۳۰ دی ۱۴۰۳ ۲۰ رجب ۱۴۴۶ - ۳۷ : ۲۰
ایشان تصریح کرد: در آن زمان مشکلات فراوانی گریبان جوانان و خانوادهها بود و برخی از طلاب باانگیزههای ضعیفی همچون، معاف شدن از سربازی و فرار از مشکلات زندگی وارد حوزه میشدند و کمتر کسی باهدف و فکر مسیر زندگی خود را انتخاب میکرد.
رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) گفت: همیشه از خود این سؤال را میکردم که برای چه این وضع در جامعه حوزوی وجود دارد که البته مسبب اصلی این مسئله دولت وقت و دستنشاندگان دشمنان اسلام بود.
ایشان افزود: این مطالب را برای این گفتم که بسیاری از کسانی که در قدیم به حوزه میآمدند، انگیزهای سنجیده و انتخابشده نداشتند و سؤال من از جمع این است که آیا شما هم اینگونه هستید یا با انتخاب وارد این مکان مقدس شدهاید.
استاد حوزه علمیه قم گفت: انقلاب اسلامی سبب شد تا روحانیت عزیز شود و شما عزیزان که با اختیار و تفکر در این نهاد قدم گذاشتهاید، ثمرات انقلاب اسلامی هستید، حال که شرایط گذشته وجود ندارد و روحانیت با اختیار و عقل حرکت میکند، آیا همه مساوی و ایدئال هستیم.!
ایشان ادامه داد: امروز به برکت انقلاب روحانی شدن و ورود به حوزه یک شغل آبرومند در کنار دیگر رشتهها به شمار میرود و فرض کنیم که در بهترین شکل روحانیت آبرومندترین شغل است و خدا نیز راضی است و انتصاب به امام عصر (عج) نیز از بزرگترین مزیت این رشته است؛ اما آیا این برای ما کافی است!.
آیتالله مصباح یزدی اظهار داشت: خوبی مراتبی دارد و بین مراتب خوبی نیز فاصله از زمین تا آسمان وجود دارد، اگر کسی تنها بهخوبی شغل روحانیت اکتفا کرد؛ قطعاً برای او روزی فرامیرسد که پشیمان میشود و البته اینگونه افراد نسبت به کسانی که کار حرام انجام میدهند دارای درجهای بالاترند، اما چرا انسان در اوج حرکت نکند.
ایشان در ادامه افزود: اول باید باور کنیم که از شغل روحانیت و حضور در حوزه مراتب بالاتری نیز وجود دارد، حداقل 70 سال با علما رابطه داشتم، اما تصور کاملی از هدف نهانی انسانیت را امروز ندارم، انسان موجود عجیبی است و استعداد بالایی از ناحیه خدای تعالی به او عطاشده است.
رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) گفت: زمانی که شاعر میگوید رسد آدمی بهجایی که به جر خدا نبیند، آیا انسان میتواند خدا را ببیند، نه در این الفاظ معنایی عظیم نهفته است.
ایشان ادامه داد: هرکدام ما در هر سنی که هستیم میتوانیم تصمیم بگیریم که پرواز کنیم و این برای همه ماشدنی است، عامل اصلی این مسئله همت است، همت شرایطی دارد باید مجموعهای از شناختها حاصل شوند و باور کنیم که چنین مسیری وجود دارد و ما میتوانیم پرواز کنیم و اگر این کار را نکنیم روزی فرامیرسد که پشیمان میشویم و آن زمان فرصتی وجود ندارد.
هیچکدام از علوم متکفل این نیست که انسان را به اوج برساند
استاد حوزه علمیه قم گفت: هرکدام از ماسالهایی از عمرمان را در حوزه علمیه گذراندهایم و باید سؤال کنیم که کدام درس ما را به اوج میرساند، انسان میتواند فقیه شود فتوا دهد و الیآخر؛ اما هیچکدام از علوم متکفل این نیست که انسان را به اوج برساند.
ایشان افزود: حقیقت این است که با درس خواندن انسان بهجایی نمیرسد، من آدم تنبلی نبودم و از اول عمر شاگرداول بودم و این مطالب را از کوتاهی کردن نمیگویم، صرف و نحو انسان را به تخصص در ادبیات عرب میرساند، مقدسترین دروس، فقه آل محمد(ص) است، اما در این کتابها مسیر رشد وجود ندارد و این نشانگر کمبودی است که در برنامههای ما وجود دارد.
رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) خاطرنشان ساخت: معلمان تربیتی به کودکان میگویند درس بخوانید تا به مرحلهای برسید و این مرحله در همین دنیا محقق میشود، وقتی ما بزرگتر میشویم نیز به همین فکرها هستیم که به ما چه بگویند و آیتاللهالعظمی شویم و کرسی داشته باشیم، همه این مقامها برای دنیا است.
شبزندهداری علما افسانه نیست
آیتالله مصباح یزدی ابراز داشت: شنیدهایم از شبزندهداری علما و اما آنچه در زندگی ما وجود دارد فقط یکشب احیا آنهم با سختی و مشقت فراوان در سال همراه است.
ایشان افزود: هر صفحه از قرآن و نهجالبلاغه در باب مذمت دنیا و ترغیب به آخرت سخن گفته است؛ اما چرا این مسئله در زندگی ما متفاوت بوده و همین مسئله مایه تأسف است که پشیمانی سودی ندارد.
مواظب افعالمان باشیم تا در قیامت حسرت نخوریم
استاد اخلاق حوزه علمیه قم گفت: کسانی خود را به بهانه زهد از فعالیت اجتماعی همچون حضور در جبهه جنگ و مبارزه در عرصه سیاست سرباز میزنند و میگویند به فکر عبادت و آخرت باشید؛ اما ادبیات قرآنی به ما میگوید که مجاهدان درراه خدا به فکر آخرت هستند.
ایشان ادامه داد: سوء برداشت از معارف و راحتطلبی و همچنین کوتاهی در دین دو مشکل بزرگ در امت اسلامی است.
رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) گفت: شاهزاده های سعودی از ترس کشته آسایش در زندگی ندارند و اینطور نیست که دنیا سبب راحتی انسان شود، باید مواظب رفتارمان باشیم که فردا پشیمان نشویم.
ایشان در پایان مطرح کرد: قرآن یکی از نامهای روز قیامت را روز حسرت بیان میکند، مواظب باشیم و بکوشیم که در روز قیامت در حسرت نباشیم، توسل به اهل بیت(ع) عنایتی است که خدای متعال به ما داده و این نعمت کلید سعادت در دستان ما است.