عقیق: همانطور که آدمی ممکن است بیحساب وارد بهشت شود، برخی از اعمال هستند که باعث میشوند وی بیحساب به جهنم وارد شود.
هر چند که شاید برخی از ما دیگران را جهنمی و خود را بهشتی میدانیم در حالیکه ممکن است خدای نکرده خودمان اهل جهنم آن هم از نوع بیحسابش باشیم. در ادامه به روایاتی اشاره میشود که در آنها به معرفی برخی از این افراد پرداخته شده است:
امام صادق (ع) میفرمایند:
«ثلاثة بدخلهم الله النار بغیر حساب: امام جائر، و تاجر کذوب و شیخ زان»(1)
«سه گروه را خداوند بدون حساب وارد آتش می کند؛ پیشوای ظالم، تاجر دروغگو و پیر مرد بدکار.»
عدهای نیز هستند که از ریشه به یگانگی خدا ایمان نیاوردهاند و مسیر شرک و کفر را پیمودهاند آنها هم صلاحیت حساب و کتاب و رسیدگی به اعمال را ندارند و بی حساب وارد جهنم میشوند.
چنانکه در روایتی «شیخ صدوق (ره)» در روایتی از پیامبر (ص) میآورد:
"خداوند متعال همه خلایق را محاسبه میکند، مگر کسی که به خدا شرک آورد پس او را بدون حساب به سوی جهنم برند.»(2)
«چرا که شرط قبولی اعمال اعتقاد به اصل توحید است و بدون آن هیچ عملی پذیرفته نیست. «شرک» آتش سوزانی است که شجره اعمال آدمی را میسوزاند. شرک صاعقهای است که تمام محصول زندگی او را به آتش میکشد و همچون طوفانی است که اعمال آدمی را متلاشی میسازد و با خود میبرد.»
چنانکه در آیه 18 سوره ابراهیم میخوانیم:
«مَثَلُ الَّذِینَ کَفَرُوا بِرَبِّهِمْ ۖ أَعْمَالُهُمْ کَرَمَادٍ اشْتَدَّتْ بِهِ الرِّیحُ فِی یَوْمٍ عَاصِفٍ ۖ لَا یَقْدِرُونَ مِمَّا کَسَبُوا عَلَیٰ شَیْءٍ ۚ ذَٰلِکَ هُوَ الضَّلَالُ الْبَعِیدُ»
«اعمال کسانی که به پروردگارشان کافر شدند همچون خاکستری است در برابر تند باد در یک روز طوفانی، آنها توانایی ندارند کمترین چیزی از اعمالی را که انجام دادهاند به دست آورند، و این گمراهی دور و دراز است.»(3)
پینوشتها:
1_ (همان، ص 625.)
2_( مجلسی، محمد باقر، حق الیقین، ج دوم، تهران، انتشارات جاویدان بی تا، ص 303.)
3_( تفسیر نمونه، ج 19، ص 527. )
منبع:ایسنا
211008