متن پرسش مطرح شده وپاسخ بدین شرح است؛
هنگام سخن گفتن یا جواب دادن به دیگران چه چیزهایی را باید مراعات كرد؟
1- اگر نمى دانیم، با صراحت بگوییم نمى دانم. «قل ان ادرى» (جنّ، 25)
2- به همهى سخنها جواب ندهیم. «قل انّما علمها عند ربّى» ( اعراف، 187)
3- در جواب، به نقاط مهم توجه شود. از پیامبر مىپرسند: چه چیزى انفاق كنیم؟ پیامبر اكرم صلى الله علیه وآله به جاى بیان آن چیز، مىفرماید: هرچه مىدهید اول به والدین و بستگان و نزدیكان بدهید. «ما انفقتم من خیر فللوالدین»( بقره، 215)
4- کوتاه گفتن. «خیر الكلام ما قَلّ و دَلّ» (مدارك العروة، ج 23، ص3)
5- رسا گفتن. «قولاً بلیغا» ( نساء، 63)
6- نرم گفتن. «قولاً لیّنا» ( طه، 44)
7- بهترین كلام را بكار بردن. «یقول الّتى هى احسن» (اسراء، 53)
8- با كرامت سخن گفتن. «قولاً كریما» ( اسراء، 23)
9- توجه به بازتاب سخن داشتن. به یك ماجرا توجه كنید: هنگام سخنرانى پیامبر مسلمانان به آن حضرت مىگفتند: «راعنا» یعنى رعایت حال ما را بكن و شمردهتر سخن بگو. این تعبیر در عرف یهود نوعى دشنام تلقّى مىشد و برخى از یهودیان این كلمه را دستاویز قرار داده و از آن سوءاستفاده مىكردند. آیه نازل شد كه به هنگام سخنگفتن و حرفزدن، به انعكاس حرفها و برداشت دیگران نیز توجه داشته باشید و با ملاحظه سخن بگویید و به دیگران فرصت سوءاستفاده ندهید.
ممكن است افراد در حرف و سخن خود حسن نیت داشته باشند؛ ولى بازتاب سخن نیز مهم است؛ زیرا ممكن است سخن بازتابى منفى داشته و باعث ضربه زدن به دین، اعتقاد، رهبرى و جامعه اسلامى شود.
افرادى كه در عزادارىها به عشق امام حسینعلیه السلام قمه مىزنند باید به بازتاب عمل خود توجه داشته باشند. تلویزیونها و ماهوارههاى دنیا بدن خونى آنان را نشان مىدهد و بدخواهان این صحنهها را مكرر نشان مىدهند تا از اسلام و مسلمانان سیماى وحشتناكى نشان دهند.
آیا عقل و شرع ما اجازه مىدهد جورى عزادارى كنیم كه بدخواهان اسلام آن را دستاویز قرار داده و بر ضد مكتب و مسلمانان پخش كنند و تحلیل كنند كه شیعیان یك مرض روانى دارند و آن خودآزارى، خودزنى و خودكشى است و در دنیایى كه توجیه نیستند ایجاد تردید و وحشت كنند؟
پی نوشت:
پایگاه بین المللی همکاری های خبری شیعه
منبع:شبستان