نخستین جلسه شورای پژوهش و برنامه ریزی مسجد جمکران باحضور تولیت، معاون و مدیران پژوهش مسجد مقدس جمکران به منظور برنامه ریزی برای سند چشم انداز و اسناد بالادستی مسجد برگزار شد.
عقیق:نخستین جلسه شورای پژوهش و برنامه ریزی مسجد مقدس جمکران شب گذشته باحضور تولیت، معاون و مدیران پژوهش مسجد مقدس جمکران و جمعی از صاحب نظران و متفکران عرصه برنامه ریزی و مهدویت در سالن جلسات برگزار شد. در این جلسه حجت الاسلام هاشمیان، معاون پژوهش و برنامه ریزی مسجد مقدس جمکران با اشاره به تغییرات ایجاد شده در دوران تولیت جدید مسجد مقدس جمکران گفت: با هدف جمع آوری اطلاعات و داده های مناسب برای برنامه ریزی اصولی از سال گذشته تاکنون در مقاطع مختلف چندین سرشماری و نظرسنجی انجام و اطلاعات آنها نیز هم اکنون دسته بندی شده و قابل استفاده برای برنامه ریزی است.
وی افزود: شورای پژوهش و برنامه ریزی به جهت استفاده از ظرفیت نخبگان فکری و فرهنگی در تصمیم گیری ها و افزایش کیفیت فعالیت ها و در واقع به عنوان اتاق فکر مسجد مقدس جمکران شکل گرفته است.
معاون پژوهش و برنامه ریزی مسجد مقدس جمکران عبودیت و مهدویت را به عنوان 2 کارکرد ویژه مسجد دانست و بیان داشت: بیانیه مأموریت مسجد براساس 2 کارکرد نوشته شده و پیش بینی می شود در آینده نزدیک این مکان مقدس میزبان بیش از 50 میلیون زائر در سال باشد که باید برای ارائه خدمات رفاهی و فرهنگی مناسب به این حجم زوار از هم اکنون برنامه ریزی شود.
وی ابراز امیدواری کرد: با استفاده از ظرفیت این شورا به زودی چشم انداز 10 ساله مسجد مقدس جمکران تدوین شود تا این چشم انداز روح حاکم بر تمام تصمیم گیری ها و فعالیت ها باشد و بتوان براساس آن دو برنامه 5 ساله را تنظیم کرد.
حجت الاسلام سعید اصفهانیان، عضو شورای پژوهش مسجد مقدس جمکران بااشاره به تفاوت انقلاب اسلامی ایران با سایر انقلاب ها و پدیده های اجتماعی، گفت: جنس انقلاب ما از جنس نور و متفاوت از سایر انقلاب ها و پدیده های اجتماعی است، لذا باید فرهنگ، رفتار و برنامه ریزی متناسب با آن نیز تدوین شود.
وی ادامه داد: غرب، انقلاب اسلامی ایران را واقعا انفجار نور و در راستای انقلاب آخرالزمانی دید و به همین جهت تمام توان رسانه ای و فرهنگی خود را در قالب یک جبهه و تهاجم منظم و گسترده علیه این انقلاب بکار گرفت.
حجت الاسلام اصفهانیان تصریح کرد: چون یکی از اصلی ترین شعارهای فرهنگ غرب مسأله منجی است، این فرهنگ توانسته بر تمام عالم مسلط شود.
عضو شورای پژوهش مسجد جمکران با انتقاد از فعالیت ها و تلاش های صورت گرفته در حوزه مهدویت، گفت: شکل و محتوای فعالیت ها پیرامون امام زمان(ارواحنا فداه) آنگونه که باید رنگ انقلابی و جهادی ندارد و لازم است نسبت انقلاب اسلامی با موضوع مهدویت به خوبی تبیین شود تا بتوان الگویی برای ارائه به کل جهان ترسیم کرد و همه تلاش ها را تحت تأثیر این الگو قرار داد.
وی افزود: اکثر فعالیت های فرهنگی پیرو ذائقه مردم هستند. در صورتی که اگر ما می خواهیم رشد کنیم باید فعالیت های فرهنگیمان ذائقه زائرین و جامعه را تحت تأثیر خودش قرار دهد.
