۰۴ آذر ۱۴۰۳ ۲۳ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۴۴ : ۰۲
عقیق:سفر عمره مفرده از سال ۹۴ پس از تعرض نیروهای سعودی به دو نوجوان کشورمان در فرودگاه جده متوقف شد و همان سال با فاجعه منا و بیتوجهی سعودیها به پیگیری دلایل آن فاجعه و حقوق شهدای منا، با قطع روابط سیاسی ایران و عربستان دیگر امیدی به برپایی عمره مفرده نبود.
از متوقف شدن عمره مفرده تا برقراری حج تمتع با یک سال وقفه
این مشکلات آنقدر در هم تنیده بود که حتی در سال ۹۵ حج تمتع برای ایرانیان برگزار نشد تا اینکه به فتوای مراجع و موافقت مسؤولان کشورمان، با وجود قطع روابط سیاسی دیپلماتیک دو کشور، سازمان حج و زیارت و بعثه مقام معظم رهبری با وزارت حج عربستان وارد مذاکره و حج تمتع با یک سال وقفه برقرار شد، اما برقراری عمره مفرده در آن زمان به طور جدی پیگیری نشد و مذاکرات رسمی برای برقراری عمره مفرده صورت نگرفت، چرا که به گفته حجتالاسلام قاضیعسکر، نماینده وقت ولیفقیه در امور حج و زیارت، برای برقراری عمره مفرده باید منتظر نظر مقامات کشور بودیم.
سال ۹۶ دوباره اخباری مبنی بر برقراری عمره مفرده منتشر شد و به نظر میرسید سال ۹۷ عمره مفرده برقرار شود، اما باز هم میلیونها نفری که در انتظار آغاز مجدد این سفرها بودند، به این سفر معنوی دعوت نشدند.
۶ میلیون ایرانی در انتظار عمره مفرده هستند
با این وجود هنوز پس از گذشت ۴ سال از تعطیلی سفر عمره مفرده، این سفرها پیگیری نشده و با فراز و نشیبها و حتی موافقان و مخالفانی همراه است. این امر در حالی است که به گفته حجتالاسلام سیدعلی قاضیعسکر، نماینده سابق رهبری در امور حج و زیارت و علیرضا رشیدیان، رئیس سازمان حج و زیارت بیش از ۶ میلیون نفر در صف انتظار برای عمره مفرده هستند. به عبارتی حدود یک چهاردهم جمعیت کشور، برای عزیمت به سرزمین وحی هزینه کرده و منتظرند به این سفر معنوی مشرف شوند.
متولیان حج و زیارت، همواره به پیگیریها برای برقراری عمره مفرده در زمان برگزاری حج تمتع تصریح کردهاند. به طوری که حمید محمدی، رئیس سابق سازمان حج و زیارت در سال گذشته به نگرانی برای برقراری سفر عمره مفرده به دلیل نداشتن ارتباط سیاسی با عربستان اشاره کرده و شرط برقراری این سفر را تأمین امنیت، کرامت و عزت ایرانیان از سوی سعودیها دانسته بود.
شروط ایران برای برقراری عمره مفرده/ اشتیاق طرف سعودی به برپایی عمره برای ایرانیان
پس از تعطیلی عمره، پیگیریها برای برقراری این سفرها ادامه داشت و مسؤولان نیز، ازسرگیری این سفر را در گرو موافقت با شروط ایران توسط سعودیها عنوان میداشتند. تا اینکه در سال جاری، علیرضا رشیدیان، رئیس سازمان حج و زیارت پس از بازگشت از سفر حج تمتع از مذاکره با طرف سعودی به منظور برپایی عمره مفرده و رسیدن به نتایج قابل قبول خبر داد و گفت: طرف سعودی، مشتاق برپایی عمره مفرده برای ایرانیان است، اما در صورت موافقت عربستان با شروط ما، ساماندهی و سازماندهی برای اعزام به عمره پس از ماه صفر به انجام خواهد رسید.
از نداشتن روابط دیپلماتیک تا موافقت سعودیها با ۲ شرط ایران
چند ماه از حج تمتع نگذشته بود که اخباری مبنی بر موافقت طرف سعودی با دو شرط ایران به منطور برپایی عمره مفرده منتشر شد که بر اساس آن، رشیدیان با اشاره به مطرح شدن سه شرط از سوی کشورمان شامل تضمین عزت و کرامت و امنیت زائران ایرانی و حضور مسئولان کنسولی جمهوری اسلامی ایران در زمان عمره در عربستان و لغو قوانین سختگیرانه برای ورود اتباع عربستانی به ایران گفت: دو شرط نخست ما مورد قبول طرف سعودی قرار گرفت و شرط سوم در حال بررسی است که امیدواریم با توجه به تحولات مثبتی که در روابط کشورهای منطقه در حال وقوع است، سریعتر این مسأله هم حل شود.
حجتالاسلام سیدعبدالفتاح نواب، نماینده ولیفقیه در امور حج و زیارت نیز در اواخر تابستان امسال در دیدار جمعی از روحانیون استانهای آذربایجان غربی و شرقی از راهاندازی عمره مفرده به صورت محدود خبر داد.
پس از آن احتمال برپایی عمره مفرده قوت گرفت و مسؤولان کشورمان نیز با مذاکراتی که با طرف سعودی داشتند به نتایج بهتری رسیدند؛ به نحوی که موافقت طرف سعودی با شروط ایران نهایی شد، اما با این وجود به دلیل عدم موافقت وزارت خارجه، سفر عمره مفرده برقرار نشد؛ در حالی که به نظر میرسید با توجه به آمادگی سازمان حج و زیارت برای برقراری عمره مفرده، این سفر از سر گرفته شود، اما وزارت امور خارجه به دلیل نداشتن ارتباط سیاسی با عربستان، رغبتی به برپایی این امر نشان نداد، چرا که در صورت بروز مشکلی برای اتباع جمهوری اسلامی، امکان پیگیری حقوقی برای آنها وجود نداشت.
اکنون با توجه به فرمایشات اخیر مقام معظم رهبری در خطبههای نماز جمعه ۲۷ دیماه به زبان عربی و لزوم وحدت کشورهای اسلامی و همچنین صحبتهای اخیر محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در جمع تجار هندی در شهر بمبئی درباره آمادگی برای مذاکره با عربستان، به نظر میرسد احتمال سفر به عمره مفرده بیش از گذشته قوت گرفته است و مسؤولان نیز درصدد برقراری این سفر معنوی هستند.
به گزارش فارس، با برقراری عمره مفرده نه تنها امکان حضور شیعیان در بین سایر مسلمانان جهان و همچنین اتحاد مسلمین جهان افزایش مییابد، بلکه در کاهش هزینههای حج تمتع نیز اثرگذار خواهد بود.