پایگاه اطلاع رسانی هیات‌ها و محافل مذهبی
اسرار انداختن انگشتر در دست راست
کد خبر : ۱۳۴۳۰۵
۱۵:۰۴

۱۴۰۴/۰۶/۱۱

اسرار انداختن انگشتر در دست راست

امام حسن عسکری (ع) ۵ علامت را نشانه شیعه می‌دانستند که یکی از نشانه‌ها انداختن انگشتر در دست راست است؛ حجت‌الاسلام مسعود عالی این نشانه را رمزگشایی می‌کند.

عقیق:  دوران امامت حضرت امام حسن عسکری (ع)، که از سن ۲۲ سالگی و پس از شهادت پدر بزرگوارشان، امام هادی (ع)، آغاز شد، تنها ۶ سال به طول انجامید و از این حیث، کوتاه‌ترین دوره امامت در میان ائمه معصومین علیهم‌السلام محسوب می‌شود.

این دوران مصادف با شدیدترین فشارها و محدودیت‌های اعمال‌شده از سوی حاکمیت عباسی بود. علت اصلی این سخت‌گیری‌ها و تحت فشار قرار دادن امام عسکری (ع)، گسترش شیعیان بود که از این جهت خلافت عباسی به شدت احساس‌خطر می‌کرد. 

حجت‌الاسلام مسعود عالی درباره فضای تاریخی آن زمان با استناد به روایتی از امام حسن عسکری(ع) می‌گوید: «روایتی از امام حسن عسکری (ع) داریم که کمک می‌کند فضای تاریخی دوران ایشان را بهتر درک کنیم؛ ایشان فرمودند: علامت شیعه پنج چیز است؛ این نشانه‌ها را اظهار کنید و آشکار سازید.

یک؛ اقامه پنجاه و یک رکعت نماز در شبانه‌روز (۱۷ رکعت واجب و ۳۴ رکعت مستحب).

دوم؛ بلند گفتن بسم الله الرحمن الرحیم در نماز، [حتی در نمازهای ظهر و عصر که مردها هم باید آهسته بخوانند؛ مستحب است بسم‌الله الرحمن الرحیم را در این نمازها بلند بگویند]

 سوم؛ در سجده پیشانی بر خاک گذاشتن.

چهارم؛ انداختن انگشتر در دست راست و

پنجم؛ زیارت اربعین امام حسین (ع).»

این پنج علامت مانند شعار و رمزی برای شناسایی پیروان ائمه معصومین(ع) بوده و حال این پرسش مطرح می‌شود که چرا امام عسکری (ع) این پنج مورد را به عنوان علامت شیعه برمی‌شمردند؟

حجت‌الاسلام عالی در این باره بیان می‌کند: «در تحلیل تاریخی هر یک از این نشانه‌ها نماد و کدِ هویتیِ خاص خود را داراست. به عنوان مثال، در مسئله انگشتر به دست راست انداختن؛ اگرچه این عمل، سنتی نبوی بوده و همگان آن را از پیامبر اکرم (ص) شنیده بودند، اما پس از ماجرای حکمیت در جنگ صفین، تحولی سیاسی رخ داد. عمرو عاص و ابوموسی اشعری به عنوان حکم قرار گرفتند تا حاکمیت زمان را تعیین کنند.
 
عمروعاص یک فریبی داد و گفت: من همینطور که انگشتر را از دست راستم خارج کردم، علی(ع) را از حکومت خلع کردم؛ و همینطور که انگشتر را به دست چپ انداختم، معاویه را نصب کردم. از آن زمان به بعد، انگشتر به دست چپ کردن به شعار بنی‌امیه تبدیل شد و انگشتر به دست راست کردن به نماد پیروی از امیرالمؤمنین(ع) تعبیر شد؛ تا آنجا که در دوره‌های مختلف، انگشتر در دست راست داشتن، نوعی جرم محسوب شده و با آن فرد برخورد می‌کردند. بنابراین، هنگامی که امام عسکری (ع) فرمودند: انگشتر به دست راست کنید، یعنی اینکه شیعه قدرت پیدا کرده و دیگر از این کار نترسید. این شعار شیعه را علنی کنید.»

گزارش خطا

ارسال نظر