کد خبر : ۱۳۱۴۶۳
تاریخ انتشار : ۱۹ آبان ۱۴۰۳ - ۱۱:۱۳

لغو ممنوعیت کتاب «آیات شیطانی» سلمان رشدی/ مسلمانان کشور هند واکنش نشان خواهند داد

پس از سه دهه ممنوعیت، دادگاه عالی هند حکم به لغو ممنوعیت انتشار و واردات کتاب «آیات شیطانی» سلمان رشدی داد. این تصمیم به بهانه فقدان دستور رسمی دولتی در خصوص ممنوعیت کتاب اتخاذ شد، اقدامی که احتمالاً واکنش‌های گسترده‌ای را به‌ویژه از سوی مسلمانان هند به دنبال خواهد داشت.

عقیق: ۵ نوامبر پرونده‌ای از سال ۲۰۱۹ باز شد که در آن فردی قصد واردات کتاب آیات شیطانی به هند را داشت، اما طبق نظر دولت واردات این کتاب به هند ممنوع اعلام شد، اما با باز شدن دوباره این پرونده بیان شد که:  «قابل ردیابی نیست بنابراین نمی‌توان آن را برای ادامه ممنوعیت ارائه کرد».

یورو نیوز در این خصوص نوشت: «این ممنوعیت موضوع دادخواستی بود که در سال ۲۰۱۹ توسط فردی به نام ساندیپان خان علیه هیئت مرکزی مالیات غیرمستقیم و گمرکات به دادگاه عالی دهلی ارائه شد. ساندیپان خان اعتبار قانونی حکم سال ۱۹۹۸ این هیئت را که واردات رمان سلمان رشدی را به دلیل محتوای کفرآمیز... آن تحت قانون گمرکی ۱۹۶۲ هند ممنوع کرده بود، به چالش کشید... بر پایه اسناد قانونی، خان از دستگاه قضایی درخواست کرد نسخه‌ای از حکمی که واردات کتاب را ممنوع کرده بود، به او نشان بدهند، اما به او اطلاع داده شد که این سند یافت نشده است».

هند در سال ۱۹۸۸ اولین کشوری بود که این رمان موهن به اسلام و پیامبر اسلام را ممنوع اعلام کرد و در ادامه امام خمینی (ره) فتوای مهدورالدم بودن نویسنده آن را صادر نمود و در کشورهای مختلف اعتراضات گسترده‌ای شکل گرفت.

دادگاه عالی هند همچنین اعلام کرده که در وضعیتی که دستور دولتی مبنی بر ممنوعیت واردات کتاب مذکور وجود ندارد، گزینه‌ای دیگری برایش نمی‌ماند جز اینکه فرض را بر این بگذارد که چنین حکمی اصلاً وجود نداشته است. بنابراین طبق گفته اودیام موخرجی وکیل ساندیپان خان، این ممنوعیت از پنجم نوامبر به دلیل نبود حکم ممنوعیت، برداشته شده است. خبرگزاری رویترز با اعلام این خبر نوشته که وزارت کشور و وزارت دارایی هند در پاسخ به درخواستش برای اظهارنظر در این موضوع، سکوت کرده‌اند.

همه چیز درباره سلمان رشیدی 

سلمان رشدی، نویسنده بریتانیایی-هندی‌الاصل، در سال 1947 در بمبئی (مومبای) هند به دنیا آمد. او با رمان‌های معروفش، به‌ویژه «آیات شیطانی» (1988)، که به دلیل محتوای توهین‌آمیز به اسلام و پیامبر اسلام با واکنش‌های شدیدی مواجه شد، شهرت جهانی یافت. این کتاب موجب صدور فتوی مهدورالدم بودن علیه او از سوی امام خمینی شد، که باعث شد رشدی زندگی پنهانی را به مدت سال‌ها در بریتانیا و سپس در آمریکا بگذراند. در طول این سال‌ها، او با تهدیدهای جدی جانی روبرو بود. رشدی علاوه بر «آیات شیطانی»، آثار دیگری مانند «فرزند زمان» و «شهر و شهرها» را نیز نوشته است که او را به عنوان یکی از برجسته‌ترین نویسندگان معاصر معرفی کرده است. 

سلمان رشدی پس از حکم امام، نزدیک به سه دهه در پناه دولت بریتانیا زندگی پنهانی را در پیش گرفت و گفته می‌شود اکنون در پناه دولت آمریکا به سر می‌برد اما با این حال، آخرین بار، تابستان دو سال پیش (۲۰۲۲) او در یک همایش ادبی در شمال نیویورک هدف حمله یک جوان آمریکایی (لبنانی‌الاصل) قرار گرفت و زخمی شد و بینایی یک چشمش را از دست داد

 

منبع:باشگاه خبرنگاران


ارسال نظر
پربازدیدترین اخبار
پنجره
تازه ها
پرطرفدارترین عناوین