16 دی 1401 14 جمادی الثانی 1444 - 49 : 22
کد خبر : ۳۴۳۱۵
تاریخ انتشار : ۱۶ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۹:۰۸
برخی از مخالفان معتقدند که گلدسته های مساجد، چهره شهر را ناخوشایند جلوه می دهد و برخی دیگر مساجد را مظهر اسلام ارزیابی می کنند که سبب مسلمان شدن غربی ها می شود.
عقیق:با وجود آنکه در سده های پیشین این مسلمانان بودند که اروپاییان را با علوم جدید آشنا ساختند و دروازه های ترقی را به آنها  نشان دادند اما این روزها اروپاییان از راه های گوناگون بر سر راه مسلمانان اروپایی مانع ایجاد می کنند و حتی با ساخت مساجد نیز مخالفنند.

بنا بر این گزارش مخالفت دولتمردان اروپایی در حالی ادامه دارد که تحقیقات نشان از رشد بی سابقه تعداد مسلمانان در اروپا دارد و به نوشته روزنامه گاردین،مرکز تحقیقات پیو  بر اساس مطالعات خود، مدعی شده است که نرخ رشد جمعیت جهانی مسلمانان، به 35 درصد رسیده است و انگلیس در 20 سال آینده بیشترین افزایش مسلمانان در اروپا را داراست.

این در حالی است مسلمانان اروپا برای ادای مناسک عبادی و به ویژه خواندن نماز با مشکلات زیادی مواجه هستند و تعداد زیادی از این مسلمانان نمازهای خود را در پارکینگ ماشین ها و کارخانه های قدیمی اقامه می کنند و برای ساخت مساجد بزرگی که شایسته آنها باشد با مشکلات زیادی روبرو هستند. برخی از منتقدان، ساخت مساجد در اروپا را رد می کنند و مدعی هستند که مساجد تهدیدی برای امنیت اروپاییان است.

برخی دیگر از مخالفان معتقدند که گلدسته های مساجد، چهره شهر را ناخوشایند جلوه می دهد و برخی دیگر مساجد را مظهر اسلام ارزیابی می کنند که سبب مسلمان شدن غربی ها می شود.

روزنامه ی انگلیسی زبان Toronto Star طی گزارشی در سال 2007 پیرامون  تصمیم تازه ی شش کشور  اتحادیه ی اروپا مبنی بر کنترل مساجد مسلمانان به چاپ رساند که بر اساس آن  مقامات امنیتی شش کشور اتحادیه ی اروپا پلانی را مطرح نموده اند که مساجد مسلمانان در قاره ی اروپا تحت کنترل دقیق تر امنیتی قرار خواهند گرفت تا به زعم آنان امامان بنیاد گرایی را که دهشت تروریستی را دامن میزنند ،شناسایی شوند .  این پلان نقش  امامان مساجد ، آماده سازی آنان ، قابلیت سخنرانی شان به زبانهای محلی و منابع عایداتی آنها مورد بررسی قرار داده است.

وضع مسلمانان در رابطه با ساخت مسجد در بسیاری از کشورهای اروپایی اسف بار است و در ذیل به چند نمونه از آنها اشاره می شود.

سوئیس؛ نماد تبعیض مذهبی علیه مسلمانان

با وجود آنکه در نزد افکار عمومی سوییس به عنوان کشوری بی طرف در منازعات بین المللی شناخته می شود اما بر اساس گزارش  سازمان های بین المللی این کشور نیز در جمع سرامدان تبعیض مذهبی علیه مسلمین قرار دارد.

به گزارش روزنامه "زوددویچه سایتونگ"، سازمان عفو بین الملل(امنستی) در گزارشی به برخورد تبعیض آمیز اروپا با مسلمانان اشاره کرده و نوشت: «اگر مسلمانان در اروپا به مذهب خود اعتراف کنند مورد تبعیض حتی بعضا از نظر قانونی قرار خواهند گرفت.»

