۰۲ آذر ۱۴۰۳ ۲۱ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۳۴ : ۰۲
عقیق:همایش بینالمللی حضرت ابوطالب(ع) حامی پیامبر(ص) بهصورت مجازی و با هدف تبیین ابعاد شخصیتی یار دیرینه پیامبر(ص) به سه زبان فارسی، عربی و انگلیسی در قم دیروز (سهشنبه) آغاز شد.
این همایش بینالمللی که با پیام تصویری آیتالله مکارم شیرازی برگزار شد، بهمدت سه روز تا پنجشنبه 21 اسفند ادامه دارد.
دومین روز این همایش بینالمللی چهارشنبه 20 اسفندماه به برگزاری جلسات کمیتههای تخصصی اختصاص دارد.
همچنین قرار است سومین روز و مراسم اختتامیه روز پنجشنبه 21 اسفندماه، برنامه اختتامیه با پیام تصویری آیتالله نوری همدانی، آیتالله سبحانی و همچنین سخنرانی شخصیتهای مطرح جهان اسلام و حضور میهمان ویژه از الازهر مصر، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، علما و شخصیتهای علمی جهان اسلام برگزار شود.
آنچه در زیر از نظر شما مخاطبان گرامی میگذرد، مهمترین محور سخنرانیهای صورتگرفته در مراسم افتتاحیه است.
تأکید آیتالله مکارم شیرازی بر ساخت فیلم مستند حضرت ابوطالب(ع)
مرجع عالیقدر جهان تشیع بر لزوم ساخت فیلم مستند زندگی حضرت ابوطالب(ع) تأکید کرد.
آیتالله مکارم شیرازی در مراسم افتتاحیه همایش بینالمللی حضرت ابوطالب(ع) حامی پیامبر(ص) با قدردانی از برگزارکنندگان این همایش اظهار داشت: کار گستردهای در مورد حضرت ابوطالب(ع) انجام شده است و باید بیشازپیش برای معرفی این شخصیت بزرگ اسلام به نسل امروز تلاش کرد.
وی با بیان اینکه معرفی حضرت ابوطالب(ع) خدمتی به عالم اسلام، تاریخ اسلام و عالم شیعه است افزود: باید در معرفی حضرت ابوطالب(ع) رنگ اسلامی به برنامهها داده شود.
این مرجع عالیقدر جهان تشیع در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر ساخت یک فیلم مستند برای معرفی حضرت ابوطالب(ع) تصریح کرد: اگر فیلمی برای ابوطالب آماده شود خوب است، چون زبان فیلم مفاهیم را بهتر به نسل جوان انتقال میدهد.
آیتالله مکارم شیرازی گفت: این فیلم مستند با حضور افراد توانمند ازنظر هنری ساخته شود تا بیشازپیش شاهد معرفی چهره حضرت ابوطالب(ع) باشیم.
وی تأکید کرد: باید کار کرد که چهره واقعی حضرت ابوطالب(ع) معرفی شود و آن حضرت از مظلومیت درآید.
آیتالله مکارم شیرازی همچنین در دیدار با دستاندرکاران همایش بینالمللی حضرت ابوطالب(ع) پس از استماع گزارش ارائهشده از سوی مسئولان برگزاری، نسبت به فعالیتها و اقدامات انجامشده بهمنظور تبیین شخصیت ایشان، ابراز خرسندی کرد و اظهار داشت: خوشبختانه کار گستردهای در مورد حضرت ابوطالب(ع) انجام شده است، این قبیل فعالیتها از اموری است که باقیات الصالحات و جاویدان میماند و افراد بهانهجو را خلع سلاح میکند.
این مرجع عالیقدر شیعیان، مظلومیت حضرت ابوطالب(ع) را مورد توجه قرار داده با اشاره به اینکه مظلومیت ایشان ناشی از مظلومیت امیرمؤمنان(ع) است، گفت: بدخواهان و کسانی که با امیرمؤمنان(ع) دشمنی داشتند با نقلقولهای مختلف همواره سعی داشتند چهره حضرت ابیطالب(ع) را مخدوش سازند. بدخواهان سعی کردهاند حضرت ابوطالب(ع) را سوسیالیست قلمداد کنند و علتش هم دشمنی با امیرمؤمنان(ع) است.
آیتالله مکارم شیرازی عملکرد دستاندرکاران همایش بزرگداشت حضرت ابوطالب(ع) را مورد تحسین قرار داده خطاب به آنها گفت: شما با فعالیتهای خودتان ایشان را از مظلومیت خارج ساخته و چهره اسلامی عام و جهانی به ایشان دادهاید.
وی نکوداشت و تبیین چهره حضرت ابوطالب(ع) را خدمت بزرگی به عالم اسلام و عالم تشیع برشمرده با تأکید بر این که آن حضرت بهمعنای واقعی و حقیقی مؤمن بودند، اضافه کرد: فعالیت شما در این همایش باید با اتکا به منابع متقن باشد، بهنحوی که جلوی بهانهجویی مغرضان و بدخواهان گرفته شود.
رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم: شکلگیری جبهه مقاومت و مدافعان حرم، الگوگیری از حضرت ابوطالب(ع) است
آیتالله سید هاشم حسینی بوشهری با قدردانی از برگزارکنندگان این همایش به تشریح ابعاد شخصیتی حضرت ابوطالب(ع) پرداخت و اظهار داشت: آن حضرت بیش از 40 سال از عمر خود را صرف حمایت و ماندگاری اسلام کرد و با تمام سختیها پایکار ماند.
وی افزود: حضرت ابوطالب(ع) برای دفاع از پیامبر(ص) و استوارماندن اسلام در مقابل همه تهدیدها ایستادگی کرد بهطوریکه گاهی جان او و پیامبر(ص) نیز به خطر میافتاد.
رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بیان کرد: حضرت ابوطالب(ع) همواره در مقابل کفار قریش میایستاد و این حمایتهای تا زمان بعثت ادامه داشت بهطوریکه ایشان بسیاری از مواقع کسبوکارش را نیز تعطیل کرد.
آیت الله حسینی بوشهری تصریح کرد: طوری نقش حمایتی حضرت ابوطالب(ع) از پیامبر(ص) برجسته بود که وقتی ایشان دارفانی را وداع گفت، جبرییل به پیامبر(ص) نازل شد که دیگر یار و یاورت را از دست دادهای و از مکه خارج شوید.
عضو مجلس خبرگان رهبری بابیان اینکه او قدمبهقدم با پیامبر(ص) بود، بیان کرد: اگر ابوطالب و فرزندش امام علی(ع) نبود هرگز اسلام قامتش راست نمیماند، پدر در مکه از او حمایت و فرزندش در مدینه جانش را نثار پیامبر(ص) کرد.
رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: حضرت ابوطالب(ع) در شعب ابیطالب رئیس قریش بود، در کوهها و درهها زندگی کرد چون نمیخواست پیامبر(ص) تنها باشد. هر شب جای پیامبر را جابجا میکرد تا مورد سوءقصد قرار نگیرد.
وی افزود: امروز نام ابوطالب مظلوم مانده و باید طوری تلاش و برنامهریزی کنیم که بیشازپیش نام ایشان ماندگار بماند.
آیت الله حسینی بوشهری در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر اینکه حمایت فردی حضرت ابوطالب(ع) و کفالت پذیرفتش برای ما است، افزود: اگر امروز در جامعه اسلامی یتیمی است و میبینیم که کفالت میکنند و خوشبختانه این موضوع نیز در حال گسترش است، حکایت از الگو گیری از حضرت ابوطالب (ع) دارد.
وی بیان کرد: امروز باید در بخشهای مختلف و بهویژه زبان شعر که زبان دوران پیامبر(ص) بود حمایت فرهنگیهای خود را برای معرفی حضرت ابوطالب(ع) در جامعه داشته باشیم.
رئیس قرارگاه عمار: حضرت ابوطالب(ع) سردار گمنام پیامبر(ص) بود
حجتالاسلام مهدی طائب با قدردانی از برگزارکنندگان این همایش اظهار داشت: حضرت ابوطالب(ع) گمنامی را پذیرفت و سردار گمنام پیامبر(ص) بود .
