبع تخصصیِ قدرتمند و معتبر الهی، برای تنظیم ارتباطات و کسب مهارتهای لازم استفاده نموده است؟
گرفتاریها و مشکلات بشر، ریشهای جز عدمِ شناخت معصومین(ع) و مراجعه به آنان ندارد.
اختلاف و درگیری؛ نوعی از عذابهای الهی
در سوره انعام، آیه 65 خداوند مصادیق انواع عذابها را برای انسانها، برمیشمرد؛
«قُلْ هُوَ الْقَادِرُ عَلَی أَن یَبْعَثَ عَلَیْکُمْ عَذَابًا مِّن فَوْقِکُمْ أَوْ مِن تَحْتِ أَرْجُلِکُمْ أَوْ یَلْبِسَکُمْ شِیَعاً وَیُذِیقَ بَعْضَکُم بَأْسَ بَعْضٍ انظُرْ کَیْفَ نُصَرِّفُ الآیَاتِ لَعَلَّهُمْ یَفْقَهُونَ؛ بگو، خداوند تواناست تا بر شما عذاب و بلایی از آسمان و زمین فرستد و یا شما را به اختلافات و پراکندگی در افکند و بعضی را به عذاب بعضی دیگر گرفتار کند. بنگر چگونه ما آیاتِ خود را به طُرقِ مختلف بیان میکنیم باشد که مردم چیزی را درک کنند.»
در این آیه تفرقه به عنوان نوعی از عذابهای الهی معرفی شده است. بنابراین تفرقه در هر جایی (خانواده، جامعه، میان کشورها و ملتهای گوناگون، میان مذاهب و ادیان مختلف و ...) به سبب تولید ناآرامیهای روانی و آثار متعدد و زیانبارش، خود یکی از عذابهای الهی به شمار میرود، بهگونهای که هرگاه مردم از خدا و رسول و اطاعت آنان فاصله گرفتند، حاکمان ظالم بر آنها مسلط شده و تا میتوانستند بر آنان ستم روا میداشتند.
امام باقر(ع)، مفهوم عبارت «یَلْبِسَکُمْ شِیَعاً» را پراکندگی در دین و اَنگ زدن آنان به یکدیگر معرفی میکند. و این همان چیزی است که امروزه در جهان به وضوح دیده میشود.
سفارش اکید ائمه (ع)، پرهیز از هر گونه اختلاف در میان مسلمانان و حتی میان مسلمانان و مذاهب و ادیان دیگر است.
به طوری که توصیه میکنند «با اتکا به کوچکترین نقاط مشترک میان خودتان» از تفرقه و اختلاف جلوگیری کنید.
اما با نهایت تأسف، امروزه شاهد اختلاف روزافزون گروهی از شیعیان و اهل تسنن هستیم، که بسیار جاهلانه و با بیتوجهی به فرمایشات معصومین علیهمالسلام به اختلافات و درگیریها دامن زدهاند.
پرهیز از اختلاف به خاطر حفظ متانت و وقار اسلام
حضرت علی (ع) در ضرورت وحدت فرمایشی دارند که توجهِ عمیق به این سفارش، حتماً انسان را به ترک هر نوع اختلافی (خانوادگی، شغلی، اجتماعی، مذهبی، سیاسی و...) موفق خواهد نمود. لطفاً کمی با دقت بیشتری به این سفارش دل بسپارید:
باید که اسلام و متانتِ آن، شما را از ستمگری و یاوهگویی نسبت به یکدیگر باز دارد، و یک سخن و متحد شوید به دین خدا، که هیچ دینی جز آن از کسی پذیرفته نمیشود، و به کلمه اخلاص، که جانمایه و اساسِ دین است ملتزم شوید.
امیرالمؤمنین (ع) به واسطهی این کلامِ کاملاً سنجیده میخواهند قدرتی در انسانها تولید کنند تا به واسطه آن از اختلافات و درگیریها بپرهیزند. اگر کسی به چنین قدرتی دست یابد، به یقین به سرچشمه خیراتِ عظیمی دست یافته است.
