۰۲ آذر ۱۴۰۳ ۲۱ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۱۱ : ۱۰
عقیق:حجتالاسلام سید عبدالفتاح نواب نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت و علیرضا رشیدیان رئیس سازمان حج و زیارت پنجشنبه شب ۳۱ تیرماه در برنامه تلویزیونی گفتگوی ویژه خبری صداوسیما حضور یافتند.
شروط وزارت بهداشت برای اعزام زائران به عتبات
علیرضا رشیدیان رئیس سازمان حج و زیارت با بیان اینکه معاون وزیر بهداشت نامهای را در هفت ماده به سازمان حج و زیارت ارسال کرد که در صورت رعایت آن هفت ماده با اعزام هوایی زائران به عتبات عالیات موافقت شده بود افزود: هفته گذشته و پیش از مراسم عرفه معاون سازمان حج زیارت در سفر به عراق با وزیر گردشگری این کشور مذاکراتی را درباره کلیات تفاهمنامهای که تهیه شده بود انجام داد اما با توجه به تعطیلی ۱۰ روزه در عراق قرار شد مذاکرات اعزام زائران ایرانی پس از پایان این تعطیلات ادامه یابد.
رئیس سازمان حج و زیارت گفت: در ایامی که اعزام زائران عتبات به صورت رسمی تعطیل شده است، برخی به صورت غیر مجاز این اعزامها را با ویزاهای غیر زیارتی انجام میدهند که هزینههای بسیاری را به زائران تحمیل کرده است.
رشیدیان افزود: اگر امکان اعزام زائران عتبات با رعایت شیوهنامههای بهداشت فراهم شود هزینههای زائران کاهش مییابد.امیدواریم پیش از اربعین اعزام زائران عتبات به صورت محدود و هوایی آغاز شود.
وی گفت: با شیوع بیماری کرونا دو هزار و ۵۰۰ دفتر زیارتی در کشور آسیب دیدند و مشمول تسهیلات حمایتی دولت شدند.
رئیس سازمان حج و زیارت افزود: قرار شد به کارگزاران ۲۰ میلیون تومان و به دفاتر ۱۲۰ میلیون تومان تسهیلات پرداخت شود که تاکنون بیش از ۶ هزار و ۵۰۰ نفر موفق به دریافت این تسهیلات شدهاند.
پرداخت ۹۵ میلیارد تومان خسارت به کارگزاران و دفاتر زیارتی
رشیدیان گفت: ۹۵ میلیارد تومان مجموع تسهیلات پرداخت شده به کارگزاران و دفاتر زیارتی بوده است.
وی افزود: امسال قرار بود زائران ایران به حج تمتع اعزام شوند و در مذاکراتی که نمایندگان جمهوری اسلامی ایران و عربستان در کشور ثالث داشتند، قرار شد سهمیه دو تا سه هزار نفری برای ایران در نظر گرفته شود. تا دوم ذیقعده بنا بر این بود که زائران ایرانی به تمتع اعزام شوند اما دولت سعودی یکباره این موضوع را منتفی کرد.
رشیدیان افزود: به نظر میرسد برای اجرای مناسک حج باید هیأت اجرایی تحت نظر سازمان کنفرانس اسلامی تشکیل شود.
وی گفت: با وزارت بهداشت هماهنگی های لازم را انجام دادیم که زائران ایرانی برای تشرف به مراسم حج دو دز واکسن کرونا را دریافت کنند و حتی قرنطینه در عربستان نیز مطرح و برنامهریزی شده بود که طرف سعودی هیچ کدام را اجرایی نکرد.
رئیس سازمان حج و زیارت افزود: در دوران شیوع کرونا برای بازنگری در فرایندهای سازمان حج و زیارت ۲۱ کارگروه با حضور ۹۵۰ کارشناس تشکیل و با ۱۰ هزار نفر ساعت کار اصلاحاتی در زمینه ارتقاء کیفیت، کاهش هزینه ها، افزایش سرعت خدمات رسانی و نیازهای زائران برگزار شد.
