عقیق: زینب کبری یک نمونه برجسته تاریخ است که عظمت حضور یک زن را در یکی از مهمترین مسایل تاریخ نشان میدهد.
اینکه گفته میشود در عاشورا، در حادثه کربلا، خون بر شمشیر پیروز شد -که واقعا پیروز شد- عامل این پیروزی، حضرت زینب بود و الا خون در کربلا تمام شد. حادثه نظامی با شکست ظاهری نیروهای حق در عرصه عاشورا به پایان رسید اما آن چیزی که موجب شد این شکست نظامیِ ظاهری، تبدیل به یک پیروزی قطعیِ دائمی شود، عبارت بود از منش زینب کبری، نقشی که حضرت زینب بر عهده گرفت. این خیلی چیز مهمی است.
این حادثه نشان داد که زن در حاشیه تاریخ نیست، زن در متن حوادث مهم تاریخی قرار دارد. قرآن هم در موارد متعددی به این نکته ناطق است لیکن این مربوط به تاریخ نزدیک است، مربوط به امم گذشته نیست، یک حادثه زنده و ملموس است که انسان زینب کبری را مشاهده میکند که با یک عظمت خیره کننده و درخشندهای در عرصه ظاهر میشود، کاری میکند که دشمنی که به حسب ظاهر در کارزار نظامی پیروز شده است و مخالفین خود را قلع و قمع کرده است و بر تخت پیروزی تکیه زده است، در مقر قدرت خود، در کاخ ریاست خود، تحقیر و ذلیل شود، داغ ننگ ابدی را به پیشانی او میزند و پیروزی او را تبدیل میکند به یک شکست، این کار زینب کبری است.
زینب (س) نشان داد که میتوان حجب و عفاف زنانه را تبدیل کرد به عزت مجاهدانه، به یک جهاد بزرگ؛ آنچه که از بیانات زینب کبری باقی مانده است و امروز در دسترس ماست، عظمت حرکت زینب کبری را نشان میدهد.
خطبه فراموشنشدنی زینب کبری در بازار کوفه یک حرف زدن معمولی نیست، اظهار نظر معمولی یک شخصیت بزرگ نیست، یک تحلیل عظیم از وضع جامعه اسلامی در آن دوره است که با زیباترین کلمات و با عمیقترین و غنیترین مفاهیم در آن شرائط بیان شده است.
قوت شخصیت را ببینید، چقدر این شخصیت قوی است. دو روز قبل در یک بیابان، برادر او را، امام او را، رهبر او را با این همه عزیزان و جوانان و فرزندان و اینها از بین بردهاند، این جمع چند ده نفره زنان و کودکان را اسیر کردهاند، آوردهاند در مقابل چشم مردم، روی شتر اسارت، مردم آمدهاند دارند تماشا میکنند، بعضی هلهله میکنند، بعضی هم گریه میکنند؛ در یک چنین شرائط بحرانی، ناگهان این خورشید عظمت طلوع میکند؛ همان لحنی را به کار میبرد که پدرش امیرالمومنین بر روی منبر خلافت در مقابل امت خود به کار میبرد.
همان جور حرف میزند، با همان جور کلمات، با همان فصاحت و بلاغت، با همان بلندی مضمون و معنا "یا اهل الکوفه، یا اهل الغدر و الختل” ای خدعهگرها، ای کسانی که تظاهر کردید! شاید خودتان باور هم کردید که دنبالهرو اسلام و اهل بیت هستید اما در امتحان اینجور کم آوردید، در فتنه اینجور کوری نشان دادید.
... حضرت زینب کبری با این عده ناهمگون و غیر قابل اعتماد مواجه است، اما اینجور محکم حرف میزند. او زن تاریخ است. این زن، دیگر ضعیفه نیست. نمیشود زن را ضعیفه دانست. این جوهر زنانه مومن، اینجور خودش را در شرائط دشوار نشان میدهد.
این زن است که الگوست، الگو برای همه مردان بزرگ عالم و زنان بزرگ عالم. انقلاب نبوی و انقلاب علوی را آسیبشناسی میکند، میگوید شماها نتوانستید در فتنه، حق را تشخیص بدهید، نتوانستید به وظیفه تان عمل کنید، نتیجه این شد که جگرگوشه پیغمبر سرش بر روی نیزه رفت. عظمت زینب را اینجا میشود فهمید.
* از بیانات رهبر انقلاب در دیدار با پرستاران نمونه کشور ( اول اردیبهشت 1389)
منبع: خبرگزاری ایرنا
211007