چه بسیاری از این شهدا بودند که عاشق و دلباخته زیارت حرم مولا و سرورشان امام حسین(ع) بودند اما برای بقای اسلام و آسیب نرسیدن به حرم ائمه اطهار(ع) از زیارت در این دنیا چشم پوشی کردند تا در بهشت اعلا با مولایشان دیدار کنند.
در جریان این حماسه میلیونی، اقدامات فرهنگی مختلفی از سوی سازمانهای مردمی و دولتی انجام میشود. «نائب الشهید» یکی از این طرحها است. در این طرح هر زائر به نیابت از یک شهید در این راهپیمایی عظیم شرکت میکند و ضمن گرامیداشت یاد آن شهید والامقام ثواب این زیارت را با او شریک میشود. همچنین زائر میتواند با مراجعه به ربات این به طرح به نشانی(naeboshahid_bot@) عکس شهید مورد علاقه خود را چاپ کند.
بهمن کهن دبیر کارگروه فرهنگ مقاومت کمیته فرهنگی-آموزشی ستاد اربعین در خصوص این طرح میگوید: جریان عظیم اربعین یکی از بهترین ظرفیت ها برای ترویج فرهنگ مقاومت و پایداری است. کارگروه فرهنگ مقاومت و پایداری کمیته فرهنگی ستاد اربعین با هدف سامان دهی و هدایت فعالیت های حوزه جهاد و شهادت در جریان اربعین شکل گرفته است. همچنین اجرای طرح های ملی و بین المللی در حوزه شهادت را رقم خواهد زد. از اهداف دیگر این کارگروه بسیج و به کارگیری ظرفیت های جهاد و شهادت در جریان اربعین است.
وی میافزاید: این کارگروه در اربعین سال جاری 2 برنامه مصوب را در دستور کار دارد که یکی از آن ها همین طرح نائب الشهید است و برنامه محوری دیگر هم کنگره شهدای راه کربلاست. طرح نائب الشهید یکی از طرح های ملی است که دو محور دارد: یکی تبیین و تبلیغ طرح و دیگری گسترده سازی و فعال کردن مجموعه های مختلف فعال در حوزه جهاد و شهادت در این جریان.
حجت الاسلام محمد حسین جوشقانیان دبیر شبکه ملی وارثون در خصوص جزئیات این طرح میگوید: این طرح از سال گذشته به طور گسترده آغاز شده و فرزندان شهدا و بیش از 100 مجموعه مردم نهاد و خودجوش و همچنین دولتی در این طرح مشارکت داشته اند. سخنرانان کشوری و شهیر، راویان دفاع مقدس، مداحان و برخی شخصیت های شاخص کشور عراق برای ترویج این طرح مشارکت داشتند.
وی ادامه میدهد: برای ترویج این طرح تولیدات گرافیکی و تصویری برای پخش در صدا و سیما و فضای مجازی انجام گرفته است. همچنین ربات تلگرامی برای گرفتن کارت نائب الشهید تولید شده است. علاوه بر این، پوستر نائب الشهید در 10 نقطه از مسیر نجف-کربلا بر روی بیلبوردها نصب شده است.
دبیر شبکه ملی وارثون عنوان میکند: هر فرد می تواند به عنوان مروج این طرح قدم بر دارد. وقتی یک پدر شهید می بیند که شما عکس فرزندش را بر روی کوله یا ماشینت در پیاده روی اربعین زده اید خیلی می تواند برای او قوت قلب باشد. این یک حرکت مردمی و نهضتی است. عمومی شدن و تبدیل به فرهنگ شدن این طرح به طور عمده توسط مجموعه های مردم نهاد صورت گرفته، اگر چه نهاد ها و ارگان ها نیز پشتیبانی و کمک کرده اند.
سید
احمد عبودتیان مدیرعامل بنیاد فرهنگی خاتم الاوصیاء نیز در خصوص این طرح
عنوان میکند: طرح نائب الشهید اختصاص به یک مجموعه و یک تشکل ندارد. کاری
دلی، فطری بوده است.اکنون که مسأله ما وحدت است و این مدت بین ایران و
عراق، بین ما و افغانستان، بین ما و پاکستان... امسال نگوییم طرح نائب
الشهید، بگوییم طرح نائب شهیدان. یعنی من نائب دو شهید میشوم حداقل. یک
شهید ایرانی، یک شهید عراقی یا شهید کشوری دیگر تا دیگر ملتها بدانند ما چه
قدر برایشان حرمت قائل هستیم.