13 آذر 1400 29 ربیع الثانی 1443 - 15 : 17
کد خبر : ۹۹۳۰
تاریخ انتشار : ۱۸ تير ۱۳۹۲ - ۱۱:۰۰
روزه خواری علاوه بر همه معایبی که دارد و عملی حرام در دین مبین اسلام محسوب می شود، در بعد اجتماعی به نوعی عدم احترام به حقوق دیگران است.

عقیق: در قانون مجازات اسلامی به طور دقیق به مجازات روزه‌خواری در ملأ عام اشاره نشده اما در ماده 638 این قانون آمده است که تظاهر به هر عمل حرامی در انظار عمومی، جرم است.

روزه خواری علاوه بر همه معایبی که دارد و عملی حرام در دین مبین اسلام محسوب می شود، در بعد اجتماعی به نوعی عدم احترام به حقوق دیگران است.

زیرا کسی که به صورت آشکار روزه می‌خورد، هنوز به حقوق شهروندی و احترام به حقوق دیگران در سطح جامعه واقف نیست و این حقوق را زیر پا می‌گذارد.

چنین فردی علاوه بر بی حرمتی به احکام و قوانین اسلامی، به صورت علنی و‌ آشکار بیان می‌کند که رعایت حقوق دیگران چندان برایش اهمیتی ندارد.

روزه‌خواری عملی حرام است

طبق نظر مراجع تقلید، مسلمانان مکلف باید در ماه رمضان روزه بگیرند اما برخی افراد به دلایل مختلفی مانند مسافرت و بیماری از این حکم مستثنی می‌شوند و در این صورت آنان عمل حرامی انجام نداده‌اند. پس چرا روزه‌خواری عملی حرام است؟

دلیل حرمت این عمل یک قاعده‌ فقهی است. پیامبر اکرم (ص) می‌فرمایند: «کسی که حسن و کار خیری انجام دهد و آن را از غیر خدا پنهان دارد، عملش70 برابر می‌شود نسبت به کسی که عمل حسنه‌ای را آشکار می‌سازد و کسی که مرتکب گناهی می‌شود، اگر آن را فاش و آشکار نماید، مورد غضب خدا واقع می‌شود اما اگر آن را پنهان داشت، آمرزیده خواهد شد.»

بنابراین دلیل حرمت روزه‌خواری و تظاهر به آن، حرمت‌شکنی احکام الهی است.

روزه خواری در قانون

در قانون مجازات اسلامی به صراحت در رابطه با جرم روزه‌خواری صحبت نشده است، اما در ماده 638  این قانون آمده است که تظاهر به هر عمل حرامی در انظار عمومی، جرم است و دادگاه‌ها نیز براساس این ماده قانونی، حکم افراد مرتکب را صادر می‌کنند.

بنا به نظر حقوقدانان عناصر مادی تشکیل دهنده این جرم عبارتند از: انجام عمل حرام، انجام علنی و در انظار عمومی و معابر، تظاهر به انجام عمل حرام و عمل حرام.

تظاهر به روزه خواری به چه معناست؟

بین یک عمل حرام و تظاهر به عمل حرام تفاوت وجود دارد. زمانی که یک فردی بر اثر بیماری توان گرفتن روزه را نداشته باشد عمل حرامی انجام نداده است اما اگر همین فرد در معبر و در انظار عمومی اقدام به خوردن و آشامیدن کند، عمل او تظاهر به روزه‌خواری است و این تظاهر به معنای آن است که عملی با قصد آشکار کردن صورت بگیرد.

ارتکاب عمل به صورت علنی و در انظار عمومی به معنای آن نیست که کسی شاهد عمل بوده باشد بلکه قابلیت عمل برای این که در معرض دید دیگران قرار بگیرد، کافی است.

به همین خاطر تظاهر به روزه‌خواری در یک خیابان بدون رفت ‌و آمد هم جرم است. شاید بتوان شکسته نشدن قبح عمل را حکمت این حکم دانست.

از نقطه نظر قوانین جزایی نیز(ماده 214 مکرر قانون مجازات عمومی سابق و قوانین جزایی دیگر) مقصود از ارتکاب عمل به طور علنی، ارتکاب آن در ملأ و منظر عموم است؛ اعم از این که محل ارتکاب از اماکن عمومی یا اماکنی باشد که معد برای پذیرفتن عموم و مورد استفاده و مراجعه جمعی یا عموم مردم است ‏از قبیل بیمارستان‌ها، درمانگاه‌ها، سالن‌های نمایش، سینماها، بوستان‌ها، ‏کارخانه‌ها، موزه‌ها، پایانه‌های مسافربری، فروشگاه‌ها، اماکن فرهنگی، ‏اماکن ورزشی، کتابخانه‌های عمومی، مدارس، دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی و پژوهشی، ‏وسایل نقلیه عمومی( اتوبوس،تاکسی، مترو و...)، مؤسسات و سازمان‌های دولتی و عمومی و غیره.

تظاهر به روزه خواری جرم مشهود است

تظاهر به روزه خواری از جرایم مشهود بوده و برابر ماده 21 قانون تشکیل دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور کیفری امکان دستگیری متهم و حفظ دلایل جرم برای ضابطین قضایی پیش بینی شده است.

مشهود بودن جرم برای برخورد ضابطان قضایی کافی است و برای رسیدگی به این جرم، مستندات و گزارش ماموران ضابطان در کنار اظهارات متهم مورد بررسی قرار می‌گیرند. براساس اصول حقوقی باید احراز این جرم با دلیل و مدرک اثبات شود.

بر این اساس اگر فردی در حیاط خانه خود روزه‌خواری کند هرچند همسایه او را ببیند جرم نیست، اما اگر خارج از خانه به عمد و به قصد تظاهر مرتکب این عمل شود جرم است و به ضابطان این اجازه داده شده است که با توجه به ظاهر عمل ارتکابی قضاوت کند و در حالی که تشخیص عمدی بودن و عنصر روانی جرم نادیده گرفته شده است.

لزوم اثبات عمدی بودن تظاهر به روزه خواری

تظاهر به معنای نشان دادن به عمد و با قصد قبلی است. زمانی که از تظاهر به عملی حرام صحبت می‌شود مستلزم اثبات عمدی بودن عمل مرتکب است.

شاید فرد بیماری در شرایط خاصی قرار دارد و باید راس ساعت دارو مصرف کند و برحسب عادت سهواً و ناخودآگاه در معابر عمومی قرص خود را بخورد، یا به اجبار و اکراه، به دلیل ضعف و بد حالی مجبور به خوردن نوشیدنی می شود، در این حالت دیگر مشمول مجازات‌های قانونی نیست.

اما اگر به هر دلیلی یک فرد توان روزه‌داری نداشته باشد مانند بیماری یا مسافر بودن حق ندارد در انظار عمومی و معابر به عمل روزه‌خواری بپردازد و باید خوردن و آشامیدن پنهانی انجام شود.

هر چند احتمال ارتکاب این عمل بر اثر ناخودآگاه و غیرعمدی بودن زیاد است و اثبات این جرم فقط به حسب ظاهر، بسیار سخت است.

آیا استعمال دخانیات روزه‌خواری است؟

استعمال دخانیات طبق فتوای اکثریت علما - بنا به احتیاط واجب- روزه را باطل می‌کند.

نظر مقام معظم رهبری در این باره چنین است: « بنا بر احتیاط واجب جایز نیست در حال روزه سیگار کشیده شود».

به همین دلیل سیگار کشیدن عمل حرام بوده و اگر فردی در کوچه و خیابان قبل از اذان مغرب، انواع دخانیات استعمال کند، جرم مشهود محسوب و مطابق با قانون، مأمورین موظف‌اند با وی برخورد کنند.

هر چند که بر اساس تبصره یک ماده13 « قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات »، نیز مصرف دخانیات در اماکن عمومی یا وسایل نقلیه عمومی جرم بوده و مجازاتی معادل پنجاه تا صد هزار ریال جزای نقدی دارد.

آیا روزه خواری در خودرو جرم است؟

انجام فعل حرام در معابر و انظار عمومی جرم تلقی می شود. حتی اگر خودرو حریم خصوصی تلقی شود باز هم تظاهر به روزه‌خواری (خوردن، آشامیدن، استعمال دخانیات و...) در خودرو شامل این حکم می‌شود چرا که قانونگذار با آوردن عبارت «در انظار عمومی و معابر» در حقیقت خودرو را تحت شمول این حکم درآورده است.

در این‌گونه موارد ضابطان قضایی می‌توانند با مرتکبین این جرم برخورد کنند.

روزه خواری فرد غیرمسلمان ایرانی

روزه‌خواری و در اصل خوردن روزه برای کسی که بر او روزه گرفتن واجب باشد، حرام است. کسی که بر او این عمل واجب نیست جرم روزه خواری هم برای او مطرح نیست.

اما فرد غیر مسلمان نمی تواند در ملاءعام تظاهر به روزه خواری کند. با صراحت ماده‌ 3 قانون مجازات اسلامی که بیان می‌کند « قوانین جزایی درباره‌ی کلیه کسانی که در قلمرو حاکمیت زمینی، دریایی و هوایی جمهوری اسلامی ایران مرتکب جرم شوند اعمال می‌‌شود» ماده 638 قانون مجازات اسلامی مشمول افراد غیر مسلمان هم می شود و این افراد مجاز به روزه‌خواری در ملاءعام نیستند.

مجازات روزه خواری علنی

براساس قانون مجازات اسلامی، هر کس علناً در انظار و اماکن عمومی و معابر تظاهر به عمل حرامی نماید به حبس از 10 روز تا 2 ماه یا تا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد.

منبع: قانون مجازات اسلامی

211001

گزارش خطا

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
نظر:
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱۲
متی
|
|
۱۶:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۲
هر وقت اون عده که با طبل قطر 2 متری میاد ساعت 1 شب دسته محرمی میبره بیرون به ما احترام گذاشت عزاداری واسه خودش و شخصی کرد. میشه من روزه خوار هم واسه احترام به اون تو خیابون چیزی نخورم.
مبینا
|
|
۱۷:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
به نظرمن حرمت این ماه بیش از این حرفاست و کسانی که روزه نمیگیرن موظف به حفظ حرمت هستن.بالاخره ما تو یه چهارچوبی به نام دین زندگی میکنیم چرا باید بیخودی با خودمون و خدا لجبازی کنیم...
مبینا
|
|
۱۷:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
به نظرمن حرمت این ماه بیش از این حرفاست و کسانی که روژه نمیگیرن موظف به حفظ حرمت هستن.بالاخره ما تو یه چهارچوبی به نام دین زندگی میکنیم چرا باید بیخودی با خودمون و خدا لجبازی کنیم...
گنه كار
|
|
۰۳:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
ما هم نگفتيم اينكار پسنديده هست ما هم نگفتبم روزه خواري درست است صحبت ما اين است كه چرا ديگران را با رفتار نرم نهي از منكر نكنيم؟؟؟ حرف ما ست كه ساده است و خود را به هيچ راهي هم نزديم
ناشناس
|
|
۱۸:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۵
کسی نگفته اونی که نمیتونه روزه بگیره به هر دلیل باید مجازات شود! حرف اینستکه از خدا خجالت بکشد برود یه گوشه تا کسی نبیندش و هر چه خواست بخورد! از این حرف سادهتر هم میشود! خودتان را زدید به ان راه ! یا واقعا در ان راهید!
گنه كار
|
|
۱۶:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۵
احسنت به نظر بنده خدا فقط يك جمله به نظرشان اضافه كنم انم اين است كه مجازات گنه كار از ان خداست او واقف به علم مجازات است و او صلاح مي داند كه كي مجازات شود...
ناشناس
|
|
۲۲:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
حرف شما درست ولی حرمت روزه داری پس چی میشه؟! پس فرق کشور اسلامی با کشورای غیر اسلامی چیه؟؟؟؟؟؟؟
محسن
|
|
۱۹:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
با سلام

دوستان! لا اکراه فی الدین مربوط به مرحله ی انتخاب دین هست و همه در انتخاب دین آزادند. ولی اونی که دین اسلام رو انتخاب می کنه حق نداره بگه بخشی از اون رو می پسندم و بخشی از اون باشه برای دیگران!
ب....
|
|
۱۶:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۲
من هم با نظر بنده خدا موافقم .راست میگن من هم روزه میگیرم ولی به این هم معتقدم دین اسلام کسی رو مجبور به کاری نکرده اما نمیدونم چرا مسئولان میخوان این کارو کنن .
بندۀ خدا
|
|
۱۱:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۲
با سلام
من خودم شدیداً به روزه گرفتن معتقدم و روزه می گیرم ولی به این اعمال خشونت برای کسانی که روزه نمی گیرند، معترضم. زیبایی روزه به اینه که ببینیم دیگران می خورند و ما در راه خدا از خوردن امساک می کنیم. این کار شما جز اینکه روزه خواران(به هر دلیلی روزه نمی گیرند، به ما مربوط نیست) رو علیه دین پاک اسلام تحریک می کنه، سود دیگه ای نداره.
پ پ
|
|
۰۲:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۱
آخه تا زیر میزی هست که اعمال قانون انجام نمیشه ظابطان میبخشنت-
اعمال قانون مختص راهنمایی رانندگیه که شدیدا اعمال قانونت میکنن
علی
|
|
۱۵:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
پس چرا اعمال قانون نمیکنید؟؟؟؟؟!!؟؟؟!