۳۰ دی ۱۴۰۳ ۲۰ رجب ۱۴۴۶ - ۲۶ : ۰۲
عقیق:حجتالاسلام قرائتی که بیش از 30 سال به تدرس علوم و معارف قرآنی میپردازد سال گذشته در نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم به عنوان محبوبترین چهره قرآنی انتخاب شد بر همین اساس نام «معلم دوست داشتنی قرآن» را برای وی برگزیم و در طرحی با همین عنوان از سال گذشته به بازخوانی بخشی از مطالب ایراد شده در برنامه درسهایی از قرآن حجتالاسلام قرائتی میپردازیم. در ادامه بخشی از این مطالب با موضوع «انسان نمونه» که در تاریخ 14 مردادماه 1361 در برنامه درسهایی از قرآن ایراد شده است تقدیم مخاطبان میشود.
انسان نمونه کیست؟
نکته 1) خداوند میفرماید: «وَ عِبادُ الرَّحْمنِ الَّذینَ یَمْشُونَ عَلَى الْأَرْضِ هَوْناً وَ إِذا خاطَبَهُمُ الْجاهِلُونَ قالُوا سَلاماً»(فرقان/63) انسان نمونه کسانی هستند که رفتارشان هموار است یعنی هنگامی که بر روی زمین حرکت میکنند، تکبر ندارند و برخوردشان با افراد نادان مسالمتآمیز است.
نکته 2) انسانهای نمونه «وَ الَّذینَ یَبیتُونَ لِرَبِّهِمْ سُجَّداً وَ قِیاماً»(فرقان/64) اهل شب زندهداری هستند «وَ الَّذینَ یَقُولُونَ رَبَّنَا اصْرِفْ عَنَّا عَذابَ جَهَنَّمَ إِنَّ عَذابَها کانَ غَراماً»(فرقان/65) از عذاب جهنم هم میترسند «وَ الَّذینَ لا یَدْعُونَ مَعَ اللَّهِ إِلهاً آخَرَ»(فرقان/68) یعنی سراغ غیر خدا نمیروند.
زکاتدهنده و خاشع رستگار میشوند
نکته 3) «وَ الَّذینَ إِذا أَنْفَقُوا لَمْ یُسْرِفُوا وَ لَمْ یَقْتُرُوا»(فرقان/67) در پول خرج کردن نه خسیس و نه خیلی ولخرج است «وَ الَّذینَ لا یَشْهَدُونَ الزُّورَ وَ إِذا مَرُّوا بِاللَّغْوِ مَرُّوا کِراماً»(فرقان/72) گواهی ناحق نمیدهد، شاهد زور نیست و در برخوردش با حرفهای لغو با بزرگمنشی برخورد میکند.
نکته 4) «قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ الَّذینَ هُمْ فی صَلاتِهِمْ خاشِعُونَ»(مومنون/2-1) مردان نمونه باتقوا کسانی هستند که نمازشان باخشوع است و در جای دیگر داریم که میفرماید: «قَدْ أَفْلَحَ مَنْ زَکَّاها»(شمس/9) پس معلوم است ترکیبات مؤمنون خاشع و زکاتدهندگان یکی است چون هر دو رستگار میشوند.
به ضعفهای گذشته فکر کن تا مغرور نشوی
نکته 5) وقتی پیامبر(ص) مکه را فتح میکند، خدا میگوید: «أَ لَمْ یَجِدْکَ یَتیماً فَآوى»(ضحى/6) یادت هست که زمانی یتیم بودی؟ یعنی ضعف گذشته را به یاد بیاور و با خود فکر کن چیزهایی را که بدست آوردهای از چه کسی داری؟ «انا لله رزقکم الله» یعنی از خداست و از شما نیست.
ویژگیهای مؤمن
نکته 6) «فَمَنِ ابْتَغى وَراءَ ذلِکَ فَأُولئِکَ هُمُ العادُونَ وَ الَّذینَ هُمْ لِأَماناتِهِمْ وَ عَهْدِهِمْ راعُونَ»(مومنون/8-7) مؤمن کسی است که مراعات امانت را کنند، نمازش با خشوع و راه رفتنش با نرمش باشد.
نکته 7) امام سجاد(ع) میفرماید: «وَ أَعِزَّنِی وَ لَا تَبْتَلِیَنِّی بِالْکِبْرِ، وَ عَبِّدْنِی لَکَ وَ لَا تُفْسِدْ عِبَادَتِی بِالْعُجْب»(صحیفه سجادیه، دعاى 20) خدایا عبادت میخواهم که عجب مرا نگیرد و توفیق عبادت به من بده ولی عبادتم را با عجب فاسد نکن پس میفهمیم در مسائل خودسازی، هر نعمتی و هر کمالی ممکن است در کنارش خطر هم باشد.
برای مشاهده متن کامل به اینجا مراجعه کنید.
منبع:فارس
211008