این منابع شامل کتب خطی، چاپ سنگی، چاپ سربی، اسناد تاریخی، عکس، نقشه و پایاننامه است و به زودی فایلهای صوتی و تصویری نیز به این مجموعه افزوده خواهد شد. در حال حاضر امکان استفاده پژوهشگران و کارشناسان از این منابع تنها در صورت حضور در کتابخانه امکانپذیر است. قرار است امکانات این کتابخانه توسعه و استفاده آن برای کاربران خارج از کتابخانه نیز میسر شود. پیشبینی میشود استفاده آنلاین از این فضا برای کاربران بیرون از کتابخانه تا پاییز سال جاری فراهم و همزمان با میلاد مبارک امام رضا(ع) افتتاح شود.
کتابخانه دیجیتال سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی یکی از کتابخانههایی است که برای نخستینبار طرح ایجاد آن در سال 1380 توسط مشاور علمی سازمان مطرح شد و با انجام مطالعات و نگارش طرح مطالعاتی به طور رسمی از فروردین ماه 1383 با بهرهگیری از 35 منبع خارجی و شش منبع داخلی آغاز به کار کرد.
این طرح آزمایشی دیماه 1383 به اتمام رسید و پس از آن طرح آزمایشی، فاز دوم کتابخانه دیجیتالی با استانداردهایی در امر دیجیتالسازی هر کدام از منابع و همراه با سیاههای از منابع دیجیتالی تهیه شد. این فهرست از بخشها و ادارات مختلف سازمان استخراج شد و در دسترس قرار گرفت.
مرحله اجرایی این پروژه در آذرماه 1386 آغاز شد. در این مرحله منابع موجود در سازمان که مقرر شده بود دیجیتالی شوند، بر اساس اولویتبندی مصوب و در کمیته کتابخانه دیجیتال سازمان درج شد و سپس نسخه دیجیتالی از منابع انتخابی تهیه و پس از تبدیل به فرمت مورد نظر، به پایگاه اطلاعات کتابشناسی مولتیمدیای سیمرغ وارد شد.
در کتابخانه الکترونیکی آستان قدس رضوی، پایگاه مولتی مدیای نسخههای خطی و پایگاه کتابهای فارسی در منابع این کتابخانه موجود است و محققان و پژوهشگران میتوانند از طریق مراجعه به قسمت جستوجو در منابع کتابخانه درصفحه اول وبسایت سازمان به منابع مورد نظر دست پیدا کنند.
نمایندگان مراکز، مؤسسات علمی، آموزشی و کتابخانههای بزرگ کشور مانند مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی، مؤسسه تحقیقات و نشر معارف اهل البیت(ع)، مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی، پژوهشکده حوزه و دانشگاه، مؤسسه فرهنگی و اطلاعرسانی تبیان و شرکت پارس آذرخش، اعضای نشستهای تخصصی کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی را تشکیل میدهند.
منبع: ابنا
211008