عقیق:حجت الاسلام حنیفی در تشریح این کتاب به خبرنگار عقیق اینطور میگوید: کتاب المصیبة الراتبة بعد از کتاب حسینیه ماثور نوشته شده است. حسینیه ماثور نگاه خاصی نسبت به مقتل داشته است که درمیان کتابهای مقتل کمتر دیده شده است. البته چند کتاب در این زمینه وجود دارد که نگاه ماثور یعنی همان نگاه روایی، نگاه امام معصوم (ص) به جریان مقتل داشته باشد. اما به این صورت مفصل نبوده است. بعد از کتاب حسینیه ماثور در میان مقاتل دوره قاجار جست وجو کردیم، چون بیشترین مقاتل در دوران قاجار نوشته شده است. این دوره حوزه علمیه پر و بال میگیرد و اساتید خیلی از لحاظ علمی میدرخشند و کتابهای بسیار نوشته میشود. ما برای کتاب المصیبة الراتبة، کتابهای علمای دوره قاجار را مورد بررسی قرار دادیم. شخصیتهایی که در آن دوره مقاتل را نوشته اند عمدتا از مراجع بوده اند. مثل مرحوم نراقی، شریف کاشانی، شیخ جعفر شوشتری، مولا فاضل بستامی و. اینها افرادی هستند که در حد اجتهاد در آن زمان بوده اند. بعضا مرجعیت عام هم داشتند. حتی سراغ برخی کتابهایی رفتیم که هنوز چاپ نشده است و نسخههای خطی آن دوره را مورد بررسی قرار دادیم.
حجت الاسلام حنیفی درباره کمبودهایی که در جریان مقتل نویسی و توجه به این زمینه بسیار مهم وجود دارد میافزاید: کمبودها در این زمینه یکی عدم توجه به تحقیقات درباره سیدالشهدا (ع) است. ما مقاتل در دورههای مختلف بسیار داریم که هنوز احیا نشده است. بعضی از این کتابها در حال از بین رفتن هستند.
او میافزاید: «دیگر نکته درباره مقاتل، بی محبتی و بی توجهی بعضی از آقایان به مقتل نگاری سیدالشهدا (ع) است. مثلاً میگویند که فلان قسمت پر از دروغ است و از ریشه و بن کل مقتل را میزنند. هیچ کتابی را نمیتوان صد در صد درست باشد، هیچ کتابی را هم نمیتواند کاملا رد کرد. باید کتاب را بررسی کرد و مبنای آن کتاب را بیرون کشید که استدلال آن عالم چه بوده است؛ مبنای رجالی آن مرجع و عالم چه بوده است. مبنای اصولی آن عالم برای تحلیل آن روایت چه بوده است. بعضی از مطالب مطلبی است که از حکمت آن عالم و از مبانی علمی آن عالم استخراج شده و در مقتل نگاشته شده است. یا مبنای مکاشفه آن عالم بوده است از این نوع مطالب در در مقتل ملا آقای دربندی یعنی اسرار شهاده و بقیه مقاتل میتوان دید.»
مولف این کتاب میگوید: تولید محتوای مفید میتواند درجریان مکتب شیعه که هیئت است بسیار تاثیرگذار باشد. نوآوریهای مان در این زمینه میتواند فضای خواندن مقتل، در خواندن خطبههای حضرات معصومین (س) را متنوع سازد.
کتاب المصیبة الراتبة به بررسی مقاتل دوره قاجار پرداخته، در این دوره که کثرت مقتل نگاری گاهی موجب بیان نقلهای ضعیف نیز شده است. برای اتقان و اطمینان بیشتر نقل کتب علمای بزرگ این دوره در باب مقتل حضرت سیدالشهدا علیه السلام مورد بررسی قرار گرفته است.
این علمای بزرگوار یا دارای درجه اجتهاد هستند یا منصب مرجعیت دارند یا در حد یک مرجع بزرگ دارای منصب علمی و مورد رجوع مردم هستند.
این کتاب با فصل بندی خاصی مورد اقبال علما وطلاب، اهل تحقیق، مبلغین و ستایشگران عزیز و عموم علاقمندان به مقاتل حضرت سیدالشهدا (ع) قرار خواهد گرفت.
کتاب مذکور تالیف و گردآوری حجتالاسلام محسن حنیفی است که سالهای گذشته با تالیف کتابهای فاطمیه، حسنیه و حسینیه ماثور در بین اهل تحقیق شناخته شده است. این کتاب را نشر آرام دل به زینت طبع آراسته است.