۲۳ دی ۱۴۰۳ ۱۳ رجب ۱۴۴۶ - ۲۸ : ۱۷
عقیق: حضرت آیت الله جوادی آملی در گفتاری به سوالی در مورد «اعتماد به نفس یا توکّل بر خدا؟ پاسخ دادند و اظهار کردند: «یکی از افکاری که از مغرب زمین به حریم اندیشه ناب توحیدی مسلمانان و موحدان نفوذ کرده، این است که اعتماد به نفس از فضائل است و باید دیگران را به آن ترغیب کرد؛ در حالی که اسلام هرگز اعتماد به نفس را تأیید نکرده است، زیرا انسانی که مالک هیچ شأنی از شئون خود نیست: «لا یملک لنفسه نفعاً ولا ضرا ولا موتاً ولا حیاةً ولا نشوراً»[۱] چگونه می تواند بر خود تکیه کند؟
آنچه از نظر اسلام فضیلت به شمار می رود و دین به آن بها می دهد اعتماد و توکل بر خداست، چنانکه حضرت امام جواد (سلام الله علیه) فرمودند: «الثقة بالله تعالی ثمن لکل غال وسُلَّم إلی کل عال»[۲] ؛ اعتماد به خدا بهای هر کالای گرانبها و نردبان صعود به هر درجه بلندی است. تکیه گاه مؤمن، قدرت بی کران و مستقل خدای سبحان است، نه قدرت خودش و نه قدرت دیگران.
انسانی که در برابر خدا عاجز است و مالک چیزی نیست، باید بر خدا توکل کند نه بر نفس خود. امام سجاد (سلام الله علیه) در ابتدای دعای ابوحمزه به خدای سبحان عرض می کند:«من أین لی الخیر یا ربّ ولا یوجد إلاّ من عندک ومن أین لی النجاة ولا تُستطاع إلّا بک. لا الذی أحسن استغنی عن عونک ورحمتک ولا الذی أساء واجترء علیک ولم یُرضِک خرج عن قدرتک... ولولا أنت لم أدر ما انت»؛ از کجا خیری توانم یافت؟ در صورتی که خیر جز نزد تو نیست و از کجا راه نجاتی خواهم جُست و حال آن که جز به لطف تو نجات میسر نیست...نه نیکوکاران از یاری و لطف و رحمتت بی نیازند و نه تبهکارانِ بی باک، از سلطه و قدرت تو بیرونند... اگر بر اثر هدایت تو نبود، نمی دانستم تو کیستی.»
پی نوشت:
[۱]مفاتیح الجنان، تعقیب نماز عصر
[۲]بحارالانوار ج۷۵،ص۳۶۴
مراحل اخلاق در قرآن ص۳۶۷،۳۶۸
منبع:حوزه