۲۹ دی ۱۴۰۳ ۱۹ رجب ۱۴۴۶ - ۲۶ : ۱۴
عقیق:شیوع موج دوم ویروس کرونا و افزایش روزافزون آمار مبتلایان و درگذشتگان ناشی از این بیماری، بسیاری از هیأتیها را نگران برگزاری جلسات محرم کرده است که مبادا این جلسات همچون مناسبتها و برنامههای ماههای رجب، شعبان و رمضان لغو شود.
برای جلوگیری از این اتفاق، سازمانها و نهادهای فرهنگی کشور با مدیریت سازمان تبلیغات اسلامی و ذیل ستاد ملی پیگیریهای ویژه ماه محرم گردهم آمدهاند تا بتوانند سند برگزاری جلسات را که شامل پروتکلهای بهداشتی لازم است، تدوین کنند.
در این میان اما فعالان اصلاحطلب در رسانهها و سخنان خود به دنبال تعطیلی جلسات ماه محرم رفتهاند و در روزهای اخیر در اظهارنظرهای خود تلاش میکنند تا این جلسات تعطیل شود. خط سیری که با تلاشهای رسانههایی همچون دویچه وله، ایران اینترنشنال، آناتولی، رادیو زمانه، العربیه، من و تو و رادیو فردا در راستای ایجاد دوگانه کرونا و محرم و ابهامآفرینی در خصوص وضعیت شیوع کرونا در ایران با توجه به در پیشبودن ماه محرم همراه شده است.
دین اسلام، اجباری برای عزاداری تعیین نکرده است
ابتدا آیتالله هاشم هاشمزاده هریسی، یک عضو مجلس خبرگان رهبری ۴ مردادماه در این باره اظهار داشت: مردم ایران به دلیل ارادتی که به امام حسین (ع) دارند در ماههای محرم و صفر در مساجد و تکیهها مراسم عزاداری را با شور زیادی برپا میکنند و به همین دلیل طبیعی است که این روزها نگران تعطیلی عزاداری باشند. مساله مهم این است که درباره برگزار شدن یا نشدن عزاداری، این پزشکان هستند که باید با بررسی وضعیت به این تشخیص برسند که آیا برگزاری عزاداری امکانپذیر است یا اینکه برای حفظ سلامت و جان مردم امسال نمیتوانیم در ماههای محرم و صفر در مساجد و تکایا عزاداری کنیم.
وی توضیح داد: اینکه برخی از سازمانها و نهادهای مرتبط، برگزاری مراسم عزاداری را واجب بدانند و بگویند نمیشود در محرم و صفر عزاداری نکرد، اصلاً درست نیست؛ یعنی هیچکسی نمیتواند درباره این مساله، آن هم در شرایطی که این بیماری سخت جان همه را به خطر انداخته است، با زور حرفش را به کرسی بنشاند.
هاشمزاده هریسی گفت: دین اسلام اجباری برای عزاداری تعیین نکرده است و به همین دلیل همانطور که گفتم، باید پزشکان بگویند که میشود عزاداری کنیم یا نه. حتی فقها و مجتهدین هم با توجه به نظر پزشکان، درباره حلال یا حرام بودن برگزاری مراسم عزاداری نظر خواهند داد.
جان محبان امام حسین را به خطر نیندازید
سپس سیدمحمدعلی ابطحی، رئیس دفتر رئیس دولت اصلاحات و یکی از محکومان فتنه ۸۸ در کانال تلگرامی خود نوشت: چه اصراری است که در این ایام کرونا، موج دینی برای برپایی مراسم محرم و صفر باشد؟
روزه که واجب الهی است، اگر با احتمال ضرر روبرو باشد، حرام میشود. مهمتر از آن: جامعه مذهبی و علمای بزرگ و رهبری انقلاب در موج اول کرونا امتحان خوبی دادند. واقعا با تعطیلی مساجد و حرمها مراقبت از جان مردم را توصیه کردند.