وی بابیان اینکه تا زمانی که حضرت ابوطالب(ع) زنده بود فرماندهی مبارزه با دشمنان پیامبر را بر عهده داشت و بهنوعی مذاکرهکننده اصلی بود، بیان کرد: روزبهروز درخشش حضرت ابوطالب(ع) بیشتر میشود و نمونه بارز این درخششها را هم میتوانیم در نوع مقاومتهای امروز در جهان اسلام جستجو کنیم.
رئیس قرارگاه عمار بیان کرد: حضرت ابوطالب(ع) با عمل صالح از دنیا رفت و نامش در دلها ماندگار است بهطوریکه هنوز قبرستان ابوطالب (ع) شهره دارد.
این استاد حوزه و دانشگاه افزود: امروز رهبر جمهوری اسلامی ایران نیز از نسل ابوطالب است و نسلهای زیادی از حضرت ابوطالب(ع) داریم.
وی گفت: نخستین درسی که حضرت ابوطالب(ع) به ما داد، این بود که برای لحظهای دست از دفاع و پشتیبانی برنداشت و حتی قبل از پیامبر(ص) نیز اقدامات زیادی برای دفاع از اسلام انجام داد.
طائب بابیان اینکه ایمان بالا از شاخصههای اصلی حضرت ابوطالب(ع) بود، بیان کرد: این حضرت باانگیزه تمام و تا حد جان از پیامبر(ص) حمایت کرد، جان و مال را به خدا فروخت و حتی در مواقعی آبرو هم گذاشت.
600 اثر به دبیرخانه همایش بینالمللی حضرت ابوطالب(ع) ارسال شده است
حجتالاسلام حائری اظهار داشت: بهمنظور برگزاری این رویداد بینالمللی با 36 کشور جهان ازجمله مصر، نیجریه، هند، عراق، سوریه اردن، آلمان، آمریکا، برزیل و کشورهای دیگر ارتباط برقرار کرده و بهطور تقریبی تمام مذاهب و فرقهها آثار خود را ارسال کردند.
وی افزود: همچنین با مسیحیان ارتباطات خوبی گرفته شد و از برخی از این شخصیتها نیز مقالههایی دریافت و مصاحبههای علمی و تخصصی نیز از آنان گرفته شد.
حائری بیان کرد: یکی از برنامههای ما برای تداوم پیگیری، معرفی تفکر و تعمل در شخصیت حضرت ابوطالب(ع)حمایت از پایاننامههای حوزوی و دانشگاهی است.
دبیر علمی همایش بینالمللی حضرت ابوطالب(ع) حامی پیامبر اعظم(ص) گفت: همچنین بورس بینالمللی حضرت ابوطالب طراحیشده که هرساله از محققان این عرصه حمایت میشود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: در بحث هنری نیز محتواهای فاخر در رشتههای خوشنویسی، طراحی و نقاشی انجامشده که در مراسم اختتامیه نیز رونمایی میشود.
حائری افزود: آثار دیگر هنری نیز شامل نماهنگ، پوستر، تواشیح و سرود در دبیرخانه همایش بینالمللی حضرت ابوطالب(ع) حامی پیامبر اعظم(ص) تولیدشده است.
دبیر علمی همایش بینالمللی حضرت ابوطالب(ع) حامی پیامبر اعظم(ص) بیان کرد: در راستای برگزاری این رویداد علمی، دو جشنواره ادبی و رسانهای نیز در بخش کودک و نوجوان برگزارشده که این موضوع نیز نشان میدهد پرداختن به شخصیتهای برجسته ایشان میتواند اثرات مهمی در جامعه داشته باشد.
قائممقام دبیرکل حزبالله لبنان: جایگاه حضرت ابوطالب(ع) در اسلام جایگاه باعظمتی است
آیتالله نعیم قاسم در مراسم افتتاحیه همایش بینالمللی حضرت ابوطالب(ع) حامی پیامبر(ص) با قدردانی از دستاندرکاران برگزاری این همایش بینالمللی و مجمع جهانی اهلبیت(ع) اظهار داشت: جایگاه حضرت ابوطالب (ع) در اسلام، جایگاه باعظمتی است و باید بیشازپیش به این موضوع و معرفی شخصیت باعظمت، ابیطالب، حامی پیامبر و رسالت اهمیت داده شود.
