در نشست رسانه های معارفی مطرح شد؛
رسانهها اگر واقعاً به دنبال رضایت خداوند باشند، هرگز نمیتوانند در برابر همدیگر قرار گیرند و اگر چنین شود، برای همافزایی یکدیگر میکوشند نه تخریب هم.
عقیق:آیت الله محمدعلی جاودان، استاد اخلاق حوزه علمیه تهران در نشست شورای همافزایی رسانههای معارفی و خبرگزاریهای دینی که در حسینیه زاهد تهران برگزار شد، با بیان اینکه جریان خبر در دنیا جریان پاک و سالمی نیست، اظهار داشت: این جریان عمدتاً با اهداف پلیدی تشکیل شده است و به فعالیت خود ادامه میدهد. گاهی حتی برخی رسانههای داخلی هم در این جریان پلید قرار میگیرند و با به هم ریختن جو عمومی جامعه و جهان بارشان را بسیار سنگین می کنند.
آیتالله جاودان با اشاره به اینکه بنای خبرگزاریهای دینی بر پاکی و پاکدامنی است، تصریح کرد: این خبرگزاریها باید بکوشند تا دروغی گفته نشود و بزرگسازی یا کوچکسازی و تخریبی نسبت به افراد مختلف صورت نگیرد.
وی با تأکید بر اینکه رسانههای معارفی به دنبال هیچ جریان اقتصادی و مالی نیستند، گفت: آنها باید به دنبال رضای خدا بوده و تلاش کنند تا در این آزمون بزرگ مردود نشوند. رسانهها اگر واقعاً به دنبال رضایت خداوند باشند، هرگز نمیتوانند در برابر همدیگر قرار گیرند و اگر چنین شود، برای همافزایی یکدیگر میکوشند. از این جهت اگر یک خبرگزاری در رتبه برتر قرار گرفت، جایی برای تخریب او نیست، چون تنها در رسانهها و جریانهای اقتصادمحور است که برای اول شدن تلاش میکنند حتی به قیمت حذف سایرین.
این استاد اخلاق با بیان اینکه جریانهای اقتصادی از شیوههای ناجوانمردانه برای باقی ماندن در دنیای رسانه استفاده میکنند، ابراز داشت: خبرگزاریهای دینی باید دقیقاً بر اساس فنون علمی عمل کنند. با این شیوههای علمی، آنها مسئله را دقیقاً آموخته و به کار میگیرند تا اطلاعرسانی را جذابتر کنند، اما در عین حال باید به اخلاق و ارزشهای انسانی نیز توجه دارند.
وی با اشاره به تلاش برای کشف میدانهای تازه در عرصه خبر و اطلاعرسانی گفت: رسانههای دین و ارزشی باید بکوشند تا عرصههای جدیدی را که تا به حال وجود نداشته یا مرسوم نبوده است، به دست آورند و زمینههای تازهای را برای کار کردن کشف کنند.
آیتالله جاودان کار رسانههای دینی را تبلیغ دین دانست و خاطرنشان کرد: همه بهرهها، ثوابها، اجرها و ارزشهایی که در یک جریان تبلیغ دینی وجود دارد، باید شناسایی شده و در اختیار قرار گیرد و این کار بسیار مقدس و باارزش است.
وی در ادامه ضرورت خودسازی را یکی از مهمترین عوامل در ارزشگذاری عرصه خبر عنوان کرد و اظهار داشت: دستیابی به اهداف عالی و پاک و ارزشی بدون اینکه خودمان درستخو باشیم، امکانپذیر نیست. طرحی که رسانههای معارف دینی باید داشته باشند، آن است که خوب و خوبتر باشند و در مجموعههای خود، حتی اگر تعداد کمی باشند، به شعائر دین و عمل به ملزومات آن اهتمام ویژه داشته باشند.
استاد اخلاق تهران همگان را به توجه به اقامه نماز اول وقت و به جماعت در مجموعه رسانههای خبری توصیه کرد و یادآور شد: خبرگزاریهای دینی باید بکوشند تا نمازهایشان را به موقع و سروقت به جا آورند. حتی تلاش کنند که ساعتی قبل از اذان صبح بیدار شده و به شب زنده داری بپردازند. اگر بخواهند درست کار کنند، باید انسانهای خوب و شایستهای باشند و این کار، خود نوعی تبلیغات دینی است که از جمله ارزشمندترین کارهاست.
وی به مراقبت از همدیگر در مجموعه خبرگزاریها برای تعظیم شعائر و اخلاق تأکید کرد و گفت: مدیران نباید به دور خود حصاری کشیده و مانع از گفتن واقعیات و حقایق توسط کارکنان و افراد زیرمجموعه شوند. اگر چنین شود، عیوب جریان ها باقی مانده و روز به روز بزرگتر و سنگینتر خواهد شد.
آیتالله جاودان با انتقاد از برخی از جریانهای مذهبی در کشور که بعضاً به راه کج رفته یا افراطی هستند، بیان داشت: باید از چنین جریانهایی به شدت پرهیز کرد. ممکن است افرادی شهرت پیدا کنند که شایسته آن نیستند و برای دین نه تنها سودمند نیستند، که ممکن است بسیار خطرناک هم باشند. باید مراقب بود که چنین افرادی در مسئولیتهای مهم قرار نگیرند.
وی با تقدیر از فعالیتهای برخی خبرگزاریها به ویژه رسانه هایی که در معرفی علمای بزرگی می پردازند که در شهرستانها و مناطق دور افتاده به تبلیغ دین مشغولند، تصریح کرد: سابقاً در هر شهرستان و حتی در دورانهای قدیمتر در روستاهای دورافتاده مردان بسیار بزرگی حضور داشتند که میتوانستند همسطح مرجعیت باشند، اما گمنامی و تبلیغ در نقاط دورافتاده را ترجیح دادند. شناساندن و معرفی این افراد بزرگ، بسیار ارزشمند است.
این استاد اخلاق در پایان بر ارتباط مستمر با بزرگان دینی توصیه کرد و گفت: حتی اگر مسئولیتهای بزرگ کشوری هم داشته باشیم باز هم نباید دست از دامن بزرگان دینیمان برداریم. پیشنهاد میکنم با حضرت امام رضا(ع) ارتباط ویژهای داشته باشید و خود را به مرحمت ایشان و پدران پاکشان از لغزشها و کجرویها حفظ کنید.
گفتنی است؛ شورای همافزایی رسانههای معارفی و خبرگزاریهای دینی با حضور خبرگزاری های رسا، ایکنا و شبستان و با هدف بررسی راهکارهای ترویج معارف دینی در رسانه ها تشکیل شده است.
منبع:رسا