این سرمایه را از علمای شیعه نگیرید. امام حسین راضی نیست که به خاطر مراسم او یک مومن در معرض مریضی قرار گیرد. عشق امام حسین آن قدر عمیق است که با برگزار نشدن مراسم در یکسال، ضعیف نمیشود.
با برافروختن احساسات مذهبی و شور حسینی، جان مردم را به خطر نیندازید. امام حسین سر پل صراط جلوی تکتک کسانی که جان محبانش را به خطر انداختهاند خواهدگرفت.
آقای روحانی، شما رئیس ستاد کرونا هستید. نه منبری سالهای دور. مراقب سخنانتان برای ایام محرم باشید.
مسیح مهاجری خطاب به رئیس جمهور: محرم را تعطیل کنید تا پاییز رنگارنگی داشته باشیم
در نهایت نیز امروز ۵ مردادماه مسیح مهاجری در سرمقاله روزنامه جمهوری اسلامی نوشت: دیروز رئیسجمهور روحانی، جمعبندی تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا درباره عزاداری محرم را اینگونه اعلام کرد: برگزاری عزاداریهای محرم حتماً و رعایت پروتکلهای بهداشتی قطعاً.
اگر جمع کردن میان عزاداریهای محرم و رعایت پروتکلهای بهداشتی امکانپذیر باشد، این تصمیم را باید ستود، ولی متأسفانه چنین چیزی امکانپذیر نیست. این واقعیت را تجربه دو سه ماه گذشته در زمینه برگزاری عروسیها، مجالس ختم، مسافرتها، حضور در مساجد، نمازهای جمعه، رستورانها، تالارها، سفرهای درونشهری و برونشهری با مترو، اتوبوس و هواپیما، رفع محدودیت از پاساژها، بازارها و... به اثبات رسانده است. اینکه مهار کرونا بعد از موفقیتهای اولیه از کنترل ستاد ملی مقابله با کرونا خارج شد و مرگ و میرهای روزانه از ۳۴ نفر در پنجم خرداد به بالای ۲۲۰ نفر در تیرماه رسید به دلیل همین رفع محدودیتها بود.
این روزها از یک طرف مسئولین وزارت بهداشت از مردم میخواهند به شهرهای زیارتی سفر نکنند، در تجمعات حاضر نشوند، مراسم عروسی برگزار نکنند، برای افراد فوتشده مراسم تشییع و تدفین و عزاداری جمعی برگزار نکنند و از طرف دیگر ستاد ملی مقابله با کرونا تصمیم میگیرد، مراسم عرفه هرچه باشکوهتر برگزار شود و در محرم و صفر هم عزاداریهای پرشور داشته باشیم البته با رعایت پروتکلهای بهداشتی!
همین سخن را هنگام برداشتن محدودیتهای کرونایی در خردادماه از آقای رئیسجمهور و سایر مسئولین ستاد ملی مقابله با کرونا بارها شنیدیم؛ ولی نتیجه عملی آن این شد که کنترل و مهار کرونا از اختیار ستاد خارج شد و آمار ابتلاء و مرگ و میر به رقمهای بیسابقه رسید؛ به طوری که مسئولین بیمارستانها و مراکز بهداشتی اکنون از کمبود تخت، فرسوده شدن کادر درمانی و سایر مشکلات مربوط به درمان بیماران کرونایی سخن میگویند و اعلام خطر میکنند.
همین دیروز که آقای رئیسجمهور مجوز برگزاری عزاداری محرم را صادر کردند، وزارت بهداشت ۱۲ استان را در وضعیت قرمز و ۱۳ استان را در وضعیت هشدار اعلام کرد. به عبارت روشنتر، از ۳۱ استان کشور ۲۵ استان به صورت جدی درگیر کرونا هستند و اینطور نیست که بقیه استانها کاملاً سفید و بیمشکل باشند.
