19 دی 1400 6 جمادی الثانی 1443 - 58 : 01
کد خبر : ۱۰۲۵۰۳
تاریخ انتشار : ۱۲ آذر ۱۳۹۷ - ۱۳:۳۷
مراسم تشییع پیکر مرحوم زرویی نصرآباد صبح امروز در حوزه هنری با حضور چهره‌های فرهنگی و هنری برگزار شد.
عقیق:مراسم تشییع پیکر ابوالفضل زرویی نصرآباد با عنوان «گریه بر لبخند» با حضور چهره‌های طنز و ادبیات فارسی و برخی از مدیران فرهنگی ازجمله علی موسوی گرمارودی، غلامعلی حدادعادل، شهرام شکیبا، ، ناصر فیض، مرتضی امیری اسفندقه در حوزه هنری برگزار شد.

شکیبا: او تا آخرین لحظه در حوزه هنری کار می‌کرد

شهرام شکیبا که اجرای مراسم را به عهده داشت با بیان خاطره آشنایی‌اش با ابوالفضل زرویی نصرآباد در حوزه هنری اظهار کرد: زرویی هیچ وابستگی سازمانی نداشت. بعد از آن که او رفت آمدند و کردند آن‌چه نباید می‌کردند. اما برخلاف گفته‌ها، هرگز و هرگز تا آخرین روز، مهر از حوزه نبرید و به حوزه بی‌مهری کرد، شاید خیلی چیزها بگویند، اما او تا آخرین لحظه در حوزه هنری کار می‌کرد و اتفاقاتی در شأن او شکل می‌گرفت.

این طنزپرداز افزود: اتفاقی که برای جسم زرویی افتاد، شاید خودخواسته بود. خودش می‌خواست تیشه به ریشه قامتش بزند. قدیم این مجالس را مجلس تذکر  می‌گفتند.

شکیبا ادامه داد: اگر در سه سال گذشته هر کدام از ما حاضران درِ خانه‌اش را می زدیم، او سه سال تنها نبود و نیازی نبود که بالای سر خود این شعر را بزند؛ «مرا ز روز قیامت غمی که هست این است / که روی مردم عالم دوباره باید دید». ببینید با او چه کردند.

او با تاکید بر این‌که این مراسم تذکر است، بیان کرد: بیایید بیشتر قدر هم را بدانیم و خط مشی‌ها را کنار بگذاریم. آن‌چه ما را به‌هم پیوند می‌دهد ادبیات است. ادبیات سرشار از انسانیت است؛ چطور می‌شود آن را بخوانیم و به آن عمل نکنیم؟ شرایط کمیکی ایجاد می‌شود.

گرمارودی: زرویی برادر من بود

در ادامه علی موسوی گرمارودی با قرائت شعری از حکیم نظامی گنجوی که در مرثیه خاقانی سروده شده بود، سخنانش را آغاز کرد.

گرمارودی گفت: می‌خواستم از استعداد و دانش او بگویم ولی دیدم که مجال سخن نیست و به اجمال عرض می‌کنم که تحقیقات او بی‌نظیر بود در حدی که حتی از تفاصیل دوره قبل به تذکره مقامات او هم نمی‌رسد. او برادر من بود که با رفتنش در داغی بیکران نشسته‌ام و سخت است که این غم جانکاه را با خود در ادامه عمر بکشانم.

وی در ادامه قطعه شعری را که در سوگ درگذشت برادرش سروده به مرحوم زرویی به عنوان برادر دیگرش تقدیم کرد.

 با داغ ابوالفضل دیگر کمر راست نمی‌کنیم

در ادامه مراسم ساعد باقری با قرائت شعری سخنان خود را آغاز کرد و با ذکر خاطره‌ای سخنانش را ادامه داد.

باقری اظهار داشت: من دیروز به سهیل محمودی می‌گفتم که ما با داغ قیصر (امین پور) و سید(حسن حسینی) فرو ریختیم اما با داغ ابوالفضل دیگر کمر راست نمی‌کنیم و داغ او هرگز کهنه نمی‌شود. بیان زرویی از شخصیتی می‌آمد که اصالت و شرافت انسانی را همچون گوهری تابناک با خود داشت. نگاشته‌های او مشخص می‌کنند که رگ و ریشه‌ای استوار از متون کهن فارسی با خود دارد آزاد بود و آزاد زیستن مهمترین ویژگی شخصیتی‌اش بود.

باقری افزود: شاید سه سال پیش بود که با سهیل محمودی قبل از عمل جراحی‌اش نزدش رفتیم از او پرسیدم ابوالفضل می‌ترسی گفت که بلی که ساعد جان می‌ترسم گفتم که ابوالفضل ترس نشانه سلامتی است هر چند من هم چون شهرام شکیبا معتقدم که اتفاقی که برای جسم زرویی افتاد خودخواسته بود و او نمی‌خواست و نمی‌توانست که برخی مسائل را تحمل کند. او آماده به دیدار پروردگارش رفت و امیدوارم که خدا به همه ما چنین آمادگی را اعطا کند هر چند هیچ‌کس ابوالفضل زرویی نصرآباد نمی‌شود.

اعتقاد دینی «زرویی» بر فراز همه توانایی‌هایش می‌درخشد

در ادامه مراسم غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی نیز در سخنانی عنوان کرد: امروز در کنار پیکر مردی ایستاده‌ایم که در کمتر و از یک عمر پنجاه ساله خودش را به عنوان چهره‌ای موثر و ماندگار در ادب فارسی تثبیت کرد.  مردی که در نیم‌روز یک عمر طبیعی ما را ترک کرد. او از دوران نوجوانی و از وقتی که دانش آموز بوده شعر طنز می‌گفته است. او یک عمر مردم را خندانده و دل جامعه را شاد کرده. امروز آن جامعه به اندازه همه آن خنده‌ها اندوهگین است.

