بنا بر اعلام مسئولان مربوط، زائران ایرانی فردا شب هنگام خروج از عرفات به دو گروه تقسیم میشوند؛ ابتدا زنان و افراد کمتوان طبق فهرست کاروان با عنوان وقوف اضطراری با عبور از مزدلفه و توقف کوتاه اتوبوس در نقطهٔ مشخصی در مشعرالحرام برای ادای نیت وقوف، مستقیما به محل خیمههای حاجیان ایرانی در منا منتقل میشوند و سپس شبانه برای رمی جمره عقبه حرکت میکنند. در ادامه، بقیهٔ افراد کاروانها با عنوان وقوف اختیاری به نوبت از عرفات به مزدلفه منتقل میشوند تا بتوانند وقوف را از اذان صبح تا طلوع آفتاب روز عید قربان درک کنند.
این گزارش میافزاید: تمهیدات لازم از سوی گروه پزشکی حج برای ایام وقوف زائران در مشاعر فراهم شده و برای این منظور از سوی گروه پزشکی حج کشورمان یک درمانگاه در منا ایجاد شده است.
هم اکنون هزاران زائر سپید پوش از طریق شارع مسجدالحرام و دیگر خیابانهای اطراف پیاده و سواره برای استقرار در مشاعر در حرکتند. روبروی هتلها اتوبوسهای غیر مسقف برای آقایان و اتوبوسهای مسقف برای بانوان در انتظار سوار شدن زائران هستند.
زائران به ترتیب کاروان هم اینک بار دیگر لباس احرام پوشیده و در داخل شهر مکه «لبیک اللهم لبیک» گویان به طرف مشاعر حرکت میکنند. هرچند، مستحب است افراد در مسجدالحرام احرام ببندند ولی به علت ازدحام و طولانی بودن مسیر هتل تا حرم و نبودن وسایل حمل و نقل معمولا در جلوی هتلها احرام بسته میشود.
گفتنی است، امروز هشتم ذیحجه روز ترویه است، ترویه به معنای ذخیره کردن آب است و چون در قدیم، این روز حجاج باید برای توقف در عرفات و بیتوته در مشعرالحرام، به فکر ذخیره آب میبودند، به آن (یوم الترویه) گفته میشود.
در گذشته در صحرای عرفات آب نبوده و در این روز برای آب دادن به حجاج از مکه آب میبردند، از این رو به این روز روز «آب رسانی» میگویند.
این نام از حج ابراهیم (ع) و اسماعیل (ع) به یادگار مانده است، چرا که جبرئیل به آنها توصیه کرد برای عرفات، مشعر و منا با خود آب بردارند. همچنین در این روز کاروان پیامبر اکرم (ص) در حجة الوداع از مکه خارج و از راه منا به سوی عرفات رهسپار شدند.
این روز، از روزهای مهم ذیحجه است و بر اساس روایتی از امام جعفر صادق (ع)، روزه گرفتن در آن، کفاره شصت سال آدمی است.
بنابرگزارش پایگاه اطلاع رسانی حج، شرح تقویم اعمال زائران بیت الله الحرام از امروز تا پنجشنبه به شرح ذیل است:
امروز یکشنبه 21 مهرماه - حرکت به سوی عرفات.
فردا دوشنبه 22 مهرماه - (روز عرفه) - مراسم برائت از مشرکین در صبح و وقوف در عرفات از ظهر تا غروب.
سه شنبه 23 مهرماه - (روز عید قربان) - وقوف در مشعرالحرام تا طلوع آفتاب / حرکت به منا و انجام رمی، قربانی و تراشیدن سر/ بیتوته در منا.
چهارشنبه 24 مهرماه - بیتوته در منا / رمی جمرات (پرتاب سنگ به شیطان سه گانه).
پنجشنبه 25 مهرماه - بیتوته در منا / رمی جمرات (پرتاب سنگ به شیطان سه گانه) / حرکت به طرف مکه پس از اذان ظهر.
شایان ذکر است، اعمال مکه که عبارتند از طواف و نماز زیارت، سعی بین صفا و مروه و طواف نساء و نماز پس از روز عید قربان تا حداکثر پایان ماه ذی الحجه انجام میپذیرد.