رشیدیان گفت: به دلیل محدودیت روابط با دولت سعودی موضوع تعیین تکلیف شهدای منا همچنان ادامه دارد البته جمهوری اسلامی ایران اسناد و مدارک رسمی خود را درباره این فاجعه به دولت سعودی ارائه کرده است.
وی افزود: خسارت آسیب دیدگان از سقوط جرثقیل در مکه نیز از طریق سازمان ملل از دولت سعودی اخذ و به خانوادههای آسیبدیدگان پرداخت شد اما تعیین تکلیف این فاجعه نیز ادامه دارد.
پول زائران حج سال ۹۸ چه شده است؟
رئیس سازمان حج و زیارت درباره مبلغی که از زائران حج تمتع در سال ۹۸ دریافت شد گفت: در آن زمان هزینه حج ۳۵ میلیون تومان بود و در سال بعد به ۷۵ تا ۸۰ میلیون تومان رسید وجوه زائران را به عنوان حواله ارزی در بانک مرکزی ذخیره کردهایم و این زائران در اولویت نخست ما برای اعزام به مراسم حج تمتع هستند.
وی افزود: مبالغ پرداختی زائران حج تمتع و عمره به نام آنها در بانک ملی یا ملت سپردهگذاری شده است و به آن سود تعلق میگیرد که در حساب آنها واریز میشود و میتوانند آن را برداشت کنند اما اگر سود را برداشت نکنند به عنوان هزینه سفر حج محاسبه میشود.
رشیدیان گفت: زمانی که به زائران اعلام میشود، نام نویسی کنید پول و سود آن از حساب بانکی وارد حساب سازمان حج و زیارت میشود.
وی افزود: برای بخش ارزی عین پول را به بانک مرکزی میدهیم و ارز به عنوان حواله ارزی در بانک مرکزی نگهداری میشود.
رئیس سازمان حج و زیارت گفت: برای زائران حج تمتع دلار به تعداد افراد از بانک مرکزی اخذ شده که در زمان اعزام به بانک طرف سعودی پرداخت می شود.
رشیدیان افزود: حدود یک میلیون و ۱۵۰ هزار نفر در نوبت حج تمتع و پنج میلیون و ۸۰۰ هزار نفر در نوبت حج عمره قرار دارند.
وی گفت: در حج عمره حفظ سلامت، عزت، کرامت و امنیت زائران ایرانی اولویت اصلی و طرف سعودی نیز در این زمینه به ما تضمین داده است اما برای حفاظت از زائران ایرانی حمایت های کنسولی و وجود دفتر حافظ منافع ضروری است که طرف سعودی با دایر کردن این مراکز موافقت نکرده است.
رئیس سازمان حج و زیارت افزود: برای اعزام زائران حج عمره محدودیتی نداریم و در سال هایی ۸۶۰ هزار نفر عمره گزار اعزام کردهایم.
رشیدیان ابراز امیدواری کرد که بعد از برگزاری مراسم حج تمتع دولت سعودی حج عمره را راه اندازی کند.
وی درباره شیوهنامههای بهداشتی اجرا شده در حرم مطهر رضوی نیز گفت: دقیقترین دستورالعملها درباره این حرم تهیه و گام به گام با ستاد مقابله با کرونا حرکت شده است.
رئیس سازمان حج و زیارت افزود: به عنوان نمونه در حرم مطهر رضوی همه مهرها یکبار مصرف است، فرشها یکبار که استفاده میشوند تا سه روز بدون استفاده و ضدعفونی میشوند و به زائران در حرم ماسک داده میشود.
رشیدیان گفت: در سامانه haj.ir به همه سوالات زائران در باره حج پاسخ داده شده و اطلاعات در اختیار آنها قرار گرفته است.
وی درباره جا به جایی فیش حج تمتع نیز گفت: هر حاجی میتواند یکبار در استان خودش فیش حج را با قیمت توافقی واگذار کند.
رئیس سازمان حج و زیارت گفت: کسانی که فیش حج داشته و فوت کردند نیز باید درباره آنها انحصار وراثت انجام شود و بر اساس توافق یکی از فرزندان به نیابت از او حج را انجام دهد.