وی افزود: تصدیق می‌کنیم که او فقط کار فکری نمی‌کرده است و یک شاعر منزوی از جامعه نبوده است. کارنامه عمرش حکایت از توجه به دیگران بوده و یک شان اجتماعی موثر در کنار این قدرت ذهنی داشته است. چه در تدریس در دانشگاه و چه در مجله گل آقا و چه در حوزه هنری با کار اجتماعی و با مدیریت خدمت کرده است. او معاصر دنیای خودش بوده است.

حدادعادل خاطرنشان کرد: شاید برخی فکر کنند آنکه شعر طنز می‌گوید  ناتوان و عاجز از سرایش شعر جدی است. این حرف درست یا غلط باشد مصداقش زرویی نیست. کسی که شعر زرویی را بشناسد تصدیق می‌کند او نه تنها با ادبیات فارسی کاملا آشنا بوده که با ادبیات عرب نیز آشنایی جدی داشته و اشعارش به خوبی این توانایی او را نشان می‌دهد. شاعری با این توان وقتی طنز را انتخاب می‌کند به معنی این است که او طنز را انتخاب کرده است و مسئولیتش را در این دیده است.  طنز جزو لوازم زندگی اجتماعی ماست و شاعران طناز به جامعه خدمت می‌کنند و کار آنها تاثیر و گستره بیشتری نسبت به شعر جدی دارد.

رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی اظهار کرد: در جمهوری اسلامی و جامعه اسلامی طنز پردای کار سختی است. نه به خاطر حساسیت سیاسی که به خاطر خط قرمزهای اخلاقی؛ شما «گل آقا» را با سایر مجلات طنز قبل از انقلاب مقایسه کنید و ببینید چطور در محیط تنگتر و اخلاقی‌تری که این مجله در آن می‌زیست چطور توانست گل کند. زرویی با 23 سال سن در چنین نشریه‌ای گل کرد.

وی گفت: به نظرم یک خصوصیت زرویی که بر فراز همه توانایی‌های او می‌درخشد اعتقادات دینی اوست. اگر جز همان قصیده‌ای که برای حضرت عباس(ع) سروده از او بر جا نمانده بود، می‌شد توانایی او را در شعر و اعتقادش به خدا و اهل بیت(ع) و کربلا و عاشورا را درک کرد.

حداد عادل ادامه داد: جمع امروز من را یاد مراسم تشییع  «گل آقا» انداخت. او بود که توانست امثال زرویی را  دور خود جمع کند و به فعالیت وا وارد. ‌ گل آقای عزیز یار دیرینت امروز به تو می‌پیوندد.

حداد عادل در پایان گفت: فکر نمی‌کنم به این زودی کسی بتواند جای ابوالفضل زرویی نصرآباد را با این جامعیت پر کند.

در بخش دیگری از مراسم‌ ناصر فیض مدیر دفتر طنز حوزه هنری نیز در سخنانی عنوان‌ کرد: این ضایعه را باید به همه تسلیت گفت؛  خاص و عام همه او را می‌شناختند.  او محبوب و عزیز و ارجمند بود و عامه و خواص مردم به آثار و دانسته‌هایش احترام می‌گذاشتند. این دلیلی نداشت جز اینکه او کسی بود که پاسدار زبان فارسی بود. نیکو می‌گفت و حرمت نیکو گفتن را داشت. او ادبیات و اخلاق را با هم می‌دید و در نظر می‌گرفت. او برای خوش‌آمد و بدآمد کسی حرف نزد و جانش توام با خردمندی بود.

وی افزود: در زمان حضورش در حوزه هنری، از او جز مهربانی و بذل دانسته‌هایش چیزی ندیدیم. ادیبی فرهیخته و پژوهشگری بی‌نظیر بود. بسیاری از جریانها را می‌شناخت اما از اصول طنز فاصله نگرفت. ایمان و تعهد او نشات گرفته از شرافتش بود.

رئیس دفتر طنز حوزه هنری ادامه داد: او جریان اصیل طنز در حوزه هنری را پایه‌گذاری کرد که برکاتش تا امروز هم ادامه دارد.

این مراسم در ادامه با مدیحه‌سرایی محسن عرب خالقی از شاعران و ذاکران اهل بیت(ع)  ادامه یافت و پس از آن با اقامه نماز میت بر پیکر مرحوم زرویی توسط حجت الاسلام والمسلمین قمی، رییس سازمان تبلیغات اسلامی پی گرفته شد. سپس پیکر مرحوم زرویی نصرآباد از حوزه هنری تا چهارراه کالج تشییع  و برای خاکسپاری در قطعه هنرمندان، به بهشت زهرا(ع) منتقل شد.

بنابر اعلام مجریان این مراسم مراسم ترحیم امشب دوشنبه 12 آذر  و پس از نماز مغرب در مسجد موسی‌ابن جعفر(ع) احمدآباد مستوفی برای مرحوم زرویی برگزار و مجلس ترحیم وی نیز روز سه شنبه از ساعت 15 در مسجد نور تهران برگزار می‌شود.

ابوالفضل زرویی نصرآباد شاعر، پژوهشگر و طنزپرداز ایرانی روز گذشته  بر اثر عارضه قلبی در احمد آباد موستوفی درگذشت. او از نویسندگان و طنزپردازان بنام کشور بود.


منبع:تسنیم

گزارش خطا

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
نظر: