۲۹ دی ۱۴۰۳ ۱۹ رجب ۱۴۴۶ - ۰۲ : ۲۲
مشروح سخنرانی آیتالله میرباقری به شرح زیر است:
فساد عالم با قطع رشته رحمت الهی و جایگزینی فاسقین
بسم الله الرحمن الرحیم الحمدالله رب العالمین و اصلی و اسلم علی خاتم انبیائه و افضل سفرائه حبیب اله العالمین ابا القاسم محمد. و صلی الله علی اهل بیته المعصومین الهداه المهدیین سیما بقیه الله فی الارضین ارواحنا لتراب مقدمه لفداء واللعنه علی اعدائهم اجمعین. طرحی که جبهه منافقین و نفاق و کفار داخلی دنیای اسلام داشتند این بود که بساط لهو و تجارت به پا بکنند و مردم و مومنین و اطرافیان حضرت را در شرایط سخت و محاصره قرار بدهند تا آنها را پراکنده کنند و به تعبیر نورانی قرآن انفضاض و شکستن جبهه حضرت حاصل بشود و برای اینکه این کار اتفاق بیافتد باید فضای امت را برگردانند. «لیُخْرِجَنَّ الْأَعَزُّ مِنْهَا الْأَذَلَّ»(منافقون/۸) یعنی باید ارزشهایی که وجود مقدس نبی اکرم بر جامعه مومنین و مدینه مومنین حاکم کردند را برگردانند، به طوری که اینها تحقیر بشود ارزشها و ضد ارزش شوند و صاحبان آنها عزیز نباشند؛ و به عکس کسانی که در جبهه مقابل هستند عزیز بشوند و ذلیلانه جبهه حضرت را منزوی بکنند و جبهه حضرت ذلیل بشوند.
طرحشان این است که آن رشته اصلی و فروع آن را که خدای متعال فرموده به آن پیوند بخورید و همه تلاشتان این باشد که با آن رابطه برقرار کنید و نیز عهدهایی که در این زمینه از ما گرفته شده که ارتباط خود را با نبی اکرم و اهل بیت وثیق و این رشته رحمت الهی را جاری کنید تا تمام زندگیتان در پرتو این رشته رحمت و ولایت باشد؛ اما آنها این رشته را قطع میکنند و عهدها را زیرپا میگذارند. بنا بود بر مدار وجود مقدس نبی اکرم و اهل بیت راه بروند و تمام ارتباطات بر مدار اهل بیت باشد اما آن رشتهها را قطع میکنند و خودشان محور میشوند و یک رشتهها و روابط دیگری برقرار میکنند و به تعبیر امروزیها روابط و ارزشهای سیاسی و فرهنگی و اقتصادی جدیدی بر جهان و جامعه حاکم میکنند و خودشان را اولیاء خدا و حامل کتاب و اسراسر میدانند در حالی که به تعبیر قرآن «مَثَلُ الَّذینَ حُمِّلُوا التَّوْراةَ ثُمَّ لَمْ یَحْمِلُوها کَمَثَلِ الْحِمارِ یَحْمِلُ أَسْفاراً»(جمعه/۵) حامل حقایق کتاب نیستند. میخواهند یک امتی با این مختصات درست کنند و این فسادی که در ارض به پا میکنند همین است.
«الَّذینَ یَنْقُضُونَ عَهْدَ اللَّهِ مِنْ بَعْدِ میثاقِهِ وَ یَقْطَعُونَ ما أَمَرَ اللَّهُ بِهِ أَنْ یُوصَلَ وَ یُفْسِدُونَ فِی الْأَرْضِ»(بقره/۲۷) فاسقین آن رشته را قطع میکنند یعنی کسانی که عهدالله و قرارها را زیرپا میگذارند. بنا بود بر مدار حضرت حرکت بکنند و قولها را که در موضوع توحید و نبوت و ولایت که اینها را به هم پیوند میزند، داده بودند اما این قرارها را به هم میزنند و مثل ابلیس اگر صحبت از توحید میکنند توحید بدون این رشته است. این رشته یعنی امام را که خدای متعال فرموده بود به تمام زندگیتان گره بخورد و خواب و خوراک و روابط تان در ذیل امام باشد، قطع میکنند و خود را محور قرار میدهند و یک جمع دیگری میسازند که ارزشها تغییر میکند و عزیزها ذلیل میشوند و ذلیلها عزیز میشوند؛ و به توهم و خیال آنها اینطوری فضای عالم را از دست حضرت پس میگیرندو برمیگردانند.
«وَ یَقْطَعُونَ ما أَمَرَ اللَّهُ بِهِ أَنْ یُوصَلَ وَ یُفْسِدُونَ فِی الْأَرْضِ»، فساد از اینجا شروع میشود. وقتی آن عهدها زیر پا گذاشته شد و آن رابطههایی که خدای متعال فرمود برقرار کنید، ترک شد و یک روابط دیگری جای آن آمد، فساد به پا میشود. همان که قرآن فرمود «ظَهَرَ الْفَسادُ فِی الْبَرِّ وَ الْبَحْرِ بِما کَسَبَتْ أَیْدِی النَّاس»(روم/۴۱) اینها طبیعت را هم آلوده میکنند چون طبیعت مسخر ما انسان هاست و وقتی ما فاسد شدیم آنجا هم فاسد میشود. وقتی مناسبات جامعه انسانی از مدار رسول الهی که رحمه للعالمین است و اهل بیتش که رشته رحمت الهی هستند، قطع میشود و بر مدار دیگران قرار میگیرد و خودشان را محور این روابط قرار میدهند، عالم به فساد کشیده میشود. باید این فساد دوباره اصلاح بشود.
خدای متعال یک بار عالم را اصلاح کرده و فرموده «لا تُفْسِدُوا فِی الْأَرْضِ بَعْدَ إِصْلاحِها»(اعراف/۵۶) که در روایت فرمودند «اصلاحها بمحمد و علی» و این دو بزرگوار را فرستاده و مدار اصلاح در عالم قرار گرفتند و فرمود که دوباره مدار عالم را برنگردانید؛ اما برمیگردانند و طرحشان هم خیلی طرح سنگینی است. دشمن بساط لهو و تجارت و بازار مکاره درست میکند تا مردم به جای این که مشغول ذکر باشند مشغول بازار و داد و ستد شوند. یک جریان دیگر و ارزشها و فرهنگ دیگری میآورند و فرهنگی را که حضرت آوردند گویا کنار میرود و منزوی میشود و یک فرهنگ دیگری میآید.
این جنگ اضلاع گسترده ای دارد: یک بخش آن جنگ سخت است و یک بخش آن جنگ نرم و کار فرهنگی میکنند «لَیُخْرِجَنَّ الْأَعَزُّ مِنْهَا الْأَذَلَّ»(منافقون/۸)، یعنی جبهه حق را تحقیر میکنند و ارزشهای دیگری را میآورند و کاری میکنند که مومنین ذلیل بشوند اما خدای متعال میفرماید که این شدنی نیست و شما نمیتوانید مومن را ذلیل کنید. مومن هیچ وقت در مقابل تحقیر کفار ذلیل نمیشود و در مقابل طرح و تدبیر دشمنان، مومن عزتش را از دست نمیدهد. خدای متعال میفرماید که شما هیچ وقت عزت نخواهید داشت مومن هم هیچ وقت ذلیل نخواهد شد.
امیرالمومنین علیه السلام در باب ابلیس میفرمایند: «صَغَّرَهُ اللَّهُ بِتَکَبُّرِهِ وَ وَضَعَهُ بِتَرَفُّعِه»(۱) یعنی او تکبر کرد و خدای متعال او را کوچک و خوار کرد. او برای خودش شأن قائل بود؛ اما خدای متعال او را پایین آورد و وضیع و خوار کرد. ممکن است یک کسی بگوید که شیطان چطور خوار شده قرنهاست که یک بساطی دارد و جامعه وسیعی را با سرانگشتان خودش میچرخاند یک امت فاسدی درست کرده و دور خودش جمع کرده است؛ این تصغیر است؟! ولی اگر دقت شود فهمیده میشود که کسی که به آسمان چهارم رفته و همنشین و گاهی معلم بعضی ملائکه هم بوده کارش به جایی برسد که بنشیند و کمین کند تا یک آدمی را زمین گیر و جهنمی کند و به زمین بزند؛ از این پست تر هم میخواهد بشود؟ در ضمن اصل حقارتش در دوره ظهور و رجعت و قیامت و جهنم که دوران ایام الله است روشن میشود. «یوم هم بارزون»(غافر/۱۶) هنوز حقرت او درست آشکار نشده و وقتی پردهها کنار رفت معلوم میشود چه کسی عزیز و چه کسی ذلیل است.
بنابراین نه مومن ذلیل میشود و نه آنها عزیز میشوند؛ ولی نقشه خیلی پیچیده است. یک ابراهیم خلیل میخواهد که در مقابل این فرهنگی که درست کردهاند تحقیری که میکنند، انسان احساس حقارت نکند و در مقابل این تخویف و تهدیدی که میکنند انسان نترسد و در مقابل تطمیعی که میکنند انسان تطمیع نشود و در مقابل شبهههایشان شبهه زده نشود؛ یک مجموعه کار گسترده است که به تفصیل در روایات و قرآن توضیح داده شده است. یک دستگاه و دانش و علم درست میکنند تا برای حرفهایشان پشتوانه علمی درست کنند؛ حتی علم کلام درست میکنند.
ایجاد ظلمات و فضای شبهه در امت نبی اکرم
این توطئه و طرح که هم در سوره جمعه و هم در سوره منافقون بیان شده، برای ایجاد پراکندگی و انفضاض است؛ این لهو و تجارت و کار سنگینی که میکنند برای این است که فضای فرهنگی امت را تغیر بدهند و ارزشها را در امت جابجا کنند و معروف را منکر و منکر را معروف کنند و صاحبان معروف براساس توهم آنها تحقیر و ذلیل و بلکه اذل بشوند. چون در یک جامعهای هرکسی که از ارزشهای جامعه دورتر است ذلیلتر است. لذا معصومین قله دوری از دستگاه شیطان هستند و در نگاه آنها ذلیل ترین میشوند. در درجه بعد دورترین آدمها از آن ارزشها، مومنین هستند؛ یعنی وقتی فرهنگ یک جامعه ای را معکوس و وارونه کردید، نه این که ذلیلها عزیز میشوند؛ بلکه اعز، اذل میشود یعنی آنهایی که از همه عزیزتر بودند از همه ذلیل تر میشوند. در یک جامعه ای مدارج عزت براساس مدارج ارزشهای اجتماعی است. اگر شما ترازوی یک جامعه را تغییر دادید و وارونه وزن کرد، سنگینترها سبکترین میشوند و عزیزترها اذل میشوند.
