پایگاه اطلاع رسانی هیات‌ها و محافل مذهبی
۱۸:۰۰

۱۳۹۱/۰۷/۲۶

انفاق حتي در شب عروسي!

هنگامي كه فرمان خداوند براي ازدواج حضرت علي (ع) و فاطمه زهرا (س) رسيد و اميرالمومنين نيز از دردانه پيامبر (ص) خواستگاري كردند و ...
کد خبر : ۱۷۳۱
عقیق: یكي از فرخنده‌ترين و مبارك‌ترين ازدواج‌ها كه مي‌توان از آن الگوگيري كرد، پيوند آسماني امام علي (ع) و حضرت زهرا (س) است؛ چرا كه هر دو آن بزرگواران معصوم و مبري از گناه و داراي مقام عصمت و ولايت كبرا بودند و در طول تاريخ اسلام هيچ زماني و مكاني براي هيچ پيوندي اين خصيصه يافت نمي شود كه زوج و زوجه هر دو معصوم باشند. بدين سبب اين پيوند فرخنده با تمام ظرايف و حاشيه هاي خود مي تواند الگويي كامل براي زنان و مردان مسلمان باشد.
 
امر ازدواج حضرت زهرا بايد به دستور خداوند صورت مي‌گرفت

حضرت زهرا (س) دردانه پيامبر به سن 9 سالگي رسيده بودند. اكابر و بزرگان قريش ايشان را از پيامبر خواستگاري كردند، اما حضرت به هيچ كدام جواب مثبت نمي‌دادند و مي‌فرمودند: «براي اين امر منتظر دستور پروردگار هستم»؛ چرا كه نسل پيامبر از حضرت زهرا ادامه پيدا مي‌كرد و همسر ايشان پدر امام امت و فرزندان رسول خدا مي‌شدند، پس براي چنين امر مهمي دستور خداوند لازم بود.

خداوند و پيامبرش به ابوبكر و عمر جواب رد دادند

از جمله اشخاصي كه از حضرت زهرا (س) خواستگاري كردند، ابوبكر و عمر دو خليفه اول بودند كه پاسخ پيامبر به آنها منفي بود و مي‌فرمود: «من در انتظار فرمان خداوند هستم.»

بهترين و محبوب ترين بندگان نزد حضرت حق همسر زهراست

در جلاءالعيون علامه مجلسي به سند معتبر از امام موسي كاظم (ع) روايت شده است كه روزي حضرت رسول (ص) نشسته بودند. ناگاه ملكي بر آن حضرت داخل شد و گفت: «نام من محمود است و حق تعالي مرا فرستاده است كه نور را با نور جفت گردانيم.» حضرت پرسيدند: «كه را با كه؟» ملك گفت: «فاطمه را با علي» و به پيامبر بشارت داد كه دو پسر از ايشان متولد مي‌شود كه بهترين جوانان اهل بيت(ع) باشند.

بعد از فرود آمدن ملائكه و رساندن دستور خداوند به پيامبر، امام علي (ع) به نزد ايشان رفت و درخواست كردند كه فاطمه زهرا را براي خويش عقد كنند. پيامبر (ص) در جواب امام علي (ع) فرمود: «قبل از تو مردان ديگري نيز چنين خواسته اي داشتند، ولي هر گاه تقاضاي آنها را با فاطمه در ميان گذاشتم در چهره او علامت عدم رضايت را مشاهده مي‌كردم حال تو نيز بايد صبر كني تا نزد او بروم و خواسته تو را با او در ميان بگذارم».

پيامبر به حضرت زهرا (س) فرمود: «تو قرابت علي (ع) با ما را مي‌شناسي و فضل و برتري او را بر ديگران مي‌داني و چگونگي اسلام و ايمان او را ديده اي و نيز مي‌داني كه من از خداي خود خواسته ام كه تو را براي بهترين و محبوب ترين بندگانش تجويز كند. همانا درباره ازدواج با تو گفت و گويي با من داشته نظر خودت دراين باره چيست؟»

فاطمه هنگامي كه اين سخن را شنيد چيزي نگفت و سكوت كرد و از خجالت چهره برگردانيد. رسول خدا برخاست در حالي كه با خود ذكر « الله اكبر» زمزمه مي‌كرد. همانا سكوت فاطمه نشانه رضايت اوست.

ازدواج دو نور سرمشق ساده زيستي در زندگي دنيوي

با دقت و تامل در احاديث وارده مي‌توان دريافت با آنكه ازدواج آن دو بزرگوار دستور خداوند بوده است، اما رسول اكرم در به جا آوردن شرايط، تمام جوانب را رعايت كرده‌اند. رضايت دختر را لحاظ كرده از ايشان در مورد ازدواج سلب اختيار نكردند هر چند به گفته امام صادق (ع) اگر خداوند اميرالمومنين (ع) را خلق نمي‌كرد در تمام زمين انساني كه كفو و شايسته همسري با حضرت فاطمه (س) باشد، يافت نمي‌شد.

مهريه حضرت زهرا (س) صرف جهيزيه، تداركات عروسي و وليمه شد

دومين امري كه مي‌توان از اين پيوند آسماني آموخت آن است كه تزويج بايد بر اساس كفويت و هم شاني طرفين باشد؛ چرا كه در زندگي آرامش و راحتي تا اندازه بسياري در گرو هم كفوي زوجين است.

