عقیق | پایگاه اطلاع رسانی هیئت ها و محافل مذهبی

کد خبر : ۳۲۴۲۹
تاریخ انتشار : ۱۷ تير ۱۳۹۳ - ۲۰:۰۳
از روز آشنایی بامحمد(ص)تا بعثت، از بعثت تا گرایش مردم به اسلام و از آغاز مخالفت زورمداران باپیامبر و پیام او تا اوج فشارها در محاصره همه جانبه، همیشه و همه جا از مال و جان و اعتبارش مایه گذاشت.
عقیققطعا یکی از برترین زنان در جهان اسلام حضرت خدیجه سلام الله علیها است. او که دارای امتیازات و ویژگی‌های شخصیتی منحصر بفردی بود که موجب معنویت و تقدس دوران زندگی اش با رسول خدا صل الله علیه وآله شد.

از جمله فداکاری‌های شجاعانه و کفایت قهرمانانه اش که مانند یاری مخلص و توانا با ایثاری کامل، از پیامبر صل الله علیه و آله حمایت ‌می کرد و مایه آرامش و شادی قلب پیامبر صل الله علیه و آله بود. او همراه و همپای رسول خدا صل الله علیه و آله درگذر زمان پیش می‌رفت، دردها و رنج‌ها را با شهامت تمام به جان می خرید و شجاعانه ایستادگی می کرد.

از روز آشنایی با محمد صل الله علیه و آله تا بعثت، از بعثت تا گرایش مردم به اسلام و از آغاز مخالفت زور مداران با پیامبر و پیام او تا اوج فشار دشمن در محاصره‌ی همه جانبه و تبعید، همیشه و همه جا از مال و جان و اعتبارش مایه گذاشت و از پشتیبانی اسلام و پیشوای آن رسول خدا صل الله علیه وآله دریغ نکرد. لحظه‌ای از برق شمشیرها نترسید و با همه‌ی وجود نشان داد که در راه عدالت خالصانه و شهامت مندانه در برابر بیداد می‌ایستد و از سرزنش هیچ سرزنش کننده‌ و هیچ ستم پیشه‌ای نمی‌هراسد.

در این مطلب آیاتی از قرآن کریم که از نگاه احادیث و مفسران درباره حضرت خدیجه سلام الله علیها نازل شده و یا در ارتباط با ایشان است، بیان می شود.

 
خدیجه (س) پاک و برگزیده...

و اذ قالت الملائکه یا مریم ان الله اصطفیک و طهرک و اصطفیک علی نساء العالمین؛(سوره آل عمران آیه 42) آنسان که ملائکه گفتند: ای مریم خداوند شما را پاک گردانید و برگزید و نیز بر تمام زنان جهان هستی برتری داد.
مخاطب قرآن در این برتری کمال و پاکی حضرت مریم صلوات الله علیها است لکن مفسرانی مانند «قرطبی»، «طبرسی»، «ابن کثیر»، و« آلوسی بغدادی» در ذیل تفسیر این آیه با استناد به کلامی از رسول الله صل الله علیه و آله که فرمودند : فضلت خدیجه علی نساء امتی کما فضلت مریم علی نساء العالمین یعنی خدیجه (س) بر زنان امتم برتری یافت همانگونه که مریم بر زنان جهان برتری داشت، آن را به حضرت خدیجه (س) نسبت داده اند.


همچنین در کلام دیگری حضرت علی علیه السلام فرمودند : از رسول خدا صل الله علیه و آله شنیدم که می فرمود : خیر نسائها مریم بنت عمران و خدیجه بنت خویلد (تفسیر ابن کثیر ج 1 ص 323 ) یعنی بهترین زنان مریم دختر عمران و خدیجه دختر خویلد هستند .


و این کلام گویای این واقعیت است که مصداق دیگر این آیه حضرت خدیجه صلوات الله علیها است.
احادیثی که مفسران در ذیل تفسیر این آیه گزارش کرده اند و در آنها نام مبارک این بانوی کم نظیر جهان هستی بیان شده است نیز دلیلی بر استواری این ادعا است.

چنانچه قرطبی می نویسد: ظاهر قرآن و احادیث اقتضا می کند که حضرت مریم از تمام زنان برتر و پس از آن فاطمه (س) و سپس خدیجه(س) و بعد آسیه باشد. ( تفسیر جامع الاحکام ج 4 ص 59 ) این سخن مفهوم کلامی است که از رسول الله علیه و آله گزارش شده است.


نقش حضرت خدیجه (س) در بی نیازی رسول الله (ص) از نظر مالی

قرآن می فرماید: « ووجدک عائلا" فاغنی » و تو را فقیر الی الله یافت و سپس بی نیاز کرد (سوره ضحی آیه 8)
درتفسیر فرات کوفی با استناد به کلامی از ابن عباس، حضرت خدیجه سلام الله علیها را عامل غنای رسول الله صل الله علیه وآله دانسته است.

 عن ابن عباس رضی الله عنه : و وجدک ضالا «عن النبوه » فهدی «الی النبوه» و وجدک عائلا « فاغنی» بخدیجه (س). تفسیر فرات کوفی حدیث 730
 

اگرچه برخی از مفسران از جمله زمخشری در کشاف جلد 4 صفحه 768 و علامه طباطبائی در المیزان جلد 20 صفحه 311 این بی نیازی را بی نیازی اقتصادی دانسته اند ولی کلی بودن آیه و کلام امام رضا علیه السّلام در تفسیر صافی جلد 4 صفحه 342 و کنز الدقایق جلد 14 صفحه 321 که فرمودند : خداوند با مستجاب نمودن دعای حضرت ایشان را بی نیاز نمود ، می توان حضرت خدیجه سلام الله علیها را عاملی بشری، انسانی و مادی برای فراهم نمودن بستربی نیاز معنوی و مادی حضرت دانست .

و کلام قرطبی در تفسیر این آیه دلیلی بر استواری این نتیجه است آن جا که می نویسد: تو را بواسطه خدیجه رضی الله عنها بی نیاز نمود. (تفسیر الجامع الاحکام ج 20/72)


منبع: www.aviny.com


ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
پربازدیدترین اخبار
پنجره
تازه ها
پرطرفدارترین عناوین