در چنین وضعیتی معلوم نیست چرا آقای رئیسجمهور توصیه اکید میکند عزاداریهای محرم با رعایت پروتکلهای بهداشتی برگزار شود. پروتکلها طبق توصیه وزارت بهداشت عبارتند از زدن ماسک، رعایت فاصله اجتماعی، شستن دستها و عدم حضور در اجتماعات. اگر بخواهیم بدون مجامله سخن بگوئیم باید اعتراف کنیم امکان رعایت هیچیک از این چهار مورد در عزاداریها وجود ندارد. بهویژه آنکه در هوای گرم تابستان استفاده از ماسک و تحرکات مربوط به عزاداری، با توصیههای اعلام شده سازگاری ندارند.
نتیجه این میشود که به خاطر انجام یک امر مستحب، سلامت جامعه به خطر میافتد و بسیاری از مردم، قربانی کرونا خواهند شد. آنچه موجب تأسف شدید است این است که ما به نام دین و با انجام کاری که مربوط به دین است، بر خلاف خواست دین که حفاظت از جان را در اولویت اول قرار داده است عمل میکنیم. در فقه اسلام غیر از مواردی معدود، جان انسان خط قرمز است و حتی آن موارد معدود هم مربوط به حیات شرافتمندانه انسان هستند. بنابراین، هیچ امری بالاتر از حفاظت از سلامت جامعه و جان انسانها نیست و اموری از قبیل مراسم عرفه و نماز عید قربان و عزاداری محرم و صفر که همه ما با جان و دل به آن عشق میورزیم را میتوان موقتاً تعطیل یا به صورت فردی برگزار کرد و در سالهای بعد تمام آنها را جبران کرد.
آقای رئیسجمهور! شما به عنوان فرمانده کل ستاد مقابله با کرونا، مسئول جان مردم هستید. کاملاً روشن است که تصمیمات جدید ستاد، دقیقاً همان بلائی را به جانها خواهد انداخت که لغو محدودیتهای کرونائی با خود آورده است. به این واقعیت تلخ فکر کنید که با این تصمیمات، پائیز سیاهی در انتظار کشور ما خواهد بود. لطفاً تعارف با این و آن را کنار بگذارید و با ایجاد محدودیتهای لازم بهویژه در زمینه تجمعات، کاری کنید که پائیز آینده مثل تمام پائیزها رنگارنگ و پر از خاطرههای شیرین برای مردم ایران باشد.
رعایت پروتکلهای بهداشتی در هیأتها را تضمین میکنیم
این در حالی است که حجتالاسلام محمد قمی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی چندی پیش اعلام کرده بود رعایت پروتکلهای بهداشتی در جلسات محرم را تضمین میکنیم. او تصریح کرده بود: جلسات محرم در فضای باز یا فضای سرپوشیده با سقفهای بلند و با رعایت ضوابطی مانند استفاده اجباری از ماسک و ... میتواند اجرایی شود و ما اجرای این ضوابط را سختگیرانه دنبال میکنیم.
همچنین براساس اعلام مسئولین وزارت بهداشت، درمان و آمموزش پزشکی، کارشناسان این وزارتخانه با همکاری سازمان تبلغیات اسلامی در حال تدوین دستورالعمل و پروتکلهای لازم برای برگزاری جلسات در محرم هستند و این نشان میدهد که مسئولین امر بهداشت و درمان کشور موافق برگزاری جلسات با رعایت دستورالعملهای لازم هستند.
دوگانگی «جان و نان» و «عزاداری و سلامت» غلط است
افزایش این مباحث از سوی اصلاحطلبان موجب شد که روز گذشته ۴ مردادماه حجتالاسلام حسن روحانی رئیس جمهور در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا با تاکید بر اینکه ایجاد دوگانگی «جان و نان» و «عزاداری و سلامت» غلط است و هر دو باید در کنار هم و با رعایت پروتکلهای بهداشتی باشند، گفت: مراسم عزاداری شهادت سرور و سالار شهیدان امام حسین (ع) باید در سراسر کشور، با شکوه و رعایت دقیق پروتکلهای بهداشتی برگزار شود.
