محمدرضا باقرزاده، عضو هیئت علمی مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) و دبیر علمی همایش امر به معروف و نهی از منکر و حقوق بشر در رابطه با برگزاری این همایش گفت: همایش امر به معروف و نهی از منکر و حقوق بشر در سطح ملی و با همکاری مراکز علمی و پژوهشی کشور از جمله دانشگاه امام صادق (ع)، ستاد حقوق بشر قوه قضاییه، معاونت پژوهشی مرکز مدیریت حوزه علمیه و دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران برگزار میشود.
وی پژوهشکده تحقیقات اسلامی سپاه، ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر استان قم، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، وزارت کشور و مرکز مطالعات راهبردی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم را از جمله مراکز همکار در برگزاری این همایش برشمرد و افزود: تبیین رویکرد متعالی فقه اسلامی به حقوق بشر از اهداف برگزاری این همایش است که در آن نقش امر به معروف و نهی از منکر در احیای حقوق بشر به صورت متمرکز مورد بحث و بررسی قرار می کیرد.
وی افزود: موضوع مفهومشناسی از جمله مسایلی است که در بخش نخست محورهای این همایش مورد توجه است و بخش دوم به مبانی و جایگاه فقهی و حقوقی امر به معروف و نهی از منکر اختصاص دارد. همچنین در این همایش به اصل هشتم قانون اساسی به شکل خاص پرداخته شده و چالشهایی که فراروی اجرای این اصل وجود دارد در نشست هماندیشی که در حاشیه این همایش برگزار میشود مورد بررسی قرار میگیرد.
دبیر علمی همایش امر به معروف و نهی از منکر و حقوق بشر محور سوم این همایش را موضوع نسبتشناسی امر به معروف و نهی از منکر و حقوق بشر دانست که بر اساس منطق حقوق بشری در آیات و روایات اسلامی چنین نتیجهگیری میشود که اساسا نسبت به امر به معروف با حقوق بشر نسبت اثباتی است و امر به معروف به ارتقا، ترویج، اجرا و دفاع از حقوق بشر و صیانت از شهروندان در اجرای موارد حقوق بشر کمک میکند.
عضو هیئت علمی مؤسسه آموزشی پژوهشی امام تصریح کرد: در بحث نسبتشناسی امر به معروف و نهی از منکر و حقوق بشر رابطه این فریضه با اصل آزادی، حریم خصوصی و حق تعیین سرنوشت و اصل همزیستی مسالمتآمیز مورد بحث قرار میگیرد. همچنین رابطه امر به معروف و نهی از منکر با امنیت و توسعه از مقولاتی است که ارتباط میان امر به معروف را با حقوق بشر تعریف میکند.
وی تأکید کرد: نسبت این فریضه الهی با مقوله صلح و مسئولیت عمومی در جامعه و رسالت فراملی آن در حوزه حقوق بشر نسبت بسیار مهمی است که در این همایش مورد توجه قرار گرفته است.
باقرزاده در رابطه با آثار و مقالات ارسالی به دبیرخانه این همایش یادآور شد: تاکنون بیش از 100 مقاله به دبیرخانه این همایش ارسال شده است که از این تعداد چهار مقاله توسط صاحبان آثار در همایش ارایه میشود.
وی از آیتالله اراکی و محسن اسماعیلی از حقوقدانان شورای نگهبان به عنوان سخنرانان و میهمانان خاص این همایش نام برد و افزود: سلسلههمایشهای علمی مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی هر سال با موضوعاتی متفاوت برگزار میشود یعنی هر سال یک موضوع خاص فقهی و ارتباط آن با حقوق بشر به عنوان محور همایش تعیین میشود که سال گذشته موضوع رویکرد مساوی فقه اسلامی به حقوق بشر و در سال جاری نیز موضوع امر به معروف و نهی از منکر و حقوق بشر انتخاب شده است.