06 آبان 1400 22 (ربیع الاول 1443 - 12 : 00
کد خبر : ۶۷۲۸۹
تاریخ انتشار : ۱۲ آذر ۱۳۹۴ - ۰۹:۴۴
اربعین آمد و اشکم ز بصر می‌آید
مسیر نجف تا کربلا برای عاشقان اباعبدالله(ع) که هر سال به عشق اربعین پای پیاده به سمت بین‌الحرمین راه می‌افتند، شور دیگری دارد. از نوزاد شیرخواره به همراه خانواده تا پیرمرد 72 ساله را می‌بینیم که هر یک نقشی در این مسیر ایفا می‌کنند.
عقیق: چند سالی است که سنت حسنه پیاده‌روی اربعین حسینی (ع) در دل همه مسلمانان جهان شور و شوق زیادی را به راه انداخته است، متأسفانه تا سال‌های پیش که رژیم بعث صدام اجازه چنین راهپیمایی و عزاداری را به شیعیان و مسلمانان نمی‌داد، چنین چیزی بی سابقه بود اما اکنون که بارقه‌های امید در بین مردم درخشیدن گرفته است خیلی از مردم را می‌بینیم که هر ساله با شور و اشتیاق زیاد برای حضور در مراسم عزاداری حسینی و پیاده روی در مسیر نجف تا کربلا یا دیگر مسیرها حتی بدون امکانات و شرایط مکفی تلاش می‌کنند ارادت خود را به آستان امام حسین (ع) و یارانشان ابراز کنند.
اعتبار اربعین امام حسین(ع) از گذشته میان شیعیان و در تقویم تاریخی وفاداران به امام حسین(ع) شناخته شده است. بیستم ماه صفر یعنی اربعین زمانی است که حرم امام حسین(ع) یعنی کاروان اسرا، از شام به مدینه بازگشتند، روزی که جابر بن عبدالله انصاری، صحابی رسول خدا (ص)، از مدینه به کربلا رسید تا به زیارت قبر امام حسین(ع) بشتابد و او نخستین کسی است که قبر آن حضرت را زیارت کرد. بنابراین در این روز، زیارت امام حسین(ع) مستحب است و این زیارت، همانا خواندن زیارت اربعین است.
اینجا سرزمین کربلاست، بسیاری از این زائران بیمار هستند یا بیمار دارند و برای شفای بیمارشان در این پیاده روی و زیارت امام حسین (ع) و حضرت عباس (ع) حضور می‌یابند، خیلی‌ها برای آمرزش گناه و دلائل دیگر اما در نهایت همه به عشق حسینی در این مراسم حضور می‌یابند به طوریکه می‌توان طی سالیان گذشته پیاده روی اربعین حسینی را بزرگترین اجتماع شیعیان و مسلمانان جهان به شمار آورد، بسیاری از رسانه‌های خارجی ، خبرنگاران دیگر کشورها و حتی مردم غیر مسلمان در این مراسم دیده می‌شوند که هر یک با دیدگاه و نگرش خاصی در پیاده روی شرکت می‌کنند.
«کارن فربی» دختری مسیحی است که برای دیدن چنین اجتماعی به کربلا آمده و از شور زیادی که وجود دارد تعریف می‌کند و حتی غبطه می‌خورد که چنین اجتماعی را مسیحیت ندارد، مدام عکس‌های گوناگون می‌اندازد تا آن را در کشور زادگاه خود، بلژیک به نمایش بگذارد.
تازه مسلمانان زیادی از اروپا، افریقا، اندونزی و دیگر کشورها در بین جمعیت دیده می‌شوند که به عشق امام حسین (ع) و به عنوان تجربه اول خود در این مراسم حضور دارند.
نوای کودکانه پسر پنج ساله عراقی صبح زود و در مسیر موکب‌های کربلا همه را به صرف صبحانه و چای دعوت می‌کند وی با زبان شیرین کودکانه خود زوار را بیدار می‌کند.
پیرمرد ۷۲ ساله‌ای در گوشه‌ای از مسیر موکب‌ها نشسته و ذکر می‌گوید ، وی با خوشحالی می‌گوید که عرب است و هر سال در این پیاده روی شرکت می‌کند و تا زمانی هم که زنده باشد هر سال ارادتش را به اهل بیت (ع) می‌رساند و می‌گوید که هر سال این عمودها را می‌شمارم و مدام می‌گویم تا وصال چند عمود باقی است؟
اما مسیر نجف تا کربلا برای ما شیعیان که هر سال به عشق اربعین پای پیاده راه می‌افتیم، شور دیگری دارد اینجا، سرزمین کربلاست، مردم عراق بدون هیچ چشم داشتی همه دارایی و اموال خود را برای زائران قربانی می‌کنند، غذا می‌پزند، نذری می‌دهند، آب و چای می‌دهند و جای گرم برای زائران فراهم می‌کنند.