در مقابل این فضای سنگین چطور باید ایستاد و مگر امثال بنده میتوانیم در مقابل این طوفان و گردباد مقاومت بکنیم؛ مگر میشود ایستاد و این فتنه را با پیچیدگیهایی که دارد از سر گذراند. به پا کردن این لهو و تجارت و تغییر فرهنگ اجتماعی و زیرپا گذاشتن عهدها و قطع کردن رشتهها یک طرح بزرگ است. در مقابل او چه باید کرد و تکیه گاه ما در این فتنه سنگین کجاست. «بَدَّلُوا نِعْمَتَ اللَّهِ کُفْراً وَ أَحَلُّوا قَوْمَهُمْ دارَ الْبَوار»(ابراهیم/۲۸) وقتی اینها جهنم به پا کردند چه کسی باید این شعله را آرام و خاموش کند تا ما بتوانیم از آن عبور کنیم. وقتی عالم را ظلمات کردند، با ما این شعله خاموش میشود؟!
تعابیر نورانی قرآن و روایات این است که «وَ اللَّیْلِ إِذا یَغْشى»(لیل/۱) حضرت فرمودند: «غَشِیَ أَمِیرَ الْمُؤْمِنِینَ فِی دَوْلَتِهِ الَّتِی جَرَتْ لَهُ عَلَیْه»(۲) یعنی بر ولایت امیرالمومنین پرده انداختند و عالم را در تاریکی بردند؛ چه کسی باید این تاریکی را خرق کند. وقتی فضای عالم را از وادی نور در وادی ظلمات بردند که به فرموده قرآن «أَوْ کَظُلُماتٍ فی بَحْرٍ لُجِّیٍّ یَغْشاهُ مَوْجٌ مِنْ فَوْقِهِ مَوْجٌ مِنْ فَوْقِهِ سَحابٌ ظُلُماتٌ بَعْضُها فَوْقَ بَعْضٍ إِذا أَخْرَجَ یَدَهُ لَمْ یَکَدْ یَراها»(نور/۴۰) آن ظلمات پیچیده چطور باید خرق و شکافته بشود. ظلماتی که مومنین از داراییهای خودشان محروم هستند و نمیتوانند از امکانات خودشان استفاده کنند. مومن قلب و سمع و بصر دارد اما تعطیل است؛ قرآن هست اما فهم خیلی از قسمت های قرآن تا دوران ظهور تعطیل است. «السلام علیک حین تقرأ و تبین» در زیارت حضرت حجت میخوانیم وقتی حضرت میآیند، قرآن را میخوانند و بیان میکنند. حال با این طرح چطور باید مقابله کرد و این شعله جهنم را چه کسی باید خاموش کند؛ اگر ما وسط این شعله برویم میسوزیم؛ توکل ما توکلی نیست که آتش نمرود را خاموش کند؛ بلکه توکل حضرت ابراهیم خلیل است که آتش نمرود را خاموش میکند. وقتی حضرت را در آتش انداختند، بین زمین و آسمان ملک باد، ملک باران و جناب جبرئیل و همه قوای عالم میآیند و میگویند که اگر شما دستور بدهید ما در خدمت هستیم. اما حضرت میفرمایند: من با شما کاری ندارم. این توکل است که این آتش را تبدیل به گلستان میکند و مردم را نجات میدهد.
«أَحَلُّوا قَوْمَهُمْ دارَ الْبَوار جَهنم» یعنی این فتنه و جهنم آتشی هم که به پا شده از آتش نمرود خیلی سنگینتر است. چه کسی میتواند امت را عبور بدهد؛ در حالیکه آنهایی که مدعی بودند شبهه زده و زمین گیر شدند. این شبهه زدگی را چه کسی باید رفع بکند این شبهات را چه کسی باید از بین ببرد.
سیدالشهداء علیه السلام در مقابل ابن زیاد تنها مانده است و فقط جنگ سخت نیست؛ بلکه آن جنگ فرهنگی و القای شبهه است که سیدالشهداء را تنها کرده و یزید میتواند از کوفه قریب ۳۰ هزار بیشتر لشکر بیاورد در حالیکه سیدالشهداء به همه دنیای اسلام نامه مینویسد و در آخر قریب صد نفر میماند؛ البته هر یک از اینها برابر یک عالم هستند و آن یک سخن دیگری است؛ ولی آن چه فضایی است که چنین لشکری و جریانی را در قبال کسی را که روی دوش پیغمبر خدا و در دامن حضرت دیده شده، برپا کرده است. روز عاشورا حضرت خطبه میخوانند و میفرمایند که هنوز اصحاب حضرت زنده هستند، بروید و بپرسید آیا رسول خدا نفرمود «الحسن والحسین سیدا شباب اهل الجنه» شما جمع شدید و میخواهید من را بکشید! این چه فضایی است که خطبه اثر نمیکند. آنچنان فضا تاریک شده که زمانی بود که صحابی رسول خدا در مقابل امام بودند ولی اینجا ابن زیاد مقابل امام حسین است. ابن زیادی که حضرت تعبیر میکنند «دعی ابن دعی» یعنی ناپاک زاده پسر ناپاک زاده، حرام زاده پسر حرام زاده. در چنین تقابلی سیدالشهداء تنها مانده است.
حضرت این فضای سنگین را در خطبه شقشقیه توضیح میدهند که طرح چه بوده و چطور میشود این را کنترل و مهار کرد. خیلی بعید و تقریباً نشدنی است که ما بتوانیم کاری کنیم که امواج فتنه از سر ما عبور کند و ما آن حدی نیستیم که بتوانیم این شعلهها را خاموش کنیم و این تاریکیها را روشن کنیم. قرآن میفرماید «وَ مَنْ لَمْ یَجْعَلِ اللَّهُ لَهُ نُوراً فَما لَهُ مِنْ نُور»(نور/۴۰) که در روایت فرمود «من لم یجعل الله له نورا اماما من ولد فاطمه فماله من نور فی یوم القیامه» اگر این چراغ برای کسی روشن نشد در قیامت هم در این ظلمات میماند؛ در دنیا نمیتواند فرار کند و قیامت هم گرفتار است.
