گفتوگو با حجتالاسلام یزدانی/۲
کارشناس مؤسسه تحقیقاتی حضرت ولیعصر(عج) گفت: تخریب بقیع در دو دوره اتفاق افتاده و جالب است که بین این دو دوره، اهل تسنن بقیع را بازسازی کردند و برای ائمه مدفون در آن گنبد و بارگاه ساختند.
عقیق:حادثهای در روز هشتم شوال سال 1344 رخ داد که در آن روز، وهابیت با پشتیبانی نظامی و سیاسی آل سعود، مردم را با زور اسلحه جمع کرده و به سوی بقیع حرکت دادند و هر چه گنبد و ضریح در آن بود ویران کردند.
وهابیها از ترس عواقب کار خود، از تخریب حریم نبوی خودداری کردند؛ اما دایره جنایت آنها به بقیع محدود نشد و هر چه قبر و بارگاه که در مکه، مدینه و اطراف آنها مانند احد وجود داشت را با خاک یکسان کردند.
این جنایت جانسوز در همان مقطع متوقف نشد و آنها در هر فرصتی که یافتند چه در جولانگاه خود یعنی عربستان و چه در بیرون آن مانند عراق و سوریه، این اقدام ددمنشانه خود را تکرار کردند، تخریب بارگاه امام هادی و امام عسکری علیهماالسلام، تخریب قبور مطهر اصحاب رسول خدا(ص) در سوریه و حتی قبور انبیای الهی در عراق همگی فجایعی هستند که به دست این فرقه صورت پذیرفت.
به مناسبت هشتم شوال که به روز «یوم الهدم» معروف است، گفتوگوی مشروحی با حجتالاسلام سیدمحمد یزدانی کارشناس ارشد مؤسسه تحقیقاتی حضرت ولیعصر(عج) در خصوص ماهیت و نسب وهابیت، پیشگویی پیامبر(ص) از ظهور این فرقه، نقش استعمار در شکلگیری آن و زوایای پنهان وهابیت از منظر اهل سنت ترتیب دادهایم که بخش دوم آن در ادامه میآید:
*در به وجود آمدن وهابیت چه کسانی و یا چه کشورهایی دخیل بودند؟
سر پرسی کوکس فردی است که در تشکیل حکومت سوم عربستان سعودی نقش اصلی را ایفا میکرد، از اول با ملک عبدالعزیز بوده و او را بزرگ کرده و نقش ویژه در تربیت او داشته و تقسیمبندی سیاسی عربستان سعودی را هم بر عهده داشته است، ابتدا در هند بوده و بعدها به انگلیس رفته و از سران اصلی جاسوسهای انگیسی در آن زمان بوده است.
کتاب «الکویت و جاراتها» به خوبی و به زیبایی ارتباط این فرد را با آل سعود نشان میدهد، نویسنده این کتاب آقای دیکسون است، این فرد نماینده انگلیس در کویت بود، در جلد اول، صفحه 281 مطالب بسیار عجیبی را بیان میکند:
بعد از اینکه حکومت عربستان سعودی بر دولت عثمانی پیروز شدند و کل مناطق حجاز را فتح کردند، برای مرزبندی این مناطق با هم اختلاف داشتند و در طول شش روز با هم مذاکره کردند و در روز ششم این اتفاق افتاد: در روز ششم کنفرانسی برای تقسیم بندی مرزها تشکیل داده بودند، آقای پرسی کوکس وارد این ماجرا شد و گفت که اگر این طور پیش بروید تا یک سال دیگر هم به توافق نمیرسید، کسی که باید مسأله را حل کند و این مرزبندی را انجام دهد، من هستم.
آقای دیکسون میگوید: در جلسهای اختصاصی من و عبدالعزیز بن سعود و آقای پرسی کوکس بودیم که پرسی کوکس صبرش را از دست داد (نظر عبد العزیز بن سعود این بود که این سرزمینها را عشیرهای تقسیم کند) و عصبانی شد و گفت کار شما خیلی بچگانه بود، چرا پیشنهاد دادی که مرزبندی به صورت عشیرهای باشد؟ آقای پرسی کوکس زبان عربی را خوب نمیدانست، من ترجمه میکردم، من تعجب کردم که بزرگ منطقه نجد مثل یک شاگرد بی ادب در برابر معلم خودش که همان سر پرسی کوکس بود، به لکنت زبان افتاده و نمیتواند صحبت کند، هر چه او درباره تعیین حدود و مرزها میگوید، ابن سعود آن را میپذیرد.
عبدالعزیز بن سعود رئیس حکومت عربستان، به پای سر پرسی کوکس افتاد و اعلام کرد که آقای پرسی کوکس هم پدرم بود و هم مادرم، او مرا ساخت و من را از هیچ به این مقام رساند (که رئیس منطقه حجاز هستم)، برای من مشکلی نیست، اگر دستور دهد که نصف عربستان را به او بدهم، بلکه تمام عربستان را به او تقدیم کنم.(18)(19)
طبق این متن سر پرسی کوکس عبدالعزیز بن سعود را بزرگ کرده و تمام کارهای عبدالعزیز بن سعود تحت نظر این جاسوس انگلیس انجام میشده است، ما این مطالب در کتابهای خودشان نشان دادیم.
اولین باری که عبدالعزیز بن سعود معاهدهای رسمی را با آنها امضاء میکند، این مطلب در کتابی است که نویسنده آن یکی از جاسوسان بزرگ انگلیسی، آقای جون فیلبی است، کتاب بعثه الی نجد با مقدمه دکتر عبدالله الصالح العثیمین (ابن عثیمین معروف نیست، بلکه این فرد یک استاد تاریخ در دانشگاه محمد بن سعود است) در مقدمه این کتاب میگوید:
حکومت عالیه بریتانیا از یک طرف و عبدالعزیز بن عبدالرحمن بن فیصل آلسعود، حاکم نجد و احساء و قطیف ... از طرف دیگر، نماینده بریتانیا سر پرسی کوکس باهم معاهدهای را امضاء کردند که در این معاهده به چند توافق رسیدند.(20)
حکومت بریتانیا قبول دارد که نجد، أحساء، قطیف، جبیل و توابع و اراضی آنها همه تا سواحل خلیج از ممالک محمد بن سعود و پدرانش است و قبول میکند که حاکم و رئیس قبایل مستقل باشد و بعد از عبدالعزیز هم نسل اندر نسل حکومت عربستان سعودی به فرزندان او برسد.(همان طور که تا به حال این گونه بوده است)، لکن حاکم بعدی را هم حاکمی که موجود است، تعیین میکند به شرط اینکه حاکم بعدی به هیچ وجه با حکومت بریتانیا دشمنی نداشته باشد و کاملاً با شرایط آنها مطابقت داشته باشد.(21)
این تعهد اول که حکومت بریتانیا به آنها اجازه میدهد که سرزمینهای اجدادی شما برای خودتان باشد.
اما تعهد دوم:
اگر کسی به ممالک عربستان حمله کرد، حکومت بریتانیا بدون اجازه میتواند وارد جنگ شود و حمله انجام شده را میتواند فوراً دفع کند ...(22)
تعهد سوم:
ابن سعود توافق کرد که هیچ معاهدهای با هیچ کشوری امضاء نمیکند مگر با اجازه حکومت بریتانیا!(23)
عین متنی است که جاسوس انگلیسی در کتاب خود نوشته و یک استاد دانشگاه محمد بن سعود عربستان بر آن مقدمه زده است.
تعهد چهارم آنها:
ابن سعود تعهد میدهد که هیچ کدام از مناطق تحت تسلط خود را نفروشد، اجاره ندهد، رهن ندهد جزء با اجازه حکومت بریتانیا!(24)
پنجمین تعهد:
ابن سعود تعهد میکند که راههایی که به اماکن مقدس میرسد، باز باشد و حجاج را در مسیرشان به آن اماکن حمایت کند و آنها را باز گرداند.(25)
شاید خیلیها متوجه دلیل این مورد نشوند، ولی حقیقت این است که از این حجاجی که به عربستان سعودی میروند، دولت بریتانیا حتماً حق و حقوقی داشته و دارد و خواهد داشت، رفتن حجاج به عربستان چه ارتباطی به انگلیس دارد؟ یقیناً از دلارهایی که عربستان از حجاج میگیرد، سهمی هم به دولت انگلستان میرسد.
تعهد ششم:
ابن سعود تعهد میدهد، همان طوری که پدرانش تعهد داده بودند که هیچ وقت با کویت، بحرین، قطر و عمان دشمنی نکند، چون این کشورها تحت حمایت حکومت بریتانیا هستند.(26)
هفتمین تعهد:
هر دو حکومت توافق میکنند که در آینده توافقات بیشتری را خواهیم داشت.(27)(28)
این توافقنامه در 18 صفر، سال 1334 هجری، مطابق 26 دسامبر 1915میلادی که عبدالعزیز بن عبد الرحمن بن فیصل آل سعود مهر و امضاء کرده با آقای پرسی کوکس نماینده بریتانیا در خلیج فارس منعقد میشود.
*مثل اینکه آمریکاییها هم اذعان داشتند که وهابیت را برای مقابله با شوروی در پاکستان و جاهای دیگر به وجود آوردهاند!
-بله! هیلاری کلینتون وزیر خارجه اسبق آمریکا در سخنرانی که در کنگره آمریکا داشته و کلیپ آن نیز موجود است، به دخالت آمریکا در تشکیل جنبشهای وهابی صراحتاً اعتراف میکند و میگوید: ما نیز تاریخ دخول و خروج از پاکستان را میدانیم باید اینجا به یاد آوریم، کسانی که امروز با آنها سر جنگ داریم، بیست سال قبل خودمان آن را تجهیز کردیم، ما این کار را کردیم، چون در این جنگ مقابل شوروی گیر کرده بودیم، آنها افغانستان را گرفته بودند و ما دوست نداشتیم که ببینیم آنها آسیای میانه را کنترل میکنند. به همین دلیل ما هم مشغول شدیم. رئیس جمهور ریگان با همکاری کنگره به رهبری دمکراتها، میگفتند که این ایده خوبی است که با نیروهای امنیتی پاکستان و ارتش پاکستان همکاری کنیم، باید این مسلمانان مجاهد را به عنوان نیرو به کار بگیریم و نیروهای بیشتری از عربستان و جاهای دیگر بیاوریم و وهابیت را به عنوان یک مارک اسلامی وارد کنیم، به این ترتیب میتوانیم در مقابل شوروی پیروز شویم!
در همین کتاب بعثه الی نجد مطالب جالب دیگری هم هست از جاسوس دیگر که با نام ویلیام شکسپیر است، البته نه آن نویسنده معروف انگلیسی، این فرد یک فرمانده نظامی بوده است. در کتاب جواسیس العرب، نوشته ریاض نجیب رئیس، از تاریخ شناسان معروف معاصر آمده که نام او ولیام هنری ارفیان شکسبیر از انگلیسیها مقرب به دستگاه ملک عبدالعزیز بود، وی فرماندهی قسمت اصلی سپاه ملک عبدالعزیز یعنی توپخانه را به عهده داشت که توسط نیروهای آل رشید در 24 ژانویه سال 1915 میلادی کشته شد.
وی اولین کسی است که با عبدالعزیز معاهده امضاء کرده و این معاهده تقریباً شبیه معاهدهای است که قبلاً گفتم، این معاهده هم در کتاب بعثه الی نجد در صفحه 42 به بعد آمده است.(29)
سومین شخصیت از جاسوسهای انگلیسی که در به وجود آمدن وهابیت نقش مهمی داشت، آقای جون فیلبی است، عکسها و فیلمهای متعدد با سران حکومت عربستان با نامهای ملک فیلبی، جون فیلبی و عبدالله فیلبی دارد، جالب است که اگر در زندگینامه این فرد مراجعه کنید، یک بار خطبه نماز جمعه را هم خوانده است!