موکب‌ها هم که فعال هستند و قدم به قدم موکب‌های مختلف از چادرهای ایرانیان و دیگر کشورها دیده می‌شود که پذیرای مردم است با وجود اینکه نیازمند موکب‌های بیشتری هستیم چرا که تعداد جمعیت بیش از سال‌های گذشته است و طبق آماری هم که درباره برپا شدن موکب‌ها و چادرها از سوی ایرانیان و غیر ایرانیان در 10 منطقه مختلف وجود دارد، باز هم نیاز به نصب چادرها و موکب‌های مختلف است.
رئیس پلیس مهاجرت و گذرنامه ناجای ایران تا این لحظه از خروج بیش از یک و نیم میلیون زائر کربلای حسینی از مرزهای هوایی، دریایی و زمینی خبر داده است بنابراین این میزان آمار حضوری بیش از سال‌های گذشته را می رساند.
شب به نجف رسیدیم، بعد از زیارت امام علی (ع) سریع به سمت موکب‌های مسیر نجف به کربلا پیوستیم کمی پیاده روی کردیم، ترافیک زیاد است ماشین‌های زیادی وجود دارد گرد و خاک هم در هوا کم نیست به همین خاطر شال را سفت بر صورت خود می‌بندم و به مسیر ادامه می‌دهم.
از حدود پانزدهم شهریور ماه ثبت نام برای اعزام به کربلا در ایران آغاز شد و برای اینکه شاهد بی نظمی‌های سال گذشته نباشیم نظم و ترتیب خاصی برای دریافت ویزا و سایر مقدمات صورت گرفت و ثبت نام تا حدود نیمه اول آذر ماه نیز ادامه داشت، عده‌ای زودتر و عده‌ای هم دیرتر به سفر مشرف شدند برخی با کاروان‌ها و برخی هم خانوادگی به سفر آمدند.
با همه این احوال ترافیک سنگینی هنوز هم در مرزهای ورودی و خروجی ایران وجود به ویژه مرز مهران وجود دارد چند بار مرز بسته و دوباره باز شده است متأسفانه یکی از مسائلی که باید برای حضور زائران باید از سال های آینده بیشتر توجه شود فرهنگ سازی برای دریافت روادید است چرا که در این روزها عده زیادی زائر را می‌بینیم که تنها با یک گذرنامه یا حتی بدون گذرنامه و روادید به امید خروج از مرز به اینجا آمده‌اند، تا روز قبل از اربعین حتی آمار بیش از 40 هزار زائر بازگشته از کربلای معلی نیز به دست آمده است.
طبق تحقیقات بیش از یکصد کشور برای حضور در مراسم اربعین و زیارت حسینی مشارکت داشتند و این مشارکت در زمینه خدمات رسانی تا راه اندازی هیئت‌های عزاداری است این هیئت‌ها از کشورهای مختلف عربی، پاکستان، هند، افغانستان، سوئد، دانمارک، بلژیک، چین و ایران و ... حضور یافند و طوایف و قومیت های مختلف را پوشش می‌دادند.
موکب الرضا (ع) مقصد ما بود، تا صبح فردا استراحت کردیم و صبح به سمت کربلا به راه افتادیم. کاروان‌ها و هیئت‌های زیادی تا حدود 7 هزار هیئت برای خدمت رسانی فعال شده‌اند و خوشبختانه برخلاف سال‌های گذشته که برخی بی نظمی‌هایی در فعالیت‌ها دیده می‌شد امسال نظم و ترتیب بیشتری وجود دارد و حتی وضعیت امداد رسانی و چادرهای صحرایی نیز بهتر شده است، جمعیت مردم هر چه به سمت ظهر می‌رود بیشتر می‌شود اما دیگر با نماز ظهر همه اسکان می‌یابند تا نماز بگذارند و غذا بخورند.
یکی از نکات مثبت اربعین امسال امدادرسانی خوب هلال احمر بود که با توزیع بیش از دو میلیون بروشور بین زائران ایرانی بسیاری از اطلاعات را به آنها در زمینه دسترسسی به مراکز درمانی و بیمارستان‌های هلال احمر رساند، البته این امدادرسانی ویژه ایرانی‌ها نبود بلکه تمامی زائران را پوشش می‌دهد. حتی درمانگاه‌های هلال احمر در نجف نیز آماده خدمات رسانی بود و 11 موکب درمانی نیز در مسیر نجف به کربلا از سوی هلال احمر دائر بود.
