05 آبان 1400 21 (ربیع الاول 1443 - 31 : 22
کد خبر : ۱۱۵۳۶۷
تاریخ انتشار : ۱۹ آبان ۱۳۹۹ - ۱۰:۳۸
آستان قدس رضوی با شیوع موج جدید کرونا تمهیدات جدی و شدیدی برای رعایت دستور‌العمل‌ها و همچنین فاصله‌گذاری اجتماعی اندیشیده و اجرا می‌کند.

عقیق: آستان قدس رضوی با شیوع موج جدید کرونا تمهیدات جدی و شدیدی برای رعایت دستور‌العمل‌ها و همچنین فاصله‌گذاری اجتماعی اندیشیده است.

توزیع ماسک و محلول ضد عفونی‌کننده دست و همچنین کیسه نایلون یک‌بار مصرف از جمله اقداماتی است که در این زمینه صورت می‌گیرد و هیچ زائری بدون ماسک حق تردد در صحن‌ها را ندارد. در این راستا در کنار همه ورودی‌های حرم مطهر میز‌هایی تعبیه شده که به زائران ماسک، محلول ضد‌عفونی کننده و کیسه نایلونی می‌دهند. همچنین اگر زائران ماسک خود را دربیاورند فوراً از سوی خادمان به آنها تذکر داده می‌شود.


ورودی‌های حرم و ارائه ماسک، نایلون و محلول ضد عفونی‌کننده دست

البته موضوع ضد عفونی دست فقط محدود به ورودی‌های حرم نیست و بسیاری از خادمان اسپری ضد عفونی کننده در اختیار دارند و در جای‌جای حرم اقدام به ضد‌عفونی کردن دست‌های زائران می‌کنند. همچنین در کنار همه شیر‌های آب صحن‌ها مایع دستشویی قرار گرفته و مرتب از زائران خواسته می‌شود دست‌های خود را بشویند.

در زمینه ضد‌عفونی دست و همچنین رواق‌ها و صحن‌ها آستان، در راستای تولید مواد ضدعفونی‌کننده هم گام‌هایی برداشته است.


ورودی رواق‌ها


قرار دادن مایع دستشویی در کنار شیر‌های آب

موضوع ضد عفونی کردن صحن‌ها و رواق‌ها از دیگر اقدامات این آستان نورانی است که این اقدام از روز‌های نخست شیوع کرونا در دستور کار قرار گرفت و در این راستا تجهیزات و ماشین‌الات مورد نظر خریداری و این اقدام روزانه و به صورت مرتب انجام می‌شود. در این راستا به جز استفاده از ماشین‌آلات خادمانی هم به صورت دستی اقدام به ضدعفونی و گند‌زدایی دیوار‌ها، درب‌ها، نرده‌ها، دستگیره‌ها و... می‌کنند.


ضدعفونی صحن‌ها با کمک یگان‌های ارتش

از دیگر اقدامات این آستان در موضوع مبارزه با کرونا شست‌وشوی فرش‌ها است که در این باره قالی‌ها به صورت مرتب و هر چند روز یک بار از دور خارج شده و پس از شست‌وشوی کامل و ضد عفونی دوباره در چرخه استفاده قرار می‌گیرند، این کار به صورت هفتگی و گاهی دوبار در هفته انجام می‌شود. همچنین فرش‌های جدیدی هم در این زمینه به چرخه استفاده زائران افزوده شده است.

جمع‌آوری مهر‌های حرم و جایگزین کردن مهر‌های سنگی از دیگر اقدامات قابل تحسین آستان قدس در موضوع مبارزه با کرونا است. به این صورت که مهر‌هایی که از جنس خاک بودند جمع‌آوری و مهر‌هایی سنگی جایگزین آنها شدند و این مهر‌ها پس از هر نماز جمع‌آوری شست‌وشو و ضد عفونی می‌شوند. در واقع با این اقدام مهر‌ها هم به صورت یک‌بار مصرف درآمده و از یک مهر دونفر استفاده نمی‌کنند.


جمع‌آوری مهر‌های نماز پس از هربار استفاده


شست‌وشو و ضدعفونی مهر‌ها

البته توصیه اکید مسئولان آستان به زائران این است که از مهر‌های شخصی استفاده کنند و اغلب زائران و مجاوران حرم نورانی امام رضا (ع) هم این امر را رعایت می‌کنند اما محدود زائرانی که مهر شخصی ندارند هم به این صورت مهر ضدعفونی شده و یک‌بار مصرف استفاده می‌کنند. البته چادر نماز و کتب قرآن و ادعیه از حرم جمع‌آوری شده و زائران باید با خود همراه داشته باشند.

موضوع فاصله‌گذاری اجتماعی دیگر موضوعی است که در کنار ضدعفونی و رعایت دستور‌العمل‌ها در آستان به دقت انجام می‌شود و در این زمینه تمهیدات خوبی اندیشیده شده است، از جمله رعایت فاصله‌گذاری در صحن‌ها و رواق‌ها این است ظرفیت‌های محدودی برای اماکن مختلف حرم در نظر گرفته شده و در صورت تکمیل این ظرفیت‌ها زائران به دیگر صحن‌ها و رواق‌ها هدایت می‌شوند البته به دلیل کاهش تعداد زائران در ایام اخیر این اتفاق به ندرت رخ می‌دهد. مشخص کردن مسیر تردد بر روی زمین و علامت‌گذاری برای رعایت فاصله هم دیگر اقدامی است که صورت گرفته است.

پهن کردن فرش‌ها به صورت شطرنجی از دیگر اقداماتی است که بر روی هر فرش یک نفر و یا یک خانواده باید مستقر شوند. در هنگام اقامه نماز جماعت هم فاصله‌گذاری به این صورت است که بر روی هر فرش چهار نفر در گوشه‌های فرش مستقر شده و بین فرش‌ها هم فاصله‌ای در نظر گرفته شده است. این اقدام در رواق‌ها با محدودیت‌های بیشتری صورت می‌گیرد و در برخی نقاط برروی هر فرش یک یا دو نفر مستقر می‌شوند آن هم با رعایت فاصله‌گذاری دقیق.

البته در رواق‌ها نماز جماعت برپا نمی‌شود و زائران به دلیل سرمای هوا به صورت محدود می‌توانند در چند رواق مستقر شوند. در رواق‌ها اقدامات برای تعویض‌فرش‌ها و توجه به استفاده از ماسک و ضدعفونی بسیار شدید‌تر صورت می‌گیرد و تهویه رواق‌ها هم با قوت بیشتری کار می‌کنند.

به هرحال خادمان آستان نورانی آقا علی‌بن موسی‌الرضا (ع) به منظور حفظ سامت زائران که اغلب مجاور آن امام مهربان هستند به صورت شبانه‌روزی مشغول کارند و با همه این تمهیدات توصیه این عزیزان به زائران این است که تا حد امکان زیارت از راه دور را در دستور کار قرار دهند.

البته برای زیارت از راه دور اقدامات گسترده‌ای در حوزه رسانه صورت گرفته و شبکه‌های مختلف تلویزیونی و رادیویی به صورت مرتب با آین آستان ارتباط زنده برقرار می‌کنند تا عاشقان آن حضرت از راه دور به مولایشان سلام دهند. به جز شبکه‌های تلویزیونی از ظرفیت فضای مجازی، شبکه‌های اجتماعی و خبرگزاری‌ها هم به خوبی استفاده شده و تتصاویر حرم به صورت زنده در اختیار عاشقان امام رضا (ع) قرار می‌گیرد.

 

منبع:فارس

گزارش خطا

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
نظر: