15 خرداد 1401 6 ذی القعده 1443 - 51 : 19
کد خبر : ۸۵۲۷۲
تاریخ انتشار : ۲۱ اسفند ۱۳۹۵ - ۲۳:۴۶
رایزن فرهنگی ایران در عمان:
رایزن فرهنگی ایران در عمان گفت: عمان از کشورهای داری تنوع مذهبی است؛ حدود ۷۵ درصد اباضی ۲۵ درصد حنفی یا شافعی و ۲ یا ۳ درصد هم شیعیان هستند.

عقیق:دکتر پیمان اکبری رایزن فرهنگی ایران در عمان در گفتگویی با اشاره به تنوع جمعیتی و مذهبی این کشور گفت: عمان از کشورهای داری تنوع مذهبی است. حدود 75 درصد جمعیت اباضی است. حدود 25درصد حنفی یا شافعی و 2 یا 3 درصد هم شیعیان هستند.

* شیعیان عمان دارای سه قومیت هستند: بحارنه، عجمی‌ها و لواتی‌ها

وی افزود: شیعیان اثنی عشری از نظر مذهبی متحد هستند ولی قومیتی نه. از نظر قومیت شامل بحارنه(بحرینی ها) العجمی‌ها(فارس ها) و لَواتی‌ها هستند که شاید منسوب به کویر لوت باشند. العجمی ها اصالتا ایرانی هستند و از مناطق جنوبی ایران و عمدتا فارس برای تجارت و دلایل خانوادگی یا ارتباطات مذهبی به این منطقه آمدند. البحارنه هم از کشور بحرین هستند و از دو طایفه دیگر شیعه پر جمعیت تر هستند.

رایزن فرهنگی ایران در عمان ادامه داد: از حیث میزان حضور در مناصب سیاسی و اقتصادی در درجه اول طایفه لواتی‌ها هستند به علت اینکه از تحصیلات مناسبی برخوردارند. وضعیت مالی آنها هم بهتر از دو طایفه دیگر است.

* لواتی ها بیشتری سهم را در مناصب دولتی دارند

وی با بیان اینکه از بین جمعیت 4 میلیونی این کشور حدود 2 میلیون غیر عمانی و شامل هندی، بنگلادشی و فیلیپینی هستند اظهارداشت: شیعیان در عمان پراکنده هستند. عده ای در مطرح که محله قدیمی مسقط و کنار ساحل و بندر هست زندگی می کنند که به قدرت اقتصادی اینها کمک کرده است. جمعیت شیعه با اینکه عدد زیادی ندارد اما به نسبت تصدی مناسب اجتماعی را داراست. از میان لواتی ها وزرا، تجار و بازرگانان فعال هستند. چون در این منطقه روح تعایش و تسالم هست و هم چنین چون لواتی‌ها  داری تحصیلات و دانش اجتماعی بودند قدرت اقتصادی یافتند.

رایزن فرهنگی ایران در عمان به وضعیت اهل تسنن هم اشاره کرد و گفت: در میان اهل تسنن بلوچی ها حدود 600 هزار نفر جمعیت دارند که اسم خاونوادگی‌شان بلوشی یا رئیسی است. این ها بلوچ پاکستان و ایران هستند البته بیشتر تمایل دارند خودرا به قسمت مکران منتسب کنند. بین بلوچ ها، شیعه و اباضیه حساسیت خاصی برای ازدواج نیست.

* مساجد شیعیان

وی افزود: رخورداری شیعیان از مراکز مذهبی، حسینیه و مسجد قابل توجه است. در مسقط یکی از بزرگترین مساجد شیعیان مربوط به لواتی ها است که در منطقه مسقط قدیم (مطرح) وجود دارد. یکی دیگر از مساجد شیعیان مسجد رسول الله(ص) است.

اکبری ادامه داد: مسجد مهم بحارنه هم کنار مجمع اهل بیت بوده و به حسنیه یا مسجد بحارنه معروف است. این مسجد از اول محرم تا آخر صفر هر شب برنامه دارد و شیعیان و ایرانیان مقیم در آن شرکت می کنند. مسجد بحارنه در بخش مرکزی قرار دارد و با دارا بودن آشپزخانه بزرگ هر شب در ایام محرم و صفر برنامه اطعام دارند.

رایزن فرهنگی ایران در عمان یادآور شد: یکی دیگر از مساجد مسجد ابراهیم خلیل است که در آن نماز جمعه برپا می شود. این مسجد در منطقه لواتی‌ها است و علمای عجمی و لواتی مثل شیخ علی عجمی، دکتر احسان، دکتر الوان و شیخ هلال به تناوب در آن نماز می خوانند. مسجد بزرگ دیگری هم در منطقه روبی که بسیار قدیمی و شلوغ است وجود دارد.

* علاقه مندی اندیشمندان شیعه عمان به ایران

وی افزود: عمان دارای اندیشمندان خوبی در فلسفه و کلام اسلامی است که صاحب نظر هستند و برخی هم در عرصه هنر مثل دکتر عبدالجواد کریم و در حوزه شعر مثل استاد عقیل اللواتی فعال هستند. علمای شیعه لواتی، عجمی و بحارنه در قم و نجف تحصیل کرده و علاقه مندی به ایران در بین آنها زیاد است. بسیاری از اینها تحصیلات دانشگاهی دارند.

*  وهابیت درد مشترک شیعه و اباضیه است

رایزن فرهنگی ایران در عمان با اشاره به مخالفت وهابیت با اباضیه خاطرنشان کرد: همانطور که وهابیت ایران را منحرف میداند همین نگاه را هم نسبت به وهابی ها دارد و می گویند اباضیه مذهبی شرک آلود و غیر توحیدی است. همین‌جا درد مشترک و درمان مشترک شیعه و اباضیه است.

وی در پایان گفت: عمانی ها سکولار نیستند و توجه به موضوع دین ومذهب دارند. اما چون این کشور تنوع مذهبی دارد تلاش می‌کنند رویکرد مذهبی را القا نکنند.


منبع:حوزه
گزارش خطا

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
نظر: