عقیق: مراسم افتتاحیه همایش پانزدهمین همایش علمی «حکمت مطهر» با موضوع «اسلام و ایران در قرن جدید» صبح امروز (دوشنبه ۲۷ اردیبهشت ماه) در سالن شهید سلیمانی دانشگاه صداوسیما با حضور آیتالله علیاکبر صادقی رشاد رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، حجج اسلام حمید پارسانیا و رضوان طلب از استادان حوزه و دانشگاه، شهاب اسفندیاری رئیس دانشگاه صداوسیما و سیدحسن شهرستانی دبیر علمی این همایش برگزار شد.
علامه شهید مطهری فرزند زمانه خویش است
آیتالله رشاد رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با اشاره به جایگاه اندیشهای استاد مطهری بیان داشت: علامه مطهری اگر هزار و یک صفت داشته باشد از جمله صفات ردیف اول او میتواند این عبارت باشد که علامه شهید مطهری فیلسوف آینده است، فیلسوف گذشته نیست. چرا که برخی از فلاسفه ما چنین هستند که شرح حال آثار و افکار حکمای پیشین هستند.
وی با بیان اینکه برخی از فلاسفه، فقط فلاسفه امروز هستند؛ نه گذشته و نه آینده، افزود: کم نیستند فلاسفهای که مطالبی را از اینجا و آنجا وام میگیرند و بازتولید میکنند، بازخوانی و بازارائه میکنند و مثل قهرمان میسازند. البته آن هم ایراد ندارد و باارزش است.
آیتالله رشاد با تأکید بر اینکه فیلسوف در زمان نمیگنجد، ابراز داشت: فیلسوف گذشته، فیلسوف تمام نیست و فیلسوف حال، فیلسوف تمام نیست. چنان که فیلسوف آینده هم فیلسوف تمام نیست. با این وجود علامه مطهری فیلسوف آینده هست. اما آیندهای که پیوند با گذشته دارد و حاضر در حال است و هرگز دچار گسست تاریخی نشده است.
وی ادامه داد: علامه مطهری هم فیلسوف مشایی است و شفا میدهد و هم فیلسوف صدرایی است و به این اعتبار فیلسوف گذشته است و ریشه در تاریخ دارد. علامه مطهری با زبان زمان سخن میگوید. زمان خودش را خوب میشناسد. عالم زمانه است. فرزند زمانه خویش است و هم آینده را میشناسد.
جامعه بشری به اندیشههای علامه مطهری محتاج است
رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با اشاره به اینکه استاد مطهری آیندهآگاه، آیندهاندیش و آیندهنگر است، اظهار داشت: او آینده را ترسیم میکند. هم از گذشته در پیوند با تاریخ وام میگیرد. هم معاصران را خدمت میدهد. میراث تولید میکند و میراثبر، میراثدار و میراثگذار است.
وی گفت: علامه مطهری پایهگذار مکتب جدیدی در کلام است که ضلعی از اضلاع مهم گفتمان متجدد محسوب میشود. ۴۰ سال از شهادت او سپری شده و حدود نیم قرن از آثار زمان تولید و تألیف آثار عمده این بزرگوار میگذرد، اما همچنان آثار او زنده است و همچنان جامعه مسلمین و بشری به اندیشههای او محتاج است.
سنتی که در ایران جاری است
مؤسس و رئیس حوزه علمیه امام رضا (ع) با اشاره به آیه «إِنَّ اللّهَ لاَ یُغَیِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّى یُغَیِّرُواْ مَا بِأَنْفُسِهِمْ» و نقش بشر در تحولات و کنشگری جامعهاش گفت: تا زمانی که انسانها در درون خویش تحولی ایجاد نکنند، برون آنها تغییر نخواهد کرد. این یک سنت است و این سنت در ایران جاری است.
وی افزود: کسانی هستند که به تعریف رایج طنزآمیز وقتی از قطار انقلاب پیاده میشوند، شگفتزده میشویم و میگوییم این فرد که آن قدر مدعی بود، آن قدر در صحنه حاضر بود و شعار میداد، چه طور یک مرتبه ۱۸۰ درجه چرخید.
چرخش چهرگان به جای چرخش نخبگان
آیتالله رشاد تصریح کرد: اصطلاحی در جامعهشناسی میگویند «چرخش نخبگان»! بنده این اصطلاح را به «چرخش چهرگان» اصلاح کردم، زیرا بسیاری از اینها نخبه نیستند، بلکه خود این چرخش نشان از کودنی آنها است.
وی ادامه داد: اینکه زمانه و شرایط را بشناسند، معروف هستند، اما نخبه نیستند. چون اگر درونشان چرکین نبود، این آلودگیها به بیرون نمیزد. اما جریان کلی انقلاب راه خودش طی میکند. شما منطقه را ببینید. بسیاری از دوستانی که خدمتشان بودم، خیلی نگران بودند که چرا در حوزه قدرت، کشورهای حاشیه خلیج فارس با رژیم غاصب جعلی سازش کردند و ما تنها ماندهایم.
پیشبینی سردار سلیمانی از سرنوشت قدس
رئیس شورای حوزههای علمیه استان تهران بیان داشت: در جواب این دوستان گفتم باید این را به فال نیک گرفت. زیرا جریان مقاومت به سمتی میرود که مخلصین در میدان باقی بمانند و فتح قدس به نام آنها ثبت شود. کلیپی را دیدم که سردار سیدالشهدا جبهه مقاومت مطرح کرده بود که قدس و فلسطین را شیعه آزاد خواهد کرد.
وی گفت: افرادی مانند شهید سلیمانی شعار نمیدهند. دیدیم که او گفت سه ماه دیگر کار داعش تمام است و همین هم شد یا اینکه امام خامنهای فرمود: در کمتر از ۲۵ سال بساط ننگین اسراییل برچیده میشود.
فتح نهایی نزدیک است
آیتالله رشاد با اشاره به مقاومت مردم غزه و سختیهایی که بر آنها وارد میشود، خاطرنشان کرد: مردم مظلوم غزه بزرگترین زندانیان کره زمین هستند. آنچه که این روزها از جریان مقاومت مشاهده میکنیم از یمن شیعه، لبنان شیعه، سوریه علوی تا غزه، همگی جلوهای از شیعه است که نشان از بشارتی دارد که فتح نهایی نزدیک است.
منبع:فارس