کد خبر : ۳۶۳۳۴
تاریخ انتشار : ۱۱ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۹:۰۴
حجت الاسلام حاج‌علی‌اکبری:

دعای ویژه پدر و مادرها در صحیفه سجادیه

کسی که ایات قرآنی درباره والدین را کنار هم قرار دهد، در یک زمان خیلی نزدیک و یک مراجعه سریع به این جمع‌بندی خواهد رسید که مسأله پدر و مادر، مسأله‌ای کاملاً متفاوت بوده و قابل مقایسه با موضوعات دیگر نیست؛ به گونه‌ای که خداوند متعال نسبت انسان با والدین را با نسبت انسان با خود تعریف کرده است.
عقیق: حجت‌الاسلام‌ محمدجواد حاج علی‌اکبری، رییس مرکز رسیدگی به امور مساجد کشور، در جلسه هفتگی مجموعه فرهنگی شهدای انقلاب اسلامی سرچشمه تهران در تفسیر دعای بیست و چهارم صحیفه سجادیه، این دعا را ویژه پدر و مادر دانست و اظهار داشت: کسی که ایات قرآنی درباره والدین را کنار هم قرار دهد، در یک زمان خیلی نزدیک و یک مراجعه سریع به این جمع‌بندی خواهد رسید که مسأله پدر و مادر، مسأله‌ای کاملاً متفاوت بوده و قابل مقایسه با موضوعات دیگر نیست؛ به گونه‌ای که خداوند متعال نسبت انسان با والدین را با نسبت انسان با خود تعریف کرده است.

وی این نکته را نشان‌دهنده سطح و تراز بالای مسأله پدر و مادر عنوان کرد و افزود: فلسفه دعا برای این است که انسان می‌خواهد همه آرزوها، خواسته‌ها و دغدغه‌های خود را راجع به یک موضوع با خدای مهربانش درمیان بگذارد.

حجت‌الاسلام حاج‌علی‌اکبری با بیان این‌که دعای بیست و چهارم صحیفه سجادیه مانند اکثر دعاهای این کتاب شریف با صلوات آغاز شده است، تصریح کرد: این سبک صحیفه سجادیه است که به معنای گشودن باب لطف و کرم و رحمت پروردگار است.

استاد حوزه علمیه  ابراز داشت: در متن دعا، سبک زندگی اسلامی و دینی در معاشرت با والدین کاملاً مشاهده می‌شود و مطلع آن نیز صلوات بر محمد و آل محمد(ص) است؛ این بدان معنا است که از خداوند متعال می‌خواهیم صلوات خاص خود را با توجه به مقام شامخ بندگی و نبوت پیامبر اکرم(ص) بر ایشان و اهل بیت پاک ایشان که مقام عصمت مطلق دارند، نازل فرماید.

وی نام محمد و آل محمد(ص) را آغاز باب گفت‌و‌گوی صمیمانه با خداوند عنوان کرد و ابراز داشت: کلمه صلوات؛ جامع رحمت، برکت و سلام است و گویا امام(ع) از کلمه صلوات رمزگشایی کرده‌اند. نکته جالب اینجا است که در صلوات اولاً یک ارتباط بسیار شیرین و جذاب با خدا برقرار می‌کنیم، زیرا نام محوب‌ترین‌ها را نزد او می‌برید که بابی است برای گفت‌و‌گو، و از سویی دیگر وارد یک ارتباط جذاب و شیرین دیگر با اولیای خدا می‌شویم که موجب می‌شود آنها نیز برای ما دعا کنند.

رییس مرکز رسیدگی به امور مساجد با اشاره به این‌که به ما اجازه داده شده است که برای محمد و آل محمد(ص) دعا کنیم و این مایه افتخار ما است، به فرازهای دیگر این دعا اشاره کرد و گفت: در فراز دیگر می‌خوانیم، خدایا! از تو می‌خواهیم پدر و مادر مرا هم به کرامت و صلاه از جانب خود مختص کنی. با توجه به این‌که این درخواست بلافاصله بعد از صلوات ذکر شده است، معنایش این است که والدین از کرم خداوند و از لحاظ معنوی، شکوه و کرامت و بزرگی در عالی‌ترین سطح ممکن نصیب ببرند.

وی دعا برای پدر و مادر را در حقیقت دعا برای اصل و ریشه و اساس خود انسان دانست و خاطرنشان کرد: از اینجا معلوم می‌شود پدر و مادر چه حق بزرگی بر ما دارند و امام(ع) در واقع در این دعا به ما آموزش می‌دهد که برترین مقام و رحمت و لطف و فضل دائمی و متصل حضرت حق را برای آنها طلب کنیم.

استاد حوزه علمیه اسم «الله» را واجد همه صفات حق مانند رحمانیت، رحیمیت، عظمت، علم و کمال دانست و اظهار داشت: وقتی این فراز از دعا را با ذکر «یا ارحم الراحمین» به پایان می‌بریم، بدیم معنا است که خطاب قرار دادن خداوند با این ذکر، بیانگر اوج احساس دین از جانب فرزند نسبت به پدر و مادر است، یعنی مافوق فهم و ادراک و تصور، رحمت الهی را برای پدر و مادر مطالبه می‌کنیم.

وی مادر را تجلی مهربانی و تجسم مهربانی در دنیا دانست و یادآور شد: اما اگر فراتر از این مهربانی را بخواهیم ببینیم، آن وجود مقدس امام(ع) است که حضرت علی بن موسی الرضا(ع) از امام(ع) به «کالاُمّ الرئوف» (مهربان‌تر از مادر) یاد می‌کنند.

حجت‌الاسلام حاج‌علی‌اکبری به یک درخواست مهم انسان از خداوند در دعای بیست و چهارم صحیفه سجادیه اشاره کرد و افزود: اعلام عجز از فهم حقوق واجب پدر و مادر از تقاضاهای بسیار مهمی است که حضرت سجاد(ع) در این دعا به آن اشاره دارد. این بدین مفهوم است که خدایا! مرا به خودم وامگذار که اگر چنین کنی، اولاً نمی‌توانم جایگاه پدر و مادر را به درستی درک کنم و ثانیاً اگر هم بتوانم درک کنم، نمی‌توانم به آن عمل کنم.

وی ادامه داد: در واقع امام(ع) در این فراز از دعا از خداوند تقاضا می‌کند که هم علم حقوق و تکالیف نسبت به پدر و مادر را به بنده الهام کند و در قلب او بنشاند و همچنین توفیق یابد تا آن علمی که به انسان داده و چشم او را باز کرده است تا وظایف خود نسبت به پدر و مادر را درک کند و آن چیزهایی از دانش را که به این حقیقت بزرگ راه دارد، به او آموخته است، به خوبی در میدان ابراز ارادت و خدمت به پدر و مادر به کار بگیرد تا چیزی جا نمانده و انجام این وظیفه سنگین و بزرگ بر دست و پا و پیکر او گران نیاید.

گفتنی است، جلسه هفتگی مجموعه فرهنگی شهدای انقلاب اسلامی سرچشمه با موضوع تفسیر دعای صحیفه سجادیه، دوشنبه‌ها یک ساعت قبل از اذان مغرب در این مجموعه فرهنگی برگزار می‌شود.

منبع:رسا

ارسال نظر
پربازدیدترین اخبار
پنجره
تازه ها
پرطرفدارترین عناوین