تکلیف و عهد اهل بیت با خدای متعال در استقامت در مقابل جریان کفر
این جا است که خدای متعال یک تکلیف روی دوش اهل بیت میگذارد و به تعبیری یک عهد از اهل بیت میگیرد. این آیه قرآن ناظر به همین است «وَ جَعَلْنا بَعْضَکُمْ لِبَعْضٍ فِتْنَةً أَتَصْبِرُونَ وَ کانَ رَبُّکَ بَصیرا»(فرقان/۲۰) در شـأن نزول این آیه است که نبی اکرم امیرالمومنین و حسینین و فاطمه زهرا سلام الله علیها را گرد آوردند و درهای خانه را بستند تا کسی متوجه نشود چون بحث خصوصی است و فرمودند: جبرئیل اینجا است و وحی آورده که خدای متعال از شما یک عهدی میخواهد؛ آیا پای آن میایستید؟! خیلی مقام بالایی است که میگویند: اگر حاضرید بار را روی دوشتان بگذاریم و اگر نمیخواهید بر میداریم؛ چنانچه در ظهر عاشورا به سیدالشهداء عرض میکنند که چیزی از مقام شما کم نمیکنیم؛ ولی اگر بپذیرید یک فتنهای برای شما درست میکنیم و شما باید وسط این فتنه بایستید. امیرالمومنین به نیابت فرمودند که اگر خدای متعال چنین چیزی را میخواهد، ما میایستیم و به پاداش خدا هم امیدوار هستیم؛ وقتی عهد گرفته شد نبی اکرم جوری گریستند که صدای حضرت از بیرون شنیده شد. زیرا عهد قصه عاشورا و قصه احراق بیت بسته شد. بعد این آیه نازل شد «وَ جَعَلْنا بَعْضَکُمْ لِبَعْضٍ فِتْنَةً أَتَصْبِرُونَ وَ کانَ رَبُّکَ بَصیرا»(فرقان/۲۰) آنچه که این فتنه را خنثی میکند ایستادن امیرالمومنین و صدیقه طاهره است. در ماجرای احراق بیت حضرت پشت در آمد؛ عمر گفت: شما چرا آمدید مگر کسی در خانه نبود؟! حضرت فرمود: «طغیانک» یعنی وقتی تو سر برمی داری من باید بایستم؛ من مشکات نور الهی هستم و تو هم محور ظلمات هستی، من باید بایستم و این فتنه را رفع بکنم. کار سلمان و ابوذر نیست؛ گرچه در خانه بودند ولی کار آنها نبود. وقتی این فتنه به پا میشود سیدالشهداء باید در میدان بیایند؛ برای همین است که میفرمایند: «أَنِّی لَمْ أَخْرُجْ أَشِراً وَ لَا بَطِراً وَ لَا مُفْسِداً وَ لَا ظَالِماً وَ إِنَّمَا خَرَجْتُ لِطَلَبِ الْإِصْلَاحِ فِی أُمَّةِ جَدِّی»(۳) من دنبال خوشگذرانی و موقعیت و قدرت و جمع امکانات نیستم، دیگران این کاره هستند. این همان افساد است و من آمدم تا افساد را برگردانم و این کار عاشورا است. اگر سیدالشهداء نیایند و آن استقامت سنگین را نکنند؛ دیگر هیچ استقامتی در مقابل فتنه جواب نمیدهد. این ظرفیت سیدالشهدا است.
من گمان میکنم عهد شفاعت است. خدای متعال میفرماید: آیا حاضرید مومنین را از این فتنه نجات بدهید، آنهایی که میخواهند خوب و بهشتی باشند و نمیخواهند برای آنها انفضاض حاصل بشود و نمیخواهند پیغمبر را تنها بگذارند؛ آیا حاضر هستید بایستید تا این مومنین پراکنده نشوند؛ چون فتنه سنگین است. آنهایی که از جنس شیطان هستند دور شیطان میروند و بعد هم با هم در دنیا و در آخرت نزاع میکنند. آیا حاضر هستید آنهایی که مومن هستند و میخواهند خوب باشند و کنار نبی اکرم بمانند و در این طرح اسیر و ذلیل نشوند در وسط فتنه آنها را بگیرید و بروید وسط آتش این شعله را خاموش کنید؟!
قرآن میفرماید «وَ إِنْ مِنْکُمْ إِلاَّ وارِدُها کانَ عَلى رَبِّکَ حَتْماً مَقْضِیًّا»(مریم/۷۱) همه باید وارد جهنم بشوید و این حتمی است؛ در روایت فرمودند ما که میرویم شعله جهنم خاموش میشود. چه کسی باید این شعله را خاموش و آرام کند تا مومنین عبور کنند و گرفتار نشوند. خیلی شدت فتنهها و شبههها و تردیدها و وسوسهها سنگین است. هرکسی غیر از سیدالشهداء میایستاد فتنهها از سرش میگذشت و زیر فتنهها دفن میشد؛ سیدالشهداست که میایستد و موج را برمیگرداند. چنانچه برگردانده است.
بنابراین خدای متعال برای این که جامعه مومنین را عبور دهد یک عهدی از اولیاء معصوم گرفته و آنها هستند که باید در میدان بایستند و برگردانند. ما فقط یک کار باید بکنیم، اینکه خودمان را به اهل بیت برسانیم و کنار اهل بیت در این سختی بایستیم. کار را آنها انجام میدهند و به مقصد میرسانند و استقامت آنهاست که این مسیر را برمیگرداند؛ ولی ما باید کنار اهل بیت در این صحنه بایستیم. و این ایستادن کنار امام همان کار دشواری است که از ما خواسته شده است.
اهل بیت بار را برداشتند و عهد را با خدا بستند و وسط میدان آمدند و آمدن آنها کار را اصلاح میکند. این که سیدالشهداء امشب به اصحابش فرمود: بروید، دشمن من را میخواهد و من هم فردا به شهادت میرسم. وقتی حضرت بایستند، کار تمام است؛ و طرح کل دستگاه شیطان و شیاطین و طرح این دشمن که دشمن حقیقی است جواب نمیدهد و معکوس میشود. ما اگر میخواهیم همراه حضرت باشیم باید کنار حضرت بایستیم و در بلای ایشان کنارشان بایستیم؛ و اگر ایستادیم دامن آن سختی ما را هم میگیرد و ما هم گرفتار میشویم.
سرایت سختیها در جبهه حضرت و وظیفه مومنین در همراهی امام
جامعه مومنین هم همینطور هستند؛ از آن روزی که کنار امیرالمومنین ایستادند که سه نفر یا چهار نفر از جمله سلمان و ابوذر بودند؛ آنها را در محاصره گذاشتند و حصار در مقابلشان چیدند تا روزی که صدها میلیون شدند این جامعه مومنین در محاصره و سختی بوده و این سختی هم سختی همراهی با امام است. اگر دامن امامشان را رها کنند به حسب ظاهر خیلی از این سختیها نیست. الان هم همینطور است و اگر مومنین و جبهه مقاومت کنار حضرت بودن را رها کنند و با کفار هم مسلک بشوند یا بی تفاوت بشوند، خیلی از سختیها برداشته میشود. اگر بخواهیم بایستیم باید پای سختیهایش هم بایستیم. هرچه هم به مرکز این بلا نزدیکتر میشوید کار سخت تر میشود. اطراف حضرت بودن هم متفاوت است. در کربلا یک عده پیش روی حضرت بودند که آنها کار و سختی شان یک جور است؛ یک عدهای بعداً میآیند مثل سلیمان بن صرد و یک عدهای قرنها بعد میآیند.
جبهه حضرت و جبهه دشمن هر دو جبهه تاریخی هستند که میخواهد یک امتی در مقابل امت حضرت درست کند و مردم را حول خودش بیاورد و دینداری و خداپرستی را هم او تفسیر بکند و نقشه بندگی خدا را بکشد.
حضرت یک جبهه تاریخی درست کردند و ایستادن در جبهه تاریخی حضرت استقامت میخواهد. اصل استقامت برای معصوم است آنها در مقابل تهدید و تطمیع و تخویف ایستادند؛ قرآن میفرماید «الشَّیْطانُ یُخَوِّفُ أَوْلِیاءَهُ فَلا تَخافُوهُم»(آل عمران/۱۷۵) معصومین در مقابل آن تخویف و تزیین و اغوا ایستاده اند؛ و الا آن فریب خیلی بزرگ است.
در داستان حضرت آدم علی نبینا و آله و علیه السلام خدای متعال فتنههای شیطان را به رخ ما میکشد و میگوید فتنهها اینقدر سنگین است که یک پناه گاهی میخواهد. خدای متعال این را میفرماید که ما هوشیار باشیم آن وقتی که به حضرت آدم فرمود «قالَ اهْبِطا مِنْها جَمیعاً بَعْضُکُمْ لِبَعْضٍ عَدُوٌّ فَإِمَّا یَأْتِیَنَّکُمْ مِنِّی هُدىً فَمَنِ اتَّبَعَ هُدایَ فَلا یَضِلُّ وَ لا یَشْقى»(طه/۱۲۳) هبوط کنید ولی من یک چراغ هدایتی را میفرستم اگر دنبال او رفتید نه عاقبت به شر میشوید و نه گم میشوید و نه شیطان میتواند شما را شقی کند. این که خدای متعال آن مکر شیطان را به حضرت آدم میگوید برای این است که ما هوشیار بشویم و همین که خدای متعال میفرماید «فَإِمَّا یَأْتِیَنَّکُمْ مِنِّی هُدىً» زود خودمان را به امیرالمومنین و سیدالشهداء برسانیم.
پس در قبال این فتنه عظیم خدای متعال از اهل بیت یک میثاقی گرفته که شما میایستید وسط میدان تا این فتنه خاموش بشود و آنها ایستادند «أَ تَصْبِرُونَ وَ کانَ رَبُّکَ بَصیرا»(فرقان/۲۰) پروردگارت میدانست که شما پای عهدتان میایستید و ایستادند و بیش از آنکه خدای متعال هم خواسته ایستادند. آن صبر امیرالمومنین و صبر صدیقه طاهره است. جوری ایستادند که سلمان هم کم آورد با این که محور بلا نبود و بار روی دوش حضرت بود. ولی یک جایی به خاطر شدت محبتی که به امیرالمومنین داشت نتوانست و در دلش گذشت امیرالمومنین که همه کائنات تحت فرمانشان است در این صحنه چرا از قدرتشان استفاده نمیکنند؛ اگر اشاره کند کار برمیگردد؛ همینطور هم است چون امام صاحب اسم اعظم است و آن کلمه «کُن» خود امام است. «إِنَّما أَمْرُهُ إِذا أَرادَ شَیْئاً أَنْ یَقُولَ لَهُ کُنْ فَیَکُون»(یس/۸۲)، «کُن» الهی خود امام است؛ صاحب الامر و بلکه کلمه امر الهی است که همه چیز با او در عالم اداره میشود. ائمه ایستادند.
