۰۳ آذر ۱۴۰۳ ۲۲ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۱۵ : ۲۳
عقیق:حجتالاسلام والمسلمین محمدرضا حشمتی معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و برزین ضرغامی مدیرکل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران و قائم مقام نمایشگاه در نشست خبری به تشریح برنامههای این رویداد قرآنی پرداختند. همچنین در این مراسم از پوستر نمایشگاه قرآن کریم رونمایی شد.
حشمتی در ابتدای این نشست با بیان اینکه امسال باغ موزه دفاع مقدس میزبان نمایشگاه قرآن بوده و این مکان مزین به قرآن و عترت میشود، گفت: امیدواریم با برگزاری چنین برنامههایی در این مکان دینمان را به شهدا و امام شهدا ادا کنیم و از همکاری و استقبال مدیریت این مجموعه و شهرداری تهران قدردانی کنیم.
وی خاطرنشان کرد: اولین جلسه نمایشگاه قرآن کریم 20 اسفند سال گذشته برگزار شد و شورای برنامهریزی تشکیل و جلسات ادامه یافت و ستاد نمایشگاه اردیبهشتماه 93 با حضور اکثریت اعضای کمیتهها تشکیل شد و کارگروههای تخصصی برنامههای خود را جمعبندی کردند و پس از تصویب برای دریافت اعتبارات به کمیته معاملات ارجاع داده شد و هم اکنون در حال نهایی شدن کارها و آغاز فعالیت نمایشگاه هستیم.
رئیس بیست و دومین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم همچنین درباره علت برگزار نشدن این نمایشگاه در مصلی تهران گفت: ما مذاکرات خود را از ابتدا با مصلی شروع کردیم اما به دلیل برپایی نماز جمعه در آن مکان در ایام ماه مبارک رمضان امکان استفاده از شبستان مصلی فراهم نشد. بنابراین با رایزنی شهرداری مکانهای دیگری مدنظر قرار گرفت که در نهایت با چند ویژگی باغموزه دفاع مقدس برای این منظور انتخاب شد.
حشمتی افزود: اولین ویژگی این مکان مزین شدن آن به نام دفاع مقدس و شهداست که حضور مردم در کنار این مکان میتواند آثار بسیار مثبتی داشته باشد. همچنین مدیریت مجموعه از ابتدا به درخواست ما جواب مثبت داد و همکاری بسیار خوبی داشت.
وی با اشاره به زمان برگزاری این نمایشگاه امسال برای اولین بار از ماه شعبان آغاز به کار میکند، یادآور شد: 25 یا 26 شعبان مصادف با سوم تیرماه این نمایشگاه افتتاح میشود و امیدواریم بتوانیم باتکریم از خادمان قرآن یعنی نیمه ماه رمضان در مجموع 20 روزه به پایان برسانیم.
معاون قرآن و عترت وزارت ارشاد افزود: ساعات بازدید علاقهمندان و پذیرایی از مردم 6 بعدازظهر تا 12 نیمه شب است که با همکاری شهرداری تمهیدات لازم برای حضور باشکوه بازدیدکنندگان و مردم از نقاط مختلف کشور بویژه شهر تهران فراهم شده است.
حشمتی در ادامه در پاسخ به سوالات خبرنگاران مبنی بر اینکه چه بخشهایی برای نمایشگاه امسال در نظر گرفته شده و چه تمهیداتی برای تردد مردم اندیشیده شده است، گفت: کمیته بینالملل در حوزه جهان اسلام، کمیته بانوان برای نشان دادن فعالیت آنها، کمیته دانشگاهیان، حوزویان، بخش ناشران که بیشتر به فروش محصولات میپردازند، بخش مکتوب که آثار مکتوب قرآنی ارائه میکنند، کمیته رسانههای دیجیتال، کمیته کودک و نوجوان، کمیته فعالیتهای هنری، میراث فرهنگی، کمیته سینمایی، کمیته روابط عمومی و ارتباطات، آموزش و پرورش، کمیته خادمان قرآن کریم، کمیته علمی با رویکرد برگزاری نشستهای علمی و تخصصی و کمیته محافل و مجالس در این نمایشگاه فعالیت خواهند کرد.
وی با بیان اینکه رویکرد ما تقویت نمایشگاه قرآن در بخش هنر است، اظهار کرد: کمیته سینمایی نمایشگاه برای نمایش و نقد فیلمهای قرآنی بویژه فیلمهای 114 ثانیهای آثار و تولیدات قرآنی را به نمایش خواهند گذاشت و ما از تمامی آثار در این حوزه حمایت خواهیم کرد و حتی حاضریم آثارشان را خریداری کنیم.
رئیس نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم همچنین درباره تمهیدات اندیشیده شده برای تردد مردم به این مکان افزود: درست است که محل برگزاری نمایشگاه تا حدودی از دسترس عمومی دور است اما تمهیدات لازم برای حضور آسانتر آنها را فراهم کردیم و از طریق شبکههای تلویزیوین و رسانهها به اطلاع عموم خواهیم رساند که برای تردد از ایستگاه مترو همت و شهید حقانی که نزدیک باغ موزه دفاع مقدس است استفاده کنند. همچنین وسایل نقلیه، اتوبوس، ون و تاکسی نیز در نظر گرفته شده و دو پارکینگ برای این منظور پیشبینی شدهاند.
حشمتی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه با توجه به گرمی هوا و از آنجا که بخشهایی از نمایشگاه در فضای باز و در قالب سازههای فلزی برگزار میشود، آیا تدبیری برای این منظور در نظر گرفته شده است، گفت: مجموعه باغموزه حدود 15 هزار متر مربع بنای مفید در اختیار ما گذاشته که بخشی از آن مسقف و بخشی در فضای باز و با سازههای فلزی ایجاد شده است. البته امکان ایجاد تهویه در فضای آزاد امکان ندارد. اما امیدواریم با همان باد طبیعی که در این منطقه معمولا میوزد بتوانیم نمایشگاه را برگزار کنیم.
وی همچنین با تاکید بر اینکه باید از زبان هنر برای رساندن پیامهای قرآنی استفاده شود، گفت: به این منظور تاکید ما بر بخش سینمایی نمایشگاه که به طور مستقل دیده شده است و امسال این بخش به صورت برجسته آثار و تولیدات هنری قرآنی را عرضه میکند و ما در معاونت قرآن اولویت به این مسئله قائل هستیم و تولیدات هنری در کنار توجه به تفسیر و مفاهیم و تدبر در قرآن مدنظر ماست.
معاون قرآن و عترت وزارت ارشاد درباره کمیته بینالملل این نمایشگاه و بخشهایی که در این کمیته حضور دارند، گفت: حدود 30 میهمان از 12 کشور اعلام آمادگی کردهاند و قرار است مقامات رسمی از کشور عمان و دوبی نیز برای بازدید از این نمایشگاه حضور پیدا کنند اما هنوز قطعی نشده است. همچنین ناشران و فعالان بخش بینالملل قرار است به مدت 10 روز از نیمه برگزار نمایشگاه به آن اضافه شوند.
حشمتی در پاسخ به سوال دیگری درباره اعتباری که برای برگزاری این نمایشگاه در نظر گرفته شده است، اظهار کرد: طبق دستور مقام معظم رهبری مبنی بر پرداختن به اقتصاد مقاومتی، رویکرد ما پاسخگویی به این مطالبه است و قطعا در هزینهها صرفهجویی میکنیم. لذا ما از حجم برنامههای میلیاردی بعضی از کمیتهها کاستیم و تلاش کردیم سطح کیفی را افزایش دهیم.
وی تصریح کرد: بودجه برگزاری نمایشگاه بینالمللی قرآن از محل اعتبارات معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد تامین میشودکه اعتبارات اولیه آن تامین شده اما به جرات میتوانیم بگوییم که هزینه برگزاری نمایشگاه امسال به مراتب بسیار کمتر از هزینه 8 میلیارد و 500 میلیون تومانی نمایشگاه سال گذشته است که هنوز هم بخشی از بدهیهای آنها را ما پرداخت میکنیم.
رئیس نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم با تاکید بر اینکه این نمایشگاه یک اتفاق ویژه در جهان اسلام با موضوع قرآن است، گفت: نمایشگاه قرآن جمهوری اسلامی ایران دستاوردهای خوبی داشته و در بخشهایی مختلف همچون ارائه آثار مکتوب، حوزه بانوان و سایر بخشها در جهان اسلام بینظیر بوده و توفیقی برای جمهوری اسلامی است.
حشمتی درباره تعداد ناشران داخلی و خارجی حاضر در نمایشگاه گفت: در حوزه مکتوب حدود 50 غرفه داخلی و 30 ناشر خارجی برای فروش محصولات حضور دارند. همچنین حوزه نرمافزارها و دیجیتال نیز از بخشهای فروشی نمایشگاه است که محصولات خود را به فروش میرسانند.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه امسال برنامهای برای افطاری بازدیدکنندگان از نمایشگاه در نظر گرفته شده است، گفت: یکی از هزینههای نسبتا مهم سالهای گذشته نمایشگاه قرآن هزینههای افطاری بود که امسال در حد پذیرایی ساده آن هم با همکاری شهرداری تهران انجام میشود. اما از اعتبارات نمایشگاه برای هزینه افطاری پرهیز خواهیم کرد. البته غرفهاهی فروش محصولات غذایی و افطاری با قیمتهای مناسب در نظر گرفتهایم.
معاون قرآن و عترت وزارت ارشاد همچنین از مردم خواست با توجه به 20 روز شدن زمان برگزاری نمایشگاه بازدید از آن را به روزهای آخر موکول نکنند و از همان روزهای اول نسبت به بازدید از این نمایشگاه حضور یابند.
به گزارش تسنیم، در ادامه این نشست فرزین ضرغامی قائم مقام نمایشگاه قرآنی با اشاره به اینکه امسال بحث فعالیتهای هنری و سینمایی در زمینه تولیدات قرآنی به صورت پررنگ دیده شده است، گفت: ما فعالیتهای هنری نمایشگاه را به مدیرکل هنری وزارت ارشاد سپردیم و او نیز مسئولیتها را به مدیر هنرهای تجسمی، نمایشی، موسیقی و... واگذار کرده است. بنابراین تلاش داریم در این حوزهها آثار فاخری ارائه دهیم. همچنین در حوزه هنرهای تجسمی بخشی از گنجینه قرآنی که خیلی از افراد اطلاعی از آنها ندارند توسط گنجینه هنرهای حوزه معاصر در این نمایشگاه عرضه شود.
وی افزود: از مجموع 80 کار مفهومی، هنری که به نمایشگاه رسیده بود 12 اثر انتخاب شده به نمایش گذاشته میشود همچنین برای اولین بار جشنواره انیمیشن را در نمایشگاه برگزار میکنیم که آثار منتخب جوانان مسجدی در آن عرضه خواهد شد. همچنین جشنواره ماوراء از دریچه سینما شامل فیلمهای بلند، کوتاه و مستند قرآنی با مدیریت آقای ایلبیگی برگزار میشود که 60 فیلم 114 ثانیهای از بین 500 فیلم انتخاب شده که در کنار نمایش آنها نقد و بررسی این آثار با حضور عوامل و تولیدکنندگان برگزار خواهد شد.