امام علی(ع) قبل از جنگ، اجماعی در میان مسلمانان علیه خوارج تشکیل داد و بعد به جنگ با آنها پرداخت. به خاطر این استراتژی بود که ایشان توانستند خوارج را شکست دهند. ما هم باید ابتدا علیه تکفیری ها اجماع در میان مسلمانان تشکیل داده و بعد در جنگ آنها را شکست دهیم.
عقیق:تروریست های تکفیری نه تنها امنیت خاورمیانه بلکه همه ی جهان را خدشه دار کرده اند. در این میان کشورهای اروپایی که در سالهای اخیر از حمله ی چنین تروریست هایی بی نصیب نمانده اند. در صدد ارائه راهکارهایی برای مقابله با تروریست های تکفیری و جلوگیری از حملات آنها برآمده اند. اد حسین مفسر، نویسنده و متخصص در زمینه ی مباحثی اسلامی، غرب و خاورمیانه مدرن است. وی در مقاله ای با عنوان "How Islamist terror can be defeated" در سی ان ان، تروریسم اسلامی را معضلی برای دنیای کنونی می داند که همگان باید درصدد رفع آن باشند.
هرچند که چارچوب کلی و راهکارهای این مقاله دارای اشکلات اساسی است؛ اما مروری کلی بر این مقاله خالی از اشکال نیست. نویسنده شناخت داعش و گروههای تکفیری را برای مقابله با آنها ضروری می داند و آنها را گروهی می داند که به دنبال تشکیل خلافت و حکومت اسلامی و برپایی شریعت هستند. از نظر وی شیعیان با تشکیل حکومت در ایران توانسته اند، قوانین شیعی اسلامی را پیاده سازی کنند اما اهل سنت نتوانسته اند چنین هدفی را محقق کنند در نتیجه گروههای تکفیری برای دست یابی به حکومتی مختص خود قرائتی تازه از دین ارائه کرده و به دنبال تشکیل خلافت اسلامی اند.
راهکار اصلی نویسنده برای خروج از بحران و دفع حملات تروریستی، الگو قرار دادن حکومت امام علی و نحوه برخورد با خوراج است. آنچه می خوانید ترجمه این مقاله توسط ساجده مقدمی است که خبرگزاری فارس منتشر می کند.
ضرورت شناخت تروریسم اسلامی
این خبرنگار سی ان ان «شناخت تروریسم اسلامی را ضروری می داند چراکه بدون شناخت این افراد قادر نخواهیم بود معضل تروریسم اسلامی را حل کنیم. تروریست هایی که خواهان قتل و کشتار ما به عنوان مردمی آزاد هستند.ما شاهد اتفاق و تصادف نیستیم. برای مثال در حادثه ی کنسرت منچستر 22 فرد بی گناه کشته می شوند. چراکه آنها از آزادی چنین افرادی برای شادی، لذت، خنده تنفر دارند. سلمان عابدی، قاتل مردم بی گناه کنسرت منچستر یک مسلمان سلفی بود؛ که اعتقاد به قتل و کشتار همه ی گناهکاران و کافران داشت. البته عمل او نه تنها از روی نفرت بلکه اعتقاد به سلفی گری نیز بود.»
از نظر اد حسین فهم این اعتقادات سخت و خشن برای جهان غرب خیلی سخت است اما اکنون چنین درکی از جهان در مقابل تفکر غربی قرار دارد و ما ملزم به درک و فهم آن هستیم.
داعش، نگاهی حسودانه به ایران
اد حسین بر خلاف یورگن تودنهوفر که در کتاب خود، غرب را عامل شکلگیری افراطگرایی در خاورمیانه میداند، با نادیده گرفتن کمک های اسرائیل، عربستان سعودی و آمریکا، داعش را در مبارزه با غرب و اسرائیل می داند وی خود را مسلمانی معتقد می داند که شاهد شکل گیری این اعتقادات در جوامع اسلامی بوده است. از نظر او «جهادی بودن فقط در مقابله با کنسرت و موزیک خلاصه نمی شود. بلکه این جهادی ها برای حمایت از خلافتی که در مقابل غرب و اسرائیل قرار بگیرد؛ مبارزه می کنند. در این معنا داعش نتیجه تلاش دهه های طولانی برای ایجاد حکومت یا خلافت اسلامی است. برای پیگیری این هدف، داعش در مقابل ایران قرار می گیرد و با ایران رقابت می کند. پس اگر شیعیان ایران براساس قوانین تشیع حکومت اسلامی تشکیل داده اند پس حکومت اهل سنت در کجا تشکیل شده است؟ برای رسیدن به این هدف، دسته ای از سلفی ها و گروههای اسلامی تلاش می کنند تا قرائت خود از دین را با به دست آوردن حکومت بر مردم تحمیل کنند. بدتر از همه، سلفی ها بر این باورند که اگر بر ضد سایر کشورها قیام نکنند و قانون اسلامی را به نام خدا در جهان جاری نسازنند؛ گناهکار محسوب می شوند و جایشان در قعر جهنم است.»