و این قدرتِ بازدارنده، همان حرمتِ اسلام، وقار اسلام و آبروی اسلام است. علی (ع) از ما میخواهد به خاطر حفظ آبرو و متانت اسلام با یکدیگر درگیر نشده و در موردِ هم، یاوهگویی نکنیم. امیرالمؤمنین که خود پرچمدار وحدت در جامعه است، به مردم توصیه میکند که بهخاطر آبروی اسلام در جامعه اختلاف ایجاد نکنید.
ما به حرمت پدر و مادر زمینی خود و حفظ آبروی آنان از بسیاری از کارها پرهیز میکنیم. آیا برای حفظ حُرمت اسلام و آبروی خانواده آسمانیمان، حاضریم از یاوهگویی و اختلافها دوری کنیم؟
امیرالمؤمنین(ع)، التزام به کلمه اخلاص را نیز محورِ اتحاد میان انسانها میداند. اگر همه انسانها به حقیقت «لا اله الا الله» پایبند بوده و دلبرهای محدود را به این اِله بینهایت ترجیح نمیدادند، مَحال بود به جنگ و درگیری دچار شوند. حرکت همه انسانها به سمت اِله نامحدود و مشترک، جای هیچ اختلافی را در جوامع بشری باقی نمیگذارد.
خودشیفتگی، ریشه مشترک تمام اختلافات و درگیریها
تمام انسانها موظفند، روح خویش را از صفتِ دریدن دیگران و حمله به آنان رها و آزاد کنند. اصولاً اختلافات میان انسانها در میان کسانی به درگیری میانجامد که بیایمان و یا سست ایمان بوده و تنها خود را با عیوب دیگران مشغول میدارند، اما تحمل شنیدن یک عیب از عیوب خود را نیز ندارند. چنین انسانهایی را شهوتهای گوناگون (اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و ...) به گونهای احاطه نموده است که حتی یک ساعت نیز تحملِ تنهایی و خلوتِ با خدا را ندارند و همیشه از خویش به جمع پناه میبرند، زیرا از روبه رو شدن با خودِ حقیقیشان و از تنها ماندنِ با الله میهراسند.
اختلافات و درگیریهای سیاسی، جناحی و... که رسانهها و روزنامهها به آنها دامن میزنند، آرامش را از جامعه سلب میکند. اما فراموش نکنیم که آرامش و شادی حق طبیعی و مسلّمِ مسلمانان در یک جامعه اسلامی است و اساساً هر نوع اختلافی، این حقِ طبیعی را از جوامع اسلامی خواهد ربود.
اما یک نکته مهم که در تمام اختلافات و درگیریها مشترک است، آن است که ریشه تمام اختلافات، خودخواهیها و خودشیفتگیهای انسانهاست. جهنم «خود» جهنم بسیار عمیقی است که منشأ تمام ناآرامیهای انسانهاست که در این مبحث، فرصتِ اشاره به مصادیق متعدد آن وجود ندارد.
تمرین برای درمان خودشیفتگی
برای حذف خودشیفتگی از نفس، صرفِ موعظه شنیدن کافی نیست، بلکه، نیاز به تمرین و تلاشِ مستمر و جدی دارد. همانگونه که در جلسات گذشته برای رسیدن به خیال پاک و ارتباط با غیب تمارینی را آموختیم، باید با تمرینهای مربوط به حذف خودخواهی و خودشیفتگی نیز آشنا شویم.
برای این منظور باید کلام خویش را کنترل کنیم. قبل از اَدای هر سخنی، با خود فکر کنیم که آیا میتوانیم این جمله را نگوییم؟ آیا واقعاً ایرادِ این کلام ضروری است؟ اگر پاسخمان منفی بود، از گفتنِ آن کلام بپرهیزیم.
با این تمرین، باید هر روزی که میگذرد از تعداد کلماتِ مورد استفاده هر روز ما، کاسته گردد. باید کلام خود را به گونهای کنترل کنیم که در هیچ بحثی که ضروری نیست و یا در آن تخصصی نداریم، ورود نکنیم.
