۳۰ دی ۱۴۰۳ ۲۰ رجب ۱۴۴۶ - ۲۷ : ۲۳
عقیق:یکی از شبهات که مطرح است این که آیا در قیامت و بهشت لباس وجود دارد محرم نامحرم چطور؟ چرا وقتی حضرت زهرا (س) وارد محشر میشود همه سرها پایین است به خاطر نامحرمی است
در این سؤال، سه سؤال جداگانه و مستقل مطرح شده است که عبارتند از: «لباس در آخرت» - «محرم و نامحرم در بهشت» و «علت سر به زیر انداختن همگان، به هنگام ورود حضرت فاطمه زهرا علیهاالسلام به محشر و ورود به بهشت».
جواب
الف – لباس اخروی:
خداوند متعال برای آدم، حوا و ذریهای ایشان، از همان بدو خلقت لباس قرار داد. چه لباس معنوی و چه لباس مادی. آدم و حوا (ع) نیز قبل از هبوط به زمین و حیات مادی، به لباسهایی از «نور» پوشیده شده بودند. پس از هبوط به دنیای مادی نیز مکلف به پوشاندن روح خود به لباس تقوا و بدن خود به لباس مادی شدند.
در آخرت نیز هم برای اهل جهنم لباسهای آتشین وجود دارد و هم برای اهل بهشت، لباسهایی از نور، حریر و استبرق و ... وجود دارد و کسی عریان نیست. در آیات ذیل به انواع لباس معنوی و نیز لباس پوششی برای اهل بهشت و اهل جهنم تصریح شده است:
«يَا بَنِي آدَمَ قَدْ أَنزَلْنَا عَلَيْكُمْ لِبَاسًا يُوَارِي سَوْءَاتِكُمْ وَرِيشًا وَلِبَاسُ التَّقْوَىَ ذَلِكَ خَيْرٌ ذَلِكَ مِنْ آيَاتِ اللّهِ لَعَلَّهُمْ يَذَّكَّرُونَ» (الأعراف، 26)
ترجمه: ى فرزندان آدم در حقيقت ما براى شما لباسى فرو فرستاديم كه عورتهاى شما را پوشيده مى دارد و [براى شما] زينتى است و[لى] بهترين جامه [لباس] تقوا است اين از نشانه هاى [قدرت] خداست باشد كه متذكر شوید.
« إِنَّ اللَّهَ يُدْخِلُ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ يُحَلَّوْنَ فِيهَا مِنْ أَسَاوِرَ مِن ذَهَبٍ وَلُؤْلُؤًا وَلِبَاسُهُمْ فِيهَا حَرِيرٌ » (الحج، 23)
ترجمه: خدا كسانى را كه ايمان آورده و كارهاى شايسته كردهاند در باغهايى كه از زير [درختان] آن نهرها روان است درمى آورد در آنجا با دستبندهايى از طلا و مرواريد آراسته مى شوند و لباسشان در آنجا از پرنيان است.
« أُوْلَئِكَ لَهُمْ جَنَّاتُ عَدْنٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهِمُ الْأَنْهَارُ يُحَلَّوْنَ فِيهَا مِنْ أَسَاوِرَ مِن ذَهَبٍ وَيَلْبَسُونَ ثِيَابًا خُضْرًا مِّن سُندُسٍ وَإِسْتَبْرَقٍ مُّتَّكِئِينَ فِيهَا عَلَى الْأَرَائِكِ نِعْمَ الثَّوَابُ وَحَسُنَتْ مُرْتَفَقًا » (الکهف، 31)
ترجمه: آنانند كه بهشتهاى عدن به ايشان اختصاص دارد كه از زير [قصرها]شان جويبارها روان است در آنجا با دستبندهايى از طلا آراسته مى شوند و جامه هايى سبز از پرنيان نازك و حرير ستبر مى پوشند در آنجا بر سريرها تكيه مى زنند چه خوش پاداش و نيكو تكيه گاهى.
« هَذَانِ خَصْمَانِ اخْتَصَمُوا فِي رَبِّهِمْ فَالَّذِينَ كَفَرُوا قُطِّعَتْ لَهُمْ ثِيَابٌ مِّن نَّارٍ يُصَبُّ مِن فَوْقِ رُؤُوسِهِمُ الْحَمِيمُ » (الحج، 19)
ترجمه: اين دو [گروه] دشمنان يكديگرند كه در باره پروردگارشان با هم ستيزه مى كنند و كسانى كه كفر ورزيدند جامه هايى از آتش برايشان بريده شده است [و] از بالاى سرشان آب جوشان ريخته مى شود.
محرم و نامحرم در بهشت:
نه فقط محرم و نامحرم، بلکه تمامی شریعت (احکام) مربوط به زندگی بشر در عالم طبیعت و دنیاست. در قیامت نماز، روزه و حج و طهارت که در شریعت آمده وجود ندارد. لذا شریعت حتی در عالم تمثیل (حیات برزخی یا خواب) نیز وجود ندارد.
اگر کسی در خواب ببیند که به زیارت حرم شریف امام رضا علیه السلام رفته است و میخواهد نماز بخواند، به خود نمیگوید که من مسافر هستم و باید نماز قصر (شکسته) بخوانم، یا اگر دختری نامحرمی را در خواب دید، به خود نمیگوید که باید خود را بپوشانم. حتی اگر کسی در خواب جماع نمود، دغدغهی احکام و شریعت بر او مترتب نمیباشد.
در آخرت، نه قوانین طبیعت حاکم است و نه روابط آن. لذا موضوعی به نام پدر، مادر، همسر، فرزندان و نسبتهای سببی و نسبی که موجب دستهبندی محرم و نامحرم میگردد وجود ندارد. چرا که برای حشر در
آخرت، کسی از نطفهی کسی به وجود نمیآید و از رَحِم دیگری زاده نمیشود که نسبت به دیگران محرم شود یا نامحرم؛ بلکه همگان (مثل حضرت آدم و حوا ع)، مجدداً از خاک خلق و حشر میگردند و هر کدام مستقلاً یک انسان هستند.
در آخرت مرد و زن وجود دارد، لذا در بهشت ازدواج هم وجود دارد. اما غریزهی حیوانی، نفس امّاره، وسوسههای شیاطین انس و جنّ و بالتبع گناه نیز وجود ندارد.
ورود حضرت فاطمه زهرا علیهاالسلام:
ورود ایشان به محشر و قیامت و هم چنین ورودشان به بهشتی که به او مشتاق است، حادثهی بسیار عظیمی است. توقف ایشان و عدم ورودشان به بهشت، و درخواست از حق تعالی برای تجلی عظمتش نزد او که به شفاعت پیروان، دوستان و حتی دوستانِ دوستان میانجامد، حادثهی سادهای نیست.
به لحاظ معنوی، همه به جز اهل عصمت علیهمالسلام به ایشان نامحرمند؛ البته نه به لحاظ جنسیت، وگرنه گفته میشد که مردان سر فرود آورده و چشم پایین میاندازند، اما زنان اهل بهشت، ملائک و حوریان نیز چنین میکنند. بلکه همه نامحرم معنوی هستند، چرا که هیچ کس حق، مقام و عظمت ایشان نزد خدا و در نظام هستی را نمیشناسد و هیچ کس برای نظر به اتمّ جلوه و تجلی «جمال الهی»، محرم نیست.
پس، این سر فرود انداختن و چشم بستن، از عظمت وجود ایشان و تعظیم همگان است.
منبع:جام
211008