مسلمانان، قربانیان افراطگرایان
آنها با این بیان که: «از ما برای ساخت خلافت اسلامی و مقابله با حکومت های اسلامی و غرب حمایت کنید؛ در غیر این صورت گناهکارید و اگر علیه ما سخنی بگویید؛ مرتدید و باید کشته شوید.» مردم سطح پایین و معمولی را در سراسر جهان گول می زنند و برآنها حکمرانی می کنند.
خبرنگار سی ان ان، ادعاهای تکراری غرب در مورد گروههای مقاومت علیه اسرائیل را تکرار میکند اما اذعان میکند غالب مسلمانان، همگرایی با گروههایی نظیر داعش و بوکوحرام ندارند «موضوع سلفی ها، جنگی سیاسی، ایدئولوژیکی و دینی است که همه ی ما درگیر آن شده ایم. خبر خوب این است که اکثریت مسلمانان جهان سلفی نیستند و اکثریت قریب به اتفاق قربانیان داعش و بوکوحرام مسلمان هستند. حملات تروریستی زمانی متوقف خواهد شد که مسلمانان عادی مطلع شوند.»
برخورد امام علی با خوارج الگوی مبارزه با گروههای تکفیری
نویسنده غافل از این موضوع که عربستان و آمریکا خود فراهم کننده ی هیزم آتش افکنی های داعش و تکفیری ها هستند به بیان این نکته می پردازد که «همان طور که ترامپ در دیدار با سران کشورهای اسلامی گفت باید افراطی گران را اخراج کرد و از مجامع اسلامی بیرون انداخت. بعد از ترامپ نیز پادشاه اردن، ملک عبدالله نیز صراحتا به این موضوع اشاره کرد که گروههای هم چون داعش در مرزهای اسلام حرکت نمی کنند و خوارج هستند و خارج از دین اسلام اند و جوامع اسلامی باید آنها را تحریم کنند. همان طور که امام علی علیه السلام خلیفه چهارم با آنها جنگید و آنها را بیرون راند. درنتیجه باید گروههای تکفیری را منزوی و خطر آنها را دفع کرد. خوارج نیز مانند داعش امروزی ادعای حمایت از قانون شریعت را داشتند. امام علی علیه السلام قبل از جنگ، اجماعی در میان مسلمانان علیه شان تشکیل داد و بعد به جنگ با آنها پرداخت. به خاطر این استراتژی بود که ایشان توانستند خوارج را شکست دهند. ما هم باید ابتدا علیه تکفیری ها اجماع در میان مسلمانان تشکیل داده و بعد در جنگ آنها را شکست دهیم.»
نویسنده در انتها ضمن نادیده گرفتن تبعیضهای صورتگرفته علیه مسلمانان در غرب، اینگونه نتیجه گیری کرده و راهکار ارائه می دهد که: «اعتقادات کامل اسلامی اهل سنت بدون تحقق حکومت یا خلافت اسلامی نیز امکان پذیر است و نباید در صدد تشکیل خلافت و حکومت اسلامی برآمد. اسلام و غرب در مقابل یکدیگر و جنگ با یکدیگر نیستند. آزادی مذهبی 30 میلیون مسلمان در غرب به خوبی نشان می دهد که اسلام و غرب کاملا با یکدیگر سازگارند. در حکومت کمونیستی چین است که مسلمانان نمی توانند روزه بگیرند و ریش داشته باشند و نام فرزندانشان را محمد بگذارند و یا جمع های اسلامی تشکیل دهند. در این صورت غرب را می توان قلمرو آزادی اسلامی دانست. یهودیان، مسیحیان و حتی ملحدان آزادند تا به هرچه می خواهند اعتقاد داشته باشند. قرآن نیز تاکید می کند که هیچ اجباری در ایمان افراد نیست. در این صورت قتل و کشتار مسلمانان به نام اسلام ممنوع است و کسانی که توسط جهادی ها کشته می شوند به قعر جهنم نمی روند بلکه خود این جهادی ها و قاتلان مردم در آتش سوخته خواهند شد.»