سیدالشهداء پای عهدش ایستاد؛ بعد از ظهر عاشورا بعد از این که همه به شهادت رسیده بودند و خود حضرت در میدان تنها مانده بود، نامهای برای حضرت آمد و نصرت و یاری الهی بر صحنه مشرف شد. اگر پیروزی را انتخاب کنید شما را غالب میکنیم و همه چیز را به شما برمیگردانیم و از مقامتان هم کم نمیکنیم. حضرت عرضه داشتند: من پای عهدم با خدا هستم.
در بعضی آثار متأخر دیدم که آن طرف این پیامی که آمده بود عهدنامه حضرت هم بود که شما یک عهدی هم با خدا بستید و اختیار با خود شما است؛ حضرت عرض کردند من پای عهدم ایستادم و اینجا بود که بعضی گفتند: دست از جنگ برداشت «فوقف لیستریح ساعه» که آن صحنهها پیش آمد. تازه بعضی گفتند که در گودی قتلگاه حضرت به خدای متعال استغاثه میکند یا غیاث المستغیثین که کار اینجا تمام نشود. هنوز عهد ما ادامه دارد عهد ما با شهادت من و اسارت اهل بیتم و با به آتش کشیده شدن خیمههایم با سفر سر من بر سر نیزهها باید ادامه پیدا کند؛ که خیلی صحنه عجیبی است و حضرت زینب را متحیر کرده است، خدایا من را کمک کن همانطور که تا اینجا من را کمک کردی.
زیبایی کار سیدالشهداء این است که میگوید خدایا تا اینجا من را کمک کردی باز هم من را کمک کن و بگذار کار را تا آخر برسانم و کاری کنم که دست شیطان کلاً قطع بشود و واقعاً دست شیطان را قطع کرد. اگر کسی عاشورا را خوب ببیند یقین میکند کار شیطان تمام است. یک تعبیری در صلوات امام حسن عسگری برای سیدالشهداء علیه السلام است که خدای متعال قول داده و وعده کرده که شما را پیروز کند و دعوت شما را اظهار کند و بساط دشمن شما را جمع کند. اگر کسی عاشورا را ببیند یقین میکند سیدالشهداء جوری صحنه را چیدند که برای شیطان چیزی باقی نگذاشتند.
بنابراین اولیاء خدا ایستادند و این صبر و استقامت است که آن طرح را زمینگیر میکند. و الا اگر سیدالشهداء نایستد اگر امیرالمومنین و صدیقه طاهره و امام مجتبی تا امام زمان علیه السلام نایستند، این طرح به نتیجه میرسد. مدار به هم زدن برنامه شیطان و اولیاء شیطان اهل بیتی است که خدای متعال به نبی اکرم داده و به پیامبر میفرماید «حَسْبُکَ اللَّهُ وَ مَنِ اتَّبَعَکَ مِنَ الْمُؤْمِنین»(انفال/۶۴) یعنی خدای متعال و مومنینی که تبع تو هستند و هر کجا تو رفتی جا پای تو میگذارند که اهل بیت هستند و برای شما کافی هستند و کار نبی اکرم اینطوری به سرانجام میرسد.
ما باید خودمان صف مان را معین کنیم؛ اگر طرف معصوم بودیم سختی هایش ما را میگیرد و تا قبل از ظهور هست. همه این سختی هایی که میبینید از همان جا ناشی شده و یک راه هم دارد؛ ما یک یا علی گفتیم، آیا حاضر هستیم که دست برداریم و بگوییم اشتباه کردیم؟! اگر دستی که به سیدالشهداء دادیم را کنار بکشیم و بگوییم که ما با شما نیستیم، این سختیها برداشته میشود؛ ولی آن روی سکه این سختیها ضیافت الهی است.
«یا ایتها النفسُ المطمئِنه * ارْجِعی إِلى رَبِّک»(فجر/۲۷-۲۸) این خطاب به حضرت براساس روایات همه موحدین و مومنین حول حضرت را هم میگیرد و باطنش ضیافت است. اگر هم ما بودیم که وارد بهشت دنیا هم میشویم و الا با رجعت برمیگردیم ان شاء الله و آن بهشت را در دنیا و آخرت میبینیم. اگر دست از بیعت حضرت برداشتیم، آن فتنه سنگین و ظلمات و «یَقْطَعُونَ ما أَمَرَ اللَّه» و آن افساد است. آن شهر جدید و فاسد به پا کردن است و دیگر نمیتوانیم از آن فساد بیرون برویم. آنجا جهنم و دارالبوار است و چاره ای از آن نیست؛ یا باید کنار امام که آمده شفاعت کند بایستیم و خودمان را به شفاعت امام برسانیم. شأن ما این است؛ او دستگیری کند و ما دستمان را به امام بدهیم.
حضرت فرمود «مثل اهل بیتی کمثل سفینه نوح» یعنی او کشتی است و وسط این دریای مواج طوفانی با موجها مقابله میکند که ناظر به آیه ظلمات است «أَوْ کَظُلُماتٍ فی بَحْرٍ لُجِّی»(نور/۴۰) دریای ظلمانی مواج عمیق کور تاریک که هم کشتی و هم چراغ میخواهد و سید الشهداء «ان الحسین مصباح الهدی و سفینه النجاه من رکبها نجا و من ترکها غرق» یعنی هم کشتی و هم نور است. ما باید سوار کشتی بشویم و راهی غیر از این نیست. اگر کسی بگوید که من سوار کشتی نمیشوم، چاره ای نیست و غرق میشود. اگر بخواهیم سوار این کشتی بشویم یک لوازمی دارد و تا قبل از ظهور که این کشتی در دوره رجعت و ظهور ما را به ساحل برساند و لنگر بیاندازد. لوازم آن سختی هایش است؛ اصل بحران را حضرت دارند و این کشتی با این بحران مواجهه میکند و حضرت تاریکیها را کنار میزند.