پدر آقای فیلبی، جک فیلبی، هم از جاسوسان انگلیس در کل شبه قاره و از رفقای صمیمی آقای جواهر لعل نهرو بود، جون فیلبی به زبانهای مختلف از جمله اردو، بلوچی، فارسی و عربی و حتی بر زبانهای محلی شبه قاره مثل پشتو مسلط بود، جون فیلبی پسری به نام کیم فیلبی دارد که ایشان هم از جاسوسان در این منطقه است و عربستان سعودی را اداره میکند و بعدها رئیس کل استخبارات انگلستان میشود.
البته این بسیار واضح است که کمکهای مالی زیادی از طرف بریتانیا و کشورهای دیگر شده و الان هم ادامه دارد، مدارک هم در این مورد زیاد است و ما قصد نداریم به طور مفصل وارد این بحث شویم، فقط از همین کتاب که یک انگلیسی نوشته و یک وهابی آن را شرح داده و آن را تأیید کرده، استفاده میکنیم:
سلاحها و ذخایری که بریتانیا به ابن سعود داده است:
در دسامبر 1915 م 300 سلاح کلاشینکف
در دسامبر 1916 م 4 توپ جنگی و غیره که نام میبرند، اما در مورد ذخایر در یک تاریخ 250000 طلقة اس ای ای و در تاریخ دیگر 100000 اس ای ای
در مورد پولهایی که داده شده:
در دسامبر 1917 م 30000 دلار و در ابریل 1918 م 154000 دلار ... که این پولها یا به صورت هدیه بوده یا به صورت قرض که بعدها بخشیده شده است.(30)
این مدارک نشان میدهد که وهابیت ساخته و پرداخته جاسوسهای استعمار پیر است و هدف آنها نیز از تشکیل وهابیت، از بین بردن اسلام، تفرقه میان مسلمانان و تسلط کامل بر منابع نفتی و ... بوده است .
البته مدارک بیشتری نیز در این باره موجود است که در یک فرصت دیگر باید به آنها بپردازیم.
*در خصوص حادثه هشتم شوال و روز یومالهدم توضیح میدهید که چگونه وهابیت دست به تخریب مزار ائمه بقیع و سایر امکان متبرکه زد؟
وهابیون سه دوره داشتند که دوره اول با محمد بن عبدالوهاب و یا محمد بن عبدالسعود شروع شد و در آن دوره حکومتی مرکزی نداشتند و حالتی غارتگری و دزدی داشتند و به صورت عدهای با هزار و دو هزار نفر به شهرها حمله و غارت میکردند و قدرت نگه داشتن منطقه را به صورت کامل نداشتند و اولین جایی که به صورت غارتگری عمده به آن رفتند، حرم امام حسین(ع) در کربلا بود که حمله و آنجا را تخریب کردند و در کتاب عنوان المجد فی تاریخ النجد چاپ عربستان سعودی تألیف شیخ عبدالله بن عثمان بن شبر است و از علماء معروف وهابی است و در این کتاب در حوادث سال 1216 هجری میگوید که در این سال ملک با تمام نیروهایش به سمت کربلا رفتند و به اهالی شهر کربلا حمله کردند.
خوب است بدانید که در روز عید غدیر که مردم کربلا به نجف برای تبریک عید به حرم امیرالمؤمنین(ع) میرفتند، در این روز حمله میکردند و مردها هم در کربلا نبودند و جز زنان و سالخوردگان کسی در کربلا باقی نمانده بود. در بازارها و خانهها زنان و پیرمردان و پیرزنان را کشتند و قبه امام حسین(ع) را خراب کردند و هر آنچه که در قبه بود بردند و ضریح امام حسین(ع) را که با زمرد و یاقوت و جواهر تزئین شده بود را بردند و هر چه در شهر از اموال و سلاح و لباس و فرش و طلا و نقره و قرآنهای گرانبها بود را بردند و در شهر جز به اندازه یک نصف روز و یک صبح تا ظهر و نزدیک ظهر نماندند و با این اموال بیرون رفتند، در حالی که دو هزار نفر از اهالی کربلا را کشتند.
در دوره اول برای بار اول حرم ائمه بقیع(ع) را خراب کردند و در کتاب عجائب الآثار این قضیه مطرح شده است که در رجب سال 1220 خبر رسید که وهابیون بعد از اینکه یکسال و نیم مدینه را محاصره کرده بودند آنجا را تصرف کردند و جلوی ورود و خروج غذا را از آنجا گرفتند و هر کسیکه گندم در مدینه 100 کسیه طلای فرانسوی بود و بیشتر مردم از گرسنگی مردند و وقتی که کار خیلی سخت شد آنجا را به وهابیون تسلیم کردند و تمام گنبدها به غیر از گنبد پیامبر اکرم(ص) را خراب کردند و فقط گنبد اهل بیت(ع) نبود، بلکه خیلی گنبد دیگر بود که از جمله آن گنبد حضرت حمزه بود که خراب کردند.
بنابراین تخریب بقیع در دو دوره بوده است که یک بار در دوره اول و بار دیگر در دوره سوم بوده و جالب است که بین این دو دوره خود اهل سنت برای ائمه بقیع گنبد ساختند که باز در دوره دوم وهابیون آمدند و باز آنها را خراب کردند.
اولین جایی که بحث میشود گنبد عبدالله بن عباس است که در سال 1342 قمری تخریب شده است و اما در بقیع وقتی که دوباره حمله کردند، گنبد ائمه بقیع، گنبد ابراهیم فرزند پیامبر اکرم(ص)، گنبد همسران و عمههای رسول خدا(ص)، گنبد حلیمه سعدیه دایه پیامبر(ص)، گنبد اسماعیل فرزند امام صادق(ع)، گنبد ابوسعید خدری، گنبد فاطمه بنت اسد مادر امام علی(ع) همه اینها را خراب کردند.
همان طور که گفته شد تمام آثاری که وهابیت خراب کردند بازسازی شد و باز دوباره وهابیت آن را خراب کردند، حتی قبر پدر پیامبر(ص) را که در مسجدی به نام دار بنینابغه بود را در هر دو حمله تخریب کردند، حتی قبر مادر پیامبر(ص) را در منطقه ابواء خراب کردند و قبر را با بنزین آتش زدند.
*چرا وهابیت به تخریب بارگاه و گنبد ائمه و صحابه پیامبر پرداختند؟!
در فتوایی که وهابیون میدهند این است که انسان اگر بخواهد روی هر قبری حرم بسازد و گنبد بسازد حرام است، در جایی که قبر وجود دارد، مثلاً در ساختمانی که قبر وجود دارد نشستن و نماز خواندن حرام و شرک است و باید از آن پرهیز کرد.
اما باید دید که این مطلب با سیره مسلمانان و شرایع آسمانی گذشته سازگار است یا نه؟
ابتدا به سراغ خانه کعبه و بیتالله حرام میرویم که آیا در اینجا قبری است یا نه؟ آیا جایی که اینها در آن نماز میخوانند قبر وجود دارد یا نه؟ از همه مهمتر قبر اسماعیل(ع) فرزند حضرت ابراهیم(ع) و قبر هاجر مادر اسماعیل(ع) در آنجاست که همه مسلمانان دور آن طواف میکنند، آیا این کار جایز است یا نیست؟!
ابن سعد میگوید که وقتی که اسماعیل به سن 20 سالگی رسید، مادرش که 90 ساله بود را در حجر دفن کرد و بعد میگوید که اسماعیل بعد از پدرش از دنیا رفت او را در داخل حجر کنار مادرش دفن کردند، اگر جایز نیست پس چرا او را در اینجا دفن کردند؟!(31)
در خانه کعبهای که الآن است، در اطراف این خانه حدود 300 نفر از پیامبران گذشته دفن هستند و آقای حلبی(متوفی1044) مفصل در این باره میگوید: بین رکن و مقام و زمزم قبر 99 پیامبر است، همچنین در کعبه و اطراف کعبه 300 پیامبر دفن هستند.حال اینکه همه وهابیون در آنجا نماز میخوانند، اگر نماز خواندن روی قبر جایز نیست، پس نماز وهابیون در آنجا اشکال دارد و باطل است؟! قبر حضرت هود(ع)، حضرت صالح(ع)، شعیب(ع)، اسماعیل(ع) و ... در آنجاست.
خود حلبی میگوید که هر پیامبری که قومش او را تکذیب و او را اخراج میکردند به خانه کعبه میآمدند و خداوند را عبادت میکردند تا از دنیا میرفتند و همان جا هم دفن میشدند.(32)
اما در خصوص سیره صحابه و تابعین در بنای قبور باید ببینیم قبر پیامبر اکرم(ص) در کجاست؟ آیا روی قبر پیامبر سقف بوده است یا نه؟ همه مسلمانان میدانند که پیامبر اکرم را در حجرهای که روی آن سقف بوده دفن کردند، اگر دفن کردن در حجرهای که روی آن سقف است شرک بود و جایز نبود، پس چرا مسلمانها قبل از دفن آن را خراب نکردند و اگر جایز نبود باید آن را خراب میکردند و فرق بین بنای سابق و لاهق هم وجود ندارد که بگویند چون بنا از قبل بوده است، اشکالی ندارد.
اگر واقعاً بنای روی قبر مثل بت است، پس صحابه باید بهتر از این بدانند و از وهابیون بیشتر به شریعت آگاه بودند و جالب است که این قبر به مرور ساخته شده است تا اینکه به این شکل در آمده است.
اولین کسی که دور قبر پیامبر اکرم(ص) را دیوار کشیده است خلیفه دوم است، مسلمانها از خاک قبر پیامبر اکرم بر میداشتند و تبرک میکردند و کم کم داشت خاک کم میشد و جسد پیدا میشد که عایشه دستور داد که روی این دیواری بزنند و از چهار طرف دیوار زدند و از یک طرف یک پنجره قرار دادند که فقط ببینند و بعد دیدند که مردم از همین پنجره کوچک هم خام برای تبرک بر میدارند، پس عایشه دستور داد که این پنجره را هم ببندند تا مردم دسترسی نداشته باشند.
پس اولین کسی که روی قبر رسول اکرم(ص) دستور داد که دیوار ساخته شود عایشه است.(33) بعد از آن عبدالله بن زبیر، عمر بن عبدالعزیز و متوکل بنا ساخت و تا امروز که مسلمانان این گنبد و بارگاه را ساختند.
پیامبر(ص) فاطمه بنت اسد را در مسجدی که در آنجا بوده است دفن کردند و سمهودی درباره این مطلب مینویسد وقتی که از دنیا رفت، رسول خدا خارج شد و دستور داد که قبری در مسجدی که آنجا بود بکنند و امروز هم به همان نام معروف است.(34)
این نشان میدهد که در قبل از آن مسجد بوده است و پیامبر اکرم(ص) فاطمه بنت اسد را در مسجد دفن کردند و همچنین مصعب بن عمیر و عبدالله بن جهشم را در مسجد دفن شدند و آن مسجدی بود که قبر حضرت حمزه(ع) بود، آنها را دفن کردند.
حضرت زهرا(س) روی همین مسجدی که روی قبر حضرت حمزه بود، نماز میخواندند که حاکم نیشابوری و سلیمان بن داود از امام سجاد(ع) از پدرش امام حسین(ع) نقل میکند که حضرت زهرا همیشه قبر حضرت حمزه را زیارت میکرد و آنجا نماز میخواند، اینها نماز خواندن روی قبر را شرک میدانند در حالیکه حضرت زهرا(س) این کار را میکرده است.(35)
اگر شرک است باید برای اینها هم شرک باشد! حتی قبور ائمه اربعه اهل سنت چنانکه ابوحنیفه قبر، گنبد، بارگاه و ضریح طلایی دارد، شافعی دارد و امام مالک داشته و احمد بن حنبل داشته است، آیا این ائمه اربعه اهل سنت مشرک بودند؟!
چه کسی این قبرها را ساخته است؟! چیزی که روشن است این است که از زمان پیامبر اکرم(ص) تا زمان وهابیت روی قبرها گنبد و بارگاه ساخته میشد و سیره مسلمانان این بوده است که روی قبرها بارگاه و ضریح بسازند و صحابه و تابعین سلف همین کار را میکردند و روی قبر بزرگان مسجد میساختند و در آنجا نماز میخواندند .
*آیا واقعیت دارد که قبور ائمه بقیع در هشتم شوال به دست خود شیعیان تخریب شده است؟!
-نه! در آن زمان شیعهای در مدینه نبوده یا اگر هم بوده خیلی تعدادشان کم بوده است، این گزارشی است که نماینده ایران در عربستان در آن زمان یک فرد بهایی بوده، داده است، ما سندی دال بر این موضوع پیدا نکردیم!
*از اینکه وقت خود را در اختیار ما قرار دادید، سپاسگزاریم.
-بنده از شما تشکر میکنم و امیدوارم روزی فرا برسد که دوباره قبور ائمه بقیع ساخته شود و عاشقان اهل بیت(ع) از نزدیک آنها را زیارت کنند.
پینوشتها:
18-وفی الیوم السادس للمؤتمر تدخل السیر بیرسی فی الأمر وأبلغ الطرفین أنه إذا إستمرت المفاوضات علی هذا الشکل فإنهما لن یتوصلا إلی أی اتفاق قبل سنة من الزمان . وفی اجتماع خاص ضم السیر بیرسی وابن سعود وأنا فقط ، فقد السیر بیرسی صبره واتهم ابن سعود بأنه تصرف تصرفا صبیانیا فی اقتراح فکرة الحدود العشائریة. ولم یکن السیر بیرسی یجید اللغة العربیة فقمت أنا بالترجمة.
ولقد أدهشنی أن أری سید نجد یوبخ کتلمیذ وقح من قبل المندوب السامی لحکومة صاحب الجلالة الذی أبلغ ابن سعود بلهجة البالغة أنه سیخطط الحدود بنفسه بصرف النظر عن کل اعتبار . هکذا إنتهی هذا الفصل من المسرحیة فانهار ابن سعود وأخذ یتودد ویتوسل ملعنا ان السیر بیرسی هو أبوه وأمه وأنه هو الذی صنعه ورفعه من لا شیء إلی المکانة التی یحتلها وأنه استعداد لأن یتخلی عن نصف مملکته بل کلها إذا أمر السیر بیرسی بذلک.
19- کتاب الکویت و جاراتها، نویسنده آقای دیکسون، ج 1، ص 281
20-معاهدة مع ابن سعود
بسم الله الرحمن الرحیم
إن الحکومة البریطانیة العلیة من جانبها وعبد العزیز بن عبد الرحمن بن فیصل آل سعود ، حاکم نجد والإحساء والقطیف و...
فإن الحکومة البریطانیة سمت وعینت المقدم السیر بیرسی کوکس کی. سی. اس. آی. کی. سی. آی. إی. المقیم البریطانی فی الخلیج مفوضا عنها لعقد معاهدة لهذا الغرض مع عبد العزیز بن عبد الرحمن بن فیصل آل سعود.
21-إن الحکومة البریطانیة تعترف وتقر بأن نجدا، الإحساء والقطیف والجبیل وتوابعها وأراضیها التی ستناقش وتحدد فیما بعد وموانئها علی ساحل الخلیج ، من ممالک لأبن سعود وآبائه من قبله، وتعترف بأنه حاکمها المستقل ورئیس قبائلها ومن بعده أبنائه وذریته بالوراثة. لاکن إختیار الفرد للحکم سیکون طبقا لتعیین سلفه (الحاکم الموجود) له بشرط ألا یکون معادیا للحکومة البریطانیة بأی شکل؛ مثل أن یکون ضد الشروط الواردة فی هذه المعاهدة.
22-وفی حالة اعتداء أیة قوة أجنبیة علی أراضی ممالک ابن سعود وذریتة بدون الرجوع إلی الحکومة البریطانیة وبدون إعطائها فرصة ....
23-یوافق ابن سعود ویعد أن یمتنع من الدخول فی أیة المرسلات ، أو اتفاقات ، أو معاهدات ، مع أیة أمة أو قوة أجنبیة وأن یعطی محوظة فوریة للسلطات التابعة للحکومة البریطانیة ...
24-یتعهد ابن سعود بأنه یتنازل مطلقا عن الأراضی المذکورة أعلاه أو یبیعها، أو یرهنها ، أو یؤجرها أو یتخلص منها أو جزء منها أو یمنح امتیازا فیها لأی قوة أجنبیة بدون موافقة الحکومة البریطانیة ...
25-یتعهد ابن سعود أن یبقی الطریق المارة بأراضیه إلی الأماکن المقدسة مفتوحة وأن یحمی الحجاج فی مسیرهم إلی تلک الأماکن وعودتهم منها.
26-یتعهد ابن سعود کما فعل آبائه من قبله أن یمتنع من أی إعتداء علی، أو تدخل فی، أراضی الکویت والبحرین والمشائخ قطر والسواحل العمانی، الذین هم تحت حمایة الحکومة البریطانیة والذین تربطهم معاهدات مع هذه الحکومة.
27-تتفق الحکومة البریطانیة وابن سعود علی عقد اتفاقیة أکثر تفصیلا بالنسبة المسائل التی تخص کلا الطرفین.
28-کتاب بعثه إلی نجد، نویسنده سان جون فیلبی، با مقدمه دکتر عبدالله الصالح العثیمین
29-الملک عبد العزیز و بریطانیا: کان الملک عبد العزیز یدرک مدی نفوذ بریطانیا فی الساحل الشرقی للجزیرة العربیة عندما بدأ أولی خطواته لتوحید البلاد عام 1319 هـ /1902 م ولذلک اتصل بها طالبا إقامة علاقات معها وحمایتها له ضد أی خطر یمکن أن یتعرض له من قبل عثمانیین المؤیدین لخصمة الامیر عبد العزیز بن رشید . وتکررت اتصالاته بها، لکنها لم تستجب لطلبه ...
وکان اول لقاء بین الملک عبد العزیز ومسؤول بریطانی لقاءه بالنقیب شکسبیر فی الکویت سنة 1328 هـ /1910 م . ثم قابله مرة اخری فی عام التالی ومن أهم البنود تلک المعاهدة: اعتراف بریطانیا به حاکما مستقلا لنجد والإحساء والقطیف والجبیل وملحقاتها ، ومساعدتها له ضد أیة دولة تعتدی علی أراضیه؛ ملک عبد العزیز درک میکرد نفوذ بریتانیا در ساحل شرقی جزیزه العرب چه مقدار است و از طرفی از عثمانیها به شدت میترسید و میدانست که اگر بریتانیا از آن ها حمایت نکند، عثمانیها چه بلایی به سرشان خواهد آورد، به همین خاطر فردی را پیش آنها فرستاد و بارها با آنها تماس گرفت که به من کمک کنید، اولین ملاقات ملک عبدالعزیز و مسئول بریتانیا آقای شکسبیر در کویت در سال 1328 هـ/ 1910 م بود و این ملاقات دوباره تکرار شد و بعد در همان کویت قبل از تصرف ریاض معاهده ای را امضاء کرد، از مهمترین موارد آن معاهده اعتراف بریتانیا به این که حاکم نجد و احساء و قطیف و جبیل و ملحقات آن، مستقل است و از آن ها در برابر هر دشمنی حمایت کند ...(کتاب بعثه الی نجد، نویسنده سانت جون فیلبی، با مقدمه عبدالله الصالح العثیمین، ص 42 به بعد)
30- کتاب بعثه إلی نجد ، نوشته سانت جون فیلبی، در صفحه 258 آمده:
الملحق الثالث
بیان بالسلاح وذخائر المعطاة لابن سعود
دسامبر 1915 م/300 بندقیة ترکیة
دسامبر 1916 م/مدافع آلیة
1000 بندقیة بسطانیة طویلة
2000 بندقیة قصیرة
ذخائر : 250000 طلقة اس ای ای
100000 طلقة اس ای ای
الملحق الرابع
بیان عن جمیع النقود المعطاة لابن سعود
دسامبر 1917 م 30000 دولار
ابریل 1918 م 154000 دولار
یولیو 1918 م 10000 دولار
31- الطبقات الکبری، ج 1، صفحه 52
32- السیره الحلبیه، ج1، ص250
33- وفاء الوفاء لسمهودی،ج2، ص544
34-وفاء الوفاء لسمهودی، ج2،ص550
35- المستدرک علی الصحیحین، ج1، ص377
منبع:فارس