چگونه امر به معروف کنیم؟
دعوت به حق و امر و نهى با لطف و مهربانى و حسن گفتار و بيان خوش صورت گيرد، و اخلاق و عقول و اندازه درك و فهم اشخاص را در نظر گرفته، ...
عقیق: امام صادق(ع) می فرمایند:و كسى كه مى خواهد أمر به معروف كند، نيازمند است به آنچه دانا باشد به موارد حلال و حرام، و از انجام وظائف و عمل به تكاليف خود فارغ باشد، و در همين موارد خود مقصر نباشد. و يا اينكه از خويها و صفات مخصوص خود صرف نظر كند، و موضوعاتى را كه مورد امر و نهى است و احكام آن ها را به آراء و صفات مخصوص خود مخلوط نكرده و از همديگر جدا نمايد، و در مقابل مردم با خلوص نيت و صفا و مهربانى و نرمى و مدارات رفتار كند، و دعوت به حق و امر و نهى با لطف و مهربانى و حسن گفتار و بيان خوش صورت گيرد، و اخلاق و عقول و اندازه درك و فهم اشخاص را در نظر گرفته، و هر كسى را مطابق مقام و درك او مورد توجه و خطاب قرار بدهد. به مكر و حيله هاى نفس و شيطان بينا و مطلع گردد، و در مقابل مخالفت و آزار و زحمت ديگران متحمل و صابر شود، و در صدد مجازات و مقابلت نيامده، و از آنان گله و شكايت نكرده، و با خود پسندى و خود بينى و درشتخويى و تندى با آنان روبرو نشود.
نيت خود را در اين دعوت خالص و تنها براى خدا قرار داده، و پيوسته از پروردگار متعال يارى و توفيق درخواست نموده، و مطلوب و منظور او خدا و ثواب الهى باشد. پس اگر آنان مخالفت كرده و شروع به آزار و اذيت نمودند، با كمال صبر و تحمل براى انجام وظيفه خود استقامت بورزد. و اگر موافقت كرده و قبول نمودند، سپاسگزارى كرده، و شكر خدا را بجاى آورد، و در همه حال امور خود را به پروردگار متعال واگذار نموده، و به عيوب و نواقص نفس خود متوجه باشد.
پی نوشت:
مصباح الشريعة / ترجمه مصطفوى، ص272و273.
منبع:افکار