وی بابیان اینکه ابوطالب،عبد مناف فرزندعبدالمطّلب حامی پیامبر(ص) و امیرالمؤمنین(ع) و حامی پیام اسلام بود، افزود: این مرد، همان کسی است که در تاریخ، افتخاری بزرگ را مسجّل کرده و در طول 10 سال، گذران عمرش در مکهمکرمه، در همراهی با رسالت حضرت محمد (ص)، نقش حامی و مدافع، و یاور را به عهده داشت.
قائممقام دبیرکل حزبالله لبنان بابیان اینکه حضرت ابوطالب(ع) پیشوای نخست و یکتای بنیهاشم است و جایگاه بزرگی برای او در قریش است، خاطرنشان کرد: هر فردی که تاریخ وی را در دهه رسالت اسلامی مطالعه کند، مییابد که ایشان در کنار رسالت و حضرت محمد(ص) بهواسطه آوازه و جایگاهش، تشویق کننده ای برای مؤمنان است.
آیتالله نعیم قاسم همچنین تصریح کرد: حضرت ابوطالب تنها از شخص پیامبر (ص) پشتیبانی نمیکرد، بلکه او از یاران و انصار وی نیز پشتیبانی میکرد. او کسی است که از عثمان ابن مظعون، زمانی که یکی از مشرکان او را آزار میداد و چشم وی را از بین میبرد، دفاع کرد.
وی بابیان اینکه یکی از افرادی که در جریان تحریم حضرت رسول اکرم (ص) و بنیهاشم، تحریم شده بود، افزود: تحریم در شعب ابیطالب، به مدتزمان سه سال از سال هفتم هجری تا سال 10 هجری بر مؤمنین بنیهاشم بود و البته برای ابوطالب نیز چنین تحریمی وجود داشت، چون وی پیامبر(ص) را یاری کرد، درحالیکه ابوطالب در شعب خودش و مِلکش حضور داشت.
قائممقام دبیر کل حزبالله لبنان خاطرنشان کرد: حضرت ابوطالب(ع) کسی است که پیام محمد(ص) را به مشرکان رساند، زمانی که پیامبر (ص) او را از این مطلع کرد، که موریانه تمام معاهده نامه تحریم و حصر اقتصادی و اجتماعی را خورده است، مگر عبارت بسماللهم (خدایا! به نام تو)،پس ابوطالب بهسوی مشرکان رفت تا آنان را از این امر باخبر سازد و این نقش باعظمت و بزرگی بود.این کار، تلاشی برای پشتیبانی مضاعف وی (از رسالت نبوی) بود و الحمدالله مشخص شد که این خبر صحیح است و مشرکین دریافتند که قدرتی الهی نزد حضرت محمد (ص) وجود دارد که وی را به این سمت سوق داد که چنین رفتاری را از خود نشان دهد.
نعیم قاسم بیان کرد:هنگامیکه ابوطالب وفات کرد، حضرت رسول (ص) به امیر مؤمنان علی (ع) دستور داد که او را غسل، کفنودفن کند و برای وی طلب آمرزش کند و در رابطه با وی فرمود:صلة رحم نمودی عمویم، و انشاءالله جزای خیرببینی، پس به تحقیق، در کودکی تربیت و کفالتم نمودی، و یاور و تکیه گاهم بودی، در بزرگی، سپس رو بهسوی مردمنهاد و فرمود:به خدای سوگند برای عمویم شفاعتی میکنم که انس و جنّ (ثقلین) از آن تعجب میکنند.
دفاع از مقدسات در عراق و سوریه الگوگیری از حضرت ابوطالب(ع) است
آیتالله محمدتقی مدرسی نیز در مراسم افتتاحیه همایش بینالمللی حضرت ابوطالب(ع) حامی پیامبر(ص) با قدردانی از دستاندرکاران برگزاری این همایش بینالمللی و مجمع جهانی اهلبیت(ع) اظهار داشت: حضرت ابوطالب(ع) حامی پیامبر(ص) بود، او همه چیز خود را برای دفاع از رسول اکرم(ص) فدا کرد، به طوری که شبانه بستر پیامبر(ص) را با فرزندان خود عوض میکرد تا خطری به رسول اکرم(ص) نرسید.
وی افزود: حضرت ابوطالب(ع) به فرزند خود آموخت که جان خود را فدای رسول اکرم(ص) کند، امام علی(ع) هم این مساله را به فرزندش حضرت عباس(ع) آموخت.
مدرسی با بیان اینکه مسلمانان مدیون حضرت ابوطالب(ع) هستند، افزود: اهمیت مقام قبیلهای حضرت ابوطالب(ع) را زمانی درک میکنیم که ببینیم چه اتفاقاتی برای رسول اکرم(ص) بعد از درگذشت حضرت ابوطالب(ع) افتاد و ایشان در نهایت مجبور به هجرت از مکه شد.
این مرجع عالیقدر با بیان اینکه وقتی که شخصیت حضرت ابوطالب(ع) را تکریم میکنیم، به قدردانی از ارزشهای برجسته در طول دوران مختلف میپردازیم، خاطرنشان کرد: نقش بزرگ حضرت ابوطالب(ع) سبب شد تا الگویی برای ما و نسلهای مختلف باشد، این که جوانان مسلمان به دفاع از مقدسات در عراق و سوریه پرداختند، ارزشی است که آنها از پدران خود آموختند.
نقش حضرت ابوطالب(ع) حفظ وجود اسلام بود
عضوکویتی شورای عالی مجمع جهانی اهل بیت(ع) نیز در این همایش بینالمللی اظهار داشت: حضرت ابوطالب(ع) سید قریش بود، اما برای فدا کردن جان خود برای رسول اکرم(ص) آماده بود.
آیتالله شیخ حسین معتوق افزود:نقش حضرت ابوطالب(ع) حفظ وجود اسلام بود، پیامبر(ص) را مورد حمایت قراردادوهمراه با رسول اکرم(ص) در شعب ابی طالب حضور یافت.
وی با بیان اینکه حضرت ابوطالب(ع)، رسول اکرم(ص) را از زمان کودکی میشناخت و تا آخرین روزهای عمر خود در کنار پیامبر(ص) بود، افزود: این حضرت در سخنان و اشعارش همواره بصیرت داشت.
آیتالله کعبی: جهاد حضرت ابوطالب(ع)،جهاد مقاومت است
گروه استانها- عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه جهاد حضرت ابوطالب(ع) در مکه، جهاد مقاومت است، گفت: این حضرت مجاهد دوران مبارزه و انقلاب رسول اکرم(ص) در مکه و پرچمدار این انقلاب بود.
آیتالله عباس کعبی اظهارداشت: جهاد حضرت ابوطالب(ع) یک جهاد کبیر مقاومت در برابر دشمنان اسلام بود که به دنبال این بودند که اجازه ندهند اسلام تاسیس شود، ایشان سردمدار و پیشقراول جهاد کبیر بود، جهاد قتالی، جهاد صغیر است و امام علی(ع) سرمدار جهاد قتالی در صدر اسلام بود.
وی با بیان اینکه حضرت ابوطالب(ع) از همان ابتدای اسلام، ولایت مدار بود و مقاومت همه جانبه در ابعاد مختلف اجتماعی و سیاسی داشت، خاطرنشان کرد: مقاومت حضرت ابوطالب(ع) برای تمام ملتها و دفاع از محور مقاومت در همه ابعاد درس آموز است.
عضو مجلس خبرگان رهبری خاطرنشان کرد: برراساس روایات، حضرت ابوطالب(ع) شیفته رسول اکرم(ص) بود و کسانی که در مکه به پیامبر(ص) توهین کردند را مورد تنبیه قرار داد، قریش را تهدید کرد که اگر به رسول اکرم(ص) تعدی کنند، با آنها وارد جنگ میشود.
آیتالله کعبی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه مقاومتی که حضرت ابوطالب(ع) داشت، مقاومت چند بعدی بود و همه این ابعاد میتوانند برای محور مقاومت در زمان کنونی الگو باشد، تصریح کرد: مقاومت سیاسی یکی دیگر از ابعاد مقاومت حضرت ابوطالب(ع) بود به طوری که او بنی هاشم را بسیج میکرد تا در برابر قریش قرار بگیرند و به حمایت از رسول اکرم(ص) بپردازند،
رئیس کمیته مقاومت همایش حضرت ابوطالب(ع)، همچنین مقاومت حضرت ابوطالب(ع) را مقاومت اقتصادی دانست و تصریح کرد: حضرت ابوطالب(ع) همه دار و ندار خود را برای حمایت از رسول اکرم(ص) در شعب ابیطالب و شکستن محاصره اقتصادی پیامبر(ص) گذاشت.
عضومجلس خبرگان رهبری با اشاره به اینکه حضرت ابوطالب(ع) برای دفاع از پیامبر(ص) در مکه شمشیر کشید، ولی کار به جنگ نکشید، افزد: شخصیت او مجاهد فی سبیل الله بود و جهاد او مربوط به دوران حضور رسول اکرم(ص) در مکه است.
آیتالله اختری نباید اجازه داد جایگاه حضرت ابوطالب(ع) خدشهدار شود
آیتالله محمدحسن اختری اظهارداشت: جریان جعل میدانست که اگر حضرت ابوطالب(ع) مومن باشد، امام علی(ع) در این فضیلت بر دیگران سبقت دارد، برخی از علمای اهل سنت نیز اعتقاد شیعه دارند که پدران حضرت محمد(ص) موحد بودند، گرچه که برخی نیز این مساله را انکار کردند.
وی افزود: ما در زمانی قرار گرفتیم که یک حکومت شیعی و اهل بیتی در دنیا وجود دارد، اگر اکنون از اهل بیت(ع) دفاع نشود و حقایق در خصوص ایشان مطرح نگردد، چه زمانی این کار صورت بگیرد، در طول تاریخ هم شاهد بودیم حکومتهای شیعی مثل صفویه اقداماتی در زمینه دفاع از اهل بیت(ع) و مکتب تشیع و نشر علوم دینی انجام دادند.
اختری با اشاره به لزوم بازنگری دوباره تاریخ اسلام تصریح کرد: تصحیح و بررسی تاریخ اسلام و بازگو کردن حقایق در این خصوص یک ضررورن است، جهانیان اکنون اطلاعات غلطی در این خصوص را از دانشنامههای اینترنتی دریافت میکنند.
رئیس شورای عالی مجمع جهانی اهل بیت(ع) گفت: همان خط انحرافی که امویها به وجود آوردند، خط وهابی تکفیری قصد دارد که آن را دوباره برگرداند، به عنوان مثال وهابیها گفتند که عماریاسر جزو فئه باقیه بود یا این که شهادت امام حسین(ع) فاجعه نبود و او اقدام به خروج علیه حکومت کرد و براساس فتوای یک عالم دینی کشته شد.
این استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: این جریان دست به خدشهدار کردن شخصیتهای بزرگ اسلام میزند، جریانی که در برابر توهین به رسول اکرم(ص) ساکت است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: برگزاری همایش همزمان با بعثت رسول اکرم(ص) است، وجود حضرت ابوطالب(ع) نقش زیادی در حمایت از پیامبر(ص) داشت و حضرت ابوطالب(ع) و حضرت خدیجه(س) با تمام وجود به حمایت از رسول اکرم(ص) پرداختند.
اختری با بیان اینکه حضرت ابوطالب(ع) مظلومترین مظلومها در بین تمام مظلومان جهان است، بیان کرد: مظلومیت حضرت ابوطالب(ع) و فرزندش امیرالمومنین(ع) یک مظلومیت روشن است و انسان با توجه کوتاهی که به ظلمی به حضرت ابوطالب(ع) شده است، پی میبرد.
گزارش از علی شاهسون
منبع:تسنیم