هنگامي كه فرمان خداوند براي ازدواج حضرت علي (ع) و فاطمه زهرا (س) رسيد و اميرالمومنين نيز از دردانه پيامبر (ص) خواستگاري كردند و پاسخ آري شنيدند، پيامبر از حضرت علي (ع) درباره مهر سوال كردند، امام علي (ع) از مال دنيا شمشير و زره و شتري داشتند. پيامبر فرمودند: «شمشير را براي جهاد با خدا نياز داري، شتر را براي امرار معاش و كسب روزي اما زره را بفروش.»

قيمت زره 500 درهم شد كه به عنوان مهريه حضرت زهرا قرار گرفت. حضرت ختمي مرتبت از همان مبلغ مهر براي حضرت زهرا (س) وسيله زندگي و يا به اصطلاح جهزيه تهيه كردند كه شامل وسايل بسيار ساده و ضروري زندگي بود و از باقيمانده همان پول طعام و وليمه عروسي فراهم كردند.

ساده زيستي همراه با كرامات اخلاقي

ساده زيستي پيامبر در زندگي الگويي براي همه مسلمانان است؛ چرا كه در زندگي اجتماعي كنوني با فاصله گرفتن از الگوهاي اسلامي جامعه دچار مشكلات بسيار طاقت فرسا و هزينه برداري شده است.

اگر تجملات دنيا شايسته انسان‌هاي بزرگ بود و امري مفيد و با ارزش به حساب مي‌آمد، حضرت زهرا (س) در استفاده از آن از همه اولي‌تر بود كه پيامبر به ايشان سيده زنان جهان لقب دادند، اما با تامل كردن در زندگي ايشان متوجه مي‌شويم نه تنها زندگي آن بزرگواران خالي از تجملات بود، بلكه با ساده زيستي عميقي همراه بوده است.

نكته قابل توجه اين است كه ساده زيستي ايشان همواره با اخلاق و كرامات انساني همراه بوده است، چنان چه در زندگاني مشترك اين دو معصوم مي‌توان يافت امام علي (ع) مي‌فرمايند: «به خداوند سوگند من فاطمه را غضبناك و ناراحت ننمودم تا از دنيا رحلت نمود فاطمه هم مرا خشمناك نكرد و از من نافرماني نكرد و هرگاه من محزون و اندوهناك مي‌شدم براي رفع غم و اندوه خود به فاطمه نظر مي‌كرد.» مسلماناني كه ادعاي دين مداري در زندگي خود را دارند بايد تلاش كنند كه فاصله زندگي واقعي خود از الگوهاي اسلامي را كمتر كنند.

انفاق حتي در شب عروسي

پيامبر صلى اللَّه عليه و آله و سلم در عروسى زهرا (س) يك دست پيراهن نو به ايشان داده بودند تا در شب عروسى بپوشد، هنگامى كه فاطمه به خانه ‏زفاف رفت، بر سجاده عبادت خود نشسته بود و با خدا مناجات مى‌‏كرد ناگاه مستمندى به در خانه فاطمه آمد و با صداى بلند گفت: «از در خانه‏ نبوت يك پيراهن كهنه مى‌‏خواهم».

فاطمه(س) در آن وقت دو پيراهن داشت، يكى كهنه و ديگرى نو، خواست پيراهن كهنه را طبق تقاضاى فقير، به او بدهد، ناگاه به ياد آيه 92 سوره آل‏ عمران افتاد كه مى‌فرمايد: «هرگز به حقيقت نيكوكارى نمى‌‏رسيد مگر آنچه را دوست داريد انفاق كنيد». حضرت زهرا (س) كه مى‌‏دانست پيراهن نو را بيشتر دوست دارد، به اين آيه عمل كرد و پيراهن نو را به فقير داد.

فرداى آن شب هنگامى كه پيامبر صلى اللَّه عليه و آله و سلم پيراهن كهنه را در تن او ديد پرسيد: چرا پيراهن نو را نپوشيده‌‏اى؟ حضرت زهرا(س) عرض كرد: آن را به فقير دادم. پيامبر صلى اللَّه عليه و آله و سلم فرمود: اگر پيراهن نو را براى شوهرت مى‌‏پوشيدى بهتر و مناسب تر بود.

فاطمه(س) عرض كرد: اين روش را از شما آموخته‌‌ام، در آن هنگام كه مادرم خديجه همسر شما گرديد، همه اموال خود را در راه شما به تهی‏دستان بخشيد، كار به جايى رسيد كه فقيرى به در خانه‏ شما آمد و تقاضاى لباس كرد، در خانه لباسى وجود نداشت، شما پيراهن خود را از تن بيرون آورده و به او دادى، از اين رو اين آيه (29/ اسراء) نازل شد: «و بيش از حد دستت را مگشا تا مورد سرزنش قرار گيرى و از كار فرو مانى».

پيامبر صلى اللَّه عليه و آله و سلم تحت تأثير محبت‌ها و خلوص دخترش زهرا (س) قرار گرفت، قطره‏ هاى اشك از چشمانش سرازير شد و فاطمه (س) را به نشانه محبت به سينه‌ اش چسبانيد.
 

منیع: خبرگزاری دانشجو
کد خبرنگار:211001


گزارش خطا

ارسال نظر
captcha
  • پربازدیدها
  • تازه ها