* نخستين مرحله دروغ گويى
امام صادق مى فرمايد:
«كفى بالمرء كذبا ان يحدث بكل ما سمع/ براى دروغ گو شدن اين بس كه انسان هر چه مى شنود نقل كند.»
خبرهايى كه در زندگانى روزانه به گوش میخورد، نمیتوان گفت كه همه راست است. كسى كه هر چه مىشنود نقل كند، سخنش نزد خردمندان ارزش ندارد.
علماى حديث، دانشمندانى را كه بر ضعفا اعتماد كرده يا از آنان نقل حديث میکنند، چندان محترم نمیشمارند.
احمد بن محمد بن عيسى كه از علماى زمان حضرت رضا علیهالسلام و حضرت جواد و حضرت هادى علیهالسلام بوده است، برقى را به دليل روايت از ضعفا از شهر قم بيرون كرد.
- عذاب دروغگو
از رسول خدا صلیالله عليه وآله نقل شده كه فرموده: ديشب مردى را در خواب ديدم كه نزد من آمد و گفت: برخيز. من برخاستم و دو نفر را ديدم كه يكى ايستاده و ميله اى آهنين در گوشه دهان آنكه نشسته است فرو مىكند و آنقدر فشار مىدهد تا به ميان دو شانهاش برسد و سپس بيرون آورده و در گوشه ديگر دهانش فرو مىكند و اين گوشه را نیز مانند آن گوشه پاره مىكند. از كسى كه مرا حركت داده بود، پرسيدم: چرا اين را عذابناک؟
گفت: اين مرد، دروغگوست و تا روز قيامت، در قبر، این گونه شکنجه اش میکنند.
- كمتر از حيوان
دروغگو انسان نيست، بلكه كمتر از حيوان است. انسان نيست، چون فضیلت انسان بر موجودات ديگر، سخن است، سخنى كه اخبار از حقیقت باشد و گرنه ياوه سرايى را سخن نمىتوان ناميد و دروغ گو را از سخن بهرهاى نيست، چون اخبار از حقيقت در گفتارش پيدا نمىشود؛ پس سخن دروغ گو با بانگ جانوران يكسان است و جز خسته كردن گوش اثرى ندارد.
كمتر از حيوان است، چون در بانگ حيوان، خيانت راه ندارد، ولى سخن دروغگو، خيانت مىباشد؛ بنابراين ارزش جانوران از دروغ گويى كه خود را انسان مىپندارد، بيش است.
منبع:حوزه