وی خاطرنشان کرد: مراسم عزاداری امام حسین (ع) با برنامه ریزیهای دقیقی که انجام شده، باید به گونهای برگزار شود که نه تنها بهانه ای در اختیار معاندان قرار نگیرد بلکه ایران را به الگویی برای سایر کشورها و شیعیانی تبدیل کند که این مراسم عزاداری را برگزار می کنند.
امسال ماسک زدن و رعایت فاصله اجتماعی نیز جزو شکوه مراسم عزاداری امام حسین (ع) است
رئیسجمهور گفت: امسال ماسکگذاری و رعایت فاصلهگذاری اجتماعی از سوی عزاداران و عدم تجمع و تراکم در یک مکان نیز جزو شکوه مراسم عزاداری امام حسین (ع) است.
وی تصریح کرد: زندگی ملت ایران با عشق به امام حسین (ع) و فرهنگ عاشورا و سوگواری برای سیدالشهدا عجین شده و ایرانیها همواره توجه خاصی نسبت به اهل بیت (ع) و به ویژه حضرت اباعبدالله الحسین (ع) دارند.
روحانی با تأکید بر اینکه فرهنگ عاشورا و کربلا به عنوان فرهنگی بلند و منجی برای ملت ایران همواره محترم بوده است، گفت: در حقیقت انقلاب، اخلاق و تعاون را مدیون امام حسین (ع) هستیم.
هدف غربگرایان از تلاش برای تعطیلی محرم
چند روز پیش نیز آیتالله سیدمحمدمهدی میرباقری، عضو مجلس خبرگان رهبری در نخستین همایش از سلسله نشستهای علمی هیأتهای مذهبی به عنوان کرونا و چالشهای پیش روی هیأتها با ارائه تحلیلی از تلاشهای غربگریان در خصوص جلسات محرم با اشاره به اینکه کرونا بیماری حقیقی و خطرسازی است و بالاخره مانند بیماریهای دیگر جامعه را درگیر کرده است، تصریح کرد: اما مسئله این است که در قبال این بیماری باید چه کنیم؟ از روز اول جامعه پزشکی و خارج از آن نحوه مواجهه با این بیماری را متفاوت از قرنطینه کور دانستند و امروز نیز کشور به این نتیجه رسیده است که راه حل اصلی قرنطینه نیست و باید به فاصلهگذاری معقول و رعایت اصول بهداشتی بپردازیم.
آیتالله میرباقری گفت: امروز واضح است که راه مقابله با این بیماری، قرنطینه کور و تعطیلی مسجد و هیأت نیست. البته تردید نداریم که غربگرایانی در این کشور وجود دارند که بدشان نمیآید، مراسم مذهبی مثل مسجد ارک، حسینیه همدانیها و یا جلسه چیذر و ... با حضور هزاران جوان تعطیل شود؛ زیرا این مجالس را مانع پیشرفت خود میدانند. خاطرم هست، روزی این افراد در دولت اصلاحات در روزنامهها میگفتند چطور از توسعه حرف میزنیم در حالی که سال قبل سه میلیون نفر به زیارت امامزادهها رفتند یعنی اگر این افراد به آنتالیا میرفتند، توسعه محقق شده بود.
براساس این گزارش، مشخص است که براساس نظرات کارشناسان امر، تعطیلی جلسات محرم راهکار منطقی برای مواجهه با جلسات ماه محرم نیست و رعایت دستورالعملهایی همچون برگزاری جلسات در فضای باز، کوتاه شدن زمان برنامهها، استفاده از ماسک و رعایت فاصلهگذاری، توزیع نذریها به صورت سبدهای ارزاق میتواند راهکاری برای برگزاری جلسات باشد.
منبع:فارس