حجت الاسلام اصفهانیان در توضیح حکمت تأسیس مسجد مقدس جمکران، اظهارداشت: قم مرکز تخصصی فقهی و دینی است و اینکه ولایت خداوند متعال در قالب فرمان امام زمان(عج) بر تأسیس مسجد مقدس جمکران در اطراف شهر قم دایر می گردد، نشان دهنده آن است که هدف و رسالت این مکان مقدس باید ارتقای بینش معرفتی در کنار بینش فقهی جامعه باشد.
این پژوهشگر حوزه دین خاطرنشان کرد: بر این اساس تمام اقدامات و فعالیت ها در مسجد مقدس جمکران باید از جنس معرفت افزایی باشد و این مکان مقدس می تواند به عنوان فصل الخطاب معارف مهدوی در جهان معرفی شود.
وی گفت: تا حدودی به همت بعضی مؤسسات موضوع آینده شناسی در روایات بررسی شده اما این موضوع در قرآن اصلا بحث نشده است و لازم است موضوعات مهدوی آیات قرآن بررسی و حاشیه نویسی شود.
حجت الاسلام تقی قرائتی، عضو شورای پژوهش مسجد جمکران در ادامه این جلسه گفت: پیشگیری از وقوع جرم مهم تر از مجازات مجرم است لذا ما باید بیش از آنکه برای مجازات مجرمین هزینه می کنیم، برای هدایت مردم و جلوگیری از وقوع جرم هزینه و تلاش کنیم.
وی افزود: حضرت امام(قدس سره) هر کاری را با پشتوانه کامل عقلی و دینی انجام می دادند لذا باید هدف از تشکیل اینگونه جلسات به خوبی تبیین گردد.
حجت الاسلام قرائتی در ادامه سرشماری و نیازسنجی دقیق را لازمه تدوین اسناد بالادستی دانست و اظهارداشت: فعالیت های پژوهشی و تدوین اسناد بالادستی باید براساس واقعیت های امروز و نیازهای آینده تدوین شود.
این پژوهشگر حوزه مهدویت با هشدار نسبت به بی توجهی به امور مساجد، گفت: اگر هیئات مذهبی و مساجد سازماندهی و برنامه ریزی مناسب نشوند ممکن است مورد سوء استفاده دشمنان قرار گیرند، لذا پیشنهاد می شود خدمات فرهنگی و معرفت افزایی به صورت گسترده و به رایگان در اختیار زائران و نمازگزاران قرار گیرد.
حجت الاسلام مصطفی میرلوحی، مدیرکل روابط عمومی و بین الملل دانشگاه امام صادق(ع) در ادامه این جلسه بااشاره به تدوین سند چشم انداز مسجد مقدس جمکران اظهارداشت: اصل چشم انداز نویسی و نظام مند کردن فعالیت ها بسیار کار مهم و خوبی است.
وی افزود: در ارتباط با مسجد مقدس جمکران باید یک نکته را مدنظر داشت و آن اینکه به نظر می رسد یکی از دلایلی که در روایات از قم به عنوان کوفه دوم و پایگاه مهم امام زمان(عج) و مأمن شیعیان یاد شده، وجود مسجد منتسب به امام زمان(ارواحنا فداه) در این شهر است، لذا کارکرد مهدوی این مکان مقدس برجسته تر از کارکرد عبادی آن است.
بنابرگزارش روابط عمومی مسجد مقدس جمکران، حجت الاسلام میرلوحی اظهارداشت: اقدامات و برنامه ریزی ها نباید به تنگ نظری و سلیقه محوری منتهی شود و نباید برای گزارش نویسی باشد بلکه باید عملیاتی واقعی و مؤثر باشد.
عضو شورای پژوهش مسجد مقدس جمکران گفت: باید مراقب بود سیاسی کاری ها بر اصل مأموریت این مکان مقدس حاکم نشود و در هر اقدامی رضایت و رفاه مردم به عنوان اصلی ترین هدف مدنظر قرار گیرد.