عقیق:نخستین جلسه از سلسله جلسات تخصصی نوحه با عنوان «دم آهنگ» با هدف بررسی سیمای امام حسین (ع) در نوحههای دهه ۹۰ با حضور جمعی از فعالان عرصه نوحه کشور در حوزه هنری سوره برگزار شد.
در ابتدای این نشست، مهدی امین فروغی دبیر علمی این جلسه سوگوارههای جمعی را گونهای از عزاداری دانست و اظهار داشت: این نوع عزاداری در طول تاریخ بشر در جوامع مختلف و به صورت مختلف وجود داشته است. مردم از گذشته دریافتند که اگر دعاها، نیایشها، شکرگذاری ها، عزاداریها، جشن و سرور خود را به صورت جمعی برگزار کنند تأثیرگذاری آن از انجام آن به صورت فردی بیشتر است. از این رو در صفحات تاریخ ما شاهد هستیم اقوام و ملل مختلف مراسمها و عزاداریهای خود را بر اساس آداب و رسوم به شکلهای گوناگون به صورت جمعی برگزار میکردند که یکی از آنها نوحه است.
امین فروغی با اشاره به اینکه نوحه از قرون اول برگزار شده و میشود، عنوان کرد: در میان آئین شیعی مانند روضه خوانی و آئینهای عاشورایی داریم قدیمی ترین آنها نوحه گری است چرا که نوحه از بیش از ظهور اسلام وجود داشته و مردم گرد هم جمع میشدند و عزاداری میکردند؛ بنابراین نوحه گری قدیمی ترین شکل عزاداری شیعی است.
دبیر علمی نشست بیان داشت: نوحه به معنای اخص کلمه یعنی تلفیق شعر با موسیقی، تلفیق کلام با ملودی و ضرب آهنگ به منظور خوانده شدن و اجرای کردن در مجالس و حضور عزاداران و سوگواران بوده که از ابتدا مورد توجه اهل بیت بود و اولیای الهی در کنار مرثیه سرایی به نوحه گری و نوحه خوانی توجه ویژه داشتند.
وی با بیان اینکه نوحه با موسیقی و آواز همراه است، گفت: نوحه در طول تاریخ فراز و نشیبهایی را طی کرده تا اینکه به دست ما رسیده است. در دهههای اخیر ما شاهد آن هستیم که نوحهها شکلها عوض کرده و تأثیر آن دامنههای فراگیری را در بر گرفته است. بخصوص در دهه ۹۰ ما شاهد آن هستیم که در تحولات اجتماعی، مسائل سیاسی و حتی سیاستهای خارجی نقش ایفا میکند. با توجه به تکنولوژی که به وجود آمده هر کسی بخواهد هر نوحهای را که میخواهد بشنود و دیگر نوحه را نشوند از این رو ما را بر آن داشت که به این پدیده بپردازیم، ظرفیتهای آن را بشناسیم و اگر آسیبهایی متوجه آن است آن آسیبها را شناسایی کنیم تا مبادا این پدیده عزیز، گرانقدر و مقدس دستخوش انحرافات شود.
امین فروغی با تاکید بر اینکه نوحه در کودکان و نسل آینده تأثیر میگذارد، خاطرنشان کرد: نوحهها امروز اعتقادات مذهبی کودکان را شکل میدهند و کودکان بیش از اینکه با اعتقادات و مذهب خود آشنا شوند از دریچه نوحه با مبانی اسلام آشنا و احساسات مذهبی آنان تأثیر میگذارد.
دبیر علمی نشست در پایان گفت: نوحه پدیدهای است که در دل و جان مردم رسوخ کرده و باید از آن حفظ و صیانت شود. بزرگان دین بسیاری در طول تاریخ وجود داشته که دغدغه نوحه داشتند. یک نوحه میتواند سرنوشت یک انسان را تغییر دهد. همه باید به دور از حب و بغض از این پدیده صیانت شود.
در حال تکمیل...