سازمان عفو بین الملل در گزارش خود همچنین این انتقاد را وارد می کند که سیاستمداران اروپایی به جای اینکه با مسئله تبعیض نژادی علیه مسلمانان مقابله کنند حتی از این مسئله در مبارزات انتخاباتی برای جذب آراء بیشتر استفاده می کنند.

به اعتقاد امنستی بسیاری از کشورهای اروپایی باید در مبارزه با تبعیض نژادی علیه مسلمانان در اروپا بیشتر کار کنند. بر اساس این گزارش در بسیاری از کشورهای اروپایی مسلمانان به دلیل سنتهای مذهبی خود مورد تبعیض و غرض ورزی قرار می گیرند.

این سازمان حقوق بشر بین المللی از جمله به قوانین ملی و منطقه ای در اروپا اشاره می کند که بستن روسری را ممنوع می کند که این قوانین از جمله در کشورهای فرانسه، بلژیک و برخی شهرهای اسپانیا رواج دارد.

"جان دالهویسن" John Dalhuisen رئیس بخش اروپا و آسیای مرکزی امنستی همچنین اظهار داشته که در این مسئله که بسیاری از مسلمانان در اروپا مورد تبعیض قرار می گیرند هیچ شکی وجود ندارد و مسئله جدیدی هم نیست.

در بخش دیگری از این گزارش با اشاره به اینکه کشور سوئیس از سال ۲۰۱۰ قوانین سختگیرانه ای را در راستای ساخت مناره ها برای مساجد مسلمانان وضع کرده آمده است: به این ترتیب سوئیس غرض ورزیها و تبعیضها در مورد مسلمانان را شدت می بخشد و برخلاف وظایف بین المللی عمل می کند. در برخی مناطق اسپانیا نیز مسائلی مشابه این رواج دارد. در برخی شهرهای اسپانیا مسلمانان به دلیل ممنوعیت ساخت مساجد باید در فضای باز عبادت کنند.

علاوه بر این، شورای اروپا نیز از سوئیس خواست تا قانون "تبعیض آمیز " درباره مسلمانان مبنی بر ممنوعیت ساخت مناره برای مساجد که مغایر با حقوق بشر نیز شناخته می شود را هر چه سریعتر لغو کند.

آلمان؛ عملکردی بر خلاف قانون اساسی آن

قانون اساسی آلمان، آزادی دین و سازمان‏ های مذهبی و آموزش آن را ضمانت می نماید. به عبارتی، قانون اساسی این کشور همانند فرانسه و هلند بر اساس و پایه بی‏دینی بنا نشده است، بلکه تفاوت آشکار آن با  دو کشور دیگر، در این است که قانون در مقابل ادیان و مذاهب، بی تفاوت نیست. سازمان های مذهبی که از نظر مقامات دولتی شناخته شده نیستند، می توانند به راحتی زیر پوشش قوانین مربوط به سازمان ها و تشکیلات، فعالیت آزادانه‏ای داشته باشند، هر سازمان موظف به ارائه اساسنامه‏ای دموکراتیک و لیست اسامی اعضا می باشد.

در گذشته در آلمان 18 مسجد رسمی وجود داشته که از ابتدا به عنوان مسجد ساخته شدند. اما در مجموع، اماکن مذهبی مسلمانان، نه الزاماٌ به صورت مسجد، بین 1000 تا 1200 باب برآورده شده است. اکثر این اماکن به صورت موقت احداث گردیده و بیشتر، درمحل های اجاره‏ای، کارخانجات و یا انبارها قرار گرفته‏اند. بر طبق آمار آرشیو انستیتو مرکزی اسلام شناسی، مساجد مهم آلمان در شهرهای مانهایم ، هامبورگ ، برلین، مارل، دورتموند، کلن، وسلینگ، بن، فرانکفورت، زینگن، فورتسهایم قرار گرفته اند که البته مساجد شهرهای آخن و مونیخ نیز از مساجد مهم آلمان تلقی می گردند. اکثر این مساجد، در شرایط بد ساختمانی بوده، دور از مرکز شهر و اغلب در مناطق صنعتی قرار دارند.

