۰۳ آذر ۱۴۰۳ ۲۲ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۲۵ : ۱۰
عقیق:حجتالاسلام قرائتی که بیش از 32 سال به تدریس مفاهیم قرآنی و اهلبیت(ع) میپردازد، در نظرسنجی سال گذشته در نمایشگاه بینالمللی قرآن به عنوان محبوبترین چهره قرآنی سال انتخاب شد.
بر همین اساس نام «معلم دوستداشتنی» را برای این استاد قرآن برگزید و در طرحی با همین عنوان به بازخوانی بخشی از نکات مهم و کاربردی ایراد شده توسط وی در برنامه درسهایی از قرآن پرداخت تا از این طریق گامی در جهت تحقق مطالبات مقام معظم رهبری و همچنین توسعه فرهنگ قرآنی برداشته باشد.
در ادامه بخشی از این مطالب با موضوع «گزینش و عزل و نصب» که در 14 اسفندماه سال 1361 در برنامه درسهایی از قرآن ایراد شده است تقدیم مخاطبان میشود.
چه کسی میتواند فرمانده باشد؟
نکته 1) خداوند میفرماید: «وَ زادَهُ بَسْطَةً فِی الْعِلْمِ وَ الْجِسْمِ» (بقره/247) خانواده فقیر و یا پولدار نقشی در جنگ ندارد هر کسی که توانایی رزمی و همچنین علمی داشته باشد میتواند فرمانده باشد.
نکته 2) حضرت موسی(ع) میگوید: خدایا سخنگوی من برادرم هارون باشد زیرا «هُوَ أَفْصَحُ مِنِّی لِساناً» (قصص/34) او در بیان روانتر از من و دلنشینتر از من است بنابراین فصاحت در سخن از اهمیت بسیاری برخوردار است که یک حاکم و فرمانده باید از آن برخوردار باشد.
نکته 3) قرآن در مورد امام میفرماید: «إِنِّی جاعِلُکَ لِلنَّاسِ إِماماً» (بقره/124) به درستی که من تو را برای مردم امام نصب میکنم. انتخاب امام به دست خداوند است.
نکته 4) «وَ ما کانَ لِمُؤْمِنٍ وَ لا مُؤْمِنَةٍ إِذا قَضَى اللَّهُ وَ رَسُولُهُ أَمْراً أَنْ یَکُونَ لَهُمُ الْخِیَرَة» (احزاب/36) مردان و زنان با ایمان حق ندارند وقتی خدا و رسولش حکمی کردند اختیار داشته باشد «وَ رَبُّکَ یَخْلُقُ ما یَشاءُ وَ یَخْتارُ ما کانَ لَهُمُ الْخِیَرَةُ» (قصص/68).
چرا رهبران در جامعه از اهمیت بسیاری برخوردارند؟
نکته 5) مسئله رهبری خیلی مهم است چرا که «الناس على دین ملوکهم»(کشفالغمة، ج2، ص21) انسان(مردم) بر دین ملوکشان هستند یعنی «النَّاسُ بِأُمَرَائِهِمْ أَشْبَهُ مِنْهُمْ بِآبَائِهِمْ»(تحفالعقول، ص208) تقلیدهایی که مردم از رهبرانشان میکنند بیش از اجداد و پدر و مادرشان است.
نکته 6) انسان بر نفسش بصیر و آگاه است و نیز آیاتی داریم که انسان خودش را نیز نمیشناسد «وَ هُمْ یَحْسَبُونَ أَنَّهُمْ یُحْسِنُونَ صُنْعاً» (کهف/104) یعنی انسان تصور میکند که آدم خوبی است «فَرَآهُ حَسَناً» (فاطر/8)یعنی انسان خیال میکند خوب است.
نکته 7) «وَ أَصَحُّ أَعْرَاضاً وَ أَقَلُّ فِی الْمَطَامِعِ»، مطاعشان کم است و در عواقب امور دور نگرند. «ثُمَّ انْظُرْ فِی أُمُورِ عُمَّالِکَ فَاسْتَعْمِلْهُمُ اخْتِبَاراً»(نهجالبلاغه، نامه 53) یعنی اول آزمایش کن بعد انتخاب و اختیار کن. البته آزمایش باید مخفیانه باشد چون اگر بداند خودش را نشان نمیدهد.
متن کامل این برنامه را از اینجا ببینید.
منبع:فارس
211008