«ما یلفظ من قولٍ الاّ لدیه رقیبٌ عتید؛ سخنی بر زبان نیاورده جز آنکه هماندم فرشتگان مراقب و آماده آن را مینگارند.» (سوره ق، آیه 18)
طبق این آیه، به محض اَدای کلامی از انسان، فرشتههای نگهبان آن را ثبت خواهند نمود. پس کمی جدّیتر از زبانمان مراقبت کنیم!
جمعهای خانوادگی باید گرم و پرمحبت باشند، سعی کنیم آن را با مباحث بیهوده و درگیریهای سیاسی آلوده ننماییم. باید مراقب باشیم تا هرگز یک طرف از طرفینِ دعواها و درگیریها، ما نباشیم!
هرگز فراموش نکنیم که پاسخ بسیاری از کلمات، سکوت است؛ «رُبَّ کلامٍ جوابُهُ السّکوت»
قبل از پاسخ به هر کلامی، ابتدا فکر کنیم که آیا این کلام، واقعاً پاسخی میطلبد یا اینکه میتوان سکوت کرد و چیزی نگفت.
نصف شخصیت یک عاقل «تحمل» و نیم دیگر آن «تغافل» (خود را به غفلت زدن) است. مُچگیری از دیگران، پاسخ دادن به هر کلامی و شرکت کردن در هر مباحثهای نشاندهندهی ضعف ایمان انسان است.
خوب است بدانیم که زشتترین چهرهی نفس انسان، درست در حالتی است که با دیگران به درگیری و مشاجره میپردازد.
حیا کنیم از اینکه، زبانمان، شمشیرِ بُرنده جان دیگران شود.
نافرمانی خداوند = از دست رفتن قدرت و استحکام = اختلاف و تفرقه
«وَأَطِیعُوا اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَلَا تَنَازَعُوا فَتَفْشَلُوا وَتَذْهَبَ رِیحُکُمْ ۖ وَاصْبِرُوا ۚ إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرِینَ؛ و همگی با روح وحدت پیرو فرمان خدا و رسول باشید و هرگز راه اختلاف و تنازع را نپویید، زیرا در اثر تفرقه عظمتِ شما نابود میشود (سست میشوید) و خاصیت خود را از دست میدهید. صبور باشید که خدا همیشه با صابران است».
توجه به این آیه نشان میدهد که اگر انسانها واقعاً مطیع خدا و پیامبرش بودند، این همه اختلاف در میان آنان دیده نمیشد، بنابراین اول باید نافرمانیِ خدا و رسول را کرد، تا بتوان به انسان درّنده و درگیر شوندهای تبدیل شد.
اختلافات و درگیریها باعث سست شدن و پراکنده شدن شیعیان شد تا جایی که کشته شدن 11 امام را دیدند و حرکتی از خود به خرج ندادند. امروز همین اختلافات شیعیان است که 1180 سال امام زمان «علیه السلام» را در غربت و آوارگی نگه داشته است. کاش به خاطر تنهایی امام زمان هم شده، از کشمکشها و اختلافها دوری کنیم.
هرگونه نافرمانی خدا و رسول، چه در نظام خانواده و چه در نظام جامعه، سبب عدم استحکام آن خانواده و یا اجتماع میشود. به گونهای که این خانواده و یا جامعه خاصیت و قدرت خود را از دست داده و به خوراکِ مناسبی برای دشمنان تبدیل میشود.
اتحاد مسلمانان، خنده آسمان را برمیانگیزد و تمام مغفرت و رحمتِ خداوند را جلب میکند. مسلمانان باید آگاه به زمان خود بوده و موقعیتشناس باشند و در هیچ شرایطی اتحاد خویش را از دست ندهند.
امام صادق (ع) میفرمایند: «العالمُ بزمانِهِ، لا تهجمُ علیه اللوابث؛ کسی که زمان خود را خوب میشناسد، خطرات و انحرافات، هرگز به او هجوم نمیآورند.»
خوب است بدانیم که خداوند گناهکارانی را که اهل اتحادِ اجتماعیِ مسلماناناند، میآمرزد، اما اهل عبادتی را که به اتحاد اجتماعی مسلمانان احترام نمیگذارد، به خواری و ذلّت میکشاند.
منبع:فارس
211008