پیگیریها در خصوص شهدای منا ادامه دارد
حجت الاسلام سیدعبدالفتاح نواب نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت نیز در این گفتوگو اظهارداشت: اگر میدانستیم دو سال از اعزام زائر به حج تمتع محروم هستیم از زائران نام نویسی نمیکردیم.
وی افزود: سال گذشته مراسم حج با ۱۵ هزار زائر و امسال با ۶۰ هزار زائر برگزار شد و امیدواریم سال آینده با فراگیر شدن واکسیناسیون مراسم حج تمتع با جمعیت کثیری انجام شود.
نواب گفت: درباره شهدای مکه و منا از روزهای نخست فاجعه پیگیر بودیم و دولت سعودی نیز می گوید هیاتی رابرای تحقیق و تفحص در این زمینه تشکیل داده است اما پیگیری ما همچنان ادامه دارد زیرا باید حق و حقوق شهدای این فاجعه پرداخت شود زیرا دیه آنها به عهده مدیران برگزاری مراسم است.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت درباره برگزاری دعای کمیل در مراسم حج نیز افزود: با طرف سعودی در این زمینه مذاکره کردیم و حتی اعلام کردیم این مراسم را در پشت بام مسجدالنبی برگزار کنیم اما سعودیها میگویند تامین امنیت برگزاری این مراسم برای ما مشکل است.
وی گفت: تاکنون دولت سعودی پاسخ قانع کنندهای درباره فاجعه منا نداده است.
نواب افزود: با توجه به اینکه دولت سعودی پیام مثبتی مبنی بر پذیرش زائران ایرانی برای حج عمره داده است اما این موضوع بستگی به تصمیم گیری مسئولان کشور دارد و سازمان حج و زیارت آماده برگزاری آن است.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت گفت: برای برگزاری مراسم حج تمتع در شرایط کرونا برنامهریزی کرده بودیم و با کشورهای دیگر نیز در این زمینه ارتباط داشتیم.
وی افزود: با اینکه همه کشورهای اسلامی از برگزار نشدن مراسم حج تمتع ناراحت هستند برخی نیز برای جلوگیری از گسترش بیماری کرونا از تعطیلی این مراسم استقبال کرده اند.
نواب گفت: حج واجب است و می توان شرایطی فراهم کرد که این مراسم بدون خطر برگزار شود.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت افزود: دولت سعودی سهمیه دو تا سه هزار نفری برای ایران در حج تمتع امسال قرار داد اما آن را منتفی کرد و در عین حال که گفتیم هر شرایطی میخواهید بگذارید اما امکان حضور زائران ایرانی را در مراسم حج امسال فراهم نکردند.
وی گفت: از ۶۰ هزار نفر زائر حج تمتع امسال ۴۵ هزار نفر به کشورهای دیگر اختصاص داده شده بود.
نواب با بیان اینکه یک میلیون و ۱۵۰ هزار نفر فیش حج در اختیار دارند افزود: باید راهکاری برای افزایش سهمیه زائران ایرانی در مراسم حج تمتع بیابیم.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت افزود: تبدیل حج عمره به حج تمتع با توجه به متقاضیان انبوه و در نوبت حج تمتع امکان پذیر نیست.
وی با اشاره به پیام رهبر معظم انقلاب اسلامی به کنگره عظیم حج گفت: پیام ایشان شامل چهار محور معنویت، وحدت مسلمانان، دفاع از مظلومان و روشنگری بود.
نواب درباره اعزام زائران به عتبات عالیات نیز افزود: دولت عراق نیز میگوید زائران باید در عراق ویزا بگیرند البته این موضوع به مذاکرات وزرای امور خارجه دو کشور بستگی دارد.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت گفت: در دوران شیوع بیماری کرونا سازمان حج و زیارت در زمینه کمکهای مومنانه اقداماتی را انجام داده است.
وی افزود: سامانه ابرات و رواق میقات در فضای مجازی برای مشتاقان زیارت عتبات عالیات و موضوعات آموزشی و فرهنگی راه اندازی شده است.
نواب گفت: بسیاری از کتاب ها نیز از طریق فضای مجازی برای متقاضیان ارسال میشود.