آیتالله اراکی در گفتوگو با فارس:
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب گفت: باید یک مرکز شایسته و توانمندی تعیین شده و مسئولیتهایش نسبت به حوزه مساجد مشخص شود یکی از راهکارهای مدیریت خدمترسانی در مساجد این است که مردم را در خدمترسانی و اصلاح امور مساجد شریک کنیم.
عقیق:مسجد در صدر اسلام جایگاهی بس رفیع و بزرگ دارد. رسول خدا(ص) این نهاد اسلامی را بنا کرد و آن را جایگزین معابد دیگر کرد. پیامبر اکرم(ص) مسجدسازی را فرهنگ عمومی کرد و از تمام قابلیتها و ظرفیتهای این الگوی دینی بهره برد. در زمانهای دور مسجد تمام امور فردی و اجتماعی مسلمانان را اداره میکردو امت اسلامی هم تعلقی شدید با این نهاد مقدس داشت.
بنابراین مسجد مطلوب در زمان حضرت رسول(ص) شکل گرفت و تمام نقشها و رسالتهای خود را ایفا کرد.
امروزه هرچند بسیاری از نقشها و شئون مساجد تقلیل یافتهاند و گاه رو به افول رفته است اما میتوان کارکردهای مسجد را ارتقا بخشید. پرواضح است که امروزه مسجد در وضعیت مطلوبی به سر نمیبرد و نیز آفتابی است که مسجد تراز، دارای ویژگیهایی است که هم اکنون برخی از آنها موجود نیست.
بر ما واجب است که با یک نگاه به وضعیت موجود که مطلوب نیست، به سوی وضعیت مطلوب که موجود نیست، برنامهریزی کنیم و طرحی نو در اندازیم.
دهه آخر ماه شعبان از سوی مرکز رسیدگی به امور مساجد با عنوان «دهه تکریم و غبارروبی مساجد» نامگذاری شده است که مردم در این روزهای منتهی به ماه مبارک رمضان ماه میهمانی خداوند، خود را برای حضور در این ماه عظیم آماده کنند.
آیتالله محسن اراکی دبیرکل مجمع جهانی تقریب مساجد در پاسخ به این سؤال که یک مسجد چه مؤلفههایی باید داشته باشد تا برای حضور بانوان مطلوبیت داشته باشد، گفت: مساجد از ناحیه وسعت و گنجایش باید مشخص شود هر مسجد برای چه محلهای، برای چه مخاطبی، برای چه افراد ساخته میشود وقتی یک منطقهای است که یک منطقه پرجمعیتی است و صد هزار نفر جمعیت دارد اگر بناست مسجدی برای آن جمعیت ساخته شود باید متناسب با آن جمعیت منطقه ساخته شود.
وی اظهار داشت: جمعیت هم یعنی هم مرد و هم زن، هم جمعیت جوان و هم جمعیت بزرگسال و برای این جمعیت باید خدمات متناسبش هم فراهم شود وقتی میگوییم خدمات مساجد، تنها خدماتِ مربوط به نمازگذاری و اقامه برنامههای مذهبیِ صرف نیست، بنابراین کسانی که میآیند مسجد برای اقامه نماز که دارای فرزند هستند، نمیتوانیم بگوییم آدم بچهدار مسجد نیاید، نمیشود هم بگوییم اگر خواستند بیایند مسجد، بچه را در خانه بگذارند، پس بنابراین ما باید محلهایی برای نگهداری کودکان و بازی کودکان داشته باشیم، این مسائل از لوازم مسجد است.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی عنوان کرد: اگر بخواهیم مساجد فعالی داشته باشیم باید این بسترها را برای مسجد فراهم کنیم زمین مسجد باید زمینی وسیعی باشد، ساختمان مسجد، امکانات و خدمات مسجد به تناسب نیازهایی که در یک مسجد زنده و فعال و بانشاط باشد، باید در این سطح درنظر گرفته شود.
وی درباره اینکه اغلب ما شیعیان به خادمی مکانهای زیارتی افتخار میکنیم ولی بحث خادمی مسجد زیاد مورد اسقبال قرار نمیگیرد، اگر بخواهیم خادمی مسجد را فرهنگسازی کنیم چه باید بکنیم، ابراز داشت:
قبل از خادمی مسجد، سیستم مدیریتی مساجدمان مختل است، الان اگر شما بپرسید مدیریت اداره مساجد به عهده کیست پاسخ درستی نخواهیم یافت، مشکل بر سر مدیریت مساجد است، ما ابتدا باید مدیریت مساجد را حل کنیم.
آیتالله اراکی تصریح کرد: باید یک مرکز شایسته و توانمندی تعیین شود و مسئولیتهایش نسبت به حوزه مساجد مشخص شود، بعد مشخص شود چه کارهایی میشود برای مساجد انجام داد، بنابراین اگر مدیریت خوبی برای مساجد داشتیم یکی از راهکارها این است که مدیریت مساجد بیایند خدماترسانی مساجد را مدیریت کنند.
وی گفت: یکی از راهکارهای مدیریت خدمترسانی در مساجد این است که مردم را در خدمترسانی و اصلاح امور مساجد شریک کنیم و از مردم در خدماترسانی به مسجد بهره ببریم، تمیز نگه داشتن مسجد، معطر نگه داشتن مسجد، اینکه مساجد باید همیشه تمیز و معطر باشند و همیشه درب مساجد برای نمازگزاران باز باشد نه اینکه فقط یک ساعت زمان نماز در مسجد باز باشد و بعد بسته شود، درب مسجد نباید هیچ وقت بسته باشد.
منبع:فارس