یونان؛ تنها پایتخت اروپایی که مسجد ندارد

در این میان اما داستان مسجد در پایتخت یکی از قدیمی ترین مراکز اسلامی از همه عجیب تر است و شهر ˈآتنˈ پایتخت یونان، با بیش از۴۰۰ هزار مسلمان، تنها پایتخت یک کشور اروپایی است که مسجد رسمی ندارد.

پایتخت یونان یکی از قدیمی ترین پایتخت های کشورهای اروپایی است و درحالیکه بیش از۴۰۰ هزارمسلمان در این شهرزندگی می کنند، فاقد یک مسجد رسمی است. داستان ساخت و احداث مسجدی رسمی در شهر آتن، طولانی است و به سال ۱۹۶۷ برمی گردد. در آن زمان تعداد زیادی از مسلمانان و روشنفکران این کشور از دولتمردان خواستند برای ساخت واحداث مسجدی دراین شهر برای مسلمانان مقیم اقدام نماید.

در سال ۱۹۸۸ – ۱۹۸۹ شهردار وقت آتن ˈاندونیس تریچیسˈ پس از رایزنی با صاحبنظران تصمیم گرفت یکی از مساجد قدیمی در مرکز شهرآتن را که به موزه تبدل شده برای انجام مراسم مذهبی دراختیار مسلمانان قراردهد ولی با عکس العمل شدید کلیسای ارتدکس یونان مواجه گردید و تظاهراتی توسط این کلیسا علیه چنین تصمیمی به راه افتاد و این طرح هرگزعملی نگردید.

کلیسای ارتدکس یونان با بهانه قراردادن اینکه وجود مسجدی در مرکز شهر آتن برای گردشگران خارجی که به یونان و آتن سفر می کنند، چنین تداعی خواهد کرد که وارد یک کشوراسلامی شده اند، از شهردار وقت و دولتمردان خواستند که این تصمیم را لغو نمایند و اعلام کرد: تحت هیچ شرایطی اجازه فعالیت به مسجدی در مرکز شهر آتن را نخواهد داد.

انجمن مسلمانان یونان سال هاست برای ساخت و احداث مسجدی در شهر آتن و تعیین قبرستانی برای دفن مردگان مسلمانان با دولتمردان یونان رایزنی وتلاش می کند. ولی به رغم قول های داده شده مبنی بر مساعدت وهمکاری برای ساخت و احداث مسجدی از طرف مسئولان،تاکنون اینگونه تلاش ها نیز نتیجه ای دربر نداشته است.

مسلمانان مقیم آتن نه تنها از نداشتن مسجد رسمی رنج می برند، بلکه برای دفن مردگان خود به علت عدم وجود گورستانی برای مسلمانان این شهر، نیز با مشکلات جدی روبه رو هستند و باید مردگان خود را به شمال یونان، یعنی حدود ۷۰۰ کیلومتری آتن منتقل کنند و یا به کشورهای خود برگردانند.

البته مسلمانان مقیم آتن، با اجاره گاراژها و زیرزمین های متروکه، نسبت به ایجاد نمازخانه هایی برای خود اقدام کرده اند، ولی دولت دراین اواخر نیز اعلام کرده مجوز فعالیت نمازخانه ها را سخت تر خواهد کرد و تا کنون نیز تعدادی ازاین نمازخانه ها را به دلیل اینکه توسط مسئولان غیرمناسب تشخیص داده شده بودند، تعطیل کرده اند.

حال این سوال بی پاسخ می ماند که محدودیت علیه مسلمانان و تبعیض مذهبی علیه آنان تا چه زمانی ادامه خواهد داشت و مسلمانان این کشورها تا چه زمانی می بایست از بدترین مکان های اجتماعی برای مهم ترین عمل عبادی خویش استفاده کنند؟!


منبع:روضه نیوز
گزارش خطا

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
نظر: