عقیق: استان یزد از دیرباز به خاطر مردم دیندار و آئینهای مذهبی خاص خود به دارالعباده معروف شده است. خاطره سینی زنیهای منظم و مرتب مردان، به همراه آئینهای نخل گردانی و عزاداریهای پرشور مردم در شهرهای یزد از دههها قبل با پخش در تلویزیون به عنوان خاطره انگیزترین عزاداریهای ایران زمین در ذهن ما مانده است. گفته میشود تاکنون ۲۱ آئین مذهبی ویژه ماه محرم در استان یزد به ثبت میراث فرهنگی رسیده و برخی از این مراسمها مانند چاووشی خوانی، آذین بندی نخلها و پرسه خوانی در برخی از شهرهای استان به صورت مشترک برگزار میشود.
بنیانگذاری روضه خوانیهای بزرگ به صورتی که امروز وجود دارند در زمان حکومت زندیان در ایران، حکومت محمد تقی خان در یزد، و مرجعیت آخوند ملٌا اسماعیل در این شهر، حدود ۲۳۰ سال قبل از این، در حوالی سال ۱۱۶۶ شمسی توسط میرزا سید سلیمان طباطبایی نائینی یزدی بوده است.
روضه خوانی در برخی از منازل قدیمی یزد سابقهای افزون بر دو قرن دارد مثلاً روضه خوانی در خانه ملک ثابت در محله سرسنگ ۲۳۰ سال، خانه امام حسینیها در محله بازار نو ۱۷۰، خانه وقفی در محله تل ۱۷۰، خانه اصفهانیان در محله لب خندق و خانه رشتی ها ۱۳۰ سال قدمت دارد. با این حال نسل جوان و جدید این استان تنها به روضههای قدیمی بسنده نکرده اند و در قالبی جدیدترین هیئتهای به سبک و سیاق نسل امروز را بنا نهاده اند.
نذر زرتشتیهای در هیئت انصار ولایت
یزد، حسینیه ایران شعار جدیدی است. اصلاً مال همین چند سال جلوتر است؛ اما مگر این شهر کویری با شعار و عنوان به مرکز و مأوای حماسیخوانان نامداری چون مرحوم حسین سعادتمند تبدیل شده است؟ پاسخ این است: خیر! حتی روایتهای گوناگونی از همنشینی زرتشتیان این شهر با شیعیان در مجالس عزاداری اهلبیت علیهمالسلام شنیده میشود و نذرهایی که اقلیتهای دینی این شهر برای مجالس سوگواری حسین بن علی علیهالسلام داشتهاند.
پس اگر جمعی از جوانان حزباللهی در دهه ۷۰ بخواهند هیئتی در این شهر راه بیندازند و سه دهه بعد در «مهرواره هوای نو» تقدیر شوند، حتماً میان آن همه هیئت معروف، کار بزرگی کردهاند.
بگذارید برگردیم عقب. همان سالها که بچههای انصار ولایت، کار خود را با جلسه قرآن و توسل شروع کردند، اما در آن متوقف نشدند و به خوانش آثار شهید مطهری و تحلیل مباحث امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری پرداختند. آنها از هیئت محبین قم الگوبرداری میکردند و برای این پیروی بارها با حجتالاسلام علیرضا پناهیان به گفتوگو نشسته بودند. تا اینکه در نهایت سال ۱۳۷۶ هیئت «انصار ولایت یزد» را تأسیس کردند. مؤسس اصلی این هیئت هم حجتالاسلام مهدوینژاد و جمع دیگری از جوانان بودند.
این هیئت در زمینه تولید در بخش فرهنگی فعال است و انتشارات دارد. کتابها، جزوات و سررسید مربوط به هیئت را منتشر میکند و آثار فرهنگی دیگر مانند سربند، کتابچه، قاب عکس، تندیس و… را در جریان تولیدات فرهنگی هنری خود داشته است. هیئت انصار ولایت یزد، تازگیها مشاوره اقتصادی را هم آغاز کرده است و تولیدکنندگان قدرتمند و موفق که عضو هیئت هستند، دورهها و کارگاههای آموزشی تولید را برگزار میکنند. در این دورهها جدای از تولیدکنندگان، بعضی فارغالتحصیلان دانشگاه امام صادق (ع) هم تدریس دارند و هیئتیها امیدوارند با این همافزایی و انتقال تجربیات و علوم بتوانند در آینده در حوزه تولید اثرگذاریهای خوبی داشته باشند.
تولید برنامههای تلویزیونی از یک هیئت
این هیئت تاکنون کتاب «آموزش همدلی» از سری کتابهای هوش اخلاقی نوشته محمدحسین فلاح را به چاپ رسانده است. این کتاب رویکردی کارگاهی دارد که به مباحث اخلاقی برای مربیان مهدها و پدران و مادران میپردازد. کتاب بعدی «فرصت بندگی» است که جلد اول تألیف حجتالاسلام مهدوینژاد به چاپ رسیده است. کتاب «شجره طیبه» مجموعه اشعار حجتالاسلام ابویی از علمای یزد، کتاب «صدوق فاطمی» تألیف حجتالاسلام مهدوینژاد، کتاب «به آسمان پرواز کن»، کتاب «مدیریت فکری» اثر حسینی بغدادی از اعضای شورای عالی هیئت، کتاب «اسرار رنجها» مجموعه گفتارهای استاد محمدرضا شایق در هیئت، کتاب «اسرار فقر و غنا» و کتاب «موسیقی هنر یا ابتذال» از تالیفات محمدرضا شایق از دیگر کتابهای این هیئت است.
در حوزه رسانهای نیز هیئت جدای از تولید کلیپ و نماهنگ مذهبی تاکنون توانسته دو برنامه تلویزیونی با عنوان «بفرمائید مهمانی خدا» که به مدت ۳۰ شب از شبکه استانی یزد پخش شد و دیگری برنامه «زیر سایه خورشید» که در ۸ قسمت ویژه میلاد امام رضا (ع) پخش شد، روی آنتن ببرد.
منبع:مهر