همراهی با معصوم؛ شرط عبور از فتنهها و فهم نورانی در شبهات
ما الان اینجا راحت نشستیم و حق و باطل را در عالم میفهمیم و گاهی من دیدم کودک خردسال جبهه امام حسین که عزادار بر امام حسین است از فیلسوفان غرب بهتر جهان را میفهمد. فیلسوفشان میگویند که ما تروریست هستیم و آمریکا ناجی است؛ ایا شما این را قبول میکنید؟ طفل ما این را میفهمد که او مبدأ فساد است و خیر اینجاست. طفل جبهه امام حسین از فیلسوفان آنها بهتر میفهمد. حتی فیلسوفان این طرف هم همین هستند؛ خودشان را مصلح اجتماعی میدانند و چه القابی برای خودشان قائل هستند؛ ولی واقعاً به اندازه یک طفل لشکر و جبهه امام حسین نمیفهمند. یک طفل که طرف امام رضوان الله تعال علیه است و حرفش را از نایب امام زمانش میگیرد و گوشش به دهان اوست و از آن چراغ استفاده میکند، از این آدمهایی که ادعای دانشمند بودن میکنند و مدارک کذا از دانشگاههای بنام عالم گرفتند بهتر میفهمد. آدم حیرت میکند اینها چرا نمیفهمند و چقدر قشنگ این طفل میفهمد.
خدا رحمت کند امام بزرگوار ما را میفرمود که این طفل چهارده ساله رهبر ماست. نوجوان چهارده ساله میفهمد که باید به خودش نارنجک ببندد و زیر تانک برود که طرح دشمن را خنثی بکند؛ اما این آقا نشسته این طرف تحلیل سیاسی میکند، واقعاً او میفهمد یا این میفهمد؟ اگر کسی کنار امام حسین ایستاد با چراغ امام حسین میبیند و به فرموده معصوم «المومن ینظر بنور الله»(۴) و با کشتی امام حسین از این فتنهها عبور میکند؛ ولو خیلی فتنهها سنگین است ولی راحت عبور میکند و شبههها و شهوات و تهدیدها کنار میرود.
من خودم یک موقعی تأمل میکردم و تعجب میکردم که آمریکا، امپراطوری بزرگ دوران جدید که ضراد خانههای اتمیش برای چند بار نابود کردن کره زمین کافی است تهدید میکند، ولی هیچ کس از مومنین نمیترسند و همین است که کار آنها را خنثی میکند و آنها را زمین گیر میکند. و نمیدانند با جبهه امام حسین چه کار بکنند که یک سال زحمت میکشند و در یک محرم حضرت یک شستشو میدهد جبههاش را و از نو آرایش میدهد و جلو میفرستد و از سال گذشته یک قدم هم جلوتر میروند و رشیدتر میشوند. هرچه آنها طرح هایشان پیچیدهتر میشود اینها هم فهمیدهتر میشوند.
فیلسوفانشان به اندازه بچههای این جبهه نمیفهمند؛ خدا میداند که نمیفهمند. در همین ایران هم از این فیلسوفها دارند که رفته درس خوانده و کتاب نوشته اما وقتی او را از کار کنار میگذارند انتقام جویی میکند و مینویسد: ما موشک داریم پوشک نداریم؛ خب خودت این کار را کردی، و حالا یقه ما را میگیری؛ تو تا دیروز سر کار بودی، قبلاً که دیگران باید جواب میدادند، یادتان است! حالا هم دیگران باید جواب بدهند که موشک داریم پوشک نداریم؛ تو وزیر بودی من باید جواب بدهم؟! دهها جلد هم کتاب دارد و میگوید: من اینقدر کتاب نوشتم؛ تو نمیفهمی که چرا پوشک نداریم؟! نمیفهمی کار دشمن است؛ نمیفهمی که نباید دل امت را برای نبودن پوشک خالی کنی؛ تو این را نمیفهمی، طفل ما میفهمد. این همه سن و سال از خدا گرفتی نمیفهمی نباید دل یک امت را خالی کنی که پوشک نیست؛ خب نباشد؛ البته باید مسئولین تلاششان را بکنند ولی اگر نبود عالم به هم نمیخورد، همه ما بدون پوشک بزرگ شدیم. اینقدر ادم حقیر و کوچک که یک امت را به خاطر این تحقیر کنی و اقتدار یک امت را در مقابل کفار زیر سوال ببری. این که میگویم که طفل ما از فیلسوف آنها بهتر میفهمد یعنی همین؛ ولو سی جلد هم کتاب نوشته باشد.
اگر کنار امام حسین ایستادیم البته سختیهایش هم میآید. آنهایی که حاضر نیستند سختی هایش را تحمل کنند راحت آن طرف میروند و چند منظوره میشوند. یعنی میتواند آن طرف راحت زندگی کند و خودش را هم مسلمان میداند. مومن که اینطوری نیست. میفهمد که این درست نیست و این فهم ناشی از عاشورا است. خدای متعال حضرت را فرستاد و حضرت هم به عهده گرفتند. ما هم اگر بخواهیم بایستیم سختی هایش ما را میگیرد؛ و گاهی هم کار بسیار سخت میشود.
روایتی در روضه کافی است که مجلس امام سجاد بود و امام باقر نقل میکنند که یک عده آمدند از همینهایی که سراغ ائمه میآمدند که ما هستیم و در خدمتیم و حضرت فرمودند الان کدام یک از شما حاضرید من یک شعله آتش برافروخته بدهم و شما در دستتان بگیرید تا خاموش بشود، همه سرها را زیر انداختند.
گاهی مبارزه با فتنه همینطور است که باید آتش را در دست بگیری تا خاموش بشود. و الا ذغال خاموش را همه در دست میگیرند. ولی وقتی روشن است، وقتی فتنه هنوز شعله ور است یک کسی باید این فتنه را بگیرد و مثل امام بزرگوار ما فتنه را خاموش و مهار کند؛ آن وقت دیگران هم با آن بازی میکنند.
من نه از تملق خوشم میآید و نه شب عاشورا شب این حرفهاست؛ اما اینها فتنه میکنند و رهبر عزیز ما فتنه را میگیرد و خاموش میکند و دیگران حالا با آن بازی میکنند؛ گاهی خیلی سخت میشود. مثل ابوهارون مکی، که حضرت به او فرمود: برو در آتش بنشین؛ و او هم میرود و مینشیند. آن وقت بعضی میگویند: ما مومن تنوری نیستیم؛ معلوم است شما مومن تنوری نیستید؛ شما عقل خودتان را از امام بیشتر میدانید؛ هر چه امیرالمومنین میگویند اول در ترازوی عقلتان میگذارید و اگر به عقل شما درست بود عمل میکنید؛ این که پیروی امیرالمومنین نیست؛ پیرو خودت هستی. پیرو امیرالمومنین ترازویش امیرالمومنین است اگر به او بگویند برو در آتش، میرود و یقین هم دارد که همین درست است.
اینکه فرمودند «اشهد لک بالتصدیق» تصدیق یعنی او را میفرستند وسط سختترین امتحان عالم که عاشورا است و فرمانده لشکر میکنند و ارواح را به او میسپارند و باید این ارواح را اداره کند؛ شک نمیکند و تصدیق میکند. کار قمر بنی هاشم صد پله سخت تر از کار ابوهارون مکی است.
اگر ما خودمان را به اهل بیت رساندیم و در کنار آنها ایستادیم، از این جهنم و فتنه و اغوا و فریب از این دنیایی که درست میکنند، عبور میکنیم و اگر جدا شدیم حتماً دنیا ما را در خودش هضم میکند، ولی این سختیها نیست و یک سختی های دیگری است که وادی جهنم است. تنها راه همین است.
امام حسین جوری کار را برای ما آسان کردند که آدم احساس میکند خیلی استقامت آسان شده است. آنهایی میتوانند صبر کنند که امام شان را وسط بلا میبینند و با بلای امام شان میسوزند و میتوانند صبر کنند. اصحاب سیدالشهداء میایستادند و به حضرت عرض میکردند: این که یک بار است اگر هزار بار ما را بکشند از شما دست برنمیداریم؛ یا هفتاد بار ما را بکشند و بسوزانند خاکستر را به باد بدهند و دوباره زنده کنند ما از شما جدا نمیشویم؛ نکته اش این بود که یک جلوهای از ابتلاء سیدالشهداء را دیدند که حضرت چطور وسط بلا ایستاده تا همه را نجات بدهد. یک جلوهای از محبت امام حسین و شفاعت امام حسین را دیدند و دیگر نمیتوانستند دست بردارند.
زهیر به حضرت میگوید ای کاش ما را هفتاد بار میکشتند و میسوزاندند و خاکستر را به باد میدادند و دوباره زنده میشدیم و دوباره میسوزاندند. ولی این سختی را خدای متعال از شما و اهل بیت شما برمیداشت. این چطور در آدم پیدا میشود؟! ریشه اش یک کلمه است که وقتی بلای امام حسین را میبیند و امام خودش را وسط آتش میبیند، میتواند بایستد. چون محبت امام را پیدا کرده و امامش را هم میبیند.
این امتی که امام حسین درست کردند ان شاء الله این فتنهها را پشت سر میگذارند. هرچه میگذرد فتنهها کورتر میشود و شبهات سنگینتر میشود و فشارها بیشتر میشود؛ ولی مطمئن باشید در این کوره مومنین هم ساخته تر و هم گداختهتر میشوند. هرچه ضربه میخورند، صیقل پیدا میکنند مثل شمشیر که به آن چکش میزنند و آن را صیقل میدهند و مقاوم میکنند و تیغ آن در مقابل دشمن برنده میشود؛ هرچی آنها بیشتر چکش بزنند اینها برنده تر میشوند و این همان چیزی است که آنها را زمین گیر کرده است و نمیدانند چه کار کنند؛ به نظرشان میآمد که این فتنه فضای مجازی اینها را بیچاره میکند اما ببینید آیا الان محرم امسال خلوت تر از پارسال است یا پنج سال قبل است؟! نیست. تا وسط آتش میروند و دوباره در دامن امام حسین برمیگردند و شعله هایشان خاموش میشود. در فتنهها فتنه زده میشوند اما برمیگردند. آلوده میشوند اما شستشو میشوند. در روایت فرمودند: «ان بکیت علی الحسین حتی تصیر دموعک علی خدیک غفرالله لک کل ذنب اذنبته صغیرا کان او کبیرا قلیلا کان او کثیرا»(۵) السلام علیک یا اباعبدالله.
پینوشتها:
(۱) نهج البلاغة (للصبحی صالح)، ص: ۲۸۶
(۲) تفسیر القمی، ج۲، ص: ۴۲۵
(۳) بحار الأنوار (ط - بیروت)، ج۴۴، ص: ۳۲۹
(۴) الکافی (ط - الإسلامیة)، ج۱، ص: ۲۱۸
(۵) عیون أخبار الرضا علیه السلام، ج۱، ص: ۳۰۰
منبع:فارس