کد خبر : ۱۱۵۴۰۴
تاریخ انتشار : ۲۱ آبان ۱۳۹۹ - ۱۶:۲۳

حرم معصومین(ع) و فرزندانشان، پناه مردم ما در طول تاریخ بوده‌اند

یک شاعر اهل بیت با بیان اینکه حرم معصومین(ع) و فرزندانشان، پناه مردم ما در طول تاریخ بوده‌اند گفت: قم و شاعرانش تحت عنایات حضرت معصومه (س) و با تاسی به سیره آن حضرت توانسته اند آثار اجتماعی خوبی خلق کنند و در جامعه شان موثر باشند.

عقیق: گفت‌وگویی با حجت الاسلام والمسلمین جواد محمدزمانی، شاعر و پژوهشگر اهل قم درباره برکات همجواری با کریمه اهل بیت (س) انجام داده است که بخش‌های مهم آن در ادامه می‌آید.

حرم معصومین(ع) و فرزندانشان، پناه مردم ما در طول تاریخ بوده‌اند

- عنصر شعر به واقع محصول لطافت روح است و شاعر در لطیف ترین لحظات زندگی اش سراغ شعر می رود. قطعا بارگاه کریمه اهل بیت (س) و همجواری با ایشان می تواند لحظات خوبی را برای شاعر رقم بزند و وی را در فضایی معنوی قرار دهد.

- معمولا حرم معصومین(ع) و فرزندان شان، پناه مردم ما در طول تاریخ بوده اند و وقتی مردم وارد حرم می شوند سعی می کنند آداب آن را رعایت کنند و معنویت خاصی روح شان را فرامی گیرد. همه اینها در شاعری که در جوار حضرت همسایه است، می تواند آثار مبارکی داشته باشد و اتصال زمین و آسمان را برایش رقم بزند.

سیره حضرت معصومه (س) بایست در شعر گنجانده شود

- ما در فضای شعر امروز شعری داریم به نام «شعر حرمی»! این گونه شعرها بیشتر به ساحت خود حرم اهل بیت(ع) و زیبایی های آن می پردازد. در چنین شعرهایی کاشیکاری های حرم، صحن ها، گنبد و گلدسته ها، ضریح، حوض داخل صحن حرم، سقاخانه، حال و هوای خادمان حرم، آیینه کاری ها و موارد دیگر که مربوط به حرم هستند، در شعر موضوعیت پیدا می کنند و «شعر حرمی» را می سازند. 

- باید دانست اینها به تنهایی مدح حضرت معصومه(س) نیست. در کنار اینها سیره حضرت معصومه (س) بسیار مبحث مهمی است که بایست در شعر گنجانده شود. 

- یکی از این موارد جالب توجه و مهم، بحث مهاجرت حضرت از مدینه به قم است که به این بحث هجرت کمتر در شعرها پرداخته شده است. بحث دیگر محدثه بودن حضرت معصومه (س) است. به این معنا که ما احادیث بسیاری داریم که ناقل آنها حضرت معصومه (س) است.

- ما احادیثی به نام فاطمیات داریم که برای مثال فاطمه بنت موسی بن جعفر(س) از فاطمه بنت جعفربن محمد(س) نقل کرده است چون تمام سلسله ناقلان حدیث تا پیامبراکرم (ص) و حضرت علی(ع)، «فاطمه» نام دارند این احادیث را فاطمیات می خوانند. این بحث نیز از مباحثی است که در شعر ما کمتر به آن پرداخته شده است.

حضرت فاطمه معصومه(س) از ناقلان حدیث غدیر بوده است 

- یکی از ناقلان حدیث غدیر، حضرت فاطمه معصومه(س) بوده است. همچنین جایگاه عصمت ایشان و این نکته که انسان می تواند در جایگاه معصوم نباشد اما به مقام عصمت برسد و «معصومه» نام بگیرد نیز از نکات مغفول در شعر ماست. نقل کرده اند در ۱۷ روزی که حضرت در قم ساکن بودند، به جز عبادت از ایشان چیزی ندیدند.

تولید آثار انقلابی، اجتماعی و سیاسی در شهر خون و قیام 

- شهر قم خاستگاه نهضت امام خمینی (ره) بوده و وقایع مهمی چون واقعه ۱۹ دی در قم رخ داده است. همچنین قم از قدیم به شهر خون و قیام مشهور بوده است و از قبل این تحولات شاعران بی نصیب نبوده اند و آثار انقلابی، اجتماعی و سیاسی نیز تولید کرده اند که در خلال این آثار به مقام اهل بیت (ع)، حضرت رضا (ع) و حضرت معصومه (س) پرداخته اند.

  • از این زاویه وقتی نگاه می کنیم می بینیم قم و شاعرانش تحت عنایات حضرت معصومه (س) و با تاسی به سیره آن حضرت توانسته اند آثار اجتماعی خوبی خلق کنند و در جامعه شان موثر باشند.

 

منبع:فارس


ارسال نظر
پربازدیدترین اخبار
پنجره
تازه ها
پرطرفدارترین عناوین