امام باقر (عَلیه السَلام) با توجه به این امر و برای زنده کردن اصل مهم دوری از گناه و مبارزه با سنت سیئه بنی امیه در عمل و گفتار همواره مردم را به اطاعت پروردگار و ترک گناه و معصیت فرا می خواندند. آن حضرت می فرمودند: هیچ طاعتی به درگاه خداوند بالاتر و والاتر از انجام واجبات نیست، چنان که هیچ مصیبتی سخت تر از بی عقلی نمی باشد و هیچ معصیتی بدتر از سبک شمردن گناه و راضی بودن به حال خویش و آلودگی های خود نیست.
در حدیثی دیگر، آن حضرت به فرزند خویش، جعفر بن محمد (عَلیه السَلام)، فرموده اند: خداوند سه حقیقت را در سه امر نهفته داشته است:
1. رضای خویش را در طاعت و فرمانبرداری پنهان داشته است. پس هیچ طاعتی را کوچک و حقیر نشمار و هیچ فرمان خدا را دست کم نگیر، چه بسا رضای الهی در همان فرمان نهفته باشد!
2. خداوند خشم و غضب خویش را در گناهان مخفی داشته است. پس هیچ معصیتی را کوچک و هیچ گناهی را غیر مهم به شمار نیاور، چه بسا خشم خدا در همان گناه نهفته باشد!
3. خداوند بندگان نمونه و دوستانش را در میان خلق ناشناخته گذاشته است. پس هیچ انسانی را تحقیر نکن، زیرا ممکن است او از اولیای الهی و بندگان صالح و نمونه ی خدا باشد.
همچنین در سخنی دیگر امام محمد باقر (عَلیه السَلام) می فرمایند: مطمئناً مهم ترین عبادت و بندگی به درگاه خدا، ورع و ترک گناهان است.
علاوه بر این امام باقر (عَلیه السَلام) در مورد ارزش اطاعت خداوند و ارزش صبر بر رنج ها و مبارزه با هوای نفس بارها تأکید کرده و به مردم سفارش نموده اند که در برابر نافرمانی ها بایستند و خدا را با صبر و بردباری اطاعت کنند و بندگی خدا را به جای آورند و اگر چنین کنند نه تنها در دنیا به زندگی پاک و طیب دست می یابند، بلکه در آخرت نیز از مقام و جایگاه ارزشمندی برخوردار خواهند شد و از این رو می فرماید:
هنگامی که قیامت برپا شود، فریادگری ندا می دهد: کجایند صابران؟ گروهی از مردم برمی خیزند و به این ندا پاسخ می دهند. سپس آن منادی فریاد برمیآورد: کجایند متصبران (تحمل کنندگان تلخی و رنج صبر)؟ گروهی دیگر از مردم برمی خیزند و وی را پاسخ می دهند.
راوی از امام می پرسد: صابران و متصبران چه کسانی می باشند؟
امام باقر (عَلیه السَلام) فرمودند: صابران آنانی هستند که در مسیر انجام واجبات شکیبا و استوارند و متصبران کسانی هستند که (علی رغم میل های درونی) از حرام دوری می جویند.
پی نوشت ها:
1-کلینی، اصول کافی، ج2: 77.
2- ترابی، امام باقر (ع) جلوه امامت در افق دانش: 276-275.
مهدوی، سیره امام باقر (ع) در مبارزه با انحرافات فکری و اخلاقی: 14-13.
منبع:قدس
211008