در مسیر بین الحرمین با مردمی صحبت می‌کنم که مدام در حال دعا و نیایش هستند یکی از این بانوان عرب مدام گریه می‌کند و می‌گوید که تا یک ماه پیش بیمار بوده و قرار بوده تحت عمل جراحی قرار بگیرد نذر پیاده روی اربعین می‌کند تا سلامت پیدا کند بعد از عمل به این سفر آمده تا از امام (ع) تشکر کند و بگوید که سلامتش را بدست آورده است.
مرد دیگری که فرزند بیمارش را در ویلچر گذاشته با چشمانی اشک بار به دوردست‌ها نگاه می‌کند و از امام حسین (ع) و حضرت عباس (ع) شفای بیمار سرطانی‌اش را می‌خواهد.
یک مرد کفاش که ظاهرش نمی‌خورد عرب باشد را می‌بینم به سمتش می‌روم و از او می‌پرسم آقا شما اهل کجا هستی و او می‌گوید که کفاش و اهل ایران است نذر داشته که تمکن مالی پیدا کند و بتواند به این سفر بیاید و خدمت زائران را بکند مثل عرب‌هایی که اینجا خدمت گذاری می‌کنند بنابراین تمام درآمدش را جمع می‌کند و خانواده‌اش نیز کمک می‌کنند تا بتواند ویزا بگیرد و اینجا کفاشی زائران امام حسین (ع) را بکند.
یکی از جذاب‌ترین و زیباترین صحنه‌هایی که در این سفر به یاد ماندنی دیده می‌شود کمک مردم عرب عراق است که به یاری دیگر زائران می‌یابند در یک جا بدن خسته زائران را ماساژ می‌دهند و جای دیگر آب و غذا می‌دهند، مردی عرب که دارالقرآن خود را برای اسکان زائران در اختیار مردم قرار داده به ما می‌گوید که هر سال منتظر این فرصت است تا زائران از راه برسند و اینجا بیتوته کنند شاید هم ثوابی برای او شود و نیم نگاهی امام به او بیاندازد.
در کنار این امدادرسانی‌ها، ناصر چرخساز، رییس جمعیت امداد و نجات هلال احمر نیز گفته بود که امدادگران تاکنون به ده‌ها زائر اربعین امدادرسانی شامل اسکان، بررسی فشار و قند خون افراد کرده و بیش از 5 هزار نفر را به صورت سرپایی مداوا کرده‌اند.
نکته دیگر امنیت و نظم و ترتیب بیشتری است که نزدیک حرم و در حرم‌های مطهر امام حسین (ع) و حضرت عباس (ع) نسبت به سال گذشته دیده می‌شود خوشبختانه مردم نظم بیشتری را رعایت می‌کنند و تعداد خادمان حرمین نیز بیشتر شده و بهتر خدمات رسانی می‌کنند.
داخل حرم امام حسین (ع) و حضرت عباس (ع) مکان‌هایی است که برای نذورات و خیرات وجود دارد هر کس می‌تواند هر اندازه که می‌تواند برای نذورات حرم کمک کند و در ازایش نیز تبرک‌هایی را دریافت کند چه خوب می‌شود که اگر این نذورات برای افراد یتیم و محروم نیز جمع آوری شود و به دست آنهایی هم که قصد آمدن به کربلا دارند اما تمکن مالی‌اش را ندارند، برسد.
همچنین امکان ساخت مکان یا فضایی برای ثبت افراد به منظور خدامی حرمین است درصورتی که چنین چیزی فراهم باشد بسیاری از مردم برای اعاده نذر خود می‌توانند به این فضاها بیایند ثبت نام کنند و مدتی به عنوان خادم افتخاری حضور داشته باشند. البته اکنون این امکان برای نیابت زیارت از سوی فضای مجازی عتبات فراهم شده است که این هم امکان خوبی است.
برخی از زوار اکنون آخرین عمودهای نزدیک به بین الحرمین را طی می‌کنند، برخی در حال زیارت در حرمین هستند و برخی نیز مسیر بازگشت را با چشمانی اشک بار از دلتنگی زودهنگام ترک آقا اباعبدالله(ع)، حضرت عباس (ع) و سرزمین کربلا به مقصدشان طی می‌کنند، درحالیکه آفتاب چهلمین روز شهادت امام حسین (ع) غروب می‌کند و دلتنگی عجیبی نیز ما را در بر گرفته است...
«السَّلامُ عَلَى الْحُسَیْنِ وَ عَلى عَلِىِّ بْنِ الْحُسَیْنِ وَ عَلى اَوْلادِ الْحُسَیْنِ وَ عَلى اَصْحابِ الْحُسَیْنِ»


منبع:فارس
211008
گزارش خطا

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
نظر: